Kas suur vanusevahe ikkagi tasub end ära elu teises pooles?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 16 Mai 2026 07:34
Külaline kirjutas: 15 Mai 2026 09:47. Tunnen mitmeid 70 aastaseid, kes reisivad, mängivad golfi ja spordivad. Elavad väga aktiivset elu ja keegi neist ei vaja ravi ega neela peoga tablette. Lisaks on sellel vanusegrupil üks suur boonus- nad on ka vaimselt tervemad, kui võrrelda näiteks 90ndatel sündinutega.
Nõukaajal noored olnud mehed olid paljud siiski kõvasti rohkem joodikud kui näiteks 90ndatel sündinud. Sellised ei ela praegu mingit aktiivset elu.
Ma ei tea, mis seltskonnaga sina suhtled, aga minu tuttavatest vanema generatsiooni meestest pole ükski alkoholiga liialdanud. Ei siis ega nüüd.

Imelik on siin lugeda, millised kinnistunud eelarvamused mõnel on. Inimesed elavad väga erinevat elu. Maal ehk tõesti enamus jõi, aga suuremates kohtades oli pilt siiski teine. Kel oli harudus ja hea töökoht, see ei kippunudki alkoholi poole vaatama. Tehti sporti ja elati aktiivset elu ning tänu toonastele valikutele saavad nad seda elu jätkata.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Mai 2026 12:17
Külaline kirjutas: 15 Mai 2026 09:47. Tunnen mitmeid 70 aastaseid, kes reisivad, mängivad golfi ja spordivad. Elavad väga aktiivset elu ja keegi neist ei vaja ravi ega neela peoga tablette. Lisaks on sellel vanusegrupil üks suur boonus- nad on ka vaimselt tervemad, kui võrrelda näiteks 90ndatel sündinutega.
Nõukaajal noored olnud mehed olid paljud siiski kõvasti rohkem joodikud kui näiteks 90ndatel sündinud. Sellised ei ela praegu mingit aktiivset elu.
Ma ei tea, mis seltskonnaga sina suhtled, aga minu tuttavatest vanema generatsiooni meestest pole ükski alkoholiga liialdanud. Ei siis ega nüüd.

Imelik on siin lugeda, millised kinnistunud eelarvamused mõnel on. Inimesed elavad väga erinevat elu. Maal ehk tõesti enamus jõi, aga suuremates kohtades oli pilt siiski teine. Kel oli harudus ja hea töökoht, see ei kippunudki alkoholi poole vaatama. Tehti sporti ja elati aktiivset elu ning tänu toonastele valikutele saavad nad seda elu jätkata.
Eks inimesi ole igasuguseid, aga üldiselt neid seitsmekümneseid hästi säilinud haritud meesisendeid on ikka päris vähe. Mu enda isa käib ka sinna kategooriasse, oli kõrgel kohal, haritud inimene, ei joonud. Aga suitsetas väga palju ja tervis läks ikkagi päris vara käest ära.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mai 2026 12:17a ei tea, mis seltskonnaga sina suhtled, aga minu tuttavatest vanema generatsiooni meestest pole ükski alkoholiga liialdanud. Ei siis ega nüüd.

Lapsena vist väga ei saanud valida seda nõukaaegset seltskonda ja sugulasi, kellega suhtlema pidi. Ei oska maainimeste kohta midagi arvata, kuna maal sugulasi polnud, aga enda ning ka mehe suguvõsa/tuttavate põhjal - Tartus, Tallinnas ja Pärnus (kus on nii lihttöölisi, haritud spetsialiste kui akadeemikuid) oli/on neid joodikuid ikka omajagu. Enda peres keegi ei joonud, aga näiteks parima sõbranna isa oli mingi juhtival kohal olev ametnik ja jõi ikka korralikult ja regulaarselt. Mingit sporti ta küll ei teinud. Tolle uus naine oli muide mingeid retseptiravimeid kuritarvitav arst, nii et ka mõned selle põlvkonnad haritud naised ei tegelenud ainult spordiga.
Naabermajas oli meil üks tuntud kunstnik- kah joodik. Teine naaber oli ärimees ja ka täis peaga sattus mingisse õnnetusse ja hukkus. Järgmine põlvkond mehi (õemehed, täditütarde mehed ja tädipojad jms seltskond) jõi juba tunduvalt vähem minu hinnangul. Igasugused meessoost muusikud ja kultuuritegelased jms selles vanusegrupis olid ka ikka ülimalt harva karsklased.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mai 2026 12:57 Lapsena vist väga ei saanud valida seda nõukaaegset seltskonda ja sugulasi, kellega suhtlema pidi.
Siis ei ole ka mõtet tulla siia üldistama, et kõik on sellised, nagu sinu lapsepõlvetuttavad. Ei ole. Inimestel on erinevad elud, erinevad võimed ja stardipakud eluks. Selline ühe pulgaga löömine on lihtsalt rumal.
Külaline

Mul on 20 aastat vanem mees. Ma tean, et mingi aeg jään üksi. Meie kooselu on seda väärt olnud. Meil lihtsalt ei õnnestunud sobivama vanusevahega sündida. Aga samas vedas, et sündisime ikkagi aegadel, mis võimaldas meil kohtuda.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Mai 2026 12:17

Päris imelik, et sul on hunnik 70-80 tuttavaid mehi. Oled mõne sellisega koos? Olen 55 ja ei tunne sellises vanuses mitte kedagi.
Külaline

Päris imelik, et sul on hunnik 70-80 tuttavaid mehi. Oled mõne sellisega koos? Olen 55 ja ei tunne sellises vanuses mitte kedagi.
Oma isa ja tema tutvusringkond võib-olla on sellises vanuses. Aga tundub jah, et tal mees ka vana, siis räägib, kui krapsakad ikka 70-80 aastased on. No ei ole ju. Alati on erandeid, aga üldine pilt on kurb.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Mai 2026 22:00
Külaline kirjutas: 16 Mai 2026 12:57 Lapsena vist väga ei saanud valida seda nõukaaegset seltskonda ja sugulasi, kellega suhtlema pidi.
Siis ei ole ka mõtet tulla siia üldistama, et kõik on sellised, nagu sinu lapsepõlvetuttavad. Ei ole. Inimestel on erinevad elud, erinevad võimed ja stardipakud eluks. Selline ühe pulgaga löömine on lihtsalt rumal.
Sinu fantaasia, et enamik 70-80 a mehi on Eestis mingid tragid ja karsked sportlased on enam kui kummaline. Statistikast ei ole midagi kuulnud?
Eesti meeste ja naiste eluea vahe on Euroopas üks suuremaid - 8 aastat. Ka tervene elatud aastad on Eestis meestel üks Euroopa madalamaid - 57a. Rootsis on see näiteks 68a. Iga neljas keskealine mees Eestis on rasvunud (otsene sportimise tulemus ilmselt), 90% eestlastest tarbitab alkoholi, neist omakorda kolmandik joob liiga palju ja 50 000 meest on alkoholisõltlased. Ja need ongi need sinu rumalad üldistatud faktid.
Külaline

Iga neljas keskealine mees Eestis on rasvunud (otsene sportimise tulemus ilmselt),
Lisaks veel, et 70-80 aastaste vanusegrupis on ülekaalus 75 protsenti meestest.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Mai 2026 12:20
Guest kirjutas: 16 Mai 2026 12:17

Eks inimesi ole igasuguseid, aga üldiselt neid seitsmekümneseid hästi säilinud haritud meesisendeid on ikka päris vähe. Mu enda isa käib ka sinna kategooriasse, oli kõrgel kohal, haritud inimene, ei joonud. Aga suitsetas väga palju ja tervis läks ikkagi päris vara käest ära.
Meestele näib kasuks tulevat huvi looduse, taimede, loomade vastu.

Meessoost taimehuvilised (aiandusteadlased, puukoolipidajad...), nende hulgas tean palju nö. hästi säilinud vanemaid härrasid. Kui 80-tes mees jaksab veel mööda aedu traavida ega mõtle diivanile istuma jäämisest, on see ju kõva? Fred Jüssi - loodusemees; Mati Kaal - endine loomaaia direktor, Raigo Kollom (sünniaasta lausa 1936), ratsasportlane ja hobusekasvataja, siiani erialaselt tegev.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mai 2026 10:28
Guest kirjutas: 16 Mai 2026 22:00
Sinu fantaasia, et enamik 70-80 a mehi on Eestis mingid tragid ja karsked sportlased on enam kui kummaline. Statistikast ei ole midagi kuulnud?
Eesti meeste ja naiste eluea vahe on Euroopas üks suuremaid - 8 aastat. Ka tervene elatud aastad on Eestis meestel üks Euroopa madalamaid - 57a.
Eestis ja mujal Euroopas vbla tõesti, aga ma elan ühes teises riigis.

Ma ei hakka siin rohkem vaidlema, sest näen ju, eg su eesmärk on teatud inimesi ja vanusegruppi halvustada. Miks küll? Sa ise kunagi vanaks ei saa? 😉
Külaline

Ma ei hakka siin rohkem vaidlema, sest näen ju, eg su eesmärk on teatud inimesi ja vanusegruppi halvustada. Miks küll? Sa ise kunagi vanaks ei saa? 😉
Kui mõne välismaa vanamehe said, siis on muidugi asi teine. Aga muidugi me räägime Eestist praegu. Väga paljudes maades on vanainimesed paremini säilinud kui Eestis. Nõukaaeg ei tulnud tervisele kasuks.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mai 2026 11:39Eestis ja mujal Euroopas vbla tõesti, aga ma elan ühes teises riigis.

Ma ei hakka siin rohkem vaidlema, sest näen ju, eg su eesmärk on teatud inimesi ja vanusegruppi halvustada. Miks küll? Sa ise kunagi vanaks ei saa?
Huvitav, et sa statistikat minu isiklikuks hinnanguks pead.
Aga ma saan siis aru, et seal välisriigis see sinu enda mees on siis see 70-80 aastane karske ja aktiivne sportlane? Statistika muidugi kinnitab ka seda, et erinevates nö lääneriikides selles vanusegrupi paljud mehed eelistatavad endale tunduvalt nooremaid naisi võtta maadest, kust seda kergemalt teha saab - enamasti siis kas Ida-Euroopast või Aasiast.
Külaline

Enne ikka kaitsesid Eesti vanureid, kes on tublid, haritud ja sportlikud.
Külaline

Alates juba 52 eluaastast on meil naisi rohkem kui mehi. 75aastaselt on iga kolma naise kohta kaks mees sealt edasi see suhe muutub ainult ekstreemsemaks. Nii et natuke lausa ebaaus näiteks 50 aastaselt 20 a vanem mees võtta kui enda vanusegrupis mehi veel on piisavalt. 75 a naine ei saa võtta ei 20 a nooremat meest (sest mehed, erinevalt naistest, ei taha vanureid) ega saa ka 10-20 a vanemat meest võtta, isegi kui tahaks, sest need on kõik juba surnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mai 2026 11:56
Enne ikka kaitsesid Eesti vanureid, kes on tublid, haritud ja sportlikud.
See sportimine ei garanteeri alati head tervist. Lähisugulane, 67 a mees, kogu elu parajalt sportinud, aktiivselt liikunud jne. Igapäevaselt ravimeid ei vaja, aga pidevalt on mingi liigesega jama, ka paar oppi olnud. Mis liigub, see kulub ja neid traumasid ikka tekib. On selle tervisega, kuidas on, aga ega 70+ aastane enam tingimata nii palju väljas käia ei viitsi, reisile veel, aga ega nad sealgi kümneid kilomeetreid rõõmsalt maha ei marsi.
Kui oled 40 ja võtad 20 a vanema mehe, siis ilmselt läheb tükk aega, enne kui erinevus silma hakkab paistma, aga kui oled juba 20-30 aastat koos olnud, märkad seda raudselt.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mai 2026 09:36
Külaline kirjutas: 15 Mai 2026 09:17Naistel erinevalt meestest on lihtsalt kaks rahakotti ja sois sunuvalt vaatad kumba kasutad.
Minu vanaema ütles ikka- igal naisel on rahakott jalge vahel :lol:
Kui labane vanaema.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Mai 2026 06:10
(Ma ei sooviks seda teemat suhete alla, kus asi käest ja mingi nilb vabalt postitada saab).
Mis see lause peaks tähendama?
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mai 2026 15:38
(Ma ei sooviks seda teemat suhete alla, kus asi käest ja mingi nilb vabalt postitada saab).
Näed, läks ju käest ära. Osad lihtsalt ei oska halvustamata ja isiklikuks minemata kommenteerida. Eks see on ka oskus, nagu muu suhtleminegi.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Mai 2026 15:47
Külaline kirjutas: 17 Mai 2026 15:38
Näed, läks ju käest ära. Osad lihtsalt ei oska halvustamata ja isiklikuks minemata kommenteerida. Eks see on ka oskus, nagu muu suhtleminegi.
Miks sa selles küsimises halvustamist näed? Ma tõesti ei saa sellest lausest, õigemini sinu mõttest aru.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: augustikass, Baidu [Spider], Bing [Bot], Google [Bot], Triibu, xqwerty ja 4 külalist