Elu lood

vana hea klassika
Külaline

Elu lood

Postitus Postitas Külaline »

Elu lood, Tõe hetked, Südame jutud jne... facebookis... Ilmselt on kõik fb kasutajad neid jutukesi näinud, kuidas kellestki tuntud Eesti inimesest mingit seniavaldamata uudist kuulutatakse. A la Kogu tõde sellest, mida Tuuli Rusman (kirjapilt muutmata) tegelikult oma mehele ütles vmt. Ma ei saa aru, milleks ja kelle huvides sellist jampsi toodetakse? Ja veel rohkem olen ma nördinud selle üle, et Eestis on nii palju kergeusklikke, naiivseid ja rumalaid inimesi, kes täiesti tõsimeeli nendele AI üllitistele reageerivad - soovides asjaosalistele kõike head ja teemale kaasa elavad.

Kas inimesed ikka veel ei tunne ära AI-ga tehtud jutte ja pilte?
Külaline

Guest kirjutas: 26 Apr 2026 23:44 Elu lood, Tõe hetked, Südame jutud jne... facebookis... Ilmselt on kõik fb kasutajad neid jutukesi näinud, kuidas kellestki tuntud Eesti inimesest mingit seniavaldamata uudist kuulutatakse. A la Kogu tõde sellest, mida Tuuli Rusman (kirjapilt muutmata) tegelikult oma mehele ütles vmt. Ma ei saa aru, milleks ja kelle huvides sellist jampsi toodetakse? Ja veel rohkem olen ma nördinud selle üle, et Eestis on nii palju kergeusklikke, naiivseid ja rumalaid inimesi, kes täiesti tõsimeeli nendele AI üllitistele reageerivad - soovides asjaosalistele kõike head ja teemale kaasa elavad.

Mis sina selle pärast siis nii muretsed ja ise sellist saasta loed. Ma pole tähelegi pannud, et midagi sellist oleks olemas.
Külaline

Ma ka ei tea millest TA kirjutab.
Kirjuta ikka mingist tõsisest asjast.
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Apr 2026 23:44 Kas inimesed ikka veel ei tunne ära AI-ga tehtud jutte ja pilte?
Paljud tõesti ei tunne AI-ga liidud uudiseid ära. Mul ka üks tuttav jagab sarnaseid südamejutte ja kommenteerib sinna juurde. See on selline kerge meelelahutus, mille tarbimine ei nõua väga palju ajumahtu. Paraku on see üha levinum ja varsti on kõik kohad seda AI poolt toodetud saasta täis.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Apr 2026 07:01
Guest kirjutas: 26 Apr 2026 23:44 Elu lood, Tõe hetked, Südame jutud jne... facebookis... Ilmselt on kõik fb kasutajad neid jutukesi näinud, kuidas kellestki tuntud Eesti inimesest mingit seniavaldamata uudist kuulutatakse. A la Kogu tõde sellest, mida Tuuli Rusman (kirjapilt muutmata) tegelikult oma mehele ütles vmt. Ma ei saa aru, milleks ja kelle huvides sellist jampsi toodetakse? Ja veel rohkem olen ma nördinud selle üle, et Eestis on nii palju kergeusklikke, naiivseid ja rumalaid inimesi, kes täiesti tõsimeeli nendele AI üllitistele reageerivad - soovides asjaosalistele kõike head ja teemale kaasa elavad.

Mis sina selle pärast siis nii muretsed ja ise sellist saasta loed. Ma pole tähelegi pannud, et midagi sellist oleks olemas.
Kas sa ei kasuta üldse fb-d? Või sa ei jälgi fb ajajoont?

Sellist saasta ma ei loegi. Ma lihtsalt näen ilma süvenemata selliseid asju ajavoos. Nii nagu sa ei saa Delfit avades mööda näha esikaanel olevat uudislugu, ei saa ka nendest nõmedustest kuidagi niisama kõrvale vaadata. Ma muidugi neid ei ava, aga paar korda olen vaadanud, mida inimesed all kommenteerivad.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Apr 2026 23:33Kas sa ei kasuta üldse fb-d? Või sa ei jälgi fb ajajoont?

Sellist saasta ma ei loegi. Ma lihtsalt näen ilma süvenemata selliseid asju ajavoos. Nii nagu sa ei saa Delfit avades mööda näha esikaanel olevat uudislugu, ei saa ka nendest nõmedustest kuidagi niisama kõrvale vaadata. Ma muidugi neid ei ava, aga paar korda olen vaadanud, mida inimesed all kommenteerivad.
Mul neist suva, keringi üle. Paratamatus, mis kaasneb nii Delfi, ERRi, suvaliste muude ajakirjade kui ka FBga - palju asju, mis sind üldse ei huvita.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Apr 2026 23:33

AI-st oled sa kuulnud, aga paistab et seda pole sa läbi hammustanud, et kõik ei saa oma voogu ühesuguseid uudiseid. Minulgi pole aimugi, mis südamejuttudest sa räägid. Sa ära ava ega vaata neid ja varsti oled neist vaba, algoritm teeb korrektsioonid.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Apr 2026 00:21Ma muidugi neid ei ava, aga paar korda olen vaadanud, mida inimesed all kommenteerivad.
Kui sa enam kommentaare ei loe, siis varsti kaovad ka ära su ajavoost.
Minu ajavoos sinu mainitud lehti pole.
Külaline

Neid saab ju märkida: ei ole huvitatud, peida postitus.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Apr 2026 23:33

Minule ei viska selliseid asju uudisvoogu. Eks selles asi ongi, et sa seal vahel siiski peatud ja vaatad, mis inimesed kommenteerivad. Mina pole seda kunagi teinud ja ei viska mulle neid ette.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Apr 2026 01:18 Neid saab ju märkida: ei ole huvitatud, peida postitus.
Kui need tuleks kõik täpselt ühest allikast, siis on küll võimalik blokeerida, aga need tulevad erinevatest kohtadest. Muidugi võib ju kõik järjest ära vaigistada või blokeerida, aga ma arvan, et see on oluliselt tüütum tegevus ja suurem töö, kui lihtsalt ignoreerida ja edasi kerida.
Külaline

Küsimus ei ole selles, miks ma neid postitusi näen ja kuidas ma saan neid oma uudsivoos vältida - seda ma tean isegi. Küsimus oli selles, miks nii paljud Eesti inimesed ei tunne ära AI-ga tehtud soperdusi ning usinalt kaasa hakkavad arutlema ja asjaosalistele soovitusi jagama?

Kunagi oli AI-ga kirjutatud "muinasjutte" sellise kasutaja alt nagu "Vihmavari". Sealsed jutud olid hästi lapsikud, lihtsakoelised ja suurte keele- ning loogikavigadega. Stiil umbes selline, et 40-aastane Riina läks koju ja leidis, et tema 45-aastane abikaasa Kalle on nende voodis armukesega. Riina küsis abi, mida nüüd teha. Ja siis teksti all sadu kommentaare ja konkreetseid soovitusi Riinale, nagu ta oleks päris inimene. Kindlasti ka palju kaasatundvaid lohutussõnu. No, kas tõesti lohutatakse robotit? Ja täitsa täiskasvanud, adekvaatses vanuses inimesed vastavad seal.
Külaline

Eks on ka reaalseid Riinasid, kes sellist õpetust vajavad. Ära sekku maailma mida sa ei tunne.
Külaline

Ma olen ka neid jutte näinud.
Peategelane paljastab, räägib südamelt loo, lõhub või langetab saladuse müürid, ei hoia enam kiivalt hoitud saladust, mille peale kõik vakatavad, jahmuvad, on shokeeritud, vakatavad, tarduvad jne. Teatud mõttes on mul tekkinud juba hasart nende kahe tegevuse - rääkimise ja teada saamise- väljendusrikkuse väljendamise üle. :)
Lugu ise ka on muidugi vahel ehmatav, õõvastav, uskumatu, jahmatav,
Aga mis kasu saab see loo fb panija? Kas avades see lugu, tiksub neile mingi summa, või annavad klikid midagi?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Apr 2026 07:42 Küsimus ei ole selles, miks ma neid postitusi näen ja kuidas ma saan neid oma uudsivoos vältida - seda ma tean isegi. Küsimus oli selles, miks nii paljud Eesti inimesed ei tunne ära AI-ga tehtud soperdusi ning usinalt kaasa hakkavad arutlema ja asjaosalistele soovitusi jagama?
Milles sinu küsimus oli, saan aru, aga mina reageerisin sellele, et sa olid ääretult hämmingus, kui keegi väitis, et tema küll selliseid postitusi ei saa ega näe - sinu reaktsioon (natuke ülbe) oli, et "kas sa ei kasuta facebooki?". Ei, selleks ei pea facebooki mitte kasutama, et seda jama vältida, piisab väikesest skrollimishügieenist.

Aga jah, loomulikult ei tunne kõik inimesed AI postitusi ära. See ju eeldab kogemust AI-ga ja ilmselgelt rohkem kui pooltel meist sellist kogemust veel ei ole, eriti vanematel inimestel.
Külaline

Koolis arutatakse ju ka raamatute tegelasi, pannakse veel hinne ka "õigesti" mõtlemise eest. Mis see AI looming teisiti on? Kõike uut ei pea vihkama.
Külaline

Küsimus ei ole selles, miks ma neid postitusi näen ja kuidas ma saan neid oma uudsivoos vältida - seda ma tean isegi.
Ei tea ju, kui kirjutad, et näed neid tahtmatult, neid ei saa vältida. Ise sa nii ütlesid. Et sina üldse ei taha, aga viskab muudkui ette. Ja sina ei loe, ainult piilud kommentaare vahel.
Mind sellised lood pole häirinud, sest mina pole neid lugenud. Aga mis on tehtud AI-ga või mis ei ole, muidugi kõik ära ei tunne. Üks teatud härra siinsamas foorumis väidab, et AI-ga tehtud muusikat pole võimalik ära tunda, minu arust on küll. Aiagrupis olen näinud, et mõni proua on pannud pldi, et kust saab sellise värviga taime, et mis sort see on, aga tegelikult polegi sellist sorti olemas, see on AI-ga tehtud pilt. AI ei puutu isegi asjasse, vaid üldse allikakriitilisus. Ka enne AI tulekut esines meedias igasugu väljamõeldud lugejakirju või lugusid inimestest, keda pole olemas.
Külaline

Kunagi oli selliste lugude ajakirigi, Saladused vms.
Ega te usu, et mallukale tõsilugusid saadetakse?
Külaline

Guest kirjutas: 28 Apr 2026 09:55
Guest kirjutas: 28 Apr 2026 07:42 Küsimus ei ole selles, miks ma neid postitusi näen ja kuidas ma saan neid oma uudsivoos vältida - seda ma tean isegi. Küsimus oli selles, miks nii paljud Eesti inimesed ei tunne ära AI-ga tehtud soperdusi ning usinalt kaasa hakkavad arutlema ja asjaosalistele soovitusi jagama?
Milles sinu küsimus oli, saan aru, aga mina reageerisin sellele, et sa olid ääretult hämmingus, kui keegi väitis, et tema küll selliseid postitusi ei saa ega näe - sinu reaktsioon (natuke ülbe) oli, et "kas sa ei kasuta facebooki?". Ei, selleks ei pea facebooki mitte kasutama, et seda jama vältida, piisab väikesest skrollimishügieenist.

Aga jah, loomulikult ei tunne kõik inimesed AI postitusi ära. See ju eeldab kogemust AI-ga ja ilmselgelt rohkem kui pooltel meist sellist kogemust veel ei ole, eriti vanematel inimestel.
Ei olnud ülbe tooniga küsitud see, et kas sa ei kasuta fb-i. See oli ilma igasuguse ülbuseta küsitud, sest kes ei kasuta, see ilmselt tõesti ei saagi aru, millest jutt. See, kes kasutab on ilmselgelt selliseid postitusi näinud. Iseasi, kas süvenenud või lahti klõpsanud. Kui väidab, et tema uudisvoos ei ole selliseid postitusi, siis võib olla ka see variant, et ta on üks neist, kes ei tunnegi ära, et tegemist on AI jutukesega.

Mida tähendab skrollimishügieen? Et sa blokid sellised postitused? Jään arvamuse juurde, et lihtsam on sellised "uudisekesed" lihtsalt edasi kerida, selle asemel, et neid tuhandeid postitusi blokkima hakata.
Külaline

Kui väidab, et tema uudisvoos ei ole selliseid postitusi, siis võib olla ka see variant, et ta on üks neist, kes ei tunnegi ära, et tegemist on AI jutukesega.
Mul ei ole uudisvoos üldse mingeid imalaid jutukesi, AI siia üldse ei puutu. Samas sina vastad jälle, et neid on tuhandeid ja pole võimalik, et sul neid ette ei viska. Mul on täitsa muud asjad. Imelik, et sinu arust on see võmatu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], Semrush [Bot] ja 4 külalist