Pärast lapsepuhkust tööle

Vasta
töötu

Pärast lapsepuhkust tööle

Postitus Postitas töötu »

Viimased töökohad (paralleelselt!) enne lapse sündi olid käsunduslepinguga; töökogemus on peamiselt alushariduse valdkonnas, aga põlesin kahjuks läbi ja ei soovi sel alal jätkata; laps hakkab aastaseks saama ja muretsen juba ette, et pärast hüvitise lõppemist pole tööd. Vaatan regulaarselt cv-online'i ja cv-keskuse pakkumisi, aga ilma majandus- või IT-hariduseta pole seal suurt kusagile kandideerida.
Magistrantuur on hetkel pooleli, kahjuks on hakanud selguma, et sai rahalises mõttes täiesti vale valik tehtud (loe: kasutu "pehme" eriala). Olin vanemate lastega ka pikalt kodus, nii et olen tööturul algaja kohta küpses eas, 35-40 vahel. Praegu on tunne, et senised valikud on enda rumaluse/oskamatuse/naiivsuse tõttu valed ja on viimane aeg midagi muuta. Paari karjäärinõustaja jutul olen juba käinud, nendega oli huvitav vestelda, aga soovin ka siinsete inimeste kogemusi, näpunäiteid ja arvamusi lugeda. Kuidas tehakse keskeas elumuutvaid otsuseid? Kas olete pidanud leppima tõsiasjaga, et eriala, mida pidasite enda kutsumuseks, osutus täielikuks tupikteeks?
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Sageli neist tupikteedest lähevad siiski rajad kuhugi suurema magistraalini. Nt alushariduse puhul üldiselmalt õpetajahariduse, erispetsialisti, huvihariduse jne juurde. Täielikku kannapööret tasuks teha siis, kui tead väga täpselt, mida tahad.

Mu meelest sa aga liialt muretsema ei pea: kui seni olid tegev alushariduses, siis juhul, kui muud tööd esialgu leida ei õnnestu, saad ikka ju tööd, õpetajaid on palju puudu. Ja saad paralleelselt otsida ju paremat tööd edasi.
Viimati muutis iiR, 19 Juul 2024 11:16, muudetud 1 kord kokku.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Paraku lapsed on karjääri tegemisel, ütleks, number üks takistaja. Kui valikus on lastetu mees ja väikeste lastega naine…valituks osutub lihtne variant….muidugu on oluline asjaolu kaua naine on tööturult eemal olnud.
Külaline

Kooli? algklasside õpetajaks, pikapäevarühma õpetajaks, abiõpetajaks
Huvikooli? huviringide läbiviijaks
Külaline

Pead kohe täna tööle hakkama, mitte siis kui vh lõppeb. Ei oea olema erialane vaid üks kõik mis, mida saad lapse kõrvalt, õhtuti ja nädalavahetustel teha. Töötad, säästad teenitu ja sellega lükkad edasi täiskoormusega tööle minekut.
Ja siis sügisest uut eriala õppima, kui ikka täiesti tupik on.
Väikese lapsega ssaabnäiteks ülikoolis pikendust. Saad lapse kõrvalt akadeemilise võtta ja samal ajal ikkagi õppida osakoormusega. Ja kui aladeemiline läbi saab, ülejäänud ained ära teha.
Külaline

Palun ütle millist pehmet eriala sa õpid, et see kasutu on? Kui haridusega seotud, siis ei ole ju kasutu?

Mõlgutan ise ka mõtteid, mida õppida, kellena töötada. Ka väikeste lastega pikalt kodus olnud.
töötu

Praegu õpin eriala, mis ei ole otseselt haridusega seotud (aga kaudselt on ainuś realistlik väljund ikkagi sama asja edasi õpetamine järgmistele või siis vabakutselise elu ja n-ö ise omale töö leiutamine). Kuna tegemist on pehmelt öeldes ebapopulaarse alaga, ei pruugi tulevikus õpihuvilisi kusagilt võtta olla (ka juhul, kui nt riigigümnaasiumidesse valikkursusi pakun vmt).
Arvan, et lihtsam oleks, kui saaks väikelapse kõrvalt kodukontoris töötada, tehagi tööd selleks, et maksud makstud ja toit laual oleks. Aga mis töö see olla saaks, kui telefoni teel vitamiinide müümine välistada?
Külaline

töötu kirjutas: 18 Juul 2024 15:21 Arvan, et lihtsam oleks, kui saaks väikelapse kõrvalt kodukontoris töötada, tehagi tööd selleks, et maksud makstud ja toit laual oleks. Aga mis töö see olla saaks, kui telefoni teel vitamiinide müümine välistada?
Maksuametis ja Eesti Energias peaks olema päris palju klienditeenindajaid, kes kodukontorist töötavad. isegi maapiirkondadest, kus nende esindusi polegi.

kindlasti saaks kodukontorist tehtavat tööd nii Emorist kui Statistikaametist. Üks tuttav teeb sellist tööd muu töö kõrvalt juba aastaid.
Külaline

Kui ma õigesti aru saan, siis oled olnud seotud õpetamisega? Mina jällegi arvan, et päris 180-kaadist pööret teatud east alates ei tasu teha, vaid leida midagi, millel oleks eelmise erialaga suur sorts ühisosa ja see eelmine kogemus ja haridus annaks boonuse. Uus eriala võiks ikkagi ka olla pedagoogiline. Siis ei lähe sinu oskus teisi õpetada liiva jooksma ja sind ei vaadata tööturul kui ilma kogumustega keskealist.

Ka mina olen oma valikuid noorena kahetsenud, aga samas on see selline laia puuga valdkond, mis on võimaldanud mul sattuda väga eripalgelistesse kohtadesse tööle ja näha erinevate valdkondade inimesi ja nende tööd. Väga spetsiifiline eriala tähendab, et töötadki enamvähem terve elu ühes kohas ja kohtad vaid neid, kellel samasugune haridus.
Külaline

töötu kirjutas: 18 Juul 2024 15:21 Praegu õpin eriala, mis ei ole otseselt haridusega seotud (aga kaudselt on ainuś realistlik väljund ikkagi sama asja edasi õpetamine järgmistele või siis vabakutselise elu ja n-ö ise omale töö leiutamine). Kuna tegemist on pehmelt öeldes ebapopulaarse alaga, ei pruugi tulevikus õpihuvilisi kusagilt võtta olla (ka juhul, kui nt riigigümnaasiumidesse valikkursusi pakun vmt).
Arvan, et lihtsam oleks, kui saaks väikelapse kõrvalt kodukontoris töötada, tehagi tööd selleks, et maksud makstud ja toit laual oleks. Aga mis töö see olla saaks, kui telefoni teel vitamiinide müümine välistada?
Mina lõpetaks magistriõppe ikka ära, olgu see siis misiganes ala tahes, kasuks ikka.
Mu üks lähedane, oma erialal magister ja ka paar aastat sel alal töötanud, leidis ka, et üldse ei suuda seda tööd teha. Õppis lapse esimesel eluaastal koolituse käigus testijaks (IT) ja sai ka tööle. Kandideeris vaid kolme firmasse, ühte valitigi.
Õppis kodus, töötab kodus. Töökohas käib ca kord kuus. Aga seegi pole kohustuslik, lihtsalt tahab kolleegidega sidet hoida. Õpingud olid muidugi intensiivsed, loengud, seminarid, grupitööd, aga kõik netis. Õppejõud ka igast maailma otsast.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2024 22:42
töötu kirjutas: 18 Juul 2024 15:21 Praegu õpin eriala, mis ei ole otseselt haridusega seotud (aga kaudselt on ainuś realistlik väljund ikkagi sama asja edasi õpetamine järgmistele või siis vabakutselise elu ja n-ö ise omale töö leiutamine). Kuna tegemist on pehmelt öeldes ebapopulaarse alaga, ei pruugi tulevikus õpihuvilisi kusagilt võtta olla (ka juhul, kui nt riigigümnaasiumidesse valikkursusi pakun vmt).
Mina lõpetaks magistriõppe ikka ära, olgu see siis misiganes ala tahes, kasuks ikka.
Mu üks lähedane, oma erialal magister ja ka paar aastat sel alal töötanud, leidis ka, et üldse ei suuda seda tööd teha. Õppis lapse esimesel eluaastal koolituse käigus testijaks (IT) ja sai ka tööle. Kandideeris vaid kolme firmasse, ühte valitigi.
Õppis kodus, töötab kodus. Töökohas käib ca kord kuus. Aga seegi pole kohustuslik, lihtsalt tahab kolleegidega sidet hoida. Õpingud olid muidugi intensiivsed, loengud, seminarid, grupitööd, aga kõik netis. Õppejõud ka igast maailma otsast.
Kas see oli hiljuti?
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2024 23:18
Külaline kirjutas: 18 Juul 2024 22:42
Kas see oli hiljuti?
No mitte just viimaste kuude jooksul tõesti - mitte nii hiljuti. Ei tea, kas vajadus selle ameti järele on praegu väiksemaks muutunud.
Õppis suvel 2022 ja tööle sai kohe sügisel. Praegu täiendab end IT valdkonnas edasi, mingi uus intensiivne koolitus.
Külaline

Arvesta, et see IT on silmadele väga kurnav. Tead nend, kes lõpetasid selles valdkonnas, sest silmad kogu aeg nagu jänesel peas. Miinus ka see, et see on valdkond, kus on väga kiired ja pidevad arengud ja muutused. Kas sa teatud east alates enam viitsid kogu aeg selle kiire eluga järje peale end hoida ja kui järgmise lapse saad, veidi eemal oled, siis oled väga maha jäänud. Õpetaja võib 10 aastat tööst eemal olla, aga saab erialaselt tööle üpris kergelt tagasi minna.
töötu

Jah, see on küll tõsi, et õpetajatööst pole vähemalt puudust ja taaskohanemine võtab vähe aega, lisaks on lastega töötamine väga tore. Muidu polekski probleemi, aga töö kulutab nii palju energiat, et kodus enam mitte midagi teha ei suuda ja kipub tekkima selline seis, et kogu pere (mina ise kaasa arvatud) kannatab.
Külaline

Õpetajatele ju pakutakse ka nullkoma kohtasid, kui täiskohaga töötamine väsitab. Lisaks saad pika suvepuhkuse. Minu ema oli enne pensile jäämist õpetaja ja ta oli enamasti kell kaks või kolm juba kodus. Kui ma vahel tema juures kodukontorit teen, siis imestab pika näoga, et ma tõesti pean kaheksast viieni töötama, issand kui jube.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist