Miks selline bluff Eesti suunal?
-
Külaline
Eesti keelt räägivad, aga ühte klassi on pandud kaks aastat nooremate lastega ja peksab teisi jalaga.
-
Külaline
Küsimus on ju selles, kas ma sõbruneksin rahvaga, kes minu rahvast hävitab, piinab ja tapab mitte omakeelsuses.Guest kirjutas: ↑27 Mär 2026 07:28 Kui te ise põgeneksite....
Kas teil oleks esmavalikus koht, kus juba on eestlasi? Tunneks kergendust kui saab rääkida keeles, mida oskate?Kas te räägiks Hispaanias teise eestlasega hispaania keeles?
-
Külaline
Küll sa räägid, kui sa oled maast madalast selles keeles kasvanud. Nad ju venestati ära.Guest kirjutas: ↑27 Mär 2026 19:52Küsimus on ju selles, kas ma sõbruneksin rahvaga, kes minu rahvast hävitab, piinab ja tapab mitte omakeelsuses.Guest kirjutas: ↑27 Mär 2026 07:28 Kui te ise põgeneksite....
Kas teil oleks esmavalikus koht, kus juba on eestlasi? Tunneks kergendust kui saab rääkida keeles, mida oskate?Kas te räägiks Hispaanias teise eestlasega hispaania keeles?
-
Külaline
On tõesti nii põhjalikult ära venestatud, et ongi nagu venelased. See minu kolleeg ei saa kohe üldse aru, miks on vaja eestikeelset haridust. Ültes, et kas te siis ei taha ukrainlasi siia, et miks te piinate lapsi. Ma rääkisin sada korda, et eestlastel ei ole venelastega mitte midagi pistmist, miks peaks meil riigi raha eest koolid olema venekeelsed. Tema sellest aru ei saa. Küsis ka, miks siin pole ülikoolis võimalik õppida vene keeles. Ma küsin, et miks peaks, saab õppida eesti keeles ja inglise keeles. No ei saa aru absoluutselt.Küll sa räägid, kui sa oled maast madalast selles keeles kasvanud. Nad ju venestati ära.
-
Külaline
Kultuurid ja kombed ongi väga erinevad, ka siin Euroopas.
-
Külaline
-
Külaline
See venemaa on nagu haigus. Kui nüüd võrrelda seda päris haigusega, on artstidel üldiselt teada kuidas haigus areneb.
Doktor kes nn hirmutab, ei meeldi kellelegi. Lohutav doktor aga meeldib.
Ka ühiskonnas on nii. Ei taha hirmutamist. Tahame tõde. Aga kuidas teada mis on tõde ja mis pole lohutav vale.
Mulle ei meeldi ka see meie sõjaekspertide ütlus, mida saab sageli kuulda, et pole küsimust kas sõda algab, vaid millal see algab
Ukraina sõja alguse puhul olid ukrainlased ise rahulikud - ah see venemaa susib teatud piirkondades ukrainas pidevalt. Tuli inimestele kui välk selgest taevast.
Ka ühiskonnas on nii. Ei taha hirmutamist. Tahame tõde. Aga kuidas teada mis on tõde ja mis pole lohutav vale.
Mulle ei meeldi ka see meie sõjaekspertide ütlus, mida saab sageli kuulda, et pole küsimust kas sõda algab, vaid millal see algab
Ukraina sõja alguse puhul olid ukrainlased ise rahulikud - ah see venemaa susib teatud piirkondades ukrainas pidevalt. Tuli inimestele kui välk selgest taevast.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑21 Apr 2026 08:05 See venemaa on nagu haigus. Kui nüüd võrrelda seda päris haigusega, on artstidel üldiselt teada kuidas haigus areneb.
Ukrainaga venelased rämedalt ülehindasid oma võimeid. Gruusia võtsid oma käpa alla 8 päevaga.
-
Külaline
Ma pole mingi poliitikahuviline. Aga, kuidas Tsahkna saab öelda et ohtu pole. St saab küll hetke kohta, tõesti. Sotsmeedia võimalus kärbitakse. Mobilisatsioon alles teostamisel. Aga kuhu saadetakse need mobiliseeritud mehed?
Muidugi saab Tsahkna öelda nii, sest mehi hetkel veel kogutakse. Aga kui nad on koos...kuhu väed saadetakse.
Ja ma väga loodan et see on vaid minu hirm.
Muidugi saab Tsahkna öelda nii, sest mehi hetkel veel kogutakse. Aga kui nad on koos...kuhu väed saadetakse.
Ja ma väga loodan et see on vaid minu hirm.
-
Külaline
Kremli narratiiv. Ukraina narratiiv. Aga milline on meie enda narratiiv? Meil on ju täpselt sama narratiiv. Ole valmis. Teeme ära. Varude tagavara. Keldrid ja varjupaigad. Õhuhäire.
Me ka valmistume. Milkeks me valmistume? Mingiks müstiliseks asjaks?
Kuudas see nii kahtpidi käib? Me ise hirmutame ka et saada rohkem kaitset ja kaitseraha. Kaevame ja ehitame punkreid.
Aga zelentski hirmutab.
Kuudas see nii kahtpidi käib? Me ise hirmutame ka et saada rohkem kaitset ja kaitseraha. Kaevame ja ehitame punkreid.
Aga zelentski hirmutab.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑21 Apr 2026 10:34 Kremli narratiiv. Ukraina narratiiv. Aga milline on meie enda narratiiv? Meil on ju täpselt sama narratiiv. Ole valmis. Teeme ära. Varude tagavara. Keldrid ja varjupaigad. Õhuhäire.
Aga zelentski hirmutab.
Kui iga asi ja mõte juba narratiiv on, on ühiskond selgelt skisofreeniliseks muutunud.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑21 Apr 2026 10:34 Kremli narratiiv. Ukraina narratiiv. Aga milline on meie enda narratiiv? Meil on ju täpselt sama narratiiv. Ole valmis. Teeme ära. Varude tagavara. Keldrid ja varjupaigad. Õhuhäire.
Aga zelentski hirmutab.
No vahe on ju selles, et pisikese Zelensky juttu loeb terve Euroopa ja eestlastele enam ei sobi see suund, kuhu ta seda juttu mudib. Kas me selle eest maksime neile ja peame kut ... pilpa peal neid põgenikke oma riigis?
-
Külaline
Teen delfi lahti ja ette tuleb uudis 1 päev tagasi tehtud- rootsi kaitseväe juhataja ütleb et venemaa võib rünnata saaremaad hiiumaad ja gotlandit. ...
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑21 Apr 2026 12:13 Teen delfi lahti ja ette tuleb uudis 1 päev tagasi tehtud- rootsi kaitseväe juhataja ütleb et venemaa võib rünnata saaremaad hiiumaad ja gotlandit. ...
See üks uudis jah, kus ära toodud Rootslased ka, kes seda meie kaela kiibitseks, aga venelane, kui veel niipea jaksab kuhugi minna tungima, valiks ikka midagi põnevamat vb ahistatud kinnisvara omanike mahitusel hoopis Soome, et oma rahvast kaitsta, keda soome kinnisvara ligi ei lasta enam.
Ava Postimees või err ka ikka vahelduseks.
-
Külaline
Ei ole nik ka enam. Ukrainlaste arvelt tõusis hoopis eestist väljaränne. Viimase aasta kohta statistika.Guest kirjutas: ↑21 Apr 2026 12:13Külaline kirjutas: ↑21 Apr 2026 10:34 Kremli narratiiv. Ukraina narratiiv. Aga milline on meie enda narratiiv? Meil on ju täpselt sama narratiiv. Ole valmis. Teeme ära. Varude tagavara. Keldrid ja varjupaigad. Õhuhäire.
Aga zelentski hirmutab.
No vahe on ju selles, et pisikese Zelensky juttu loeb terve Euroopa ja eestlastele enam ei sobi see suund, kuhu ta seda juttu mudib. Kas me selle eest maksime neile ja peame kut ... pilpa peal neid põgenikke oma riigis?
-
Külaline
Ikka avan neid ka.Guest kirjutas: ↑21 Apr 2026 12:38Külaline kirjutas: ↑21 Apr 2026 12:13 Teen delfi lahti ja ette tuleb uudis 1 päev tagasi tehtud- rootsi kaitseväe juhataja ütleb et venemaa võib rünnata saaremaad hiiumaad ja gotlandit. ...
See üks uudis jah, kus ära toodud Rootslased ka, kes seda meie kaela kiibitseks, aga venelane, kui veel niipea jaksab kuhugi minna tungima, valiks ikka midagi põnevamat vb ahistatud kinnisvara omanike mahitusel hoopis Soome, et oma rahvast kaitsta, keda soome kinnisvara ligi ei lasta enam.
Ava Postimees või err ka ikka vahelduseks.
Aga ma tahaks arutada hoopis selle üle, kui suur on nende uudiste edastamise huvi meedia poolt.
Kas hirmutavad uudised müüvad paremini? No kindlasti.
Ajakirjandus on kindlasti huvitatud hirmutavate uudiste edastamisest. Neil on kindlasti hea meel, et saavad seda edastada. Kas siis zelenski hirmutab sõpru või hoiatab neid
-
Külaline
Et sellest aru saada, tuleb teada, et paljudes NLiidu piirkondades hakkasid inimesed mõtlema nii, et ainus kõrgema prestiižne keel ehk nn. "kultuurkeel" on vene keel ja kui haridust antakse ja raamatuid loetakse "kultuurkeeles" ehk vene keeles - siis see on ju igati normaalne. Osa inimesi vahetas oma rahvuskeele täielikult (ka kodus) välja vene keele vastu - sest nad arvasid, et nii ongi parem. Kusjuures, hoolimata venekeelsusest nad võisid pidada ennast kuuluvaks oma rahvusesse (analoogia: iirlased räägivad inglise keelt, aga peavad ennast ikka iirlasteks).Guest kirjutas: ↑27 Mär 2026 20:58On tõesti nii põhjalikult ära venestatud, et ongi nagu venelased. See minu kolleeg ei saa kohe üldse aru, miks on vaja eestikeelset haridust. Ültes, et kas te siis ei taha ukrainlasi siia, et miks te piinate lapsi. Ma rääkisin sada korda, et eestlastel ei ole venelastega mitte midagi pistmist, miks peaks meil riigi raha eest koolid olema venekeelsed. Tema sellest aru ei saa. Küsis ka, miks siin pole ülikoolis võimalik õppida vene keeles. Ma küsin, et miks peaks, saab õppida eesti keeles ja inglise keeles. No ei saa aru absoluutselt.Küll sa räägid, kui sa oled maast madalast selles keeles kasvanud. Nad ju venestati ära.
Erandiks olid balti rahvad: kuna balti rahvastel oli ka nõukogude ajal oma rahvuskeel jätkuvalt prestiižne keel ja rahvusliku identiteedi oluline osa, siis peeti oma lastele hariduse andmist rahvuskeeles auasjaks.
Vaat sellest, kuidas balti rahvad peavad oma väikse kõnelajate arvuga keelt väärikaks keeleks, milles on igati normaalne omandada haridust - sellest paljud endise NLiidu taustaga inimesed aru ei saa. Lihtsalt ei saa!
Siin on muidugi üks konks: sõjaeelne Eesti Vabariik tõesti võimaldas vähemusrahvustele (sakslased, venelased, juudid...) maksumaksja raha eest nendekeelset haridust kuni gümnaasiumini (kultuurautonoomia seaduse alusel). Eesti keele tunnid neis koolides muidugi olid (riigikeel - kohustuslik). Kuna vähemusrahvusi oli enne sõda siiski väike % - siis ei tulnud eriti kõne alla igapäevaelus oma keele sisse kapseldumine. Ehk siis tol ajal piisas eesti keele tundidest, et kohalikud sakslased ja venelased eesti keelt oskaks.
-
Külaline
No vaata - see ongi kõrgemate sõjaväelaste töökohustus mängida läbi igasugu võimalikud stsenaariumid (et vaenlane ei saaks üllatada) ja ajada takka ka poliitikuid, et nad eraldaks võimalike ohtude vastu piisavalt raha.Guest kirjutas: ↑21 Apr 2026 12:13 Teen delfi lahti ja ette tuleb uudis 1 päev tagasi tehtud- rootsi kaitseväe juhataja ütleb et venemaa võib rünnata saaremaad hiiumaad ja gotlandit. ...
Kas reaalselt selline rünnak kunagi toimub või ei toimu - keegi pole hiromant, et 100% teaks.
-
Külaline
Mina usun küll, et buutin tahaks väga ka Eestit rünnata ja purustada.
Need va estontsõ ei austa teda.
Need va estontsõ ei austa teda.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], käguan, Mammut ja 7 külalist