Nutiseadmed loevad mõtteid?!

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Nutiseadmed loevad mõtteid?!

Postitus Postitas Külaline »

Viimane pool kuud on juba tõsine kahtlus, et nutiseadmed oskavad nüüdseks mõtteid lugeda. Teisiti ei oska enam algoritme ära selgitada. Mõtled midagi hetk tagasi, kellegagi kirjapildis ega telefonis ega suusõnaliselt jagada pole jõudnud, avad näiteks sotsiaalmeedia ja edastatakse esimesena su mõttele vastav algoritm.
Kui see tõesti nii on, siis ka sellist asja seadmena toota ja seadmesse panna ei annaks, et inimesed ka lugeda saaksid teiste mõtteid. Kuigi mul on tunne, et see polegi nii võimatu ja kauge enam?
Külaline

Ma ei usu, et nad lausa mõtteid loevad, aga jah, ka mul on viimasel ajal mitu korda sarnaseid olukordi ette tulnud. Mõtled millestki ja järgmisel sekundil jookseb vastav reklaam või reel mu uudisvoogu sisse. 😀

Teisalt, me mõtleme tihti asjadele, mis meid paeluvad ja tõenäoliselt on nii mõnigi meist neid asju/tooteid/olukordi kunagi googeldanud. Google aga jätab selle algoritmi meelde ja hakkab vastavalt sellele reklaami jms saatma.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Apr 2026 12:17 Ma ei usu, et nad lausa mõtteid loevad, aga jah, ka mul on viimasel ajal mitu korda sarnaseid olukordi ette tulnud. Mõtled millestki ja järgmisel sekundil jookseb vastav reklaam või reel mu uudisvoogu sisse. 😀

Teisalt, me mõtleme tihti asjadele, mis meid paeluvad ja tõenäoliselt on nii mõnigi meist neid asju/tooteid/olukordi kunagi googeldanud. Google aga jätab selle algoritmi meelde ja hakkab vastavalt sellele reklaami jms saatma.

Jah ja ei. Tänane tekitas juba klombi kurku, et kuidas küll, ei ole seletatav enam, et ei loe. Loevad ja see on Eestisse jõudnud viimane pool kuud tagasi.
Külaline

Kui sa millestki mõtled, siis sa 1) vaatad sellega seotud postitusi pikemalt; 2) otsid ehk googlist midagi selle kohta - ja juba ongi piisav, algoritm võtab välja, et ülejäänud kvibitriljonist kasutajast, kes on sarnaselt käitunud, on suur protsent järgmisena hakanud huvi tundma selle teema vastu mida sinagi - ja pakutakse sulle juba kohe neid mõtteid.
Külaline

Jah, nii ongi ja Jaapanis alustati välja töötamisega juba 2017.

https://theconversation.com/smart-devic ... ent-174946
Külaline

Guest kirjutas: 21 Apr 2026 12:24 Jah, nii ongi ja Jaapanis alustati välja töötamisega juba 2017.

Kuule, räägi palun asjadest, millest sa aru saad. Ei, masinad EI LOE sinu mõtteid ja kui isegi kuskil midagi sellist katsetatakse, siis ei kasuta seda kohe kindlasti praegune sotsiaalmeedia ega nutitelefonid. Kõik on palju lihtsam ning järeldatav sinu käitumisest, valikutest ja eelistustest. Just nii nagu eespool kirjas. Rakendus salvestab oma kasutajate käitumist - mis tegevused eelnesid otsustele. Ja kasutab seda andmebaasi omakorda järgmistele pakkumiste tegemiseks, mis võib jätta mulje nagu loetaks su mõtteid, aga tegelikult on puhas järeldamine ja puhas sarnasuste otsimine.
Külaline

Mida on sulle siis pakutud lugeda või osta?
Ei, minu mõtteid küll veel ei loeta, ei ole sellist asja märganud. Küll millegi otsimise peale saan selliseid reklaame. Kuigi kahtlus on tekkinud et kuulab. Ja saadab reklaame asjast millest räägitud
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Apr 2026 12:46
Guest kirjutas: 21 Apr 2026 12:24 Jah, nii ongi ja Jaapanis alustati välja töötamisega juba 2017.

Kuule, räägi palun asjadest, millest sa aru saad. Ei, masinad EI LOE sinu mõtteid ja kui isegi kuskil midagi sellist katsetatakse, siis ei kasuta seda kohe kindlasti praegune sotsiaalmeedia ega nutitelefonid. Kõik on palju lihtsam ning järeldatav sinu käitumisest, valikutest ja eelistustest. Just nii nagu eespool kirjas. Rakendus salvestab oma kasutajate käitumist - mis tegevused eelnesid otsustele. Ja kasutab seda andmebaasi omakorda järgmistele pakkumiste tegemiseks, mis võib jätta mulje nagu loetaks su mõtteid, aga tegelikult on puhas järeldamine ja puhas sarnasuste otsimine.

Vähem suva viha suvade suunas! Kevad on ilus, mine vaata!
Külaline

Puhtalt oma peas mõtlemisel peale ei ole sellist asja juhtunud aga kui olen telefonid sõnaliselt rääkinud või messengeris kirjutanud millestki, siis on küll reklaamid kohe platsis.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Apr 2026 13:16
Külaline kirjutas: 21 Apr 2026 12:46

Vähem suva viha suvade suunas! Kevad on ilus, mine vaata!
No ärgu levitatagu siis mingeid müüte, kuidas masin tuleb ja loeb mõtteid (ja kirjutaja paneb veel lingi ka juurde, mis tegelikult räägib hoopis muust). Ma ei salli lolluse levitamist, eriti veel lolluse levitamist seda tarkuseks (või oma peaga mõtlemiseks) nimetades. Isegi ilusal kevadel ei salli ega kavatse seda tolereerida.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Apr 2026 12:08 Viimane pool kuud on juba tõsine kahtlus, et nutiseadmed oskavad nüüdseks mõtteid lugeda. Teisiti ei oska enam algoritme ära selgitada. Mõtled midagi hetk tagasi, kellegagi kirjapildis ega telefonis ega suusõnaliselt jagada pole jõudnud, avad näiteks sotsiaalmeedia ja edastatakse esimesena su mõttele vastav algoritm.
Kui see tõesti nii on, siis ka sellist asja seadmena toota ja seadmesse panna ei annaks, et inimesed ka lugeda saaksid teiste mõtteid. Kuigi mul on tunne, et see polegi nii võimatu ja kauge enam?
Kui see tunne jääb püsima, oleks sobilik kellegagi vestelda sel teemal.... :D
Külaline

Lülita mikrofon või salvestaja välja 😂.

Tegelikult ka.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Apr 2026 12:46

Näiteks laps alati niheleb enne kui on pissihäda, hoiab jalgu risti või hoiab käega jalgevahest kinni vms. Sellest järeldab ema, et lapsel on pissihäda, mitte ei loe ema lapse mõtteid. Sama on käitumisega veebis - avad midagi, loed midagi keskmisest kauem, sirvid kedagi, ostad midagi - ja juba ongi teada, mida sa mõtled.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Apr 2026 12:08 Viimane pool kuud on juba tõsine kahtlus, et nutiseadmed oskavad nüüdseks mõtteid lugeda. Teisiti ei oska enam algoritme ära selgitada. Mõtled midagi hetk tagasi, kellegagi kirjapildis ega telefonis ega suusõnaliselt jagada pole jõudnud, avad näiteks sotsiaalmeedia ja edastatakse esimesena su mõttele vastav algoritm.
No ju sa ikka varemgi oled samale asjale mõelnud ja isegi ehk otsinud netist midagi, küll ta teab! :D Kui ma juba tükimat aega aiale ja seemnetele mõtlen ja otsin, siis enam küll imestama ei pane, et fb on "aiahäkke" täis läinud...
Külaline

Nädalavahetusel astusin sisse ühe muuseumi uksest, aga kuna piletisaba oli pikk, siis keerasin otsa ringi ja läksin edasi. Paar tundi hiljem viskas insta selle muuseumi reklaami mulle ette, kuigi ma polnud seda kohta kunagi googeldanud.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Mai 2026 09:41 Nädalavahetusel astusin sisse ühe muuseumi uksest, aga kuna piletisaba oli pikk, siis keerasin otsa ringi ja läksin edasi. Paar tundi hiljem viskas insta selle muuseumi reklaami mulle ette, kuigi ma polnud seda kohta kunagi googeldanud.
No nähtavasti oli seal uus näitus, mida reklaamiti ja tahtsidki minna vaatama, või on su kõikidel äppidel kohatuvastus lubatud, mõni imeasi siis. Lihtsast kokkusattumusest võib ka ilmatu vandenõuteooria välja imeda.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Mai 2026 09:41 Nädalavahetusel astusin sisse ühe muuseumi uksest, aga kuna piletisaba oli pikk, siis keerasin otsa ringi ja läksin edasi. Paar tundi hiljem viskas insta selle muuseumi reklaami mulle ette, kuigi ma polnud seda kohta kunagi googeldanud.
Asukoha andmetest meta nokib selle välja.
Sellepärast ei tasu igale äpile juurdepääsu oma andmetele anda. Kui on load antud nii piltidele, asukohale, mikrofonile, kontaktidele, kaamerale jne siis telefon praktiliselt jälgib ja kuulab sind igal sammul. See on ju ammuteada asi, et meta niimoodi toimib.
Osasid äppe kasutada ei saa, kui luba ei anna ja ma olengi sellepärast mõned äpid kadutamata jätnud.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Mai 2026 10:06
Guest kirjutas: 11 Mai 2026 09:41 Nädalavahetusel astusin sisse ühe muuseumi uksest, aga kuna piletisaba oli pikk, siis keerasin otsa ringi ja läksin edasi. Paar tundi hiljem viskas insta selle muuseumi reklaami mulle ette, kuigi ma polnud seda kohta kunagi googeldanud.
No nähtavasti oli seal uus näitus, mida reklaamiti ja tahtsidki minna vaatama, või on su kõikidel äppidel kohatuvastus lubatud, mõni imeasi siis. Lihtsast kokkusattumusest võib ka ilmatu vandenõuteooria välja imeda.
See käib kohatuvastuse järgi jaa. Näiteks reisides jõuad uude kohta/linna, siis Facebook hakkab samast hetkest selle kandi värskeid uudiseid ning reklaame pakkuma.
Aga "mõtete lugemist" olen ka mitu korda kogenud, see on kummaline. Ei ole ma guugeldanud ega rääkinud, ainult mõelnud mingi teema peale.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: dmy ja 12 külalist