Toon on vale
-
Külaline
Toon on vale
Kas teie lapsed ka parandavad teid, kui teie toon on vale? Mul on tunne et me peame rääkima kodus nii, nagu räägitakse inglise keeles. Et toon lause lõpus tõuseb. Kui küsida või öelda midagi, nagu eesti keeles, ühtlase tooniga ja kiiresti või toon langeb lause lõpus, on laste arust ebaviisakas ja kuri.
Nt kus su võtmed on. Seda saab küsida tõesti nii erivevalt.
Ja selle" kurja "küsimise peale saame me nö pahandada. Kas teil on ka nii, et lapsed püüavad teid ümber kasvatada? Et me rääkivat nii et toonis on sees juba etteheide või kriitika.
Ja selle" kurja "küsimise peale saame me nö pahandada. Kas teil on ka nii, et lapsed püüavad teid ümber kasvatada? Et me rääkivat nii et toonis on sees juba etteheide või kriitika.
-
Külaline
Ei, ei lase lastel selliseid asju dikteerida.
Me muidu räägime normaalselt aga kurjaks läheb toon minul vaid siis, kui ma juba kolm korda olen palunud või küsinud aga ei reageerita(tüüpiline teismeline).
Aga ega teismelisele tundub ka see kurja toonina, kui ma lihtsalt ütlen, tere hommikust või et ma armastan sind

Me muidu räägime normaalselt aga kurjaks läheb toon minul vaid siis, kui ma juba kolm korda olen palunud või küsinud aga ei reageerita(tüüpiline teismeline).
Aga ega teismelisele tundub ka see kurja toonina, kui ma lihtsalt ütlen, tere hommikust või et ma armastan sind
-
Külaline
Ei kujuta sellist olukorda isegi ette, et mõni pereliige, kas noor või vana, hakkaks minu kõneviisi kommenteerima ja mina siis korrigeeriks ennast. Eks ma siis kommenteeriks midagi vastu, eriti teismeliste kohta seda materjali peaks ju jaguma küllalt.
-
Külaline
Inglise keeles ei ole tõusev hääletoon normaalne mujal, kui küsimustes. See viimase aja nn "uptalk" on mingi viimaste aastate leiutis ja mis ka haritud inglastele närvidele käib. Meie tiinekatest tiktokkerid võtavad muidugi kõik sõgedad moed üle. Ka Eesti keelde on mõnedel noortel see siristamine jõudnud.
-
Külaline
Tehke oma võsukestele selgeks, et see pole eesti keelele omane ja ärge laske mingi nõmedusega pähe istuda endale. Tulgu oma neti-inka mullist välja.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 09:26 Ja selle" kurja "küsimise peale saame me nö pahandada. Kas teil on ka nii, et lapsed püüavad teid ümber kasvatada? Et me rääkivat nii et toonis on sees juba etteheide või kriitika.
-
Külaline
Miks midagi selgeks peab tegema? See ju ka omapoolne oma nägemuse pealesurumine, enda paremakstegemine, a la sina tead valesti, mina teen õigesti.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 11:48Tehke oma võsukestele selgeks, et see pole eesti keelele omane ja ärge laske mingi nõmedusega pähe istuda endale. Tulgu oma neti-inka mullist välja.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 09:26 Ja selle" kurja "küsimise peale saame me nö pahandada. Kas teil on ka nii, et lapsed püüavad teid ümber kasvatada? Et me rääkivat nii et toonis on sees juba etteheide või kriitika.
-
Külaline
Sul on lastega suhted sassi läinud kuskil varem, seda proovi parandada, mitte ära jaura mingi tooni kallal. Tundud selline tänitaja tädi, see ei meeldi kellelegi, teismelised ütlevad selle ka välja. Ju siis oledki kritiseerimisega liiale läinud, siis tundubki kõik halb, mis sa ütled.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 09:26 Kas teie lapsed ka parandavad teid, kui teie toon on vale? Mul on tunne et me peame rääkima kodus nii, nagu räägitakse inglise keeles. Et toon lause lõpus tõuseb. Kui küsida või öelda midagi, nagu eesti keeles, ühtlase tooniga ja kiiresti või toon langeb lause lõpus, on laste arust ebaviisakas ja kuri.
-
Külaline
Muodugi peaks selle selgeks tegemine. Sest me oleme(ma eeldan) ikka eestlased ja räägime oma keelt.Külaline kirjutas: ↑11 Apr 2026 12:15Miks midagi selgeks peab tegema? See ju ka omapoolne oma nägemuse pealesurumine, enda paremakstegemine, a la sina tead valesti, mina teen õigesti.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 11:48Tehke oma võsukestele selgeks, et see pole eesti keelele omane ja ärge laske mingi nõmedusega pähe istuda endale. Tulgu oma neti-inka mullist välja.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 09:26 Ja selle" kurja "küsimise peale saame me nö pahandada. Kas teil on ka nii, et lapsed püüavad teid ümber kasvatada? Et me rääkivat nii et toonis on sees juba etteheide või kriitika.
Mina näiteks ei luba oma võsukesel kodus pool inglise keeles rääkida. Oma sõpradega anna minna aga kodus on suhtlus ikka eesti keeles.
-
Külaline
Oh nii vigane tekst. VabandustKülaline kirjutas: ↑11 Apr 2026 13:03Muodugi peaks selle selgeks tegemine. Sest me oleme(ma eeldan) ikka eestlased ja räägime oma keelt.Külaline kirjutas: ↑11 Apr 2026 12:15Miks midagi selgeks peab tegema? See ju ka omapoolne oma nägemuse pealesurumine, enda paremakstegemine, a la sina tead valesti, mina teen õigesti.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 11:48
Tehke oma võsukestele selgeks, et see pole eesti keelele omane ja ärge laske mingi nõmedusega pähe istuda endale. Tulgu oma neti-inka mullist välja.
Mina näiteks ei luba oma võsukesel kodus pool inglise keeles rääkida. Oma sõpradega anna minna aga kodus on suhtlus ikka eesti keeles.
* Muidugi peaks selle selgeks tegema.
-
Külaline
Sina õnnetu üksiklane ei ole ilmselt pubekat/teismelist kaugelt ka näinud. Mina vanainimesena veel mäletan enda sellist iga kus tundsin ennast kõige targemana ja kõik välja plärtsusin. Piinlik siiamaani.Külaline kirjutas: ↑11 Apr 2026 12:25Tundud selline tänitaja tädi, see ei meeldi kellelegi, teismelised ütlevad selle ka välja. Ju siis oledki kritiseerimisega liiale läinud, siis tundubki kõik halb, mis sa ütled.
-
Külaline
Mul on kaks teismelist ja töötan ka teismeliste treenerina. Väga hästi tean, miks suhted sassi lähevad. Sellel emal on negatiivne hoiak oma laste suhtes ja siis tänitab, et näe, nad on sellised ja teistsugused, nõuavad seda ja teist, toon on vale. Aga äkki ongi vale. Tänitamist ei armasta keegi, teismelisega on oluline säilitada kontakt. See plärtsumine ja ebaviisakus ei tule lambist.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 14:48Sina õnnetu üksiklane ei ole ilmselt pubekat/teismelist kaugelt ka näinud. Mina vanainimesena veel mäletan enda sellist iga kus tundsin ennast kõige targemana ja kõik välja plärtsusin. Piinlik siiamaani.Külaline kirjutas: ↑11 Apr 2026 12:25Tundud selline tänitaja tädi, see ei meeldi kellelegi, teismelised ütlevad selle ka välja. Ju siis oledki kritiseerimisega liiale läinud, siis tundubki kõik halb, mis sa ütled.
-
Külaline
Sul küll tuli.Guest kirjutas: ↑11 Apr 2026 15:21 See plärtsumine ja ebaviisakus ei tule lambist.
-
Külaline
Teismelise puhul võib küll täiesti lambist tulla.Külaline kirjutas: ↑11 Apr 2026 15:21See plärtsumine ja ebaviisakus ei tule lambist.
-
Külaline
Võid ju püüda, aga teismeline soovib ainult sõpradega kontakti, sõbrad juhivad tema mõttemaailma, tegevust.Külaline kirjutas: ↑11 Apr 2026 15:21 Tänitamist ei armasta keegi, teismelisega on oluline säilitada kontakt.
-
Külaline
ei, minu lapsed ei tänita minu hääletooni kallal. neil ei tule midagi sellist isegi mõttesse.
-
Külaline
Meie järeltulija räägib küll inglise keelt soravalt, aga eesti keele sõnavara on samas kitsam (minu nõudliku hinnagu järgi). Tiktokis ta ei istu, ütleb, et ei meeldi, olevat üles ehitatud sõltuvuse tekitamiseks ja väga palju olevat AI loomingut. Meid õpetada ka ei ürita.
Ma arvan, et noored peaksid häälduse kallal norimise asemel tegelema hoopis eesti keele sõnavara laiendamise ja grammatika õppimisega. Kui kirjandust ei loe, keelevaistu ei teki ja siis tuleb grammatikat õppida. Väga palju kasutatakse AI-d õpingutes, aga kui eesti keelt täiuslikult ei oska,siis ei oska ka AI tekste toimetada. AI tekstides pole sõnade järjekord sageli nn eestipärane ja reedab sellega kohe teksti päritolu, grammatilistest vigadest ma ei räägigi.
Ma arvan, et noored peaksid häälduse kallal norimise asemel tegelema hoopis eesti keele sõnavara laiendamise ja grammatika õppimisega. Kui kirjandust ei loe, keelevaistu ei teki ja siis tuleb grammatikat õppida. Väga palju kasutatakse AI-d õpingutes, aga kui eesti keelt täiuslikult ei oska,siis ei oska ka AI tekste toimetada. AI tekstides pole sõnade järjekord sageli nn eestipärane ja reedab sellega kohe teksti päritolu, grammatilistest vigadest ma ei räägigi.
-
Külaline
Ma ise kutsun lapse korrale, kui ülbitsema hakkab. Laps mul 14a. Tavaliselt ok aga vahest viskab mingi ülbava tooni peale. Kohe ma ei tigetse, aga kui pikemalt vastik toon peal, siis kutsun korrale.Külaline kirjutas: ↑12 Apr 2026 16:22 ei, minu lapsed ei tänita minu hääletooni kallal. neil ei tule midagi sellist isegi mõttesse.
-
Külaline
-
Külaline
Kas võib siiski olla et toon ongi vale?
Nt meie asutuses kurdavad ka mõned kliendid, et mõni töötaja on kuri.
Ja need töötajad ütlevad, et ei nad pole kurjad, vaid neil on kõva hääl.
Nt meie asutuses kurdavad ka mõned kliendid, et mõni töötaja on kuri.
Ja need töötajad ütlevad, et ei nad pole kurjad, vaid neil on kõva hääl.
-
Külaline
Mulle on "vale tooni" võõraste poolt vaid korra ette heidetud: helistasin ettevõtte esindajana ühele kliendile, kellel oli arve tähtajaks tasumata. Appike, millist teksti pidin kuulma oma neutraalsele teavitusele, et tal on arve maksmata. See, et mu "toon on vale", oli selle tiraadi juures veel üks viisakamaid väljendeid.
Aga kodus kuulen ma sarnast juttu pidevalt. Abikaasalt. Reeglina siis, kui tal on midagi arvutiga untsu läinud või tööasjades pinge. Siis pole vahet, mida ma ütlen, nt kutsun sööma või küsin, kas läheme homme hommikul ühe autoga, ikka on toon vale.
Aga kodus kuulen ma sarnast juttu pidevalt. Abikaasalt. Reeglina siis, kui tal on midagi arvutiga untsu läinud või tööasjades pinge. Siis pole vahet, mida ma ütlen, nt kutsun sööma või küsin, kas läheme homme hommikul ühe autoga, ikka on toon vale.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist