Õppekäikudest

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Õppekäikudest

Postitus Postitas Külaline »

Mina ei saa ikka aru sellest Kristina Kallase jutust õppekäikude osas. Muudkui selgitavad ja täiendavad oma juhendit. Kogu aeg oli nagu selge asi, aga täna vaatasin jälle Kristina Kallase esinemist televiisoris ja taas segane. Kõik on selge, et asi läks käima Gustav Adolfi juhtumist, kus nõuti raha õppekava tegevuste eest. Et ujumine on kohustuslik, oli tunniplaanis, makske raha. Selge see, et see pole õige. Või siis, inglise keele tunnid on raha eest, osalemine kohustuslik. Jälle õige, nii ei tohi. Aga siis hakkab pihta segane koht. Ei piisa sellest, et korraldame üritusi, kus osalemine on vabatahtlik, ei ole kohustuslik, tunnis selle kohta ei küsita ega hinnata. Kallas räägib, et küsige jah annetusi, aga need peavad olema anonüümsed ja ei tohi küsida, kas maksid või ei maksnud, ikka tule kaasa. No tere tali. Ma pean siis maksma mingite õppekäikude eest, mille eest mõned ei maksa, aga peavad ikka kaasa tulema? Muudkui jutustas hariduslikust ebavõrdsusest, aga kuidas see õiglane peaks olema, ma ei saa aru.
Külaline

Mina olin sellele GAGi lapsevanemale ülitänulik. Mul on 4 last ja “20 siia, 15 sinna, 35 selle ja 10 tolle eest” on lihtsalt hirmus. Ja see, et laps on etendust näinud, selles muuseumitunnis käinud, ei päde.
Lisaks peab lapsel olema vähemalt Tallinnas nutitelefon, seat koolikontod on kaheastmelise autentimisega ja muu nutiseade, nt kell, ei sobi. Samas on ühel mu lapsel nutisõltuvus ja ta ise oleks nõus koolis olema telefonita.

Ma ootasin ühiskondlikku diskussiooni nii “tasuta” haridusest kui õpetajate kingirahade kogumise eetilisusest jms. Kahjuks on kultuuriasutuste hääl saamata jäävast tulust vali ja ühiskondlikku diskussiooni ei teki. Ju siis enamikul vanematel king ei pigista.
Eile kõneles minister nii nagu oleks “klassiraha” koguminelegaalne, aga nt “teatripileti raha” kogumine mitte. Lisaks märkis ta, et toetama peaks koolipidaja ehk siis KOV. Kultuuriranita on muidugi tore, aga sealt paraku saab vaid lǒimitud õppe asju toetada.
Seega - teema tõstatati, aga lahendust ei ole ja otsitakse tehnilist väljapääsu, mitte tegelikku lahendust.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

Siin on see teema et 5%l lapsevanematel on probleem raha maksta ja enamik lapsi kannatab. Ei saa kuskil käia.
Külaline

Kui koolile ei eraldata raha kultuurikäikudeks, siis ei jää ju muud üle, kui vanematel maksta. See võiks ollagi nii, et on teatud arv käike igal aastal ja selleks kogutakse klassiraha, tasuta saaksid suured pered ja need, kes maj. raskused (selle raha vast siis ministeerium leiaks).

Meie laps käis erakoolis, osad üritused olid nn õppe sees, aga osad tuli ka ise maksta ja lisaks siis veel teatud hulk üritusi omal käel külastada (ning see kõik kultuuripäevikusse kirja panna). Kui kool üritusi ei korralda, siis tuleks ju vanematel igal juhul lastega käia ja ise maksta, sellest ei pääse ju niikuinii, seega miks see nüüd siis nii keeruliseks aetakse.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Apr 2026 18:03 Mina olin sellele GAGi lapsevanemale ülitänulik. Mul on 4 last ja “20 siia, 15 sinna, 35 selle ja 10 tolle eest” on lihtsalt hirmus. Ja see, et laps on etendust näinud, selles muuseumitunnis käinud, ei päde.
Lisaks peab lapsel olema vähemalt Tallinnas nutitelefon, seat koolikontod on kaheastmelise autentimisega ja muu nutiseade, nt kell, ei sobi. Samas on ühel mu lapsel nutisõltuvus ja ta ise oleks nõus koolis olema telefonita.

Ma ootasin ühiskondlikku diskussiooni nii “tasuta” haridusest kui õpetajate kingirahade kogumise eetilisusest jms. Kahjuks on kultuuriasutuste hääl saamata jäävast tulust vali ja ühiskondlikku diskussiooni ei teki. Ju siis enamikul vanematel king ei pigista.
Eile kõneles minister nii nagu oleks “klassiraha” koguminelegaalne, aga nt “teatripileti raha” kogumine mitte. Lisaks märkis ta, et toetama peaks koolipidaja ehk siis KOV. Kultuuriranita on muidugi tore, aga sealt paraku saab vaid lǒimitud õppe asju toetada.
Seega - teema tõstatati, aga lahendust ei ole ja otsitakse tehnilist väljapääsu, mitte tegelikku lahendust.
Sina oledki see uss, kes ise ei söö ja teisele ei luba.
Enne sai näiteks kooligi häid esinejaid kutsuda nii, et iga laps maksis 2-3 eurot.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Apr 2026 18:03 Mina olin sellele GAGi lapsevanemale ülitänulik. Mul on 4 last ja “20 siia, 15 sinna, 35 selle ja 10 tolle eest” on lihtsalt hirmus. Ja see, et laps on etendust näinud, selles muuseumitunnis käinud, ei päde.

Aga su laps ei pea ju tulema, kui sina ei hinda neid käike ja raha pole. Mina näiteks olin tänulik, et õpetajad viitsivad lastega kuskil käia, mingi meelakkumine see ju pole. Mina ise tellides ei saaks nii odavalt neid asju, enda pileti peaksin ka veel peale maksma. Mis mõttes, et laps on etendust näinud, muuseumitunnis käinud, ei päde. Kultuursematele vanematele on see hindamatu asi, kui sina ei pea midagi teatrist ega muuseumist, on võimalik last mitte kaasa saata. Kohustuslik see tõesti olema ei peaks. Mingeid õpetajate kinke tõesti pole vaja teha, kui sa ei soovi ja raha jällegi pole. Mis rahulduse sa siis saad, kui mitte keegi ei saa kuskile minna? Mõnel lapsel ongi kooliga käik ainuke, kui ta oma elus teatrisse või muuseumisse saab, sest vanemad ei hinda seda. Kas lapsest peab siis ka samasugune oss tulema? Võiks vähemalt võimaluse ju anda, äkki hakkab meeldima.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Apr 2026 18:03 Lisaks peab lapsel olema vähemalt Tallinnas nutitelefon, seat koolikontod on kaheastmelise autentimisega ja muu nutiseade, nt kell, ei sobi. Samas on ühel mu lapsel nutisõltuvus ja ta ise oleks nõus koolis olema telefonita.
Ja kooliga suhtlemine ei andnud mingit tulemust? Seletasid probleemi ja saadeti metsa?
Külaline

Guest kirjutas: 07 Apr 2026 19:21
Guest kirjutas: 07 Apr 2026 18:03 Lisaks peab lapsel olema vähemalt Tallinnas nutitelefon, seat koolikontod on kaheastmelise autentimisega ja muu nutiseade, nt kell, ei sobi. Samas on ühel mu lapsel nutisõltuvus ja ta ise oleks nõus koolis olema telefonita.
Ja kooliga suhtlemine ei andnud mingit tulemust? Seletasid probleemi ja saadeti metsa?
Mis see kool peab tegema siis? MIngit nutitelefoni koolis ei pea olema, vaata kodus oma asju. Arvutist saad ka vaadata.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Apr 2026 19:47
Guest kirjutas: 07 Apr 2026 19:21
Mis see kool peab tegema siis? MIngit nutitelefoni koolis ei pea olema, vaata kodus oma asju. Arvutist saad ka vaadata.
Mis sa minu käest küsid? Küsi selle inimese käest, kellel probleem oli.
Külaline

Mina olen kuulnud, et see lapsevanem, kes GAGis teema algatas, on tegelikult ise üsnagi heal järjel ja iseenesest ei oleks mingit probleemi rahaliselt panustada ... lihtsalt tegemist mingi opakaga, kes ajab põhimõtteliselt mingit müstilist "õigust" taga ja kõik teised peavad kannatama. Enda laps mul tänaseks kooli lõpetanud ja olen VÄGA-VÄGA tänulik nendele toredatele õpetajatele, kes võtsid vaevaks lapsi teatrisse-muuseumisse viia.

Ma nagu kohe üldse ei saa aru inimestest, kes saavad lapse ja siis ei olda üldse nõus rahaliselt tema harimisse panustama?!? Klassiväine tegevus koos klassikaaslastega on ju midagi super toredat, mida on põhjust ka peale kooli lõppu meenutada - miks tahetakse lastelt võtta see kogemus?
Külaline

See on nüüd see koht, kus ma ütlen palun vabandust, aga mina panin oma lapse teadlikult nii eralasteaeda kui erakooli, mille üheks põhjuseks oli see, et ei peaks rumalate lapsevanematega vaidlema selliste asjade üle. Käivad igal pool: muuseumitundides, teatrites, kinos, loodusradadel, sõidavad Tartusse Ahhaa keskusesse jne. Maksan ülima hea meelega, ehkki vahel on endalgi kitsas käes. Aga see on ju minu laps! Ja see on äärmiselt oluline osa haridusest. Ma ei suudaks ise ealeski niimoodi temaga ringi kapata ja osaleda kõigis neis tegevustes. Ma olen oma lapse õpetajatele ülimalt tänulikult selle tegevuse eest!
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Apr 2026 21:01 See on nüüd see koht, kus ma ütlen palun vabandust, aga mina panin oma lapse teadlikult nii eralasteaeda kui erakooli, mille üheks põhjuseks oli see, et ei peaks rumalate lapsevanematega vaidlema selliste asjade üle. Käivad igal pool: muuseumitundides, teatrites, kinos, loodusradadel, sõidavad Tartusse Ahhaa keskusesse jne. Maksan ülima hea meelega, ehkki vahel on endalgi kitsas käes. Aga see on ju minu laps! Ja see on äärmiselt oluline osa haridusest. Ma ei suudaks ise ealeski niimoodi temaga ringi kapata ja osaleda kõigis neis tegevustes. Ma olen oma lapse õpetajatele ülimalt tänulikult selle tegevuse eest!
No just. Kui sa ise peaksid kõiki oma lapsi viima teatrisse, kinno, muuseumisse, rabasse või matkama, oleks ju palju suurem kulu! Su oma piletid või autokütus. Aeg samuti.
Samuti olen tänulik meie laste õpetajatele, kes viitsisid nendega pikemaid klassiekskursioone ette võtta.
Minu lapsed käisid Rootsis, Taanis, Soomes, Prantsusmaal (ainult Pariisis) ja Hispaanias. Osades vahetusõpilaste programmiga, osades ekskursioonil põhikooli lõpus ja gümnaasiumis.
Meil polnud raha lademes, aga saime need reisid makstud, sest arendavad olid igas mõttes.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: dmy, Google [Bot] ja 12 külalist