Kas kultuurmustikat on keeruline kasvatada? Vaatan, et poed müüvad istikuid ja käsi sügeleb ostma, aga ei kujuta ette, kas ja kui palju need tööd nõuavad? Kas need lähevad hästi kasvama?
Kui ma ostan istiku, siis kas need ajas laienevad või jääb üks põõsas üheks konkreetseks põõsaks?
Ja veel, mitu istikut oleks mõistlik osta, et saaki jätkuks vabalt söömiseks kahele inimesele?
Kultuurmustikas
-
Külaline
Küsisin kunagi Ahja maasikate talu mehelt, et miks nad ei kasvata. Pidavat mitu aastat enne aega võtma kui saaki hakkavad andma. Ja igal aastal ei annagi saaki.
-
Külaline
Tegelikult ei ole keeruline, kui talle sobivad tingimused lood. Ma näiteks tegin oma mustikatele pesa laste vanasse liivakasti, tõstsin selle puidust raami teise kohta, kus oleks palju päikest, kaevasin alt murukamara välja ja natuke süvendasin maapinda, siis panin sisse selle roheliste ruutudega peenrakanga, et tavamuld oleks eraldatud ja et puiduääred rohkem kaitstud oleks, ning täitsin naturaalse happelise turbaga. Istutasin mustikad sisse ja katsin pealt männikooremultšiga ja nii nad seal kasvavad, suvel kuumaga saavad vahel kastmist, aga enamuse ajast elavad taeva armust, natuke väetist ja mõnikord multši või turvast lisada, kui aastatega vajuma kipub, natuke hoolduslõikust, et uueneks. Küll aga ostsin mina omale juba suuremad kandeealised kännasmustikad, mitte pisikesi taimi, sest ei viitsinud oodata (väiksel taimel läheb päris mitu aastat, enne kui saaki hakkab andma), kevadeti võib puukoolidest otsida selliseid, millel juba õied küljes.
-
Külaline
Mina ostsin ka kellegi lopetavast istandusest taimed, istutasin mustikamulda ja vaetan mustikavaetisega ja kastan. Umbes 7-8 aastat on möödas ja mingeid maitsetuid kribalaid saan. Nad mind otseselt ei sega, et välja kiskuda, aga midagi isuäratavat ka ei ole.
-
Külaline
Minu arust on nii, et kui neile meeldib asukoht, pole vaja midagi teha ja kui ei meeldi, siis ei kanna, tee või tina. Mul olid enne mändide all, aga natuke nagu varjuline koht. Mitte midagi otsa ei tulnud. Nüüd on kasvuhoone kõrval päikese käes ja kannavad palju, kuigi mina neid ei lõika ega kasta üldse.
-
Külaline
Mul kasvavad 80l segunõudes. Istutamiseks kasutasin naturaalset turvast ja väetan igal aastal aprillis, mais ja juunis. Kasvavad suht kiiresti nii pikkusesse kui laiusesse ja saaki annavad igal aastal. Marjade suuruse üle küll ei kurda. Kultuurmustikas tahab päikest - mida rohkem, seda uhkem. Teine oluline asi on valida üksteist tolmeldavad sordid. Ning NB! naturaalturvas, mitte kasvuturvas, mille pH on lubjaga aluselisemaks muudetud. Mingit erilist hoolt see taim ei taha, kasvab suht ise. No seda peab muidugi jälgima, et vett piisavalt oleks.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist