Soolakurgid ja marineeritud kurgid ILMA mustikalehtedeta

köök, kodu korrashoid ja aed
Juustup

Soolakurgid ja marineeritud kurgid ILMA mustikalehtedeta

Postitus Postitas Juustup »

... On üldse võimalik saavutada seda "õiget" maitset ilma mustikalehtedeta?

Palun retsepte.

/Juustup
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ikka mustsõstralehti pannakse, mustikat pole kuulnud.
Külaline

mustika??
kiirkurki olen teinud (+küüslauk, sinepiseemned, tillivarred), kõlbas ka. Kuna mustsõstralehtedel on antiseptiline toime, siis ilma nendeta pikemat säilivust ei ootaks.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Juustup kirjutas: 15 Juul 2024 14:52 ... On üldse võimalik saavutada seda "õiget" maitset ilma mustikalehtedeta?

Palun retsepte.

/Juustup
Olen proovinud teha marineeritud kurki ilma mustsõstra lehtedeta, aga polnud ikka päris see. Panedki lihtsalt küüslaugud, marinaadi ja kurgid.

Soolakurki teen ainult tilli ja küüslauguga.
Juustup

Vabandan,mustsmstralehed ikka jep.

Üritasin siin ise ka midagi leiutada soola ja tilliga, küüslauku ja tsipa äädikat panin ka, aga ma ei tea, pole ikka päris õige. Halb ka pole, mage ka mitte. Aga ma tahaks just neid mõnusaid krõmpsuvaid kurke :(

/Juustup
Juustup

Juustup kirjutas: 15 Juul 2024 16:02 Vabandan,mustasõstralehed ikka jep.

Üritasin siin ise ka midagi leiutada soola ja tilliga, küüslauku ja tsipa äädikat panin ka, aga ma ei tea, pole ikka päris õige. Halb ka pole, mage ka mitte. Aga ma tahaks just neid mõnusaid krõmpsuvaid kurke :(

/Juustup
Külaline

Puudu on lisaks mustsõstralehtedele mädarõigas. Seda peaks saama poola/vene poodidest. Ilma mõlemata jääb kurk tõenäoliselt vale maitsega. Kui teha till+mädarõigas+küüslauk+sool ja mustsõstralehed välja jätta, soiis saab juba täiesti "päris" soolakurgid.
Juustup

Külaline kirjutas: 15 Juul 2024 18:26 Puudu on lisaks mustsõstralehtedele mädarõigas. Seda peaks saama poola/vene poodidest. Ilma mõlemata jääb kurk tõenäoliselt vale maitsega. Kui teha till+mädarõigas+küüslauk+sool ja mustsõstralehed välja jätta, soiis saab juba täiesti "päris" soolakurgid.
Aitäh, proovin!

/Juustup
annaleen
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas annaleen »

Kui su Araabia poolsaarel Jeemenis elamise jutt tõele vastab, siis Sanaas Vene ja Poola poode ei pruugi olla.
Sellises kohas võib turult koriandrit leida. Olen koriandrikurke teinud ja seda tuleb ikka palju panna. Lisasin maitseks tilli, küüslauku ja värsket koriandrit.
Olen teinud ka sinepiseemnetega, mis annavad hea teravuse.
Hatik
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Hatik »

Sinepiseemned on väga head jah. Samas nt Viivi Luige "Leopoldi-raamatus" ütleb Juku (ja nemad soolasid tünni neid kurke, mitte ei marineerinud purki), et "kirsilehti peab ka olema, muidu ei tule seda õiget mõru maiku". Vat kirsilehtedega pole saanud ja koriandriga pole ka saanud, muidu mustsõstar, mädarõigas, till ja küüslauk on klassika.
Külaline

Tean ka, et võib mustasõstralehtede asmel kasutada kirsi ja aroonialehti (a kust neidki "Jeemenis" saada! :lol: ) ja koriandrit või piparmünti (mündiga mulle ei meeldinud ja koriandrit ei kannata üldse, seega viimane proovimata).
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Juul 2024 13:45 Tean ka, et võib mustasõstralehtede asmel kasutada kirsi ja aroonialehti (a kust neidki "Jeemenis" saada! :lol: ) ja koriandrit või piparmünti (mündiga mulle ei meeldinud ja koriandrit ei kannata üldse, seega viimane proovimata).
Ohoh. Kas aroonia omad ka sobivad?
Teadsin, et häda pärast sobivad kirsilehed.
Kiirkurke olen niimoodi teinud aga purki mrineerinud küll mitte.
Peaks täitsa proovima.
Mul ka mustsõstralehtedega jamasti aga aroonia lehti leiaks kindlasti.
Leevike
Teerajaja

Postitus Postitas Leevike »

Tegin just hapukurke ilma mustsõstra lehtedeta, ja tuli peaaegu päris õige maitse. Küll mitte nii hea nagu vanaemal vanasti. Poola pood oli komplekti teinud pikkade tillivartega, mädaõigas oli, aga väike tükk ja olid mädarõikalehed. Lisaks küüslauk, lõikasin sibulaviile, sool-suhkur-pipar-äädikas, sinepiseemned.
Külaline

Lisaks kirsile ja arooniale võib kasutada ka tammelehti. Ise tammelehtedega teinud ei ole aga olen saanud proovida ja väga maitsvad, krõmpsud kurgid olid.
Tutiga Täi
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tutiga Täi »

Külaline kirjutas: 16 Juul 2024 13:45 Tean ka, et võib mustasõstralehtede asmel kasutada kirsi ja aroonialehti.
Minu ema on teinud aroonialehtedega. Samuti võib marinaadi hulka panna pisut kadakamarju, need annavad ka huvitava maitsenüansi.
Külaline

Ma olen kõiki variante proovinud, nii kirsi-, aroonia kui tammelehtedega, aga olen tagasi pöördunud vana hea mustsõstralehe juurde.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Juul 2024 22:01 Lisaks kirsile ja arooniale võib kasutada ka tammelehti. Ise tammelehtedega teinud ei ole aga olen saanud proovida ja väga maitsvad, krõmpsud kurgid olid.
Ma arvan, et krõmpsumus ei sõltu kuidagi sellest, milliseid lehti maitse andmiseks kasutada.
Millest see üldse sõltub? Kui rääkida just säilitamiseks mõeldud kurkidest.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Juul 2024 22:53
Külaline kirjutas: 16 Juul 2024 22:01 Lisaks kirsile ja arooniale võib kasutada ka tammelehti. Ise tammelehtedega teinud ei ole aga olen saanud proovida ja väga maitsvad, krõmpsud kurgid olid.
Ma arvan, et krõmpsumus ei sõltu kuidagi sellest, milliseid lehti maitse andmiseks kasutada.
Millest see üldse sõltub? Kui rääkida just säilitamiseks mõeldud kurkidest.
Sõltub küll muideks. Tammelehtede koostises on fenooliühendid tanniinid, aroonia-ja mustsõstralehtedes samuti, need pärsivad köögiviljade marineerimisel nende pehmenemist.
Soolapulk

Postitus Postitas Soolapulk »

Aga kust Eestis mustsõstralehti saada? Ma muidu elan välismaal ja teen siin ka kurke. Ida-Euroopa teemapoes müüakse spetsiaalseid kotikesi kuivatatud maitseainetega kurkide sissetegemiseks. Ma ei tea, mis seal täpselt sees on, ainult küüslauk on äratuntav, aga mustsõstralehti ei ole. Venkud neid vist ei pane. Nüüd varsti tulen Eestisse ja viiks endale portsu lehti kaasa, aga kust saab neid? Vanadel headel aegadel sai sugulaste aiast, aga need on nüüd ammu mulla all ja alles jäänud vaid Tln paneelika elanikud. Kuskil turul mõni mammi müüb äkki või? Juhatage suund kätte?
Külaline

Soolapulk kirjutas: 16 Juul 2024 23:54 Aga kust Eestis mustsõstralehti saada? Ma muidu elan välismaal ja teen siin ka kurke. Ida-Euroopa teemapoes müüakse spetsiaalseid kotikesi kuivatatud maitseainetega kurkide sissetegemiseks. Ma ei tea, mis seal täpselt sees on, ainult küüslauk on äratuntav, aga mustsõstralehti ei ole. Venkud neid vist ei pane. Nüüd varsti tulen Eestisse ja viiks endale portsu lehti kaasa, aga kust saab neid? Vanadel headel aegadel sai sugulaste aiast, aga need on nüüd ammu mulla all ja alles jäänud vaid Tln paneelika elanikud. Kuskil turul mõni mammi müüb äkki või? Juhatage suund kätte?
turul müüakse kurgisoolamise komplekte, aga võib ka näiteks mõnes aia/suvilarajoonis jalutada ning aias toimetajalt küsida kas lehti saaks. Olen kindel, et paljud on nõus.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist