Küsimus lemmikloomade kohta

vana hea klassika
Külaline

Küsimus lemmikloomade kohta

Postitus Postitas Külaline »

Kuna siin hobunurka [loe: lemmiklooma rubriiki] pole, siis tegin teema siia. See on pigem arutlus ja mitte kriitika.

Mind huvitab, kuidas tänapäeva lemmikloomad (koerad, kassid) nii rahulikud on. Näiteks need tänaval grupikaupa jalutavad koerahoiu koerad. Omal ajal oleks see punt kohe omavahel raginal kokku läinud, aga nüüd vaatan, et koos jalutavad 5-6 erinevast tõust koera ja alluvad koerajalutaja korraldustele. Ei mingit rihmast tirimist või haukumist.
Või siis kodukassid. Kuidas nad nii rahulikud on?

Naabril on corgi, ma pole seda koera kunagi haukumas kuulnud. Pole ka kuulnud, et ta koeraga kusagil trennis või käitumiskoolis oleks käinud. Vaatan neid kodukoeri-kasse ja tihtipeale mõtlen, et kas nende toit sisaldab tänapäeval mingit rahustit? Võibolla imelik küsimus, aga see on mulle mitu korda pähe turgatanud, kui tuttavate lemmikloomade käitumist jälgin.
Külaline

no enamik linnas peetavaid koeri on vähemalt kutsikakooli ikkagi läbinud, lisaks käivad paljud sotsiaalse jalutamise tundides ja kuulekustrennis.
Kui sa ikka kesklinnas mitu x päevas oma koeraga tiiru teed, siis ta peab mitte reageerima jooksjatele, ruladele, tõuksidele, lastele jm. Teiste koertega suhtlemist treenid samuti. Korteris mitte-haukumist trennitakse ka.
Külaline

Tänapäeval õnneks koeri koolitatakse piisavalt. Eks on neid suvalisi lärtsuvaid ka aga ma julgen arvata, et 80% linnaruumis jalutavaid koeri on siiski koolitatud. Inimesel endal ka kordades kergem, kui koer allub käsklustele.
Kasse küll väga nii koolitada ei saa. Aga ka kasside osas on teadlikust rohkem ja ei lasta nii palju vabakäigulkäia kassidel.
Külaline

Mina olen imestanud, kuidas Ameerikas need suured "sanctuarid" oma 100+ koera või kassidega hakkama saavad. Üks keda ma näiteks instas jälgin, on AsherHouse ja kusagil nägin kunagi mingit hiigelsuurt kassiturvakodu. Oli vist selle Bondi Vet kaudu üks osa, kus ta seda külastamas käis.
Sealsetes nad on kõik vabalt. Ei mingeid tubasid, eralfu ruume jne. Terve suur maja ja hoov loomadel vabalt kadutada.
Ma kahtlustan, et nede omanikud on mingid erilise võimega loomalausujad.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 11:13Või siis kodukassid. Kuidas nad nii rahulikud on?
Sa pole mul vist külas käinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 12:07
Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 11:13Või siis kodukassid. Kuidas nad nii rahulikud on?
Ei ole jah, aga enamusel mu sõbrannadel on kassid ja olen alati imestanud nende rahuliku loomu üle. Ei tea ühtegi rahutut või närvilist kassi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 12:43
Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 12:07
Ei ole jah, aga enamusel mu sõbrannadel on kassid ja olen alati imestanud nende rahuliku loomu üle. Ei tea ühtegi rahutut või närvilist kassi.
Haah. No pole veel kokku juhtunud. Mul endal kodus üks on rahulik, teine "närvihaige".
See on sama nagu lastega, et teiste eest on kukupaid aga öösel tramburaitavad ringi 😃
Külaline

Minu metsalised söövad kodukootud toitu (toorest). Peaks vist hakkama neid rahustiga varustatud poetoite andma, ehk tõmbaks vähe normimaks.

Tegelikult see, kui rahulik ja tasakaalukas loom on, oleneb siiski tema temperamendist, tõust, kasvukeskkonnast, koolitusest, vanusest, tervisest...
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Mär 2026 09:43 Minu metsalised söövad kodukootud toitu (toorest). Peaks vist hakkama neid rahustiga varustatud poetoite andma, ehk tõmbaks vähe normimaks.

Tegelikult see, kui rahulik ja tasakaalukas loom on, oleneb siiski tema temperamendist, tõust, kasvukeskkonnast, koolitusest, vanusest, tervisest...
Ei ole need poetoidud mingi rahustava toimega. Pigem just liigset suhkurt võivad sisaldad(ilmselt sisaldavadki). Mul söövad poetoitu ja üks on ikka pöörane. Üks mul saab ka aegajalt toortoitu, teine ei taha, üldse on väiksema isuga. Eelistab pigem krõbinaid. Aga see üks hull võib lausa terve 400g seasüdame korraga nahka pista.
Külaline

Ma ka mäletan et meil oli maal 2 koera, kes omavahel alailma purelesid. Selle lahutamiseks võeti kaevust vett ja visati nende peale. Ma ei kujuta ette kas neid oleks saanud üksteisega leplikuks
Külaline

Guest kirjutas: 18 Mär 2026 11:01 Ma ka mäletan et meil oli maal 2 koera, kes omavahel alailma purelesid. Selle lahutamiseks võeti kaevust vett ja visati nende peale. Ma ei kujuta ette kas neid oleks saanud üksteisega leplikuks
Kõik loomad ei klapi omavahel, nagu inimesedki. Minul saavad koerad ilusti läbi (lõigatud emane ja lõikamata isane), aga kassidest üks näitab võimu malbema ja rahuliku peal. Alatasa käin päästmas teda selle riiukuke käest. Mõlemad steriliseeritud emased.
Külaline

Huvitav jah, kuidas nad need pitsud kõik omavahet koostööle saavad?

Pilt
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Mär 2026 11:58
Guest kirjutas: 18 Mär 2026 11:01 Ma ka mäletan et meil oli maal 2 koera, kes omavahel alailma purelesid. Selle lahutamiseks võeti kaevust vett ja visati nende peale. Ma ei kujuta ette kas neid oleks saanud üksteisega leplikuks
Kõik loomad ei klapi omavahel, nagu inimesedki. Minul saavad koerad ilusti läbi (lõigatud emane ja lõikamata isane), aga kassidest üks näitab võimu malbema ja rahuliku peal. Alatasa käin päästmas teda selle riiukuke käest. Mõlemad steriliseeritud emased.
Sa riiukukke magama ei vii? Las peksab teist edasi?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Mär 2026 08:36
Ma pole see, kellelt küsid, aga no mis mõttes magama? Ei pane ju lemmiklooma magama, kuna ta näitab iseloomu ja kakleb. Mina küll ei paneks. Minu lapsepõlvekodus ka kassid kaklesid, aga mitte kunagi nii, et veri väljas oleks.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Mär 2026 08:36
Peksmisest on asi kaugel. Kui mingi suur kisma käiks, siis läheks juba koerad jooksuga kohale ja laiali see kassipunt olekski. Rohkem vaimne terror ja vahepeal käpaga vehkimist.
Külaline

Võib-olla asi ka selles, et palju peetakse tõuloomi. Minu kass, briti lühikarvaline, vastab täpselt tõukirjeldusele ehk on kehalt töntsakas, sülle võetud olla ei soovi, kuid kui soovib ise ligi tulla, on sotsiaalne. Meie perest on ta oma usaldusisikuks valinud lapse, kes on kogu elu tema jargi “hull” olnud ja kelle tuba asub teistest veid eraldi nii, et kass saab seal segamatult oleskleda.
Ma arvan, et aretaja ongi ehk valinud aretuseks mingeid iseloomujooni või valimuse osa rohutavat. Naiteks rahulikkus voiks ju olla üks neist. Lemmikuid peetakse eelkoige kaaslatena (pigem ikka vahestel nuudisajal valvekorad, jahikoeri küll siiski jagub). Rahulikkus voiks linnaloomal olla vaart omadus - ei klahvi, ei tiirle jalus jne
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Mär 2026 11:16
Külaline kirjutas: 19 Mär 2026 08:36
Ma pole see, kellelt küsid, aga no mis mõttes magama? Ei pane ju lemmiklooma magama, kuna ta näitab iseloomu ja kakleb. Mina küll ei paneks. Minu lapsepõlvekodus ka kassid kaklesid, aga mitte kunagi nii, et veri väljas oleks.
Just. Kass oskab domineerida ka nii, et alati ei pea verine kaklus käima. Üks käpahoop või sisin piisab ja teine taltub.
Külaline

ei, kõik lemmikloomad ei ole tänapäeval rahulikud. minul on varjupaigast võetud koer. ta ei talu üksindust ja kardab mahajätmist. alguses sõi ära aknaraamid ja tapeedi, nüüd ainult ulub. isegi siis, kui pooleks tunniks poodi lähed. alguses kartis ta kõike ja kõiki. nuuskis tänaval inimesi, et põgenenud peremeest leida, üritas võõrastesse autodesse ronida ja põgenes kodust, olles vaatamata hullumeelsele otsimisele 50 tundi kadunud. nüüd, kui ta on seitse aastat meiega olnud, on ta imetabaselt rahulikuks muutunud. aga kardab siiski paaniliselt rakette, ulub üksi olles ja võimalusel varastab veidi toitu.
Külaline

Minu jaoks oli algul väga veider vaadata traksidega jalutavaid kasse. Kui kunagises kortermajas naabrimees oma kassiga jalutamas käis, istusin aknal ja vaatasin suure huviga. Muide, lasside trakse müüakse päris palju.

Oma Russseli (emane) pealt vaatan, et olgugi, et jalutame iga päeva ja ta näeb mitmeid koeri, siis sellise, kes talle meeldib, leiab ta paar korda aastas. Reeglina kõnnib kõigist koertest külmalt mööda, ei tee väljagi ja kui keegi üritab läheneda, siis uriseb. Aga need koerad, kes talle meeldivad -arusaamatu mille alusel, kord oli dalmaatslane, kord mingi väiksem nässakas - nendega siis nuusivad ja liputavad saba.
Külaline

AI teab:

Key Facts Regarding Cat Food and Calming Agents:

Calming Diets: Specialized diets like Royal Canin Calm or supplements like Purina Calming Care use probiotics, amino acids (L-tryptophan, L-theanine), and protein hydrolysates to manage stress, which may promote a calmer demeanor but are not sedatives.
Natural Sedative Effect: Consuming high amounts of amino acids found in turkey or chicken (L-tryptophan) can cause mild drowsiness in cats.
Catnip: Consuming catnip can induce a sedative effect, even though smelling it typically causes hyperactivity.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], Semrush [Bot] ja 4 külalist