Enesedistsipliin

vana hea klassika
Vasta
Tolmukübe
Kontakt:

Enesedistsipliin

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kui paljud teist seda harrastavad? Näiteks sunnite end trennis käima, ebaviisaka tüübiga viisakas olema, mida iganes.. ? Kas seda distsipliini üldse vaja on, võtaks vabalt? Ja ega ebaviisaka tüübiga ei pea viisakas ka olema. Võib muidugi.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

See ei ole enesedistipliin, vaid kasvatus. Ise jään alati kõigiga viisakaks.
Külaline

Mul on palju distsipliini, et iga päeva teha kiirkõndi ja võimelda (vahel küll jätan vahele). Aga on raskusi igas olukorras rahulikuks jäämisega. Mulle meeldivad rahulikud ja alati külmalt vaoshoitud inimesed, aga ise kipub ärrituma liiga kergesti ja otsekoheselt oma arvamust ütlema. Siis sellistes olukordades, kui tegemist lubatud tähtaegade ületamisega või keegi on mingi asja ära vussinud ja üritab siis seletada mõttetuid ettekäändeid. Või suhtub hooletult ning pealiskaudselt oma töösse. Raha tahavad küll kõik kohe ja täpselt, aga enda töö kvaliteet pole oluline. See ajab mind keema ja siis vaielda pole mõtet. Kui selline jama on, siis mees saadab alati minu "rünnakule." Ma olen püüdnud seda iseloomukülge vaigistada, aga no pole õnnestunud siiani.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 17 Mär 2026 13:17 Kui paljud teist seda harrastavad? Näiteks sunnite end trennis käima, ebaviisaka tüübiga viisakas olema, mida iganes.. ? Kas seda distsipliini üldse vaja on, võtaks vabalt? Ja ega ebaviisaka tüübiga ei pea viisakas ka olema. Võib muidugi.

40+ lõpetasin ebaviisakate inimestega ja sula..peadega viisakas olemise ära. Sellistelt küsin täiesti otse ja pika lauaga pähe täpselt sama tooreid küsimusi nagu nad teistele ja mulle esitavad. Eks on üllatutud kuna mõni arvab, et vaid talle lubatud umbes filtrita möla ajada.
Viisakate, sõbralike, heatahtlikega olen sama tore edasi, kui enne 40 olin.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 14:52 See ei ole enesedistipliin, vaid kasvatus. Ise jään alati kõigiga viisakaks.
Nõustun. Viisakas olemine ei ole enesedistsipliin. On tõesti kasvatus ja ongi viisakus.
Enesedistsipliin on see, kui suudad mingi eesmärgi täita. Õppida, toitumiskava jälgida, mõne pahe maha jätmine jne.

Sul Tolmukübe on ikka kõik asjad nadu puder ja kapsad segamini.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Mär 2026 15:26
Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 14:52 See ei ole enesedistipliin, vaid kasvatus. Ise jään alati kõigiga viisakaks.
Nõustun. Viisakas olemine ei ole enesedistsipliin. On tõesti kasvatus ja ongi viisakus.
Enesedistsipliin on see, kui suudad mingi eesmärgi täita. Õppida, toitumiskava jälgida, mõne pahe maha jätmine jne.

Kas su kasvatus anonüümsena viisakas olemist ei hõlma? Viisakus on ka see, et ei lähe isiklikuks, vaid räägid asjast. Jätnuks sa viimase lause ütlemata, olnuks su vastus ok.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 15:26

[EKS] Eesti keele sõnaraamat
EKI.ee
https://arhiiv.eki.ee › dict › eks › Q=enesedistsipliin
võime kontrollida oma käitumist, valitseda oma tundeid, oskus järgida iseenda seatud korda ning põhimõtteid = enesevalitsemine, enesevalitsus

Teemaalgatuses toodud näide ebaviisaka tüübiga viisakas olema eeldabki võimet kontrollida oma käitumist (mitte vastata samaga), valitseda oma tundeid (mitte kriisata vastu), oskus järgida iseenda seatu korda (matsi tasemele ei lasku), ehk et see kõik moodustabki enesedistsipliini, nagu EKI lingist lugeda saame. Vastavalt sellele, kui distsiplineeritud sa oled, vastavalt sellele sa ka käitud. Sulle ei tee paha enesedistsipliini mõiste selgeks teha.
Külaline

Loomulikult on see ka distsipliin, mitte ainult kasvatus.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Mär 2026 17:05See ei ole enesedistipliin, vaid kasvatus. Ise jään alati kõigiga viisakaks.
Kasvatus hõlmab ka distsipliini.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Bing [Bot], Google [Bot], Triibu ja 9 külalist