Jah, see ka. Kuid omaaegsed rahvarindelasi jäi palju ka Keskerakonna toetajateks, kõigist rahvarindelastest Reformi suuna toetajaid ei saanud.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:18Ärgem unustagem, et Rahvarindest välja kasvanud Eesti Liberaalse Rahvapartei ja Loomeliitude Kultuurinõukogu ringkondi ühendanud Eesti Vabade Demokraatide algatusrühmade ühinemisest sündis Eesti Liberaaldemokraatlik Partei, mis 1994 ühines Reformierakonna algatusgrupiga ja moodustati uus erakond – Eesti Reformierakond.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:01 Ei noh, Keskerakond kasvas ju välja Rahvarindest. Oli Rahvarinne, kes esindas nö. mõõdukamat joont ja oli ERSP, kes esindas nö. radikaalsemat joont.
Küsimus Keskerakonna valijatele
-
Külaline
Ära räägi teiste inimeste nimel.Külaline kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:29Ja need Rahvarinde-aegsed toetajad ehk praegused 80-90-aastased on loomulikult käesoleva foorumi põhikasutajaskond ... tuletan meelde, et teema oli sellest, et küsiti siinsetelt "Keskerakonna valijatelt" midagi. Siin pole neid. Ei venelasi ega 80+ inimesi.
Keskerakonna eestlastest toetajate hulgas on ka nooremaid, kui 80+.
Mina olen üks neist, üsnagi marurahvuslike vaadetega konservatiiv, kes hindab oma kodulinnas stabiilsust.
Minu jaoks oleks ideaalne see, kui pandaks kokku Keski, Ekre, Reformi ja Isamaa koalitsioon.
Sotsid, parempoolsed ja eesti 200 on alla igasugust arvestust.
Olen valinud kunagi ülikooli ajal Savisaare partei poolt, siis olin pikalt Reformikate poolt, siis EKRE poolt, siis Isamaa poolt.
Nüüd 50+ vanuses hääletasin uuesti Keskerakonna poolt.
Keskerakonna üks suur pluss on see, et nad teevad seda, mida nad lubavad, mitte ei luba enne valimisti üht, aga peale valimisi teevad 180-kraadilise pöörde, nagu mõned teised, kes vahepeal võimule tulnud ja üritavad siis meie pealinnast mingit öko-möko-rohepesu-küla või multi-kulti anglosaksi asumaad kujundada.
-
Külaline
Okei, järelikult on erandeid, nagu alati. Massiliselt sinuealisi eestlasi Keskerakonna valijate hulgas aga kindlasti ei ole. Eriti just sinuealisi (ma olen sama vanusegrupp), sest meil on Savisaare ajast selle erakonna vastu allergia, mida noorematel ei pruugi olla.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:45Ära räägi teiste inimeste nimel.Külaline kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:29Ja need Rahvarinde-aegsed toetajad ehk praegused 80-90-aastased on loomulikult käesoleva foorumi põhikasutajaskond ... tuletan meelde, et teema oli sellest, et küsiti siinsetelt "Keskerakonna valijatelt" midagi. Siin pole neid. Ei venelasi ega 80+ inimesi.
Keskerakonna eestlastest toetajate hulgas on ka nooremaid, kui 80+.
Mina olen üks neist, üsnagi marurahvuslike vaadetega konservatiiv, kes hindab oma kodulinnas stabiilsust.
Minu jaoks oleks ideaalne see, kui pandaks kokku Keski, Ekre, Reformi ja Isamaa koalitsioon.
Olen valinud kunagi ülikooli ajal Savisaare partei poolt, siis olin pikalt Reformikate poolt, siis EKRE poolt, siis Isamaa poolt.
Nüüd 50+ vanuses hääletasin uuesti Keskerakonna poolt.
Keskerakonna üks suur pluss on see, et nad teevad seda, mida nad lubavad, mitte ei luba enne valimisti üht, aga peale valimisi teevad 180-kraadilise pöörde, nagu mõned teised, kes vahepeal võimule tulnud ja üritavad siis meie pealinnast mingit öko-möko-rohepesu-küla või multi-kulti anglosaksi asumaad kujundada.
-
Külaline
Ma pole küll sots ega äärmusliberaal, aga jääb arusaamatuks, mis sulle täpsemalt meeldib? See, et Keskerakond otsustas valida Euroopa parlamendis Madissoni fraktsiooni Jana Toomi fraktsiooni asemel? Miks on hea kuuluda samasse fraktsiooni nendega, kes soovivad muu hulgas aborti keelustada?Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:24 Vastan teemaalgatajale. Pole küll Keskerakonna valija (veel), aga mulle meeldib. Mulle meeldib kõik, mille peale äärmusliberaalid silmi pööritavad - lihtsalt nii kõrini on teist!
Kui sots vingub, on asi õige.
-
Külaline
Huvitav, et ka sõjaeelses Eesti vabariigis olid venekeelsetel, saksakeelsetel jm. vähemusrahvusel (Eesti riigi rahaga ülalpeetavad) nendekeelsed koolid. Olid ka eesti keele (kui riigikeele) tunnid, aga muu õppetöö teises keeles. Seda lubas kultuurautonoomia, mis pidi aitama säilitada venelaste, sakslaste, juutide jt. vähemusrahvuste kultuuri Eestis. Nii lahke oli Eesti Vabariik. Siiski (nagu meenutasid enne sõda elanud inimesed) osanud nii tollased venelased kui ka sakslased eesti keeles rääkida. Ilmselt seetõttu, et venelasi ja sakslasi oli protsendiliselt vähe - nad olid tõelised vähemusrahvused ning polnud võimalik teisiti.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:08See, et paari kuu pärast tuleb "uus soperdus" bussiliinide vallas, on ju ikka praeguse Keskerakondliku linnavalitsuse teene.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 18:44 Keskerakonna valijad on ka paljud eestlastest tallinlased, sest nad on pettunud selles, kui palju jamasid sotsid, reformikad ja eesti 200 (natuke ka ekrelased ning isamaalased) pealinnas viimastel aastatel korraldanud on.
Eriti jaburad on olnud näiteks:
- bussiliinide pidev kokku-lahku liitmine ja ümbersuunamine (te ikka teate, et paari kuu pärast tuleb juba uus soperdus selles vallas)
- venelaste jõumeetodil eesti koolidesse sundimine ja eesti laste õppekvaliteedi taseme madalamaks tõmbamine selle arvelt, selle asemel et neile omas koolis eesti keel selgeks õpetada
See, et meil üldse on 30 aastat olnud mingid eraldi eesti koolid ja vene koolid, on puhas segregatsioon. Sarnane nagu USA-s oli, kui mustad ja valged pidid eraldi koolides õppima. Selline asi ei ole normaalne. Eesti ühiskonnas on eesti koolid. Avatud kõikidele. Kui sa tahad oma lapsele erikohtlemist, siis võid ta panna katsetega eliitkooli või mõnda erakooli.
-
Külaline
Sa ikka saad aru, et nii Reform, Parempoolsed, Sotsid kui Eesti 200 on liberaalid?Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 19:45 Mina olen üks neist, üsnagi marurahvuslike vaadetega konservatiiv, kes hindab oma kodulinnas stabiilsust.
Isama, EKRE ja ERP on konservatiivid.
Ja Keskerakond ei ole ei liha ega kala. Euroopa parlamendis on nad üle 10 aasta olnud liberaalide fraktsioonis, nüüd Madissoni eestvedamisel liituvad konservatiividega. Ehk nende maailmavaade on täpselt selline, mis parajasti rohkem kasu toob.
-
Külaline
Sa unustad mainida arvusid. Enne II maailmasõda moodustasid 98% Eesti elanikkonnast eestlased. See omakorda tähendas, et kõik rahvusvähemused valdasid ka eesti keelt, vastasel juhul poleks neil võimalik olnud ühiskonnaelus toime tulla. Tänapäeval on vastupidi. Muukeelseid on nii palju, et neile eraldi hariduse andmine vaid süvendab probleemi.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 20:12 Huvitav, et ka sõjaeelses Eesti vabariigis olid venekeelsetel, saksakeelsetel jm. vähemusrahvusel (Eesti riigi rahaga ülalpeetavad) nendekeelsed koolid. Olid ka eesti keele (kui riigikeele) tunnid, aga muu õppetöö teises keeles. Seda lubas kultuurautonoomia, mis pidi aitama säilitada venelaste, sakslaste, juutide jt. vähemusrahvuste kultuuri Eestis. Nii lahke oli Eesti Vabariik.
-
Külaline
On kuidas on, aga igal juhul loodan, et Reform vajub. Teist nii mädanenud parteid eestis pole. Praegu tundub küll, et isegi EKRE on parem, kui nemad.
-
Külaline
Keskerakonna valijad Keskerakonna valijateks.
Mina pole kunagi saanud aru EKRE ja Reformierakonna valijatest.
-
Külaline
Mis siin aru saada on?Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 10:42 Keskerakonna valijad Keskerakonna valijateks.
EKRE on rahvuskonservatiivid (loe: paremäärmuslased).
Reform on liberaalid (loe: paremtsentristid).
Keskerakonna ideoloogiat on erinevad autorid iseloomustatud kui tsentristlikku, vasaktsentristlikku, vasakpoolset, populistlikku või populistlike tendentsidega ja/või sotsiaalliberaalset. Arvestades, et nad seni kuulusid EL-is liberaalide fraktsiooni ja nüüd tegid avalduse liitumaks rahvuskonservatiividega, võib neid julgelt nimetada populistideks ehk demagoogia abil odava populaarsuse taotlejateks.
-
Külaline
Mina valin EKREtKülaline kirjutas: ↑16 Mär 2026 10:42 Keskerakonna valijad Keskerakonna valijateks.
Sa ei peagi kõigist aru saama.
-
Külaline
Absoluutselt KÕIK erakonnad on populistlikud (v.a need, kes on rääkija lemmikud), KÕIKIDES erakondades on kahtlase minevikuga inimesi.
Kindlasti leiab midagi kriminaalset KÕIKIDE erakondade tegevuses, kui hästi otsida (sõltub, kes otsib, kas tahetakse midagi leida, kas võetakse menetlusse, kas menetletakse lõpuni/lastakse aeguda, kas meedia klopib kõvasti vahtu üles või on vagusi jne).
Kindlasti leiab midagi kriminaalset KÕIKIDE erakondade tegevuses, kui hästi otsida (sõltub, kes otsib, kas tahetakse midagi leida, kas võetakse menetlusse, kas menetletakse lõpuni/lastakse aeguda, kas meedia klopib kõvasti vahtu üles või on vagusi jne).
-
Külaline
Vaatasin just ühte graafikut, mis prognoosis Euroopa riikide SKT per capita arengut aastaks 2030.
Eesti - ca 59000
Leedu - ca 71000
Ma ei arva, et see vahe tegelikult nii suureks käriseb, aga trend on selge. Aga laske edasi, RE valijad. EKRE muidugi pole alternatiiv, aga põhjused on ideoloogilised, mitte majanduslikud. Kardan, et ka lumememm suudaks majandusst paremini juhtida kui RE praegune koosseis.
Eesti - ca 59000
Leedu - ca 71000
Ma ei arva, et see vahe tegelikult nii suureks käriseb, aga trend on selge. Aga laske edasi, RE valijad. EKRE muidugi pole alternatiiv, aga põhjused on ideoloogilised, mitte majanduslikud. Kardan, et ka lumememm suudaks majandusst paremini juhtida kui RE praegune koosseis.
-
Külaline
Ma ütleksin ,et EKRE valijast on tekkinud teatud kuvand. Kui keegi ütleb, et on nende valija, tulevad kohe silme riigikogus sõimlejad ja pandeemia ajal keskustes turvameeste peale sülitajad. Seda on raske unustada. Ma algul suhtusin nende ideedesse positiivselt, aga see mis pärast tuli, oli eemaletõukav. Ükski normaalne haritud inimene ei saa tolereerida taolist käitumist, kui just ise samasuguse lastetoaga pole.
-
Külaline
Sa panid seda tähele, sest nende kraaksumist võimendati meedias maksimaalselt. Kas panid opositsiooni roppusi ja mõnitamist tähele ka siis, kui koalisatsioonis oli EKREIKE? Ei pannud, eks? Sest uudised sellest ju ometi ei rääkinud, ometi oli see kohutavalt piinlik.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2026 18:25Kui keegi ütleb, et on nende valija, tulevad kohe silme riigikogus sõimlejad
Erapooletu meedia, haha.
-
Külaline
Või siis äkki ei ropendanud ega mõnitanud keegi? Oskad mõne näite tuua tollasest opositsiooni ropendamisest?Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 19:47Sa panid seda tähele, sest nende kraaksumist võimendati meedias maksimaalselt. Kas panid opositsiooni roppusi ja mõnitamist tähele ka siis, kui koalisatsioonis oli EKREIKE? Ei pannud, eks? Sest uudised sellest ju ometi ei rääkinud, ometi oli see kohutavalt piinlik.Külaline kirjutas: ↑16 Mär 2026 18:25Kui keegi ütleb, et on nende valija, tulevad kohe silme riigikogus sõimlejad
Erapooletu meedia, haha.
-
Külaline
Lihtne on rääkida, kes ei suuda. Nimeta see, kes suudab? Mina väidan, et kui ei suuda RE, siis ei suuda keegi muu ammugi. Ja ma ei ole RE andunud fanaatik, sugugi mitte.Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 16:40 Vaatasin just ühte graafikut, mis prognoosis Euroopa riikide SKT per capita arengut aastaks 2030.
Eesti - ca 59000
Leedu - ca 71000
-
Külaline
Sa teed vist nalja?Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 20:57Lihtne on rääkida, kes ei suuda. Nimeta see, kes suudab? Mina väidan, et kui ei suuda RE, siis ei suuda keegi muu ammugi. Ja ma ei ole RE andunud fanaatik, sugugi mitte.Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 16:40 Vaatasin just ühte graafikut, mis prognoosis Euroopa riikide SKT per capita arengut aastaks 2030.
Eesti - ca 59000
Leedu - ca 71000
-
Külaline
Ei tee. Aga sina?Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 23:42Sa teed vist nalja?Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 20:57Lihtne on rääkida, kes ei suuda. Nimeta see, kes suudab? Mina väidan, et kui ei suuda RE, siis ei suuda keegi muu ammugi. Ja ma ei ole RE andunud fanaatik, sugugi mitte.Guest kirjutas: ↑16 Mär 2026 16:40 Vaatasin just ühte graafikut, mis prognoosis Euroopa riikide SKT per capita arengut aastaks 2030.
Eesti - ca 59000
Leedu - ca 71000
-
Külaline
No see on see müüt, mida RE levitab. Tegelikult ei ole keegi asendamatu. Aga eks osa inimesi ei tule oma mõttekrambist enne välja, kui riik põhjas ära käib. Eks Venemaal usub ka ju enamik, et Putin on asendamatu, koos tema lõpuga saabub maailma lõpp, sama Ungaris Orbaniga.
Selle sama graafiku põhjal oli näha, kuidas majandus läks üles, kui RE võimul polnud. Isamaa kaotas näiteks ära selle sunniviisilise teise samba, mis paljudelt inimestelt rohkem raha röövis kui sisse oleks toonud. Paljud Eesti ärid istuvad riigi tissi otsas, selle asemel, et ise mingi hea ja loova äriideega välja tulla, ja RE soodustab selliseid.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Semrush [Bot], මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 13 külalist