Kuidas seletada lapsele
-
Külaline
Kuidas seletada lapsele
...praegust olukorda maailmas, kui talle õpetatakse olema sõbralik, mitte lööma, olema viisakas, mitte võtma teiste asju jne. Koguni et sõnadega saab teha haiget ja seetõttu mõtle mida ütled. Sõnad- õhk sisuliselt, võib tappa.
Kui üks riik tungib kallale teisele. Kui teine riik ütleb me ründame sind, kui sa abistad mu vaenlast. Ja vaenlaseks muutub ta abistades või ebaõigluse vastu olles.
Laps küsib et mis mõte on käituda teistega temal hästi, kui täiskasvanud ise tapavad! üksteist. Selleks et sa mind ei lööks, ma löön sind esimesena seepärast et sa ei meeldi mulle või ma tahan su " autot" . või me leiame et su peres on vägivalda, seepärast tuleb mu isa ja annab su isale tappa.
Et muidu peaks mõtlema oma peaga ja mitte mingile hullule liidrile alluma. Aga saad suureks ja allud. Põhjendades seda patriotismiga või ametiga - anti käsk.
Kuidas seda lapsele selgitada, et see mida ma olen õpetanud lõpeb siis kui saad täiskasvanuks.
Kui üks riik tungib kallale teisele. Kui teine riik ütleb me ründame sind, kui sa abistad mu vaenlast. Ja vaenlaseks muutub ta abistades või ebaõigluse vastu olles.
Laps küsib et mis mõte on käituda teistega temal hästi, kui täiskasvanud ise tapavad! üksteist. Selleks et sa mind ei lööks, ma löön sind esimesena seepärast et sa ei meeldi mulle või ma tahan su " autot" . või me leiame et su peres on vägivalda, seepärast tuleb mu isa ja annab su isale tappa.
Et muidu peaks mõtlema oma peaga ja mitte mingile hullule liidrile alluma. Aga saad suureks ja allud. Põhjendades seda patriotismiga või ametiga - anti käsk.
Kuidas seda lapsele selgitada, et see mida ma olen õpetanud lõpeb siis kui saad täiskasvanuks.
-
Külaline
Oi kui dramaatiline. Sa ei pea igapäevaelu siduma kõigega, mis maailmas olemas on. Oma peres, lasteaias, koolis saame siiski olla viisakad. Seal ei ole vabanduseks see, et kuskil maailmas käib sõda, elus on ebaõiglust, keegi onu on paha vms. Maailmas on igasuguseid asju olemas.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 08:52 Oi kui dramaatiline. Sa ei pea igapäevaelu siduma kõigega, mis maailmas olemas on. Oma peres, lasteaias, koolis saame siiski olla viisakad. Seal ei ole vabanduseks see, et kuskil maailmas käib sõda, elus on ebaõiglust, keegi onu on paha vms. Maailmas on igasuguseid asju olemas.
Jah, maailmas on igasuguseid asju ja inimesi. Osad tulevad panevad ilmselgelt väga noorele inimesele punase õelusemärgi kirja ja kukuvad näägutama jne. Päriselt lööma nad läbi neti sind õnneks ei ulata.
Mina panin rohelise, sest olen inimlikum ja sel inimesel on õigus nii mõelda ja kirjutada. Olukord maailmas ei ole hull, sest maailmas on 195 riiki ja isegi veerand neist pole sõjas. Meediamüra ja maailma uudiseid ei tasu oma kodurahu rikkuma lasta. Ära vaata, ära loe, ela rahus oma elu. Eriti tuleb laste jaoks maailm ilus hoida lapsepõlveski, mitte lasta rikkuda nende väikest maailma.
-
Külaline
Mina panin punase, sest mina ei ole selle jutuga nõus. Kui sa võrdsustad selle löömisega oled ise imelik. Samahästi võib öelda, et sa ise näägutad ja targutad.Mina panin rohelise, sest olen inimlikum ja sel inimesel on õigus nii mõelda ja kirjutada.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 08:52 Oi kui dramaatiline. Sa ei pea igapäevaelu siduma kõigega, mis maailmas olemas on. Oma peres, lasteaias, koolis saame siiski olla viisakad. Seal ei ole vabanduseks see, et kuskil maailmas käib sõda, elus on ebaõiglust, keegi onu on paha vms. Maailmas on igasuguseid asju olemas.
Maailmas? Sinu teismelised pojad õpetatakse tapma kohustuslikus korras ja vastuvaidlemist sallimata. Rahvast kutsutakse üles relvastuma.
-
Külaline
Millest sa jahud. Eestis on relvakasutus võrreldes muu maailmaga vägagi kontrollitud ja kohustuslik sõjavägi on kõigis riikides olemas. On võimalik sellest ka keelduda, kui see on sinu põhimõtetega vastuolus, saad võtta osa tsiviilteenistusest. Ära dramatiseeri jälle asju üle.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 09:52Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 08:52 Oi kui dramaatiline. Sa ei pea igapäevaelu siduma kõigega, mis maailmas olemas on. Oma peres, lasteaias, koolis saame siiski olla viisakad. Seal ei ole vabanduseks see, et kuskil maailmas käib sõda, elus on ebaõiglust, keegi onu on paha vms. Maailmas on igasuguseid asju olemas.
Maailmas? Sinu teismelised pojad õpetatakse tapma kohustuslikus korras ja vastuvaidlemist sallimata. Rahvast kutsutakse üles relvastuma.
-
Külaline
Lastele õpetatakse samu põhimõtteid, mille järgi peaksid ka riigid elama: ära ründa, ära võta teiste oma ja aita seda, kellele tehakse ülekohut.Guest kirjutas: ↑15 Mär 2026 08:48 ...praegust olukorda maailmas, kui talle õpetatakse olema sõbralik, mitte lööma, olema viisakas, mitte võtma teiste asju jne. Koguni et sõnadega saab teha haiget ja seetõttu mõtle mida ütled. Sõnad- õhk sisuliselt, võib tappa.
Probleem ei ole mitte selles, et need reeglid täiskasvanute maailmas ei kehti, vaid selles, et inimesed rikuvad neid ka suurtes asjades, täpselt nagu lapsed vahel mänguväljakul. Sellepärast peavadki teised vahel sekkuma ja nõrgemat kaitsma. Reeglid ei lõpe täiskasvanuks saades – need muutuvad lihtsalt palju suuremateks ja nende rikkumisel on palju raskemad tagajärjed.
-
Külaline
No ja eelmised põlvkonnad? Kas nende eluajal ei toimunud ühtki sõda? Kas praegu käimasolevad sõjad on esimesed sõjad?
Minu vanavanemate eluaja jooksul toimus oli tervelt kaks maailmasõda - I maailmasõda ja II maailmasõda. Ei ole kuulnud küll, et keegi hakkas selle tõttu arutlema, ei tea, kas tavainimesed tavalus peaks ka kõik hakkama viisaka käitumise asemel hoopis üksteist lööma vms.
Relvastumine on muidugi asjakohane, sest Euroopal oli külma sõja ajal relvastust rohkem, aga siis peale N. Liidu lagunemist osa Euroopa riike muutus kuidagi muretuks ("Ah, ega meil seda sõjaväge ja relvastust enam vaja polegi, hoiame raha kokku") ja asus oma sõjaväge ja relvastust koomale tõmbama. Nüüd siis ehmatusega nö. avastati, et on endiselt sõjaväge ja relvastust ka vaja ning tuleb hakata seda tagasi tekitama. Muidugi, seda nö. muretuks muutumist ei ole kõigil olnud - Soomel näiteks on kogu aeg relvastust tähtsaks pidanud ja varjendeid jms., samuti on rahulik Shveits üks maailma tugevamini relvastatud riike (elanike arvu kohta).
Mis aga puutub konkretse iniemese valikutesse, siis tänapäeval on ikkagi palju paremad võimalused selleks, et kui ei taha, siis sõjaväkke/sõtta ei lähe. Kui armeeteenistus põhimõtete pärast ei sobi, on võimalik asendusteenistus. Ega kõik ukraina mehed ka, näiteks, ei lähe sõdima - sõidavad kuhugi välismaale ära ja ei lähe. Küll kritiseeritakse (et miks nad ei lähe), aga nii on.
Minu vanavanemate eluaja jooksul toimus oli tervelt kaks maailmasõda - I maailmasõda ja II maailmasõda. Ei ole kuulnud küll, et keegi hakkas selle tõttu arutlema, ei tea, kas tavainimesed tavalus peaks ka kõik hakkama viisaka käitumise asemel hoopis üksteist lööma vms.
Relvastumine on muidugi asjakohane, sest Euroopal oli külma sõja ajal relvastust rohkem, aga siis peale N. Liidu lagunemist osa Euroopa riike muutus kuidagi muretuks ("Ah, ega meil seda sõjaväge ja relvastust enam vaja polegi, hoiame raha kokku") ja asus oma sõjaväge ja relvastust koomale tõmbama. Nüüd siis ehmatusega nö. avastati, et on endiselt sõjaväge ja relvastust ka vaja ning tuleb hakata seda tagasi tekitama. Muidugi, seda nö. muretuks muutumist ei ole kõigil olnud - Soomel näiteks on kogu aeg relvastust tähtsaks pidanud ja varjendeid jms., samuti on rahulik Shveits üks maailma tugevamini relvastatud riike (elanike arvu kohta).
Mis aga puutub konkretse iniemese valikutesse, siis tänapäeval on ikkagi palju paremad võimalused selleks, et kui ei taha, siis sõjaväkke/sõtta ei lähe. Kui armeeteenistus põhimõtete pärast ei sobi, on võimalik asendusteenistus. Ega kõik ukraina mehed ka, näiteks, ei lähe sõdima - sõidavad kuhugi välismaale ära ja ei lähe. Küll kritiseeritakse (et miks nad ei lähe), aga nii on.
-
Külaline
Kui vana laps on? Vastavalt sellele on ka siis selgitus. Kui ise küsib, ilmselt väga "titt" pole.
See sõda ja maailmas toimuv on minu arvates selline asi, et seda seletaks nii, et koledusi toimub igal pool, hoolimata meie enda käitumisest. Elus lihtsalt on asju, mida meie otseselt mõjutada ei saa.
Seda kõike tõesti ei saa ühte patta panna ja seletagi lapsele nii üldiselt.
Oma lähipiiris peab ikka viisakas olema(mitte teiste vaid enda heaolu pärast) ja see kuulub elu juurde. Elu juurde kuulub ka see, et kõik inimesed ei ole normaalsed/head/arvestavad.
See sõda ja maailmas toimuv on minu arvates selline asi, et seda seletaks nii, et koledusi toimub igal pool, hoolimata meie enda käitumisest. Elus lihtsalt on asju, mida meie otseselt mõjutada ei saa.
Seda kõike tõesti ei saa ühte patta panna ja seletagi lapsele nii üldiselt.
Oma lähipiiris peab ikka viisakas olema(mitte teiste vaid enda heaolu pärast) ja see kuulub elu juurde. Elu juurde kuulub ka see, et kõik inimesed ei ole normaalsed/head/arvestavad.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Mammut ja 7 külalist