Uskumatud ettepanekud ärakasutajatelt.

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Elan Tartus. Ma ei kujuta autota elu üldse ettegi. Olen täielik autosõltlane. Kui ma peaksin valima, kas müüa maha oma viimased alukad või auto, siis ma müüksin oma viimased alukad. Minu auto on viimane, millest ma loobuksin. Oma autos võiksin sõita kasvõi palja persega.
Siin inimesed räägivad mingist jalgsi käimisest ja ühistranspordist. Ulme. Minu jaoks ulme.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Mär 2026 17:53 Elan Tartus. Ma ei kujuta autota elu üldse ettegi. Olen täielik autosõltlane. Kui ma peaksin valima, kas müüa maha oma viimased alukad või auto, siis ma müüksin oma viimased alukad. Minu auto on viimane, millest ma loobuksin. Oma autos võiksin sõita kasvõi palja persega.
Siin inimesed räägivad mingist jalgsi käimisest ja ühistranspordist. Ulme. Minu jaoks ulme.
Nii draamatilisi võrdlusi ma ei tooks, aga ilma autota oma elu samuti ette ei kujuta - auto on minu jaoks vabadus. Tunnen end täiesti ahistatuna, kui mõni lastest nädalavahetuseks näiteks autot küsib. Vaatamata isegi sellele, et peres on teine auto ka ja saan ka seda kasutada, kui vaja (ja kui mees sellega kuskil ära pole). Mu vabaduse garantii on teadmine, et ma igal hetkel võin istuda autosse ja minna täpselt sinna, kuhu mõte tuli. Olen ka niimoodi näiteks Hiiumaale sõitnud, et tuli lihtsalt mõte, et pole ammu käinud - ja läksin. Õhtul tagasi. Vabadus!
Külaline

Guest kirjutas: 14 Mär 2026 18:05
Guest kirjutas: 14 Mär 2026 17:53 Elan Tartus. Ma ei kujuta autota elu üldse ettegi. Olen täielik autosõltlane. Kui ma peaksin valima, kas müüa maha oma viimased alukad või auto, siis ma müüksin oma viimased alukad. Minu auto on viimane, millest ma loobuksin. Oma autos võiksin sõita kasvõi palja persega.
Nii draamatilisi võrdlusi ma ei tooks, aga ilma autota oma elu samuti ette ei kujuta - auto on minu jaoks vabadus. Tunnen end täiesti ahistatuna, kui mõni lastest nädalavahetuseks näiteks autot küsib. Vaatamata isegi sellele, et peres on teine auto ka ja saan ka seda kasutada, kui vaja (ja kui mees sellega kuskil ära pole). Mu vabaduse garantii on teadmine, et ma igal hetkel võin istuda autosse ja minna täpselt sinna, kuhu mõte tuli. Olen ka niimoodi näiteks Hiiumaale sõitnud, et tuli lihtsalt mõte, et pole ammu käinud - ja läksin. Õhtul tagasi. Vabadus!
Minul on täpselt samamoodi. Kui auto oli kaks nädalat remondis, siis tundsin, et olen nagu kodutu. Mina tahan ka, et saan sõita sinna, kuhu ise tahan ja millal tahan. Sõitsin ka bolt drive'iga, aga see polnud siiski nii mugav. Otsi kõigepealt, kust sa leiad selle auto ja siis mõtle, kuhu seda parkida tohib. Kogu aeg mingi stressimoment juures. Sõitsin ka taksoga, aga ei meeldi olla võõra inimese autos. Buss oli muidugi veel kõige hullem. Külmeta ja oota bussi, iga asja jaoks kulub väga palju aega. Läksin nädal aega bussiga tööle ja olin sellest surmani väsinud, sest pidin ärkama pool tundi varem ja koju sain tund aega hiljem.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Mär 2026 12:08 Mind häirivad inimesed, kel pole eluaeg olnud juhilube ega autot ja kes eluaeg räägivad, kuidas nad autot ei vaja. Samas rõhutavad alati, kui kallis on auto pidamine jne ja et see ongi seetõttu mõttetu luksus.
Samuti ei mõista. Eriti tülikas on autota, kui lapsed väikesed ja vaja on sõita lastega erinevatesse kohtadesse. Äärmiselt ebamugav on liikuda külmal talvel turvahälliga bussi või oodata taksot või paluda kedagi, kes sõidutaks.
Külaline

Mul on mõlemad variandid olemas. Olin ka autosõltlane 20 aastat. Oi kui mugav.,
Nüüd viimased 2a olen olude sunnil väikelapsega ilma autota ja pole ka tegelikult hullu. Inimene harjub ja kohaneb kui vaja.
Auto muidugi hoiab aega kokku aga samas maksab rohkem.
Poes käik on autoga mugav aga tänapäeval saab kulleriga koju tellida, et ei pea isegi raskeid kotte käe otsas tassima.
Minul hetkel veel rasked asjad saan lapse käruga ära tuua aga peagi on see käruaeg ka otsas(laps 2.5a ja ega ta seal,väga olla tahagi).
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Mär 2026 20:07 Kui teie last eakaaslase sünnipäevale kutsutakse, kas siis saadate temaga kaasa mitu aastat noorema õe, kes suuremate mänge segab ja tüli tekitab?
Sünnipäevadele võiks kutsuda ainult ja ainult neid lapsi, kellega lapsed suhtlevad, hästi läbi saavad ja sõbraks peavad. Kui lapsed on näiteks käinud juba mõnda aega lasteaias, siis tülikad on peod mängutubades, kuhu kutsutakse kogu lasteaiarühm, sõltumata, kas lapsed omavahel suhtlevad või ei. Tuleb uurida, kas laps tahab peost osa võtta, mida kingituseks viia, kui sünnipäevalast hästi ei tunne ja kui ei osale, siis kas keegi solvub, laps või lapsevanem jne. Kui tahetakse teha sünnipäevapidu, siis olgu lasteias kõigile rühmakaaslastele ja õpetajatele ja kui sellest ei piisa, võib hiljem teha eraldi peo parimate sõpradega. Kui head klappi pole tekkinud päevast-päeva lasteaias koos olles, siis ei tekita seda ka kellegi sünnipäeval osalemine.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 20:48
Külaline kirjutas: 13 Mär 2026 12:08 Mind häirivad inimesed, kel pole eluaeg olnud juhilube ega autot ja kes eluaeg räägivad, kuidas nad autot ei vaja. Samas rõhutavad alati, kui kallis on auto pidamine jne ja et see ongi seetõttu mõttetu luksus.
Samuti ei mõista. Eriti tülikas on autota, kui lapsed väikesed ja vaja on sõita lastega erinevatesse kohtadesse. Äärmiselt ebamugav on liikuda külmal talvel turvahälliga bussi või oodata taksot või paluda kedagi, kes sõidutaks.
No meil sõidab mees, viib ja toob lapse, kuhu vaja. Ise sõidan taksoga alati, kui kiirelt vaja ja mees hõivatud. Kui külas käime, on tema alati kaine autojuht. Nuriseb küll, aga mina mitte, olen väga rahul. Pikalt rääkis, et ma ikka peaksin load ära tegema (tehniliselt poleks võimatu, aga huvi pole), aga kui autod muutusid kalliks, ütles, et parem, kui ma ei sõida, muidu peaks alati kui ma väljas, närveerima, mis autost on saanud. Ma olen tema meelest kärsitu ja olen esitanud liikluses rumalaid küsimusi :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 21:13
Külaline kirjutas: 11 Mär 2026 20:07 Kui teie last eakaaslase sünnipäevale kutsutakse, kas siis saadate temaga kaasa mitu aastat noorema õe, kes suuremate mänge segab ja tüli tekitab?
Sünnipäevadele võiks kutsuda ainult ja ainult neid lapsi, kellega lapsed suhtlevad, hästi läbi saavad ja sõbraks peavad. Kui lapsed on näiteks käinud juba mõnda aega lasteaias, siis tülikad on peod mängutubades, kuhu kutsutakse kogu lasteaiarühm, sõltumata, kas lapsed omavahel suhtlevad või ei. Tuleb uurida, kas laps tahab peost osa võtta, mida kingituseks viia, kui sünnipäevalast hästi ei tunne ja kui ei osale, siis kas keegi solvub, laps või lapsevanem jne. Kui tahetakse teha sünnipäevapidu, siis olgu lasteias kõigile rühmakaaslastele ja õpetajatele ja kui sellest ei piisa, võib hiljem teha eraldi peo parimate sõpradega. Kui head klappi pole tekkinud päevast-päeva lasteaias koos olles, siis ei tekita seda ka kellegi sünnipäeval osalemine.
Meil oligi nii, et esimestes klassides kutsuti kõik, kui ülepea peeti sünnipäeva nn suuremalt, aga hiljem juba ainult lähimatele sõpradele. EKs ta tüütu oli, pidevalt üks viimine ja toomine, aga mis teha.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 21:01 Mul on mõlemad variandid olemas. Olin ka autosõltlane 20 aastat. Oi kui mugav.,
Nüüd viimased 2a olen olude sunnil väikelapsega ilma autota ja pole ka tegelikult hullu.
Kui elada kesklinnas, kus kõik on jalutuskäigu kaugusel, siis tõesti saab hakkama ka autota, aga kui kaugemal ja on vaja minna arsti juurde või lasteaeda või lihtsalt väljasõidule ja võtta kaasa ka vajalikud asjad, siis väikese lapsega liikumine autota muutub ebamugavaks. Laps võib suvalisel hetkel ära väsida ja sülle tahta või jonnima hakata ja autoga on tunduvalt mugavam ja rohkem liikumisvabadust.
Külaline

No meil sõidab mees, viib ja toob lapse, kuhu vaja. Ise sõidan taksoga alati, kui kiirelt vaja ja mees hõivatud. Kui külas käime, on tema alati kaine autojuht. Nuriseb küll, aga mina mitte, olen väga rahul. Pikalt rääkis, et ma ikka peaksin load ära tegema (tehniliselt poleks võimatu, aga huvi pole), aga kui autod muutusid kalliks, ütles, et parem, kui ma ei sõida, muidu peaks alati kui ma väljas, närveerima, mis autost on saanud. Ma olen tema meelest kärsitu ja olen esitanud liikluses rumalaid küsimusi :lol:
Nojah, huvi pole, aga kui üksi jääd mingil põhjusel, siis on pill lahti. Minu emal näiteks suri mees kõrvalt ära päris noorena ja tegi juhiloa, aga vanemast peast on see sõidu selgekssaamine väga raske. Ei hakanudki sõitma, ainult stressi oli sellest. Paljud lähevad ka keskeas lahku, siis oled jällegi üsna abitu. Selline teisest sõltumine pole kuigi hea.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 21:19
Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 21:13
Sünnipäevadele võiks kutsuda ainult ja ainult neid lapsi, kellega lapsed suhtlevad, hästi läbi saavad ja sõbraks peavad.
Meil oligi nii, et esimestes klassides kutsuti kõik, kui ülepea peeti sünnipäeva nn suuremalt, aga hiljem juba ainult lähimatele sõpradele. EKs ta tüütu oli, pidevalt üks viimine ja toomine, aga mis teha.
Mis on kogu rühma või klassi sünnipäevale kutsumise mõte? Kui lapsed veel üksteist ei tea, siis tõesti saavad lasteaia- või kooliväliselt paremini üksteist tundma õppida. Kui koos on veedetud juba pool aastat või aasta ühes rühmas või klassis ja teistest lastest on kujunenud arvamus, kes on sõbralik ja kes ei ole, siis sünnipäeval osalemine suhtlemist ei paranda. Sõber on ikka sõber ja vähem omavahel klappijad ei saa sõbraks.
Külaline

Mis on kogu rühma või klassi sünnipäevale kutsumise mõte?
Mõte on see, et oleks suur ja äge pidu, kus on palju lapsi. Ka ei ole siis kedagi välja jäetud, ei tehta vahet, et selle võtan, selle jätan. Väikestele lastele meeldib pidu, vahet pole, kas seal on kõik omavahel suured sõbrad või mitte. Minu lapsele jäi eriti meelde üks pidu kohas, kus olid eraldi sünnipäevalised, aga mingis mängutoas olid kõik koos. Tema arvas, et kohe eriti äge oli seekord, sest ta arvas, et kõik need võõrad lapsed olid ka kõik tema külalised. Väga lõbus oli neil koos, kuigi nägid esimest korda elus.
Külaline

mul on küll kehtiv juhiluba, aga ma pole peale eelmisel sajandil tehtud avariid enam rooli taha liiklusesse läinud (tekib totaalne paanikahoog) ja nii juba ca 30a.
minu jaoks on elu lihtne: põhiliselt liigun ikka vaid ühistranspordiga.
elan ja töötan südalinnas, tööle liigun paar peatust bussi või trammiga, koju vahel ka lihtsalt jalutan.
tallinna ühistranspordi süsteemi ja liine tean peast kordades paremini kui autodega liikuvad kolleegid.
osadesse kohtadesse (nt mingid x pärapõrgus toimuvad kokkutulekud) ma lihtsalt keeldun minemast ja kogu lugu.
mingil perioodil pidin töö asjus palju tartu vahet käima, tegin seda rongiga, hea mugav oli.
poes käimist auto mittejuhtimine ei sega, lähim pood kodust alla 1 km.
üksi poes käies võtangi vaid väikese ostukorvi, mitte käru, siis tean täpselt, palju ma kanda jõuan.
keskturul käin rattaga. samuti surnuaial vanavanemate haual.
kui on plaan terve sügavkülm korraga täis osta, siis läheme autoga, roolis on mees või täiskasvanud poeg, sest need 2 ongi meie majapidamises need põhilised 2, kes enamiku külmiku sisust nahka panevad.
kodumasinad ja mööbli toovad kauplused ise koju.
kuhugi ekspromt loodusesse minna saab ka kesklinnas elades, nt koeraga kadrioru või pirita või järvevana suunas.
ujumas ja päevitamas meeldib käia Aegnal.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Mär 2026 21:15
Mida tähendab, et on vaja närveerida, mis autost on saanud?

Lisaks on küsimus, kui palju sa palka saad, et sõidad alati taksoga? Mina teenin üle eesti keskmise, aga minu mõistes on takso kasutamine luksus. Kasutan seda max kord aastas, kui mitte mingit muud võimalust ei ole. Ei kujutaks ettegi, et iga jumala päev taksoga ringi liikleks.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Mär 2026 21:51

Lisaks on küsimus, kui palju sa palka saad, et sõidad alati taksoga? Mina teenin üle eesti keskmise, aga minu mõistes on takso kasutamine luksus. Kasutan seda max kord aastas, kui mitte mingit muud võimalust ei ole. Ei kujutaks ettegi, et iga jumala päev taksoga ringi liikleks.
Minu arust on arvutusi tehtud ja tegelikult on taksoga liiklemine odavam kui auto pidamine, kui kõik kulud kokku arvata, mis auto peale läheb.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Mär 2026 21:55
Guest kirjutas: 14 Mär 2026 21:51

Minu arust on arvutusi tehtud ja tegelikult on taksoga liiklemine odavam kui auto pidamine, kui kõik kulud kokku arvata, mis auto peale läheb.
Ehk siis, sa arvad, et 5 x nädalas tööle-tagasisõit (kokku edasi tagasi 30 km) pluss iga nädalavahetusel maalesõit (kokku edasi tagasi 170 km) ja lisaks sõidud üle Eesti, kui tuleb tahtmine minna spaasse või lihtsalt vaatamisväärsusi imetlema, on kindlasti ebamugavam ja kallim kui taksoga liiklemine?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 21:43
Minu lapsele jäi eriti meelde üks pidu kohas, kus olid eraldi sünnipäevalised, aga mingis mängutoas olid kõik koos. Tema arvas, et kohe eriti äge oli seekord, sest ta arvas, et kõik need võõrad lapsed olid ka kõik tema külalised. Väga lõbus oli neil koos, kuigi nägid esimest korda elus.
See on hoopis teine teema, et oli väga lõbus lastega, keda nägid esimest korda elus. Ma pidasin silmas olukordi, kus lapsed üksteist juba teavad ja tunnetavad, kellega saavad paremini läbi ja kellega mitte. Kui laps räägib ausalt, kuidas üks laps on kurja olemisega ja ta ei soovi temaga mängida ja kui laekub sünnipäevakutse, siis ilmselgelt ei taha ka peol osaleda. Vanemate poolt pole sellisel juhul õige peale käia, et peab minema, sest kogu rühm sai kutse ja siis äkki minemata jätmise korral hakkavad viltu vaatama vms. Lapsel on õigus ise otsustada, keda kutsuda ja kelle peol osaleda.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Mär 2026 22:10
Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 21:43
Minu lapsele jäi eriti meelde üks pidu kohas, kus olid eraldi sünnipäevalised, aga mingis mängutoas olid kõik koos. Tema arvas, et kohe eriti äge oli seekord, sest ta arvas, et kõik need võõrad lapsed olid ka kõik tema külalised. Väga lõbus oli neil koos, kuigi nägid esimest korda elus.
See on hoopis teine teema, et oli väga lõbus lastega, keda nägid esimest korda elus. Ma pidasin silmas olukordi, kus lapsed üksteist juba teavad ja tunnetavad, kellega saavad paremini läbi ja kellega mitte. Kui laps räägib ausalt, kuidas üks laps on kurja olemisega ja ta ei soovi temaga mängida ja kui laekub sünnipäevakutse, siis ilmselgelt ei taha ka peol osaleda. Vanemate poolt pole sellisel juhul õige peale käia, et peab minema, sest kogu rühm sai kutse ja siis äkki minemata jätmise korral hakkavad viltu vaatama vms. Lapsel on õigus ise otsustada, keda kutsuda ja kelle peol osaleda.
Keegi ei käsi kuskil osaleda, tavaliselt ei tulegi kõik. Ja pole ka sellist kogemust, et laste vahel on mingi suur vihavaen, et laps kohe räägib, et küll on kurja olemisega. Eks muidugi osad lapsed ongi paremad suhtlejad kui teised ja midagi ei pea tegema. Vastasin lihtsalt sinu küsimusele, et mis on küll sellise terve rühma kutsumise mõte. Mõne jaoks on mõte tore pidu, sest saadakse kõigiga läbi.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Mär 2026 21:29
Nojah, huvi pole, aga kui üksi jääd mingil põhjusel, siis on pill lahti. Minu emal näiteks suri mees kõrvalt ära päris noorena ja tegi juhiloa, aga vanemast peast on see sõidu selgekssaamine väga raske. Ei hakanudki sõitma, ainult stressi oli sellest. Paljud lähevad ka keskeas lahku, siis oled jällegi üsna abitu. Selline teisest sõltumine pole kuigi hea.
Kust sa välja lugesid, et ma abitu olen? :D Bussipeatus on 6 minuti kaugusel ja buss viib kesklinna välja. Lisaks võin vabalt taksoga sõita, nii tihti, kui vaja. Seega mingit pilli ei ole ega tule, ega sõltu ma mehest mingil viisil, ei rahaliselt ega muidu. Niipea surema ta ka ei hakka, tervis on suurepärane ja lahkuminekut pole ka karta. Mitte, et seegi mind abituks teeks.... :D
Külaline

Niipea surema ta ka ei hakka, tervis on suurepärane ja lahkuminekut pole ka karta.
No seda sa ausalt öeldes kunagi ei tea. Kõik arvavad, et midagi halba nendega kunagi ei juhtu, aga minul näiteks tuli ootamatu lahkuminek ja ema jäi ootamatult leseks. Eks muidugi saab hakkama ka autota, lihtsalt palju ebamugavam on.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Mammut, Semrush [Bot] ja 7 külalist