Pensioni I sammas

Külaline

Pensioni I sammas

Postitus Postitas Külaline »

Tuulasin oma Eesti.ee lehel ringi ja avastasin, et minu töötamise andmed on seal puudulikud. Ajaarvestus algab umbes 2001. aastast, kui asusin tööle oma viimasesse töökohta.

Tegelikult algas minu tööelu juba 1990ndal aastal. Isegi juba 198. aastal, kui töötasin kooli kõrvalt lasteaias söögitädina. Alates 1990 olin juba täiskohaga, ametlikul tööl ja jõudsin enne 2001ndat aastat töötada kolmes-neljas erinevas asutuses. Alates 1992 sain järjest mitu last.

Ma saan aru, et sellega seoses on minu pensionistaaž vale. Ilmselt mõjutab see pensioni summa suurust tulevikus või ei tea veel mida...

Kuidas ma saan Pensioniametile tõestada, et olen töötanud ikka ammu enne nende ajaarvestust.

Kusjuures, täpselt sama tähelepaneku tegi mu mees. Tema tööelu algas juba 1989. Ja alates sellest ajast kuni tänaseni on katkematult töötanud. Aga Eesti.ee näitab nagu oleks ta töötama hakanud alles 1999. Kümme aastat kuskil kadunud?

Kuidas saab niimoodi olla?
Külaline

https://arileht.delfi.ee/artikkel/76994 ... jul-olemas
Külaline

Sellest ajastust ei ole seal mitte kellegi digitaliseeritud andmeid, kui sa ei ole neid ise esitanud.
Külaline

Nii, nagu ülaltoodud lingil märgitud, viisime mehega omal ajal oma tööraamatud pensioniametisse. Ja minu arust on need siiani nende käes.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2026 22:19 Nii, nagu ülaltoodud lingil märgitud, viisime mehega omal ajal oma tööraamatud pensioniametisse. Ja minu arust on need siiani nende käes.
Kas nad pole nendest tööraamatutest andmeid sisestanud?
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mär 2026 22:23
Külaline kirjutas: 09 Mär 2026 22:19 Nii, nagu ülaltoodud lingil märgitud, viisime mehega omal ajal oma tööraamatud pensioniametisse. Ja minu arust on need siiani nende käes.
Tundub nii! Peabki siis hakkama uurima, miks. Ma isegi nüüd täpselt ei mäleta, kas tööraamat jäigi nende kätte või on mu tööandja käes. Kodus mul tööraamatut enam ei ole.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2026 22:24
Tundub nii! Peabki siis hakkama uurima, miks. Ma isegi nüüd täpselt ei mäleta, kas tööraamat jäigi nende kätte või on mu tööandja käes. Kodus mul tööraamatut enam ei ole.
No kui te ise viisite pensioniametisse, siis ei saa need kuidagi ju tööandja käes olla.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mär 2026 22:27
Külaline kirjutas: 09 Mär 2026 22:24
No kui te ise viisite pensioniametisse, siis ei saa need kuidagi ju tööandja käes olla.
Ma tean, et olen esitanud tööraamatu mõlemasse kohta. Aga kuhu viimati, see ei meenu. Ilmselt alustan oma tööandjast ja uurin sealt. Kuigi, natukene kahtlane, et moodne suurfirma tänapäeval selliseid paberdokumente säilitab või tahab enda käes hoida.
Külaline

Algul kirjutasid, et viisite mehega mõlemad oma tööraamatud pensioniametisse... Selline käik peaks ju ometi meeles olema. Mõlemal.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mär 2026 22:36 Algul kirjutasid, et viisite mehega mõlemad oma tööraamatud pensioniametisse... Selline käik peaks ju ometi meeles olema. Mõlemal.
Jah viisimegi, aga vat ei mäleta, kas pärast tagastasin enda töökohta või mitte.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Mär 2026 22:41
Guest kirjutas: 09 Mär 2026 22:36 Algul kirjutasid, et viisite mehega mõlemad oma tööraamatud pensioniametisse... Selline käik peaks ju ometi meeles olema. Mõlemal.
Jah viisimegi, aga vat ei mäleta, kas pärast tagastasin enda töökohta või mitte.
Need ju arhiveeritakse pensioniametis.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mär 2026 22:44
Külaline kirjutas: 09 Mär 2026 22:41
Need ju arhiveeritakse pensioniametis.
Võimalik, et siis jäigi nende kätte. Seda imelikum siis ju, et nad hoiavad dokumente oma käes, aga vajalikke kandeid ja parandusi ei ole teinud.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Mär 2026 22:50

Võimalik, et siis jäigi nende kätte. Seda imelikum siis ju, et nad hoiavad dokumente oma käes, aga vajalikke kandeid ja parandusi ei ole teinud.
Sa ajad siin mingit udu: viisite tööraamatud pensioniametisse, aga praegu on need vist tööandja käes... Ilmselt ei ole te neid kuskile viinud, seetõttu pole ka staaži arvestatud. Lihtsalt mõte oli viia.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2026 04:29

Sa ajad siin mingit udu: viisite tööraamatud pensioniametisse, aga praegu on need vist tööandja käes... Ilmselt ei ole te neid kuskile viinud, seetõttu pole ka staaži arvestatud. Lihtsalt mõte oli viia.
See "vist on tööandja käes" on ilmselgelt uitmõte. Aga muidu viisin ka mina kunagi tööraamatu Sotsiaalkindlustusametisse ning samamoodi, vaadates sealset pensionikalkulaatorit, midagi enne 1999. aastat automaatselt arvestatud pole.

Huvitav, kas naf üldse hakkavad seda kunagi arvestama ja sisestama? Või pärast on nii, et hakka aga kuidagi uuesti oma eelnevat tööstaaži tõendama.
Külaline

Mul üks tuttav kaotas ka mõned aastad, kuna tema esimest töökohta enam ammu ammu pole ja kõik tööliste paberdokumendid olla ka arhiivist hävinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2026 07:17 Mul üks tuttav kaotas ka mõned aastad, kuna tema esimest töökohta enam ammu ammu pole ja kõik tööliste paberdokumendid olla ka arhiivist hävinud.
Kunagi, kui see tööraamatute Sotsiaalkindlustusametisse viimise teema igal pool päevakajaline oli, pakuti ka sellist tööstaaži tõendamise varianti, et endised töökaaslased (2 või 3 inimest - midagi taolist) pidid su töötamist konkreetses ettevõttes kinnitama.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Mär 2026 07:23
Külaline kirjutas: 10 Mär 2026 07:17 Mul üks tuttav kaotas ka mõned aastad, kuna tema esimest töökohta enam ammu ammu pole ja kõik tööliste paberdokumendid olla ka arhiivist hävinud.
Kunagi, kui see tööraamatute Sotsiaalkindlustusametisse viimise teema igal pool päevakajaline oli, pakuti ka sellist tööstaaži tõendamise varianti, et endised töökaaslased (2 või 3 inimest - midagi taolist) pidid su töötamist konkreetses ettevõttes kinnitama.
Jaa, talle pakuti ka nüüd seda varianti aga kahjuks suutis ta vaid ühe endise töökaaslase üles leida. Sellest aga jääb väheks.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Mär 2026 04:29

Ära nori! Kui sa mu kommentaare mõttega lugesid, siis pidid ka aru saama, et ma lihtsalt ei mäleta, kelle kätte need jäid. Tean kindlalt, et olen esitanud nii tööandjale kui ka Pensioniametile, kui kunagi aastaid tagasi see üleskutse oli. Aga seda ei mäleta, kas ma sain need pensioniametist tagasi ja andsin tööandjale, seda ei mäleta.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Mär 2026 07:17 Mul üks tuttav kaotas ka mõned aastad, kuna tema esimest töökohta enam ammu ammu pole ja kõik tööliste paberdokumendid olla ka arhiivist hävinud.
Ma olen teemaalgataja. Minu esimese kolme töökoha asutusi enam ei ole. Ehk ongi asi selles? 90ndate algul tekkis neid erafirmasid nagu seeni. Ja ega need sageli kaua ei hingitsenud. Lasteaed, kus töötasin, on küll alles, kuid siis olin nii noor ja töö ajutine (suvel) et ei ole kindel, et mind just tööraamatuga sinna vormistati. Ja üks oli ka riigi asutus, mis on tänaseks teinud läbi mitu struktuurimuudatust koos nimevahetusega.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Mär 2026 07:23
Ohhoo! Meil oli nö kahemehefirma. Õigemini oligi üks ülemus (mees) ja mina sekretär. Ehk siis rohkem tunnistajaid ei olekski. Ja ilmselgelt see mees ka ei viitsiks midagi tunnistada, sest ta oli üks paras tegelane. Samas, mulle meenub, et kui ta firma mõni aasta hiljem pankrotti läks (ilma minuta), siis käisin politseis uurimisel ja mingeid tunnistusi andmas. See võib küll abiks olla.

Teine ettevõte oli ka väike - neli inimest, kellest üks on surnud. Teisega (juhiga) läksime suure kismaga lahku ja kolmandast ei tea midagi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist