Suhtlus ja nutiseade

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 27 Veebr 2026 14:21
Guest kirjutas: 27 Veebr 2026 13:14
Minu laps muidugi, nagu paljud kahekümneaastased, eelistab pigem suhelda kõikvõimalike platvormide kaudu ja telefoniga haruharva. Vajadusel saab suhtlemisega suurepäraselt hakkama, aga erinevalt minust, peab seltskond meeldima. Kõrvalt vaadates tundub, et üha rohkem lähebki suhtlus nutiseadmetesse.
Minu töö juures ei pea ükski 1995 ja hiljem sündinud noor vastu kauem kui katseaja lõpuni, sest peab palju inimestega suhtlema ja neile see ei meeldi. Muidu tublid ja tragid kõik, aga see osa tööst, et pead viisakalt suhtlema kõigi inimestega, olenemata, kas nad meeldivad või mitte, käib neile üle jõu. Ma ei tea, mis tulevikus saab, kui kõigile näost näkku suhtlus nii vastumeelne tundub.
Ilmselt sellise töö teeb ära aasta- paari pärast mingil kujul robot. Ükski inimene ei suuda kõigi inimtüüpidega klappida, AI jaoks pole see aga mingi probleem. Ise eelistan juba aastaid iga kell robotkullerit, iseteeninduskassat, piletimasinat, teenindajata pagasi ära andmist, automaatset check in-i ja check outi jne jne.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mär 2026 11:03
Guest kirjutas: 27 Veebr 2026 13:14
Minu laps muidugi, nagu paljud kahekümneaastased, eelistab pigem suhelda kõikvõimalike platvormide kaudu ja telefoniga haruharva. Vajadusel saab suhtlemisega suurepäraselt hakkama, aga erinevalt minust, peab seltskond meeldima. Kõrvalt vaadates tundub, et üha rohkem lähebki suhtlus nutiseadmetesse.
Minu töö juures ei pea ükski 1995 ja hiljem sündinud noor vastu kauem kui katseaja lõpuni, sest peab palju inimestega suhtlema ja neile see ei meeldi. Muidu tublid ja tragid kõik, aga see osa tööst, et pead viisakalt suhtlema kõigi inimestega, olenemata, kas nad meeldivad või mitte, käib neile üle jõu. Ma ei tea, mis tulevikus saab, kui kõigile näost näkku suhtlus nii vastumeelne tundub.
Ilmselt sellise töö teeb ära aasta- paari pärast mingil kujul robot. Ükski inimene ei suuda kõigi inimtüüpidega klappida, AI jaoks pole see aga mingi probleem. Ise eelistan juba aastaid iga kell robotkullerit, iseteeninduskassat, piletimasinat, teenindajata pagasi ära andmist, automaatset check in-i ja check outi jne jne.
Tundub, et tulevikus jäävad ellu meie liigist kõige tugevamad - need, kes suudavad ka suhelda. Ülejäänud kuhtuvad vaikselt oma masinat kaisutades.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mär 2026 12:52

Tundub, et tulevikus jäävad ellu meie liigist kõige tugevamad - need, kes suudavad ka suhelda. Ülejäänud kuhtuvad vaikselt oma masinat kaisutades.
Nutitelefonist/arvutist seda vastust kirjutada on muidugi omamoodi must huumor. Praegu on trendid pigem ikka vastupidi - kõik automatiseerimised on kordades kallima, kohmakama ja tihti ka lollima inimalternatiivi välja suretanud. Võid ju umbkeelse kassapidajaga, muruniitjaga ja põrandapesujaga tähendusrikkaid vestlusi pidada, enamik inimesi eelistab nutikat masinat ja elu läheb edasi.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mär 2026 13:30
Guest kirjutas: 05 Mär 2026 12:52

Nutitelefonist/arvutist seda vastust kirjutada on muidugi omamoodi must huumor. Praegu on trendid pigem ikka vastupidi - kõik automatiseerimised on kordades kallima, kohmakama ja tihti ka lollima inimalternatiivi välja suretanud. Võid ju umbkeelse kassapidajaga, muruniitjaga ja põrandapesujaga tähendusrikkaid vestlusi pidada, enamik inimesi eelistab nutikat masinat ja elu läheb edasi.
Sa ei saanud ikka aru. Pole tähtis, kui tark on masin, on ta ikka vaid masin. Sina aga oled end masina külge imenud masina osa.
Noorem põlvkond juba praegu saab ärevushäire paljalt sellest, kui talle otsa vaadatakse.

Milleks on arvutist kirjutamine must huumor? Ma oskan väga hästi ka käsitsi kirjutada. Ja käelised tegevused on mul üldse üpris tugevad. Minu põlvkonnal töötab veel ka aju. Vahel paneb imestama, mille eest nt Tallinna Ülikool oma kraade väljastab.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Mär 2026 13:56Sa ei saanud ikka aru. Pole tähtis, kui tark on masin, on ta ikka vaid masin. Sina aga oled end masina külge imenud masina osa.
Noorem põlvkond juba praegu saab ärevushäire paljalt sellest, kui talle otsa vaadatakse.
Kui masin teeb sama asja inimesest kordades paremini või kui ta pakub paremaid emotsioone ja sisukamaid vestlusi, siis miks peaks tingimata inimest eelistama? See, et lahenduse leiab masin, pole minu jaoks küll kuidagi halvem. Kas sa ise tahaksid helistada mingile infoliinile (nagu paarkümmend aastat tagasi oli), et googeldamise või tehisaru asemel ikka päris inimene sulle infot otsiks. Mees “diagnoosis” hiljuti chat GPT-ga oma auto üht veidrat probleemi autoremondimeestest kiiremini ja tunduvalt täpsemalt. Oleks eelistanud kohe mingit robotmehaanikut, ta ei nautinud küll seda edasi tagasi sõitmist ja enda aja ja raha raiskamist. Enamik olmesuhtlusest ja teenuseid, mida inimesed üksteisele pakuvad ei paku vestlustena mingeid sügavaid emotsioone.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mär 2026 19:27
Külaline kirjutas: 05 Mär 2026 13:56Sa ei saanud ikka aru. Pole tähtis, kui tark on masin, on ta ikka vaid masin. Sina aga oled end masina külge imenud masina osa.
Kui masin teeb sama asja inimesest kordades paremini või kui ta pakub paremaid emotsioone ja sisukamaid vestlusi, siis miks peaks tingimata inimest eelistama? See, et lahenduse leiab masin, pole minu jaoks küll kuidagi halvem. Kas sa ise tahaksid helistada mingile infoliinile (nagu paarkümmend aastat tagasi oli), et googeldamise või tehisaru asemel ikka päris inimene sulle infot otsiks. Mees “diagnoosis” hiljuti chat GPT-ga oma auto üht veidrat probleemi autoremondimeestest kiiremini ja tunduvalt täpsemalt. Oleks eelistanud kohe mingit robotmehaanikut, ta ei nautinud küll seda edasi tagasi sõitmist ja enda aja ja raha raiskamist. Enamik olmesuhtlusest ja teenuseid, mida inimesed üksteisele pakuvad ei paku vestlustena mingeid sügavaid emotsioone.
Edaspidi kaob maalikunst ja kirjandus, sest poolharitud tuimurile sobib paremini AI toodetud "kvaliteetne" kaup. Filmid ongi juba vaadatamatuks nürimeelsuseks muutunud.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Mär 2026 21:59
Guest kirjutas: 05 Mär 2026 19:27
Edaspidi kaob maalikunst ja kirjandus, sest poolharitud tuimurile sobib paremini AI toodetud "kvaliteetne" kaup. Filmid ongi juba vaadatamatuks nürimeelsuseks muutunud.
Ühes teises teemas üks härra väidab ka, et AI muusikast ei tee keegi vahet, et see on AI-ga loodud ja toodab seda siis muudkui juurde. Ega ebamusikaalne inimene ei saagi midagi aru, see on õige. Sama muu "kunstiga".
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Mär 2026 06:46Ühes teises teemas üks härra väidab ka, et AI muusikast ei tee keegi vahet, et see on AI-ga loodud ja toodab seda siis muudkui juurde. Ega ebamusikaalne inimene ei saagi midagi aru, see on õige. Sama muu "kunstiga".
AI toodetud “kunsti” tarbitakse juba mõnda aega üsnagi innukalt. Raamatupoed AI abil tehtud piltidega (ja võibolla osaliselt ka tekstiga) asju täis, reklaamid, pakendid, laste õppevahendid AI ga tehtud, paljud õpetajad ise nendest vaimustuses, inimesed teevad endast ja oma loomadest sellega portreesid. Müügiportaalid ja poed AI dekoratiivkunsti täis. Paistab, et inimestel tegelikult väga vahet pole, enamik ei saa arugi. Paljudele isegi meeldib, aga enamikel on ükskõik, kes mingi pildi kuhugi tootele teeb.
Külaline

Paljud on pisut kriitilised ehk ainult nendes küsimustes, mis puudutab kitsalt nende enda erialal AI asendust, aga mingit muud “kunsti” või tööd asendavad ise ka suure innuga. Ja nii teevad kõik ja kõik valdkonnad ongi AIst mõjutatud. Mitmed klassikalise muusikaharidusega inimesed tarbivad mul sotsmeedias üsna läilasid AI pilte, raamatudisainer on hakanud tegema “videokunsti”, ajakirjanik loob oma teksti juurde AI illustratsioone, lastekirjanik on avastanud kui “häid” pilte ta AIga suudab raamatutesse teha jne. Lihtinimesed muidugi ammu juba AI tehtud käsitöö-, kodu-, toidu-, aia- ja loomafotodest vaimustuses.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Mär 2026 19:27Kui masin teeb sama asja inimesest kordades paremini või kui ta pakub paremaid emotsioone ja sisukamaid vestlusi, siis miks peaks tingimata inimest eelistama? See, et lahenduse leiab masin, pole minu jaoks küll kuidagi halvem. Kas sa ise tahaksid helistada mingile infoliinile (nagu paarkümmend aastat tagasi oli), et googeldamise või tehisaru asemel ikka päris inimene sulle infot otsiks. Mees “diagnoosis” hiljuti chat GPT-ga oma auto üht veidrat probleemi autoremondimeestest kiiremini ja tunduvalt täpsemalt. Oleks eelistanud kohe mingit robotmehaanikut, ta ei nautinud küll seda edasi tagasi sõitmist ja enda aja ja raha raiskamist. Enamik olmesuhtlusest ja teenuseid, mida inimesed üksteisele pakuvad ei paku vestlustena mingeid sügavaid emotsioone.
Ah, mis sa plärad. Meedikuna näen, milliseid 'vahvaid' diagnoose AI paneb. Ikka täiega puusse. Aga patsiendid on ajupestud AI poolt ja meedikuid ei usuta enam. Jube väsitav ja ajamahukas selgitada, et kuidas asi tegelikult on ja kuidas mingit uuringuvastust tõlgendada.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Mär 2026 10:39Ah, mis sa plärad. Meedikuna näen, milliseid 'vahvaid' diagnoose AI paneb. Ikka täiega puusse. Aga patsiendid on ajupestud AI poolt ja meedikuid ei usuta enam. Jube väsitav ja ajamahukas selgitada, et kuidas asi tegelikult on ja kuidas mingit uuringuvastust tõlgendada.
Meditsiin veel eraldi teema, ammu juba näinud mingid opereerivate robotite artiklid ringlemas (https://www.spinalsurgerynews.com/2025/ ... elp/153185) . Diagnoosimise täpsuses (eriti haruldaste haiguste ja röntgenpiltide puhul) on tehisaru arstidele mõnda aega tagasi juba ära teinud. Võrreldes dr. Perekooli jms mida paljud inimesed aastaid enda diagnoosimiseks on kasutanud, on see igal juhul parem isegi oskamatu inimese käes. See, et tavainimene lihtsalt ei oska mingit tasuta chatgpt-d kasutada on ka eraldi teema. Hiljuti netis ringlev vutimuna membraani õmblev robot oli üsna muljetavaldav. Meedikuna oskad kindlasti veel värskmaid ja rabavamaid uudiseid jagada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 2 külalist