Aga presidendi üleelanud abikaasa?Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2026 13:04Ma ei peagi seda loogikat lahti seletama, sest see tuleneb lihtsalt seadusest - presidendi lesk on ametlik institutsioon, presidendi lahutatud abikaasa ei ole. Mis siin veel seletada vaja on?
Kuhu jäi?
-
Külaline
-
Külaline
Arvad, et ilus, soliidne Helle Meri muukis ennast kuidagi salaja sisse?Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2026 19:53Ära mõtle asju välja!
Eestis ei ole presidendi lese rolli eraldi seadusega määratletud. Seega, presidendi lesk ei ole ametlik institutsioon. Kui president sureb ametis või pärast ametiaja lõppu, ei teki lesele automaatselt mingit ametlikku rolli riigistruktuuris.
Presidendi lesel ei ole põhiseaduslikku ega seaduslikku staatust.
-
Külaline
On ikka. Loe presidendi ametihüvede seadust, mõiste presidendi lesk jookseb täiesti läbi. Presidendi lahutatud abikaasa mõistet ei jookse. Sama seadus sätestab presidendi abikaasa toetuse kuni surmani. See hõlmab ka leseperioodi, kui abikaasa elab presidendist kauem. Järelikult on ta seaduse mõistes olemas. Lahutatud abikaasale toetuse maksmisest seadus ei räägi.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 19:53Ära mõtle asju välja!Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 13:04Ma ei peagi seda loogikat lahti seletama, sest see tuleneb lihtsalt seadusest - presidendi lesk on ametlik institutsioon, presidendi lahutatud abikaasa ei ole. Mis siin veel seletada vaja on?Guest kirjutas: ↑28 Veebr 2026 10:50
Seda loogikat ei ole sa siiski suutnud lahti seletada, et kuidas on presidendi lesel suuremad teened eesti riigi ees. Ma tõttöelda üldse ei mäleta, et Helle oleks ühiskondlikult aktiivne olnud või mingeid suuri, märkimisväärseid panuseid teinud eesti riigi heaks. Evelinil neid tegemisi siiski oli.
Eestis ei ole presidendi lese rolli eraldi seadusega määratletud. Seega, presidendi lesk ei ole ametlik institutsioon. Kui president sureb ametis või pärast ametiaja lõppu, ei teki lesele automaatselt mingit ametlikku rolli riigistruktuuris.
-
Külaline
Kuhu ta ennast salaja sisse muukis?Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 19:58Arvad, et ilus, soliidne Helle Meri muukis ennast kuidagi salaja sisse?Külaline kirjutas: ↑01 Mär 2026 19:53Ära mõtle asju välja!
Minu küsimus ongi, et miks ühel juhul on endine esileedi kutsutud (Helle Meri oli!), aga teisel juhul mitte? Keegi hakkas siin heietama, et vahe on selles, et presidendi lesk on ametlik intsitutsioon, ja sellepärast kutsutigi. Aga see ei vasta kuidagi tõele, et presidendi lesel on selline staatus. Ta oleks pidanud kõikide nende teiste esileedidega olema ühtmoodi mittekutsutud, sest mitte mingit rolli ta pärast presidendiaja lõppu enam ei etendanud.
-
Külaline
See, et talle maksti toitjakaotuspensionit ei tähenda seda, et tal oleks ametlik staatus riigistruktuuris.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 21:09On ikka. Loe presidendi ametihüvede seadust, mõiste presidendi lesk jookseb täiesti läbi. Presidendi lahutatud abikaasa mõistet ei jookse. Sama seadus sätestab presidendi abikaasa toetuse kuni surmani. See hõlmab ka leseperioodi, kui abikaasa elab presidendist kauem. Järelikult on ta seaduse mõistes olemas. Lahutatud abikaasale toetuse maksmisest seadus ei räägi.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 19:53Ära mõtle asju välja!Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 13:04 Ma ei peagi seda loogikat lahti seletama, sest see tuleneb lihtsalt seadusest - presidendi lesk on ametlik institutsioon, presidendi lahutatud abikaasa ei ole. Mis siin veel seletada vaja on?
-
Külaline
Tähendab küll, tegelikult. Suvalisele isikule ei maksta seaduse järgi midagi.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 23:01See, et talle maksti toitjakaotuspensionit ei tähenda seda, et tal oleks ametlik staatus riigistruktuuris.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 21:09On ikka. Loe presidendi ametihüvede seadust, mõiste presidendi lesk jookseb täiesti läbi. Presidendi lahutatud abikaasa mõistet ei jookse. Sama seadus sätestab presidendi abikaasa toetuse kuni surmani. See hõlmab ka leseperioodi, kui abikaasa elab presidendist kauem. Järelikult on ta seaduse mõistes olemas. Lahutatud abikaasale toetuse maksmisest seadus ei räägi.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 19:53
Ära mõtle asju välja!
Ja seal polnud ainult toitjakaotuspensionist jutt, oli jutt esinduskulude katmisest kuni 20% presidendi töötasust, mida makstakse kuni surmani. Kui seadus reguleerib, järelikult on sul ametlik staatus.
-
Külaline
Sul ei ole vist loogikaga hästi. Evelin ja Ieva lõpetasid olemast esileedid, kui lahutasid. Helle Meri ei ole lahutatud.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 22:57 Minu küsimus ongi, et miks ühel juhul on endine esileedi kutsutud (Helle Meri oli!), aga teisel juhul mitte? Keegi hakkas siin heietama, et vahe on selles, et presidendi lesk on ametlik intsitutsioon, ja sellepärast kutsutigi. Aga see ei vasta kuidagi tõele, et presidendi lesel on selline staatus. Ta oleks pidanud kõikide nende teiste esileedidega olema ühtmoodi mittekutsutud, sest mitte mingit rolli ta pärast presidendiaja lõppu enam ei etendanud.
-
Külaline
Oli see Ilves mis ta oli, aga vähemalt lahutamistega sai kenasti hakkama.
-
Külaline
Nätsu näris kah hästi.Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2026 02:09Oli see Ilves mis ta oli, aga vähemalt lahutamistega sai kenasti hakkama.
-
Külaline
Ta vist viimaste kaaslaste kõrval enam ei lätsuta?Külaline kirjutas: ↑02 Mär 2026 12:07Nätsu näris kah hästi.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 00:10Sul ei ole vist loogikaga hästi. Evelin ja Ieva lõpetasid olemast esileedid, kui lahutasid. Helle Meri ei ole lahutatud.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 22:57 Minu küsimus ongi, et miks ühel juhul on endine esileedi kutsutud (Helle Meri oli!), aga teisel juhul mitte? Keegi hakkas siin heietama, et vahe on selles, et presidendi lesk on ametlik intsitutsioon, ja sellepärast kutsutigi. Aga see ei vasta kuidagi tõele, et presidendi lesel on selline staatus. Ta oleks pidanud kõikide nende teiste esileedidega olema ühtmoodi mittekutsutud, sest mitte mingit rolli ta pärast presidendiaja lõppu enam ei etendanud.
Evelin Ilves oli presidendiproua mõned kuud vähem kui kaks ametiaega ehk et ühe ametiaja, mis kestab viis aastat tegi ta lõpuni kaasa. Minu arust peaks olema kutsutute listis juba seetõttu, et ta on kõige kauem peesudendiproua olnudbaine Eestis, 9,5 aastat.
-
Külaline
Tast ei avaldata pilte kah enam eriti.
-
Külaline
No vot, saad presidendiks, siis loeb siinkohal sinu arvamus ja saad ta kutsuda. Kuni sa president ei ole, seni ei loe. Nii on.Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 14:52Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 00:10Sul ei ole vist loogikaga hästi. Evelin ja Ieva lõpetasid olemast esileedid, kui lahutasid. Helle Meri ei ole lahutatud.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 22:57 Minu küsimus ongi, et miks ühel juhul on endine esileedi kutsutud (Helle Meri oli!), aga teisel juhul mitte? Keegi hakkas siin heietama, et vahe on selles, et presidendi lesk on ametlik intsitutsioon, ja sellepärast kutsutigi. Aga see ei vasta kuidagi tõele, et presidendi lesel on selline staatus. Ta oleks pidanud kõikide nende teiste esileedidega olema ühtmoodi mittekutsutud, sest mitte mingit rolli ta pärast presidendiaja lõppu enam ei etendanud.
Evelin Ilves oli presidendiproua mõned kuud vähem kui kaks ametiaega ehk et ühe ametiaja, mis kestab viis aastat tegi ta lõpuni kaasa. Minu arust peaks olema kutsutute listis juba seetõttu, et ta on kõige kauem peesudendiproua olnudbaine Eestis, 9,5 aastat.
-
Külaline
Jummel küll, mida siin sõdid. Kutsu ta endale küll kui nii hull igatsus Evelini järele. Ta jälle ametist prii, saab tulla küll.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 15:47 Jummel küll, mida siin sõdid. Kutsu ta endale küll kui nii hull igatsus Evelini järele. Ta jälle ametist prii, saab tulla küll.
Jälle üks krmuse ullike, kes arvab, et siin teemas olemegi vaid mina ja tema kahekesi ning meil on käsil 157-s kommentaar kahepeale.
-
Külaline
Ee, kuidas sellest aru saada? Uus, kaasa veetud, mitteametlik küljeke on rohkem õigustatud tulema kui Ieva ja Evelin?
-
Külaline
Mispoolest sina temast eristud?? Samamoodi ju arvad, et tegu on massvastajaga?Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 16:25Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 15:47 Jummel küll, mida siin sõdid. Kutsu ta endale küll kui nii hull igatsus Evelini järele. Ta jälle ametist prii, saab tulla küll.
Jälle üks krmuse ullike, kes arvab, et siin teemas olemegi vaid mina ja tema kahekesi ning meil on käsil 157-s kommentaar kahepeale.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 16:35Mispoolest sina temast eristud?? Samamoodi ju arvad, et tegu on massvastajaga?Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 16:25Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 15:47 Jummel küll, mida siin sõdid. Kutsu ta endale küll kui nii hull igatsus Evelini järele. Ta jälle ametist prii, saab tulla küll.
Ei arva ju, vastan otse temale, kes arvas, et mina ainus Evelini ja Ieva eest seisja olen siin ja sekka vihtlen käigu pealt ka kõik muud teemad siin üksi ära nagu kadunukene Hrelle Meri, isailvese närimiskumm ning Welcome to Edtonia lisaks. Mina ei pidanud teda siin ainsaks, tema mind aga küll.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 16:35Mispoolest sina temast eristud?? Samamoodi ju arvad, et tegu on massvastajaga?Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 16:25Guest kirjutas: ↑02 Mär 2026 15:47 Jummel küll, mida siin sõdid. Kutsu ta endale küll kui nii hull igatsus Evelini järele. Ta jälle ametist prii, saab tulla küll.
Meid on kolm - sina, mina ja see meie suuvooder siin.