Kuhu jäi?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Minu mõte on see ka, need inimesed on aastaid olnud EV aastapäeval suisa riigi tähtsamate naisterahvaste ja peo perenaiste rollis, võtnud vastu kätlemisi ja tuleb ühel isakõutsil taas jooksuaeg ning ei mäleta ka Eesti rahvas enam. Tegelikult ei ole see normaalne ja õigusriigile kohane. Kord presidendiproua olnu väärib kutset ja meeles pidamist olgu ta eestlane või lätlane.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Veebr 2026 19:46 Aga, kuidas nii, et olnud presidendid saavad kõik kätlemas käia, aga olnud presidendiprouad ei saa? Evelin ja Ieva olid ju mitmed aastad presidendiprouad? Kas neid siis eraldi kutsuda viisakas poleks? Olid ju siiski teened riigi ees. Või jälle see naised köögis, et lahutatud naisi kutsuda ei sobi? Endise presidendiproua meeles pidamine sõltub liiderlikust presidendist ja tema edasi liikumistest?
Ieva ja mitmeid aastaid? Ieval on teened EV ees? Millised täpsemalt?
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 22:35
Külaline kirjutas: 24 Veebr 2026 19:46 Aga, kuidas nii, et olnud presidendid saavad kõik kätlemas käia, aga olnud presidendiprouad ei saa? Evelin ja Ieva olid ju mitmed aastad presidendiprouad? Kas neid siis eraldi kutsuda viisakas poleks? Olid ju siiski teened riigi ees. Või jälle see naised köögis, et lahutatud naisi kutsuda ei sobi? Endise presidendiproua meeles pidamine sõltub liiderlikust presidendist ja tema edasi liikumistest?

Kord president või presidendiproua olnu läheb ka riigi ajalukku nagu endine president ja endine presudendiproua olenemata sellest, kas emb kumb lahutas. Kas me elame patriarhaadis, et vaid endine president kutse sai?
Külaline

Need kaks naist saavutasid kord riigi kõrgeima ametipositsiooni ja täna ütleb Eesti riik neile, et minge tõestage end uuesti kuskil näiteks raamatukogu juhatajana, äkki õnnestub siis kutse saada ja kuhugi tahapoole istuma?
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Veebr 2026 22:45

Kord president või presidendiproua olnu läheb ka riigi ajalukku nagu endine president ja endine presudendiproua olenemata sellest, kas emb kumb lahutas. Kas me elame patriarhaadis, et vaid endine president kutse sai?
Minu jaoks on see üldse täiesti mõistetamatu, miks selle mehe arvamust poliitika osas kuulatakse. See tema naistevahetus on veel täitsa eraldi teema ja minu meelest piinlik.
Külaline

SOS-lasteküla patroon Eestis, Ukraina sõjaministeeriumis sõjaaegse küberturvalisuse nõunik.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 22:53
Külaline kirjutas: 24 Veebr 2026 22:45

Minu jaoks on see üldse täiesti mõistetamatu, miks selle mehe arvamust poliitika osas kuulatakse. See tema naistevahetus on veel täitsa eraldi teema ja minu meelest piinlik.

Ja hetkel ütleb Eesti riik neile kahele olnud presidendiprouale ju seda, vabandust naised, aga meie teeme nii nagu THI ees teeb. Kas riigil endal ei ole siis selgroogu nagu kord ja kohus ka presidendiprouasid meeles pidada? Kas Eesti jääb nendest kahest kutsutust vaesemaks? Asi on põhimõttes.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 21:04 Mulle tundub see ka väga imelik, et ühel hetkel on presidendi abikaasa väga tähtsal positsioonil ja väga oluline inimene peol. Et mitte öelda peo nael. Aga järgmisel peol on ta nagu täiesti unustatud ja kustkui ebaolulisem isik nendest, kes peole kutsuti.

Lisaks, nagu keegi ütles, on presidendi abikaasa täitnud ka esindusülesandeid. Vähemalt Evelin oli küll oma ametis väga aktiivne. Seda võiks siiski nii palju teeneks pidada, et mitte täiesti ära unustada.

Kui ma ei eksi, siis Helle Meri oli ka hiljem peole kutsutud.
Presidendil saab siiski olla vaid üks abikaasa või lesk. Nii on. Milline kahepalgeline mõtteviis - siin teemas te pahandate, miks ei peeta üleval ega meeles ega kutsuta presidendi ekse, teises teemas aga peksate riiki, miks tal raha ei ole ja teeb mõttetuid kulutusi. Riik ei ole emotsionaalne, riik on ratsionaalne ja nagu ütleb tuntud laul "Eestile on kombeks üks president" korraga, seega ka üks proua korraga. Mingeid ekse ei näe põhiseadus ette. Eks algatage seadusemuutus, ärge nõretage siin kaastundest.
Presidendi abikaasa või lesena saab siiski kutse vaid üks abikaasa või lesk. Kui ülejäänutel on teeneid riigi ees, siis kutsutakse neid selle eest. Üldiselt mina tean väga paljusid inimesi, kellel on teeneid riigi ees ja keda pole kutsutud. See asi pole kunagi matemaatiliselt õiglane. Nagu ka ordenite jagamine.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 20:39
Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 20:28
Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 20:22 Kesse jõuab kõike, keda viisakas kutsuda oleks, kutsuda? Kutsutakse president kaaslasega - kelle ta kaaslaseks võtab, on tema valik. Võtab mehe, naise, eelmise naise, tulevase mehe, poja, vanaema või teenijanna.

Presidendiproua esindab aastaid riiki ja on esindusülesannetes. Me võiksime riigina siit edasi areneda. Vastasel juhul ei tuleks oodata presidendiks saanud inimese abikaasalt ka esindusülesannete täitmist.
Ah jäta see titajutt.
Mis asi see titajutt on?
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Veebr 2026 22:49Need kaks naist saavutasid kord riigi kõrgeima ametipositsiooni
saavutasid :D Lätlasest ei tea, aga E saavutamislugu oli ikka päris :x
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 23:22
Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 21:04 Mulle tundub see ka väga imelik, et ühel hetkel on presidendi abikaasa väga tähtsal positsioonil ja väga oluline inimene peol. Et mitte öelda peo nael. Aga järgmisel peol on ta nagu täiesti unustatud ja kustkui ebaolulisem isik nendest, kes peole kutsuti.

Lisaks, nagu keegi ütles, on presidendi abikaasa täitnud ka esindusülesandeid. Vähemalt Evelin oli küll oma ametis väga aktiivne. Seda võiks siiski nii palju teeneks pidada, et mitte täiesti ära unustada.

Presidendil saab siiski olla vaid üks abikaasa või lesk. Nii on. Milline kahepalgeline mõtteviis - siin teemas te pahandate, miks ei peeta üleval ega meeles ega kutsuta presidendi ekse, teises teemas aga peksate riiki, miks tal raha ei ole ja teeb mõttetuid kulutusi. Riik ei ole emotsionaalne, riik on ratsionaalne ja nagu ütleb tuntud laul "Eestile on kombeks üks president" korraga, seega ka üks proua korraga. Mingeid ekse ei näe põhiseadus ette. Eks algatage seadusemuutus, ärge nõretage siin kaastundest.
Presidendi abikaasa või lesena saab siiski kutse vaid üks abikaasa või lesk. Kui ülejäänutel on teeneid riigi ees, siis kutsutakse neid selle eest. Üldiselt mina tean väga paljusid inimesi, kellel on teeneid riigi ees ja keda pole kutsutud. See asi pole kunagi matemaatiliselt õiglane. Nagu ka ordenite jagamine.
Misasja? Seal üritusel on terve hord inimesi, kellel ei ole riigi ees mitte ühtegi muud teenet, kui et nad on seal peol kellegi tubli inimese kaaslased.

Naine, kes on olnud aastaid presidendi abikaasa ja täitnud esindusülesandeid, kes on olnud mitu aastat aastapäeva peo perenaine, on nüüd järsku mitte keegi? Ja et ega Eesti riigil ei olegi raha nende kahe inimese vastu võtmiseks (mis kulud seal on peale mõne võileivaampsu ja mõne pokaali veini?), kellel on Eesti elus olnud omal ajal väga suur roll.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 23:30
Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 23:22

Misasja? Seal üritusel on terve hord inimesi, kellel ei ole riigi ees mitte ühtegi muud teenet, kui et nad on seal peol kellegi tubli inimese kaaslased.

Naine, kes on olnud aastaid presidendi abikaasa ja täitnud esindusülesandeid, kes on olnud mitu aastat aastapäeva peo perenaine, on nüüd järsku mitte keegi? Ja et ega Eesti riigil ei olegi raha nende kahe inimese vastu võtmiseks (mis kulud seal on peale mõne võileivaampsu ja mõne pokaali veini?), kellel on Eesti elus olnud omal ajal väga suur roll.
Tohoh, juba on see roll lausa väga suur. Mul ei ole mõtet sinuga vaielda, sa istud mingis sentimentaalses pildis kinni. Ütlesin juba, et riik mõtleb ratsionaalselt. Näe, Kaljulaid ka ei võtnud meest kaasa, võttis lapselapse - kas riik pidanuks mehele eraldi kutse saatma, äkki ta oleks ikka ise ka tahtnud tulla, teened ju riigi ees (väga suured)?
Külaline

Et Ilves tuleb praeguse kaaslasega ees ja siis joru tema üksikuid ärapeetud naisi järele :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Veebr 2026 02:20 Et Ilves tuleb praeguse kaaslasega ees ja siis joru tema üksikuid ärapeetud naisi järele :lol:
Tead, palun õpi ennast viisakalt väljendama. Nende naiste "ärapeetuteks" nimetamine on väga nõme. Ma ei suudaks elusees ühegi naise kohta nii öelda.

*Kummaline, et lahutatud naine on ärapeetud, aga ringi aelev mees mitte.
Külaline

Jah, selline käitumine, et kunagi presidendiproua olnud naist ei kutsuta, näitab, kui meestekeskne on Eesti riik. Keegi kutsututest võiks kord zesti teha ja toonase presidendiproua saatjana kaasa võtta, kui valitsev presidendipaar ise neid kutsuda ei märka.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Veebr 2026 00:03
Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 23:30
Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 23:22 Presidendil saab siiski olla vaid üks abikaasa või lesk. Nii on. Milline kahepalgeline mõtteviis - siin teemas te pahandate, miks ei peeta üleval ega meeles ega kutsuta presidendi ekse, teises teemas aga peksate riiki, miks tal raha ei ole ja teeb mõttetuid kulutusi. Riik ei ole emotsionaalne, riik on ratsionaalne ja nagu ütleb tuntud laul "Eestile on kombeks üks president" korraga, seega ka üks proua korraga. Mingeid ekse ei näe põhiseadus ette. Eks algatage seadusemuutus, ärge nõretage siin kaastundest.

Tohoh, juba on see roll lausa väga suur. Mul ei ole mõtet sinuga vaielda, sa istud mingis sentimentaalses pildis kinni. Ütlesin juba, et riik mõtleb ratsionaalselt. Näe, Kaljulaid ka ei võtnud meest kaasa, võttis lapselapse - kas riik pidanuks mehele eraldi kutse saatma, äkki ta oleks ikka ise ka tahtnud tulla, teened ju riigi ees (väga suured)?

No ei loogikat antud inimesele. Kaljulaid on oma mehega siiani abielus ja kutse saadetakse nende perre. Kes perest lähevad, on abielupaari enda otsus. Ilmselt soovitigi tütrele ka võimalus anda sel aastal.
Minu point on selles, täna koheldakse nii Evelin ja Ieva Ilvest, homme võibolla sinu tütart. Lahutanud presidendiprouad on mitte keegid. Kui riik on presidenti valides pannud mööda tema kommetest, siis riigi kohus on mitte alandada samamoodi kunagisi presidendiprouasid vaid näidata kõrgemat taset ja aateid.
Külaline

kolja kirjutas: 24 Veebr 2026 21:13
Külaline kirjutas: 24 Veebr 2026 21:04Lisaks, nagu keegi ütles, on presidendi abikaasa täitnud ka esindusülesandeid. Vähemalt Evelin oli küll oma ametis väga aktiivne.
No see aktiivsus oli pigem karuteene. Annetusnupp taaraautomaadi küljes oli OK algatus, kuid kõik muu kiskus koomiliseks.

Mis asi kiskus koomiliseks? See, et siiani pooled Eesti naised tema eeskujul kodus ise leiba küpsetavad või see, et Eesti lapsed pääsesid transrasvadega kohukestest ja kommidest? Minul oli soe tunne elada just selle presidendiproua aegses riigis. Riigil oli perenaine. Ieva jäi kaugemaks, aga austust väärivad mõlemad ka täna.
kolja
Kontakt:

Postitus Postitas kolja »

Guest kirjutas: 25 Veebr 2026 08:38
kolja kirjutas: 24 Veebr 2026 21:13
Külaline kirjutas: 24 Veebr 2026 21:04Lisaks, nagu keegi ütles, on presidendi abikaasa täitnud ka esindusülesandeid. Vähemalt Evelin oli küll oma ametis väga aktiivne.
No see aktiivsus oli pigem karuteene. Annetusnupp taaraautomaadi küljes oli OK algatus, kuid kõik muu kiskus koomiliseks.

Mis asi kiskus koomiliseks? See, et siiani pooled Eesti naised tema eeskujul kodus ise leiba küpsetavad või see, et Eesti lapsed pääsesid transrasvadega kohukestest ja kommidest? Minul oli soe tunne elada just selle presidendiproua aegses riigis. Riigil oli perenaine. Ieva jäi kaugemaks, aga austust väärivad mõlemad ka täna.
Mesikräpp läheb kindlasti koomiliste kampaaniate poolele ("Eesti lapsed pääsesid" on samuti mingi naljaväide) ja ega see leivaküpsetamine ka tummisem polnud kui fotograafia, rulluisutamine, viiulimängimine ja mis need kampaania korras hobid tal olid, ei mäleta enam kõike.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Veebr 2026 08:17 No ei loogikat antud inimesele. Kaljulaid on oma mehega siiani abielus ja kutse saadetakse nende perre. Kes perest lähevad, on abielupaari enda otsus. Ilmselt soovitigi tütrele ka võimalus anda sel aastal.
Minu point on selles, täna koheldakse nii Evelin ja Ieva Ilvest, homme võibolla sinu tütart. Lahutanud presidendiprouad on mitte keegid. Kui riik on presidenti valides pannud mööda tema kommetest, siis riigi kohus on mitte alandada samamoodi kunagisi presidendiprouasid vaid näidata kõrgemat taset ja aateid.
Minul on loogikat küll ja veel. Kutset ei saadeta perre. Kutse saadetakse presidendile. Kutse saatja ei tea, millised on kutse saaja armusuhted ja valikud ja ei peagi teadma. Reegel on lihtne - president otsustab, kellega tuleb ja kaaslasi on üks.
Minu tütrest - miks peaks see mind masendama, kui minu tütart ei kutsuta vastuvõtule selle eest, et ta kunagi oli presidendi abikaasa?
Külaline

Guest kirjutas: 25 Veebr 2026 09:34
Guest kirjutas: 25 Veebr 2026 08:17 No ei loogikat antud inimesele. Kaljulaid on oma mehega siiani abielus ja kutse saadetakse nende perre. Kes perest lähevad, on abielupaari enda otsus. Ilmselt soovitigi tütrele ka võimalus anda sel aastal.
Minul on loogikat küll ja veel. Kutset ei saadeta perre. Kutse saadetakse presidendile. Kutse saatja ei tea, millised on kutse saaja armusuhted ja valikud ja ei peagi teadma. Reegel on lihtne - president otsustab, kellega tuleb ja kaaslasi on üks.
Minu tütrest - miks peaks see mind masendama, kui minu tütart ei kutsuta vastuvõtule selle eest, et ta kunagi oli presidendi abikaasa?

Jääme eriarvamustele ja edasine selgitamine siinkohal paistab sama mõttekas kui tühja ämbrisse rääkimine kaja tekitamiseks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Google [Bot] ja 12 külalist