Dopamiin okütotsiin ja muud

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Dopamiin okütotsiin ja muud

Postitus Postitas Külaline »

Need ained on kehas olemas aga neid saab ise tekitada juurde teatud tegevustega.
Nt jääaugus suplemise või külma dusgiga saavat dopamiini, mis annab hea tunde veel mitmeks tunniks.
Trenniga saavat endorfiine, mis tõstavad tuju.
Nii peaks olema.
Kas teil on nii?
Mul hakkavad jalad st reielihased juba enne jooksu valutama, tekib selline tunne. Mis aine mul kehas vabaneb nii? Ja ega kui ära jooksen, siis tunnen väsimust, mida keha mäletab järgmiseks korraks ikka veel.
Külaline

Ma olen alati olnud rõõmus ja naeruhimuline - ja armastan väga shokolaadi, mis teatavasti tõstab serotoniini. :D
Oma lapse puhul olen küll märganud, et kui tal tuju paha ja kutsun (loe:sunnin) kaasa tulema koeraga jalutama, mille käigus teeme mitmekilomeetrise ringi kiirkõnnis (ei jookse), paraneb ta tuju juba poole peal. Korduvalt ära testitud, eriti nähtav oli siis, kui veel teismeline oli, mil tuju pidevalt kõikus.
Üldiselt on nii, et meie aju ei tea, kas me oleme rõõmsad, pettunud või kurvad, me saame panna teda uskuma, mida soovime. Ehk siis mõtte jõud on väga suur, aga see kõlab lihtsamalt, kui tegelikult praktikas on, nõuab palju harjutamist.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 09:48 Need ained on kehas olemas aga neid saab ise tekitada juurde teatud tegevustega.
Nt jääaugus suplemise või külma dusgiga saavat dopamiini, mis annab hea tunde veel mitmeks tunniks.
Mina saan külmas vees ainult külmaallergia - kogu keha on minutitega sügelevaid kuplaid täis. Isegi suvel meres.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 13:35 Oma lapse puhul olen küll märganud, et kui tal tuju paha ja kutsun (loe:sunnin) kaasa tulema koeraga jalutama, mille käigus teeme mitmekilomeetrise ringi kiirkõnnis (ei jookse), paraneb ta tuju juba poole peal. Korduvalt ära testitud, eriti nähtav oli siis, kui veel teismeline oli, mil tuju pidevalt kõikus.
Vat just! See ongi see, miks mina tahan minna poodi, raamatukokku jne. võimalue korral jalgsi - sest kui ma olen käinud jalgsi kuskil ära, siis on mul lisaks kaubale või raamatule ka liikumisest tulenev hea tuju. Mees ei saa sellest aru, tema meelest võiks igal pool käia autoga.

Aga minu jaoks on jalgsi käimine tähtis, sest see on lõõgastav ja tuju parandav tegevus.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 09:48 Need ained on kehas olemas aga neid saab ise tekitada juurde teatud tegevustega.
Trenniga saavat endorfiine, mis tõstavad tuju.
Nii peaks olema.
Kas teil on nii?
Mul hakkavad jalad st reielihased juba enne jooksu valutama, tekib selline tunne. Mis aine mul kehas vabaneb nii? Ja ega kui ära jooksen, siis tunnen väsimust, mida keha mäletab järgmiseks korraks ikka veel.
On küll nii.

Milline on sinu taust - kui palju sa elus jooksmisega tegelenud oled? Kui treenimata inimene kukub äkki jooksma - siis tulemus just see, et kole väsinud ja lihased valusad veel mitu päeva takkajärgi. Treenimata inimene peab alustama väikesest koormusest ja koormust tasapisi tõstma. Kui kohe prauh! harjumatu füüsiline koormus peale lajatada, siis pole ime, et keha pärast omadega läbi on.

Regulaarse jooksja lihased on aga jooksmisega harjunud: peale tavapärast jooksutrenni on väsinud, aga rõõmus ja rahulik. Järgmisel päeval mingit lihasvalu pole.
Külaline

Juhtusin nägema üht brittide katset, trennijärgselt jagati rühmadesse, ühed jõid piima, teised mahla ja kolmandad mingit vitamiinijooki. Kõige vähem lisavalu oli järgnevalt neil, kes jõid ....piima!! :D
Külaline

Guest kirjutas: 24 Veebr 2026 18:44 Juhtusin nägema üht brittide katset, trennijärgselt jagati rühmadesse, ühed jõid piima, teised mahla ja kolmandad mingit vitamiinijooki. Kõige vähem lisavalu oli järgnevalt neil, kes jõid ....piima!! :D
Aga esiteks peab inimene mingil treenituse tasemel olema, lihased jooksmisega harjunud, et lihasvalu ei tekiks. Mõnele võib isegi pikema maa kõndimine lihasvalu tekitada, sest igapäev ei kõnni nii palju ja lihased pole koormusega harjunud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist