Poest ostetud aurutatud peet

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Poest ostetud aurutatud peet

Postitus Postitas Külaline »

Mul lükkab aurutatud peedi söömine kõhu pekki. Kõhus tekib õõnes tunne, kehas tekib mingi ärevus, tekib nohu.
Milles võiks probleem olla?
Kas poest ostetud aurutatud peet on kuidagi töödeldud?
Külaline

Kas sa mõtled neid vaakumisse pakendatud keedetud peete? Kuna ma olen siin pikemat aega seedehäiretega kimpus, siis olen hirmsasti googeldanud, mida võib süüa ja mis tekitab gaase või röhitsusi. Keedetud peet peaks olema kergesti seeditav ja mul ta tõesti vaevusi ei tekita. Kas on kindel, et see on sul peedist, mitte millestki muust?
Külaline

PS. Ma ostan küll eranditult neid Lidli peete, pool kilo 79 senti ja muude kohta ma ei tea.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Veebr 2026 13:40 Kas sa mõtled neid vaakumisse pakendatud keedetud peete? Kuna ma olen siin pikemat aega seedehäiretega kimpus, siis olen hirmsasti googeldanud, mida võib süüa ja mis tekitab gaase või röhitsusi. Keedetud peet peaks olema kergesti seeditav ja mul ta tõesti vaevusi ei tekita. Kas on kindel, et see on sul peedist, mitte millestki muust?
Ma ei tea täpselt millest, kas just peedist või millestki muust. Sinu arvamus rahustab mind natuke maha.
Jah, ma olen ostnud vaakumpakendis Mõisaproua aurutatud peeti, Kanarbiku aurutatud peeti ja nüüd viimane kord valmisriivitud mingit välismaa oma vist, ka vaakumpakendis.
Ega ma õuna ka süüa ei saa, tekib sama õõnes tunne, muu värskega ka. Ja kartuliga pole enesetunne sugugi nii hea, kui näiteks tatraga. Samas, kui on kodukartul, on kõik väga hästi.
Külaline

See,mis seal peedis tundlikumale kõhule ebamugavust ja gaase tekitab, on loomulik koostisosa - fruktaanid.
Fruktaanidega tekib mingi sarnane probleem nagu mõnel laktoosiga: kui seedimine ei suuda fruktaane piisavalt lammutada, siis lähevad fruktaanid jämesoolde, kus neindega hakkavad toimetama jämesoolebakterid - tekitades puhitust, gaasi, hullemal juhul ka kõhuvalu ja kõhulahtisust. Eluohtlik see ei ole - aga inimesele ebamugav küll.

Mul on ärritatud soole sündroom, seega pean igasugu taimse toiduga ettevaatik olema.

Peediga on nii, et pean jälgima kogust - väike kogus keedupeeti on isegi hea (teeb väljaheite pehmemaks, väldib kõhukinnisuse teket), kuid suur kogus korraga ei sobi.

Goole'i info peedi kohta: (FODMAP on siin lühend: "Fermenteeritavad oligosahhariidid, disahhariidid, monosahhariidid ja polüoolid"

Boiled beetroot is considered moderate to high in FODMAPs (specifically fructans) in servings larger than 20-30g. While small amounts (around 1-2 slices or 20-40g) are generally tolerated, larger portions can trigger symptoms like bloating and gas.

Minul peab see paika. Väikest kogust keedupeeti saan süüa, suurem kogus tekitab vaevusi.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Veebr 2026 14:41
Guest kirjutas: 10 Veebr 2026 13:40 Kas sa mõtled neid vaakumisse pakendatud keedetud peete? Kuna ma olen siin pikemat aega seedehäiretega kimpus, siis olen hirmsasti googeldanud, mida võib süüa ja mis tekitab gaase või röhitsusi. Keedetud peet peaks olema kergesti seeditav ja mul ta tõesti vaevusi ei tekita. Kas on kindel, et see on sul peedist, mitte millestki muust?
Ega ma õuna ka süüa ei saa, tekib sama õõnes tunne, muu värskega ka. Ja kartuliga pole enesetunne sugugi nii hea, kui näiteks tatraga. Samas, kui on kodukartul, on kõik väga hästi.
Kartuliga on minul nii, et otse potist võetud ja soojalt ära söödud kartul ei tee kõhule midagi. Küll aga ei sobi mulle mahajahtunud keedukartul (võib isegi kõhu lahti lüüa) - sest mahajahtunud kartulis tekib resistentne tärklis. Eelmisel päeval keedetud ja ülessoojendatud kartuli söömine on mul välistatud - uus tuleb keeta (ja kohe süüa).

Tavalist tatart saan süüa, tooratarar (ilmselt on see kiudainerikkam) kõhule ei sobi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline