Kakao
Kakao
Kuna šokolaad on tervislik, siis otsustasin hakata kakaod jooma. Kes joob, kuidas tervisele mõjub? Millist soovitate? Pole ammu endale teinud. Nüüd mõned päevad tagasi ostsin Müller's chocolate? milch, oli hea küll, aga ise tehes tuleb odavam. Või hoopis šokolaadi osta ja kuuma piima sisse sulama panna? Kes nii kakaod endale teinud on? On mõni šokolaad parem, kui teised? Eks peab vist tumedat šokolaadi eelistama, aga vbl piima omast tuleb ka hea kakao, ei tea.
-
Külaline
Kakao ja šokolaad on erinevad asjad. Segadusse ajab ilmselt ingliskeelne hot chocolate, mis tegelikult tähendab sooja kakaod, mitte kuuma šokolaadi.
Kakaod tehakse kakaopulbrist, mis on kakaoubade pressimisjäägi jahvatamisel saadud aine. Pressimisega eemaldatakse purustatud kakaoubade massist kakaovõi, mida on algselt 50–57% kakaooa kaalust.
Šokolaad on kakaoubade pressimisel tekkinud šokolaadipasta (mille koostises on 53% kakaovõid ja 47% tahket kakaomassi), kondenspiima ja suhkru segu.
Ehk et kui otsid tervislikkust, siis mõttekas on siiski kakaopulbrist ise jooki teha.
Kakaod tehakse kakaopulbrist, mis on kakaoubade pressimisjäägi jahvatamisel saadud aine. Pressimisega eemaldatakse purustatud kakaoubade massist kakaovõi, mida on algselt 50–57% kakaooa kaalust.
Šokolaad on kakaoubade pressimisel tekkinud šokolaadipasta (mille koostises on 53% kakaovõid ja 47% tahket kakaomassi), kondenspiima ja suhkru segu.
Ehk et kui otsid tervislikkust, siis mõttekas on siiski kakaopulbrist ise jooki teha.
Kes teab, kus see tervislikkus on, äkki just kakaovõi sees? Selles ongi küsimus, kummast siis teha.
-
Külaline
Joo vett.
-
Külaline
Tervislik on kakao pulber, mitte kakaorasv. Ja üldse, kaalust alla tahtsid ju võtta ja tervislikuks, ei soovitaks siis sokolaadi üleliia süüa. Eriti piimasokolaadi jms jaburust.
-
Külaline
Kakaopulber on tervislikum, kuna see sisaldab vähe rasva ja kaloreid, aga palju bioloogiliselt aktiivseid ühendeid. Kvaliteetses (magustamata) kakaopulbris on rohkelt flavonoide ja teisi polüfenoole, mis on seotud südame-veresoonkonna kaitse, põletikuvastase toime ja insuliinitundlikkuse paranemisega. Lisaks sisaldab kakaopulber kiudaineid ning mineraale (magneesium, raud, kaalium).
Kakaovõi on tervislik vaid piiratud kontekstis. See on peaaegu 100% rasv ja väga kaloririkas. Rasvhapete koostis on küll suhteliselt neutraalne (oleiinhape + steariinhape, mis ei tõsta LDL-kolesterooli nii tugevalt kui teised küllastunud rasvad), kuid seal puuduvad praktiliselt kõik kakaole iseloomulikud antioksüdandid ja kiudained. Toiteväärtuslikku mitmekesisust see ei paku. Seespidiselt tarbides on see lihtsalt rasvaallikas.
-
Külaline
Minu lapsepõlve maiustus oli mõru kakaopulber hapukoorega. Törtsu suhkurt ka juurde.
Ma kasutan ka praegu sama varianti, kui hapukoor on avatuna juba mingi ligemale nädala olnud.Guest kirjutas: ↑07 Veebr 2026 11:57 Minu lapsepõlve maiustus oli mõru kakaopulber hapukoorega. Törtsu suhkurt ka juurde.
Eriti kiiresti läheb käest hapukoor, mis nt suletuna on ületanud kõlblik kuni nt 3 kuu võrra, siis avatuna läheb käest paari päevaga, tavaliselt peale kasutust sellise hapukoore teen kohe koos kakao ja suhkruga ära.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Üldse ei jää tükki, olen ka söönud, kakao, hapukoor ja suhkur, kõik seguneb ilusti, väga maitsev.
-
Külaline
Huvitav, kas seda saaks teha ka kreeka jogurti ja steviapulbriga?
-
Külaline
Kindlasti saab. Maitse kohta ma kommenteerida ei oska sest stevia mulle absoluutselt ei istu. Ja kreeka jogurt on oma konsistentsilt vedelam kui 20% hapukoor. Vb jääb liiga vedel
Ma tean, et osad kasutavad kakaopulbrit ka putrude sisse. Pidi ka väga maitsva "shokolaadi/kakao" pudru saama.
Samuti olen näinud, kus tehakse keedumunast ja kakaopulbrist puddingut. Igati kaalulangetussõbralik maius.
https://www.facebook.com/eathaga/videos ... 936853908/
-
Külaline
Oota, mai saa nüüd aru, sul on kapis hapukoor, mille kõlblik kuni on ületatud 3 kuud tagasi? Ja sa avad selle ja sööd seda?
-
Külaline
Vabandust, aga kreeka jogurt on väga paks ja kohev, nii et tõstad seda supilusikaga suurte tükkidena, mitte selline püdel nagu hapukoor.Guest kirjutas: ↑07 Veebr 2026 17:04 Ja kreeka jogurt on oma konsistentsilt vedelam kui 20% hapukoor.
Loomulikult, jogurti, keefiriga ei juhtu ka midagi. Värske piim ja koor paraku ei sobi kui on tilgastanud, kuigi vanasti kui oli pastöriseerimata lehmapiim, siis peale tilgastamist tuli veel oodata ja sai pakse hapupiima pannkooke, siis praegune piim ei võta sisse õiget hapendumisprotsessi.
-
Külaline
Imestasin just sama. Minu arust on Kreeka maitsestamata jogurt palju paksem kui 20%-line hapukoor. Ehk ajas ta tavalise maitsestamata jogurtiga sassi.
-
Külaline
Seda ma olen märganud küll, et Alma hapukoort võib kasutada veel päris mitu päeva pärast kuupäeva kukkumist. Aga, et lausa kolm kuud üle lasta ... Mul hakkaks lihtsalt mentaalselt vastu.Tõutäkk kirjutas: ↑07 Veebr 2026 21:29Loomulikult, jogurti, keefiriga ei juhtu ka midagi. Värske piim ja koor paraku ei sobi kui on tilgastanud, kuigi vanasti kui oli pastöriseerimata lehmapiim, siis peale tilgastamist tuli veel oodata ja sai pakse hapupiima pannkooke, siis praegune piim ei võta sisse õiget hapendumisprotsessi.
Aga proovi järgi. Aga pakend peab olema suletud ja muidugi külmkapis.Guest kirjutas: ↑07 Veebr 2026 21:52Seda ma olen märganud küll, et Alma hapukoort võib kasutada veel päris mitu päeva pärast kuupäeva kukkumist. Aga, et lausa kolm kuud üle lasta ... Mul hakkaks lihtsalt mentaalselt vastu.Tõutäkk kirjutas: ↑07 Veebr 2026 21:29Loomulikult, jogurti, keefiriga ei juhtu ka midagi. Värske piim ja koor paraku ei sobi kui on tilgastanud, kuigi vanasti kui oli pastöriseerimata lehmapiim, siis peale tilgastamist tuli veel oodata ja sai pakse hapupiima pannkooke, siis praegune piim ei võta sisse õiget hapendumisprotsessi.Guest kirjutas: ↑07 Veebr 2026 20:48
Oota, mai saa nüüd aru, sul on kapis hapukoor, mille kõlblik kuni on ületatud 3 kuud tagasi? Ja sa avad selle ja sööd seda?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist