Äpardused köögis

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Nõiamoor kirjutas: 23 Jaan 2026 19:24 Lae määrimisega seoses meeus, et kunagi nõuka ajal olid populaarsed nn kiirkeetjad, sinna pandi kaas mingi klambriga õhukindlalt peale ja keetis surve all, auruventiil oli ka olemas... igatahes kas keegi unustas selle ventiili avada või
juhtus muu asi, aga mingil hetkel lendasid peedid lakke.... need plekid olid kuni uue laevärvini seal näha...
See oli jah see kiirkeedupott 😀

Pilt

Meil oli ka see olemas, aga mu ema vihkas seda täiega, sest esimese kasutuskorra ajal juhtus sellega mingi äpardus ja pärast see lihtsalt seisis kasutatuna kuuris.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Külaline kirjutas: 23 Jaan 2026 23:13
Nõiamoor kirjutas: 23 Jaan 2026 19:24 Lae määrimisega seoses meeus, et kunagi nõuka ajal olid populaarsed nn kiirkeetjad, sinna pandi kaas mingi klambriga õhukindlalt peale ja keetis surve all, auruventiil oli ka olemas... igatahes kas keegi unustas selle ventiili avada või
juhtus muu asi, aga mingil hetkel lendasid peedid lakke.... need plekid olid kuni uue laevärvini seal näha...
See oli jah see kiirkeedupott 😀

Pilt

Meil oli ka see olemas, aga mu ema vihkas seda täiega, sest esimese kasutuskorra ajal juhtus sellega mingi äpardus ja pärast see lihtsalt seisis kasutatuna kuuris.
Oojaa, seesama! Ma ei tea, kas ta polnudki äkki eriti kasutuskindel vms, aga "peedid laes" oli üks kord, samas meenub, et ema vandus veel millegi peale... korterit see õnneks ei kahjustanud :). Teisalt sai ikka kuramuse kiiresti kapsad-kaalid ja kondiliha valmis, mulle nii maitses see toit ja armastan sseda siiani -suurte tükkidega juurvili ja raguu... hiljem lisati puljongisse veel hästi peeneks haitud mugulsibulat...tuline puljong, siis sai sibul õige maitse.
Külaline

Põhjamere ääres. Sõber rentis kalatraaleri koos meeskonnaga ja kalaparvede kohal tõmbasime pundiga mitme tunniga kala ikka väga väga palju välja. Sadamas rookisime saagi ja üürimajas praadisime. Pudelid käisid ringi ja jäädi päris švipsi. Ühel hetkel selgus, et paneerimisjahu oli otsa saanud ja noh rendimaja kapist leiti veel üks purk, millega viimased kümmekond pannitäit ikka ära praeti. Maitsmisel selgus, et oli korralikult peensoolaga paneeritud valge kala.
Külaline

Seda kiirkeedupotti vihkas ka minu ema ja keegi ei julgenud köögis olla, kui see pliidi peal sisises nagu vihaleatud madu :D "peedid laes" stsenaarium oli meil vist "hapukapsad laes", igatahes seda kasutati väga harva. Tänapäeva kiirkeedupott on mul vähemalt mitu korda nädalas kasutusel, ei mingit hirmu.

Väiksena tahtsin teha sibulapirukat taignaga, mis oli põhjal "haki külm rasv jahuga" ehk suht tavaline vanaaegse pirukapõhja taigen. Kuna rasv oli külm, siis ega laps palju jahu sinna sõtkuda ei jaksanud, lõpuks ujusid praesibula tükid pannitäies jahutükkidega rasvas. Saatus vaikselt aianurka maha kallatud saada sel "pirukal" oli.
Olen vaarikamoosi keetnud nii, et valgel seinal oli punane vulkaan (ärge küsige, kuidas, insenenrimõistus), ülevärvimisele 2x see üürika sein läks.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Jaan 2026 17:27 Seda kiirkeedupotti vihkas ka minu ema ja keegi ei julgenud köögis olla, kui see pliidi peal sisises nagu vihaleatud madu :D "peedid laes" stsenaarium oli meil vist "hapukapsad laes", igatahes seda kasutati väga harva. Tänapäeva kiirkeedupott on mul vähemalt mitu korda nädalas kasutusel, ei mingit hirmu.

Väiksena tahtsin teha sibulapirukat taignaga, mis oli põhjal "haki külm rasv jahuga" ehk suht tavaline vanaaegse pirukapõhja taigen. Kuna rasv oli külm, siis ega laps palju jahu sinna sõtkuda ei jaksanud, lõpuks ujusid praesibula tükid pannitäies jahutükkidega rasvas. Saatus vaikselt aianurka maha kallatud saada sel "pirukal" oli.
Olen vaarikamoosi keetnud nii, et valgel seinal oli punane vulkaan (ärge küsige, kuidas, insenenrimõistus), ülevärvimisele 2x see üürika sein läks.
Mul õde ei söö rosinaid ja mina keeldusin lapsepõlves igasugusest sibulast. Eks ma siis toona kiusasin teda nii, et tegin rosinatega pannkooke. Õde vihastas ja tegi kättemaksuks rohke rohelise sibulaga pannkooke. Sinna pannile nad jäidki...
Külaline

Mul on ka kiirkeedupott. Kasutan seda regulaarselt supipuljongi keetmiseks. Ohtlik riistapuu on jah! Tuleb osata kasutada. Esiteks peab ventiil ülearuse auru välja laskma. Teiseks, kui toit (või puljong) valmis, siis ei tohi kohe kaant avada, vaid peab laskma roal ca pool tundi rahuneda, kuni rõhk on potist kadunud. Ma olin ükskord kärsitu ja tegin kaane liiga ruttu lahti. Viskas jumaki, suure pauguga mulle kuuma puljongi vastu kõhtu.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Jaan 2026 20:34 Mul on ka kiirkeedupott. Kasutan seda regulaarselt supipuljongi keetmiseks. Ohtlik riistapuu on jah! Tuleb osata kasutada. Esiteks peab ventiil ülearuse auru välja laskma. Teiseks, kui toit (või puljong) valmis, siis ei tohi kohe kaant avada, vaid peab laskma roal ca pool tundi rahuneda, kuni rõhk on potist kadunud. Ma olin ükskord kärsitu ja tegin kaane liiga ruttu lahti. Viskas jumaki, suure pauguga mulle kuuma puljongi vastu kõhtu.
Meil jäi kiirkeedupott seisma, kasutasime nii harva ja andsime ära. Aga ohtlik ta küll ei tundunud. Ventiili kaudu saab auru ja surve välja lasta. Käepidemel oli punane mehaaniline nupp. Kui nupp oli üleval, oli pott surve all, kui nupp vajus alla, võis kaane turvaliselt lahti teha.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Jaan 2026 12:08
Guest kirjutas: 25 Jaan 2026 20:34 Mul on ka kiirkeedupott. Kasutan seda regulaarselt supipuljongi keetmiseks. Ohtlik riistapuu on jah! Tuleb osata kasutada. Esiteks peab ventiil ülearuse auru välja laskma. Teiseks, kui toit (või puljong) valmis, siis ei tohi kohe kaant avada, vaid peab laskma roal ca pool tundi rahuneda, kuni rõhk on potist kadunud. Ma olin ükskord kärsitu ja tegin kaane liiga ruttu lahti. Viskas jumaki, suure pauguga mulle kuuma puljongi vastu kõhtu.
Meil jäi kiirkeedupott seisma, kasutasime nii harva ja andsime ära. Aga ohtlik ta küll ei tundunud. Ventiili kaudu saab auru ja surve välja lasta. Käepidemel oli punane mehaaniline nupp. Kui nupp oli üleval, oli pott surve all, kui nupp vajus alla, võis kaane turvaliselt lahti teha.
Need on uuema aja kiirkeedupotid, millega pole mingit muret ega hirmu, ülerõhu topeltventiilid ja turvanupud jne. Nagu öeldud, kasutan uuemat iga nädal. Pildil eespool toodud nõukogude ime oli hoopis teistsuguse iseloomuga massin :) see hakkas vahepeal pritsima kuuma keeduvett näiteks ventiilist, tihendid ei pidanud, lahti sai teha "tunde pealt", ja kui liiga kuum oli, siis paiskuski igale poole jnejne.
Külaline

Guest kirjutas: 26 Jaan 2026 12:19
Guest kirjutas: 26 Jaan 2026 12:08
Need on uuema aja kiirkeedupotid, millega pole mingit muret ega hirmu, ülerõhu topeltventiilid ja turvanupud jne. Nagu öeldud, kasutan uuemat iga nädal. Pildil eespool toodud nõukogude ime oli hoopis teistsuguse iseloomuga massin :) see hakkas vahepeal pritsima kuuma keeduvett näiteks ventiilist, tihendid ei pidanud, lahti sai teha "tunde pealt", ja kui liiga kuum oli, siis paiskuski igale poole jnejne.
Ma see, kes eespool ütles, et keedan puljongit kiirkeedupotis. Mul on küll üsna uus pott, on mingi ventiil ka. Aga ausalt öeldes, kui kuumus-surve liiga suureks läheb, siis hakkab pott pliidil mürisema, vilisema ja hirmsat häält tegema. Ma ei tea, mis saaks, kui juhuslikult unustad selle poti sellises olukorras üksinda tööle. Usun, et siis võib ikka plahvatada küll.

Mul on täpselt selline (suurem - 7-liitrine) https://www.1a.ee/p/kiirkeedupott-kompl ... i-7-l/ujzt

Ossa, mis hind! Ma ostsin paar aastat tagasi 35 euroga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist