Kortermajja puit -või plastaken?

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Kortermajja puit -või plastaken?

Postitus Postitas Külaline »

Tahan vahetada korteris aknad välja.
Olen alati olnud plastivastane, kuid nüüd on tekkinud küsimus, kumba varianti valida - plast või puit. Alumiiniumi jätan valikust välja.
Mida teie arvate?
Oskate tegijat pakkuda?
Külaline

KÜ-s vist väga teistest erineda ei tohi.
Külaline

Esiteks peaks KÜ-l olema vähemalt üks soositud tootja välja valitud. Teiseks ma loodan väga, et tegu pole puumajaga või mingitki arhitektuurilist väärtust omava majaga, kuhu plastikaknad lihtsalt kohe üldse ei sobi.
Külaline

See vist jah oleneb korteriühistust, mis juba enamusel on.
Meil on tervel majal topelt puitaknad ja on soojemad kui plastik.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Jaan 2026 21:21 See vist jah oleneb korteriühistust, mis juba enamusel on.
Topelt puitaken on siis mis? Nagu originaalid vanast ajast, kus on kahe akna vaheline õhuvahe?
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 21:30
Guest kirjutas: 19 Jaan 2026 21:21 See vist jah oleneb korteriühistust, mis juba enamusel on.
Topelt puitaken on siis mis? Nagu originaalid vanast ajast, kus on kahe akna vaheline õhuvahe?
Ei. Ikka uued.
Just nimelt sellised "soome tüüpi" ankad.
https://puitaknad.ee/puitaknad/
Külaline

Guest kirjutas: 19 Jaan 2026 21:37
Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 21:30
Ei. Ikka uued.
Just nimelt sellised "soome tüüpi" ankad.
https://puitaknad.ee/puitaknad/
Aitäh näitamast. Mõtlesingi küsimusega seda tüüpi. Sellised on asjalikud jah.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 20:48 Esiteks peaks KÜ-l olema vähemalt üks soositud tootja välja valitud. Teiseks ma loodan väga, et tegu pole puumajaga või mingitki arhitektuurilist väärtust omava majaga, kuhu plastikaknad lihtsalt kohe üldse ei sobi.
Pole TA. Mis sobivusse puutub - meil on palkmaja. Ehitasime uue osa juurde, saime tootja poolt kõik pakkumised ja pildid akendele, tellisime kolmekordse puitpaketi. Ja kui aknad kohale jõudsid, olid need (erinevalt kõigist piltidest) lumivalgeks värvitud!
Igaüks peab neid plastakendeks. Puidusüü üldse välja ei paista, nii tugevalt värvitud! Talv oli tulemas, vaielda ei viitsinud, kvaliteet oli ok. Aga noh...
Tisler, kes tuli sissepoole aknaraame ja -laudu paigaldama, imestas ka, miks me siis neid täispuidust tahame. Isegi tema pidas aknaid plastikuks esmalt.
Nüüd olen harjunud ja tegelikult näevad täitsa head välja, kui puhtad hoida. Annavad laheda nüansi tumedale palgile.
Külaline

TA olen
Elan eramus ja mul on Viking Windowsi puitaknad, väljast valged, toapoolne peitsitud naturaalne puit.
Korterisse pakkumist küsides sain imestuse miks soovin puitu, et kortermajades olevat tavaline siiski plastik.
Minu silm eristab ka väliselt puidu ja plastiku, mis sest et mõlemad valgeks värvitud. Aknakasutamisel on mind alati häirinud see plastikuheli aknaavamisel, need plastiklingid jmt. Mulle meeldivad naturaalsed materjalid.
Külaline

Minul on korter paneelmajas ja on ostetud Plasto plastaknad ja väga rahul. Need on vastu pidanud juba 25 aastat.Puitaknaid ma kindlalt ei tahaks paneelmajale.Puitaknad sobivad siiski puitmajale ja on plastakendest kallimad. Kuid puitakna eluiga on jälle lühem.
Külaline

ei kaaluks iial plastaknaid, see ikkagi säästuvariant - pole nägu ega tegu.
Meie panime oma korteris 3x paketiga puit-alumiinium aknad, kallid aga superhead.
Teises kohas tellisime soome-tüüpi puitaknad, samuti ilus ja kvaliteetne, aga mitte nii mugav kasutada.
Külaline

Sama, ei kaaluks iial plastaknaid. Paneks kolmekordse puitaknad, hea soojapidavus ja mürasummutus.
Külaline

Kui tegemist on kortermajaga, siis tasuks selle järgi mõelda, et äkki on majal tulemas renoveerimine. Siis võib juhtuda nii nagu meil, et suht uued ja täiesti korralikud aknad võeti maha, kuna ette oli nähtud, et kogu majal tulevad täpselt ühesugused aknad. Ei tulnud isegi arutlusele, et äkki võivad olemasolevad alles jääda.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Jaan 2026 23:45 Kui tegemist on kortermajaga, siis tasuks selle järgi mõelda, et äkki on majal tulemas renoveerimine. Siis võib juhtuda nii nagu meil, et suht uued ja täiesti korralikud aknad võeti maha, kuna ette oli nähtud, et kogu majal tulevad täpselt ühesugused aknad. Ei tulnud isegi arutlusele, et äkki võivad olemasolevad alles jääda.
Nad ei saagi alles jääda. Kui maja soojustatakse, siis aknaavad lähevad väiksemaks ja vanad aknad enam ette ei mahuks.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Jaan 2026 06:59
Guest kirjutas: 20 Jaan 2026 23:45 Kui tegemist on kortermajaga, siis tasuks selle järgi mõelda, et äkki on majal tulemas renoveerimine. Siis võib juhtuda nii nagu meil, et suht uued ja täiesti korralikud aknad võeti maha, kuna ette oli nähtud, et kogu majal tulevad täpselt ühesugused aknad. Ei tulnud isegi arutlusele, et äkki võivad olemasolevad alles jääda.
Nad ei saagi alles jääda. Kui maja soojustatakse, siis aknaavad lähevad väiksemaks ja vanad aknad enam ette ei mahuks.
saavad. Meil olid üsna hiljuti vahetatud aknad (puit-alumiinium), ja kuigi alguses oli jutt, et KÕIK aknad lähevad vahetamisele, et saavutada Kredexi nõutud energiaklass, siis hiljem loobus KÜ selle klassi saavutamisest (seal oli muidki väga kulukaid nõudeid) ja aknad jäid ka õnneks paika. Maja sai väga soe ikkagi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline