Eesti lõputu inflatsioon

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ei jää seadust ootama: kõik hasartmänguliidu liikmed lubavad maksu tasuda juba jaanuarikuu eest https://share.google/aC7SyYkfh7I9uN30F
Külaline

Tore, et sõbra päästmisele hüppasid :lol:
Külaline

Guest kirjutas: 13 Jaan 2026 17:26 Tore, et sõbra päästmisele hüppasid :lol:
Oi, sa oled hea näide minu eelneva jutu illustreerimiseks, kuidas pööblile ei ole riigiametnikuna iial võimalik meeldida ega midagi õigesti teha. Tehti ettevõtetega lobi ja räägiti läbi, et on seaduses eksitus, olge täiskasvanud ja tasuge maksu, ettevõtted olid nõus - aga kodanik ikka ilgub. Ilgu pealegi.
Külaline

Need, kes riigi ja kov töötajate kallal võtavad, võiks aru saada, et laiema nimetusega ”riigitöötajad” mitte ei löö eraettevõtjate vaevaga teenitud raha laiaks, vaid tegelevad avaliku sektori teenuste pakkumisega, mida rahastataksegi riigieelarvest. Tahad saada lapsetoetust, vajaduspõhist toimetulekutoetust, esitada dokumente maja ehitamiseks, teha seda mugavalt ilma pabereid kohale viimata ja veebi teel - kõikide nende protsesside jaoks onnvaja inimesi ja inimesi ka omakorda süsteeme üleval hoidvatesse asutustesse. Jah, see on suur lohe kokku. On võimalik, et kuskil saaks ikka efektiivsemalt. Kindlasti ei peaks aga need inimesed koogutama taburetil polüestriga kaetud nõukaaegse laua taga kütmata kabinetis pelgalt selle pärast, et nende tööd rahastatakse teise sektori maksudest. Kes süsteemist aru ei saa, siis riigieelarvega on asutusele ette nähtud x summa ja seal on eelarverida nii palkadele sh ka võimalikele erakorralistele väljaminekutele nagu koondamised vms, aga ka töötajate motiveerimiseks koolituste või jõulupidudega, aga ka nt remondiks, kütteks vms. Teatud määral saab asutuse- või süsteemisiseselt ridu ümbes tõsta, aga päris nii nagu üks minister ütles, et tema haldusalas on teise ministri haldusala jaoks olemas, ei saa.
Kes aga kirjutas, et ”riigisektoris” on kohad kindlamad, siis nii see ka paraku pole. Nt Tallinnas toimuvad seoses poliitilise korra muutumisega suured ümberkorraldused - eelmise linnavõimu poolt tööle võetud apoliitiliste ametikohtade inimesed saavad kinga. Ainus süü on selles, et kandideerisid vale võimu ajal. Samamoodi vahetub personal tavapärasest rohkem ka ministrite vahetuse järel.
Igas sektoris on oma head ja vead. Kujutage aga ette, et ”bürokraatia vähendamiseks” koondatatakse nt neljandil umbes 135 000 riigi ja kov teenistuses olevast inimesest ja oletagem, et töö õnnestub ümber jaotada ning umbes viiendik koondatutest on nt pensionärid. Sel juhul lisandub töötute hulka umbes 27 000 pigem haritud ja pigem kontoritöötajat, kellele era- ja kolmandal sektoril tööd pakkuda ei ole. Ka see tooks kaasa katastroofi mõõtu muutuse.
Krissse
Kontakt:

Postitus Postitas Krissse »

Kes viitsib artikli läbi lugeda, saab teada, mis seisus oleme nüüd ja lähitulevikus. Väga asjalik analüüs.
https://www.err.ee/1609913176/juri-kao- ... ks-raakida
Külaline

Krissse kirjutas: 17 Jaan 2026 14:00 Kes viitsib artikli läbi lugeda, saab teada, mis seisus oleme nüüd ja lähitulevikus. Väga asjalik analüüs.
Lugesin, ehket pole häda midagi. Ise ei saa ka aru, et midagi hullu oleks, elu nagu ikka-
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 20:03 Need, kes riigi ja kov töötajate kallal võtavad, võiks aru saada, et laiema nimetusega ”riigitöötajad” mitte ei löö eraettevõtjate vaevaga teenitud raha laiaks, vaid tegelevad avaliku sektori teenuste pakkumisega, mida rahastataksegi riigieelarvest. Tahad saada lapsetoetust, vajaduspõhist toimetulekutoetust, esitada dokumente maja ehitamiseks, teha seda mugavalt ilma pabereid kohale viimata ja veebi teel - kõikide nende protsesside jaoks onnvaja inimesi ja inimesi ka omakorda süsteeme üleval hoidvatesse asutustesse. Jah, see on suur lohe kokku. On võimalik, et kuskil saaks ikka efektiivsemalt. Kindlasti ei peaks aga need inimesed koogutama taburetil polüestriga kaetud nõukaaegse laua taga kütmata kabinetis pelgalt selle pärast, et nende tööd rahastatakse teise sektori maksudest. Kes süsteemist aru ei saa, siis riigieelarvega on asutusele ette nähtud x summa ja seal on eelarverida nii palkadele sh ka võimalikele erakorralistele väljaminekutele nagu koondamised vms, aga ka töötajate motiveerimiseks koolituste või jõulupidudega, aga ka nt remondiks, kütteks vms. Teatud määral saab asutuse- või süsteemisiseselt ridu ümbes tõsta, aga päris nii nagu üks minister ütles, et tema haldusalas on teise ministri haldusala jaoks olemas, ei saa.
Kes aga kirjutas, et ”riigisektoris” on kohad kindlamad, siis nii see ka paraku pole. Nt Tallinnas toimuvad seoses poliitilise korra muutumisega suured ümberkorraldused - eelmise linnavõimu poolt tööle võetud apoliitiliste ametikohtade inimesed saavad kinga. Ainus süü on selles, et kandideerisid vale võimu ajal. Samamoodi vahetub personal tavapärasest rohkem ka ministrite vahetuse järel.
Igas sektoris on oma head ja vead. Kujutage aga ette, et ”bürokraatia vähendamiseks” koondatatakse nt neljandil umbes 135 000 riigi ja kov teenistuses olevast inimesest ja oletagem, et töö õnnestub ümber jaotada ning umbes viiendik koondatutest on nt pensionärid. Sel juhul lisandub töötute hulka umbes 27 000 pigem haritud ja pigem kontoritöötajat, kellele era- ja kolmandal sektoril tööd pakkuda ei ole. Ka see tooks kaasa katastroofi mõõtu muutuse.
Poliitilise korra muutusega muutuvad poliitilised ametikohad, ehk siis juhid, kõik teised jäävad oma kohale. Häda ongi selles, et see kulurida kasvab, niipea kui majandus vähegi kosub, aga üldpildina on meie majandus hetkel ikka väga viletsas olukorras. Kui lugeda ülelolevat linki. Tuleks külmutada paljud kuluread mitmeks aastaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 17:29
Krissse kirjutas: 17 Jaan 2026 14:00 Kes viitsib artikli läbi lugeda, saab teada, mis seisus oleme nüüd ja lähitulevikus. Väga asjalik analüüs.
Lugesin, ehket pole häda midagi. Ise ei saa ka aru, et midagi hullu oleks, elu nagu ikka-
Ma küll ei tea, kust seda positiivsust lugeda? Lugesid ikka sama artiklit, mõttega ja lõpuni? Seis on selline, et läheb mitu aastat, enne kui sellest soost välja saame.

Enne kui riigi rahandus korda saab, läheb ikkagi 5–10 aastat, kui sellega vastutustundlikult tegeleda. See on praegu väga keeruline seis, mida maksutõusudega ühelgi juhul ei klaari. Ainuke lootus on saada majandus käima, et majandus hakkaks lihtsalt kasvama. Aga kui majandusele ja inimestele järjest makse peale panna, siis majandus käima ei lähe. Seis on nadi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:11
Ma küll ei tea, kust seda positiivsust lugeda? Lugesid ikka sama artiklit, mõttega ja lõpuni? Seis on selline, et läheb mitu aastat, enne kui sellest soost välja saame.

Enne kui riigi rahandus korda saab, läheb ikkagi 5–10 aastat, kui sellega vastutustundlikult tegeleda. See on praegu väga keeruline seis, mida maksutõusudega ühelgi juhul ei klaari. Ainuke lootus on saada majandus käima, et majandus hakkaks lihtsalt kasvama. Aga kui majandusele ja inimestele järjest makse peale panna, siis majandus käima ei lähe. Seis on nadi.
Midagi hullu ju pole. ka artikli autor laiendab oma ettevõtlust, nii ka teised. Jalad tagumiku alt välja ja tööle.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:21

Midagi hullu ju pole. ka artikli autor laiendab oma ettevõtlust, nii ka teised. Jalad tagumiku alt välja ja tööle.
Kõik pole ettevõtjad. Ja kõigil ettevõtjatel pole ka võimalik sellises olukorras laiendada tegevust (95% on ka väikeettevõtteid). Kõik pole isegi võimelised ettevõtjateks hakkama. Seda nõu võib anda ainult keegi, kes ettevõtlusest midagi ei tea.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 19:19

Kõik pole ettevõtjad. Ja kõigil ettevõtjatel pole ka võimalik sellises olukorras laiendada tegevust (95% on ka väikeettevõtteid). Kõik pole isegi võimelised ettevõtjateks hakkama. Seda nõu võib anda ainult keegi, kes ettevõtlusest midagi ei tea.
Olen mikroettevõtja nüüdseks viimased 21 aastat, poolteist aastat tagasi kaalusin ühe haru sulgemist. Lugesin Jüri Mõisa intervjuud, kus ta ütles, et kui asi ei lähe, siis tuleb tõsta kvaliteeti, mitte hinda. Võtsin teisest harust 60 tuhat, uuendasin koha, lükkasin sellega konkurendid kõrvale ja läheb sama hästi, kui koroonajärgsel ajal, kus tarbimine oli tipus. Olen seotud ka ühe väikeettevõttega juba 25 aastat, kes on Eesti turul oma kõva brändinguga tuntud tegija ning tänu õigele strateegiale ja lojaalsetele töötajatele, teeme aina uusi rekordeid. Mina ei tea kedagi, kes ei saa hakkama, kes viriseks või pole rahul.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 20:30 Mina ei tea kedagi, kes ei saa hakkama, kes viriseks või pole rahul.
Noh, kui sina juba ei tea, siis neid kindlasti pole olemaski. Ei tea, mis juttu see Käo seal intervjuus ajab!
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:11 Ma küll ei tea, kust seda positiivsust lugeda?
Artikli autor ju ütleb: "Eestis pole inimesed kunagi nii hästi elanud kui täna. Nii jõukuse kui ka igas muus mõttes, ja see on samuti tõsi. Oleneb, mis nurgast vaadata."
Külaline

Jah, nii see kontekstist välja tõstmine käib, võtame selle, mis meeldib või endaga kokku käib ja jätame mittesobiva kõrvale. :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 21:48 Jah, nii see kontekstist välja tõstmine käib, võtame selle, mis meeldib või endaga kokku käib ja jätame mittesobiva kõrvale. :lol:
On virisejad ning on inimesed, kes saavad hakkama. Ma ei ole mitte kunagi virisenud, mitte ühegi riigikorra ega valitsusega.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 20:30

Olen mikroettevõtja nüüdseks viimased 21 aastat, poolteist aastat tagasi kaalusin ühe haru sulgemist. Lugesin Jüri Mõisa intervjuud, kus ta ütles, et kui asi ei lähe, siis tuleb tõsta kvaliteeti, mitte hinda. Võtsin teisest harust 60 tuhat, uuendasin koha, lükkasin sellega konkurendid kõrvale ja läheb sama hästi, kui koroonajärgsel ajal, kus tarbimine oli tipus. Olen seotud ka ühe väikeettevõttega juba 25 aastat, kes on Eesti turul oma kõva brändinguga tuntud tegija ning tänu õigele strateegiale ja lojaalsetele töötajatele, teeme aina uusi rekordeid. Mina ei tea kedagi, kes ei saa hakkama, kes viriseks või pole rahul.
Good for you! Sellepärast sa seda siis arvadki. Siin pole tegemist strateegiaga, teatud asjad õnnestuvad teatud asukohas ja teatud kapitali omamisel ja teised mitte.
Näiteks võtame Tallinna keslinna pikale veninud trammitee ehituse - tuttavatel tuli tegevus tuli lõpetada, sest rahvas ei pääsenud ligi ja keegi mingit kompensatsiooni ei maksnud. Mis oleks olnud strateegia? Minna streikima tänavale? Lepingust ei päästa ükski asi, sest pole force major. Linnavalitsus isegi ei vastanud kirjadele.
Tallinnas ei toimi see, et teeme aga remondi ja oleme paremad, kui võistlejad. Siin on häid küllalt.
Perekoolis oli vanasti osadel täpselt sama stiil (on omane paljudele inimestele), et kui näiteks keegi rääkis, et nikastas hommikul jala, mida teha? Tuli vastuseks: "Aga mina pole küll kunagi nii hooletu olnud...." :lol: :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 22:07

Good for you! Sellepärast sa seda siis arvadki. Siin pole tegemist strateegiaga, teatud asjad õnnestuvad teatud asukohas ja teatud kapitali omamisel ja teised mitte.
Näiteks võtame Tallinna keslinna pikale veninud trammitee ehituse - tuttavatel tuli tegevus tuli lõpetada, sest rahvas ei pääsenud ligi ja keegi mingit kompensatsiooni ei maksnud. Mis oleks olnud strateegia? Minna streikima tänavale? Lepingust ei päästa ükski asi, sest pole force major. Linnavalitsus isegi ei vastanud kirjadele.
Tallinnas ei toimi see, et teeme aga remondi ja oleme paremad, kui võistlejad. Siin on häid küllalt.
Perekoolis oli vanasti osadel täpselt sama stiil (on omane paljudele inimestele), et kui näiteks keegi rääkis, et nikastas hommikul jala, mida teha? Tuli vastuseks: "Aga mina pole küll kunagi nii hooletu olnud...." :lol: :lol:
Tuttavate 25 aasta töö ning ettevõtte kogu sisu oli ehitada Tallinna trammitee või kuidas see siia haakuma peaks? Loogiline, et ettevõtluses toodavad mingid projektid miinust, tavaline äri.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 22:07

Mina olen Tallinnas, seega toimib küll. Tuleb investeerida ja olema valmis seda raha kaotama.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 22:11 Tuttavate 25 aasta töö ning ettevõtte kogu sisu oli ehitada Tallinna trammitee või kuidas see siia haakuma peaks? Loogiline, et ettevõtluses toodavad mingid projektid miinust, tavaline äri.
Ma kahtlen väga sügavalt, et keegi edukas inimene nii rumal saab olla, et loetust kohe kuidagi aru ei saa. See on jälle see anonüümse foorumi eelis, et saab siin vahelduseks ennast kõrvust tõsta ja teisi maha teha, et siis jälle oma alamakstud lihttööle minna.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 08:09
Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 22:11 Tuttavate 25 aasta töö ning ettevõtte kogu sisu oli ehitada Tallinna trammitee või kuidas see siia haakuma peaks? Loogiline, et ettevõtluses toodavad mingid projektid miinust, tavaline äri.
Ma kahtlen väga sügavalt, et keegi edukas inimene nii rumal saab olla, et loetust kohe kuidagi aru ei saa. See on jälle see anonüümse foorumi eelis, et saab siin vahelduseks ennast kõrvust tõsta ja teisi maha teha, et siis jälle oma alamakstud lihttööle minna.
Aja siis teinekord asjalikumat juttu ning alamakstud lihttöö on pigem sinu igapäevaelu, see paistab juba suhtumisest kätte.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist