Hommikupuder väljas süües

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 21:28
Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 20:30
Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 20:04 Tänapäeval on kõik enamus kiirhelbed. Eelmisel õhtul likku panduna on hommikus toorpuder valmis ilma keetmata.
Kui aga näuteks kõvematest asjadest teha(kaera, riisi, tatra või hirsi), need võib küll eelnevalt likku panna.
Sa sööd kiirhelbeid ja kaer, tatar on sinu jaoks midagi nii kõva, mida tuleb lausa leotada? Miks peaks üks täiskasvanud inimene ometi beebitoitu sööma?
Ma ei söö üldse putru, kui aus olla. Laps aga mingi hetke sõi ja pudrutegemise kogemus on vaid sellest.
Siis tõesti kasutasin kiirhelbeid, sest titel on kõht KOHE ärgates tühi 😃
Suurema lapse ajast(12a tagasi) ma hirssi küll leotasin. See oli ta lemmik. Muidu kees jube kaua ja oli kibe.
Ja pigem ma mõtlesin seda, et mitte pehmet beebiputru tahetakse, vaid inimestel üldjuhul on hommikul kiire, et pole aega pool tundi pudrupotti valvata. Siis ju lihtsam eelmine õhtu likku panna ja haudub väikesel kuumusel justkui ise valmis see puder.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 21:34
Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 20:30

Sa sööd kiirhelbeid ja kaer, tatar on sinu jaoks midagi nii kõva, mida tuleb lausa leotada? Miks peaks üks täiskasvanud inimene ometi beebitoitu sööma?
Ma ei söö üldse putru, kui aus olla. Laps aga mingi hetke sõi ja pudrutegemise kogemus on vaid sellest.
Suurema lapse ajast(12a tagasi) ma hirssi küll leotasin. See oli ta lemmik. Muidu kees jube kaua ja oli kibe.
Ja pigem ma mõtlesin seda, et mitte pehmet beebiputru tahetakse, vaid inimestel üldjuhul on hommikul kiire, et pole aega pool tundi pudrupotti valvata. Siis ju lihtsam eelmine õhtu likku panna ja haudub väikesel kuumusel justkui ise valmis see puder.
Puder keeb 8 minutit, mitte pool tundi.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 21:46

Kiirhelbed jaa, isegi vähem. Aga proovi sa hirssi 8 minutiga söödavaks saada 🤷‍♀️

Ta täistera (suur/paks)kaerahelves samamoodi.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Mulle meeldib just, kui täistera kaerahelbed on mõnusalt pehmed ja kohevad, ma alustan veega keetmist, segan ja klopin hautamise ajal ja hakkan vaikselt kohvikoort lisama. Enamus jääb siiski vesi, koort ca 20 % kogu vedelikust, päris hautamise lõpupoole lisan tüki võid, klopin ja segan, vahest lisan veel vett. Mulle ei meeldi paks kore mass, puder peab olema siidine ja kokku ca 25 min läheb küll täisterahelvestega, muidu on jahused nagu kuramuse aganad....
Külaline

Kiirhelveste üleöö leotamine tundub küll ebavajalik. Aga ma ei ole ka väga asjatundja, sest hommikuputrusid ei söö ma kunagi. Mulle seostub selle toiduga alati haigla, kus ma oma lastega olen pidanud palju olema.

Küll aga tean, et kruupe on hea leotada üleöö. Muide siit või perekoolist sain teada! Ja seal ei olnud ainult see põhjus, et siis valmivad kiiremini, vaid seal oli ka seedeelundkonnale kasulikum. Kartuli-kruubiputru söön väga hea meelega. Lisaks ka kartuli- ja tatraputru, aga mitte nii hea meelega kui kruubiputru.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Jaan 2026 21:53
Kiirhelbed jaa, isegi vähem. Aga proovi sa hirssi 8 minutiga söödavaks saada 🤷‍♀️

Täistera kaerahelbed keevadki 8 minutit, siin lausa 3-5 min.
https://www.selver.ee/taisterakaerahelbed-helen-500-g

Kiirhelbed mõne minuti.
Külaline

kasutan täistera kaerahelbeid, veega pooleks 50:50 ja keeduaeg 6 minutit. Soola ka natuke. Ilus puder on, ei valgu laiali, söön võiga.
Külaline

Tekkis ka mõte tervislikuks hakata ja nädalase hommikupudruga võtsin terve kilo juurde :twisted:
Võileibadega kaal püsis.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 00:18

Kiirhelbed mõne minuti.
Ei kee täistera kaerahlbed 8 minutit, sa tood siin näiteks eeltöödeldud helbed, mida on juba aurutatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2026 00:18

Kiirhelbed mõne minuti.
Ma mõtlesin neid jämedaid kaerahelbeid.

Aga tõesri vb siis keevad nii kiirelt ka need. Nagu ma juba ütleain, siis ise ma putru ei söö ja kogemua on vaid lapsele teha kiirhelvestest. Nüüdseks on lapselgi pudruisu täis. Pole vist pool aastat putru enam keetnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2026 17:21

Kiirhelbed mõne minuti.
Ei kee täistera kaerahlbed 8 minutit, sa tood siin näiteks eeltöödeldud helbed, mida on juba aurutatud.
Kaua need siis sinu arust keevad? Tundub, et sa ei tea toiduvalmistamiseks midagi, kui keedad täisterahelbeid mingi pool tundi, tõenäoliselt on pastatoode sinu jaoks samuti makaron, mis keedetakse pudruks.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2026 17:21

Kiirhelbed mõne minuti.
Jap, 12 minutit keeb kõige robustsem versioon.

https://www.veskimati.ee/tooted/veski-m ... d-jamedad/
Nõiamoor
Kontakt:

No ma ei tea...pasta on pisut teine teema, aga mingit al dente krõmpsuvaid koreaid helbeid ma küll pudru näol ei tahaks, ikka selline siidjas ja kreemisem meeldib. Ja vedelam, mitte selline, et lõikad noaga nagu karaskit.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 14 Jaan 2026 20:10 No ma ei tea...pasta on pisut teine teema, aga mingit al dente krõmpsuvaid koreaid helbeid ma küll pudru näol ei tahaks, ikka selline siidjas ja kreemisem meeldib. Ja vedelam, mitte selline, et lõikad noaga nagu karaskit.
Kui täisterahelvestel on keetmisaeg 8 min, siis nii on, vb paar mintsa siia-sinna, mitte, et keedad pool tundi mingiks kördiks, mis on pm seatoit, eks. toidul peab olema struktuur.
Nõiamoor
Kontakt:

Nõus struktuuri osas, aga kartulipüree struktuur ongi ju siidine, kuigi toores kartul väga kõva. Minu jaoks ongi just see kreemisus ja kohevus ka helbeputrude juures meeldiv, aga tatar ja riis olgu sõmerad!
P.S. - vanaema seasööki tehes valas sõmerale jahule (no midagi peentangust natuke peenemat) kuuma vee peale, viskas mõned külmad seakartulid ja siis tampis kapsarauaga segi ja oligi kogu keetmine, sigadele küll mingit körti ei keedetud.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 14 Jaan 2026 20:24 Nõus struktuuri osas, aga kartulipüree struktuur ongi ju siidine, kuigi toores kartul väga kõva. Minu jaoks ongi just see kreemisus ja kohevus ka helbeputrude juures meeldiv, aga tatar ja riis olgu sõmerad!
P.S. - vanaema seasööki tehes valas sõmerale jahule (no midagi peentangust natuke peenemat) kuuma vee peale, viskas mõned külmad seakartulid ja siis tampis kapsarauaga segi ja oligi kogu keetmine, sigadele küll mingit körti ei keedetud.
Kartul ja herkulo on ometi täiesti erinevad asjad ning jaa, kartulipuder nõuab siidisust, suurt võihulka ning õigel temperatuuril lisatud piima. Kartulipuder on soovituslikult mikseriga vahustatud, mis ei kehti teiste putrude kohta.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 20:49 Kartul ja herkulo on ometi täiesti erinevad asjad ning jaa, kartulipuder nõuab siidisust, suurt võihulka ning õigel temperatuuril lisatud piima. Kartulipuder on soovituslikult mikseriga vahustatud, mis ei kehti teiste putrude kohta.
Huvitav, mina olen kogu elu teadnud, et just kartuliputru ei tohi mikserdada, võib tärkliseks minna - tuleb puulusikaga kloppida. Just puulusikaga. Võib olla kujutan ette, aga minu arust on tõesti puulusikaga tehtud puder maitsvam.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Jaan 2026 21:30
Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 20:49 Kartul ja herkulo on ometi täiesti erinevad asjad ning jaa, kartulipuder nõuab siidisust, suurt võihulka ning õigel temperatuuril lisatud piima. Kartulipuder on soovituslikult mikseriga vahustatud, mis ei kehti teiste putrude kohta.
Huvitav, mina olen kogu elu teadnud, et just kartuliputru ei tohi mikserdada, võib tärkliseks minna - tuleb puulusikaga kloppida. Just puulusikaga. Võib olla kujutan ette, aga minu arust on tõesti puulusikaga tehtud puder maitsvam.
Kartuliputru tohib mikserdada, aga ei tohi saumikseriga teha. Kartulile peale pandud piim ja või peavad olema õige temperatuuriga.
Külaline

Eluaeg olen kartuliputru või ja piimaga mikserdanud, väga mõnus jääb. Ema rääkis ka seda juttu, et mikserdada ei tohtivat, juba tema ema olevat õpetanud, et peab kloppima... Ainult et tema emal mikserit polnudki tol ajal 😃
Sõbranna tegi saumikseriga, no ei läinud liimiseks üldse.
Nõiamoor
Kontakt:

Helbeputru klopin nn tavalise lusikaga, lihtsalt see õhu lisamine kuidagi teeb ülihea tekstuuri. Kartuliputru klopin mehhaanilise nn pudrunuia-kartulipurustajaga. Või kõige enne, siis sõtkun kartuleid võis katki, seejärel hakkan sortsukaupa lisama kuuma piima ja muudkui segan.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Nõiamoor ja 5 külalist