Vereanalüüsi proovinõud

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Vereanalüüsi proovinõud

Postitus Postitas Külaline »

Äkki on siin keegi, kes detailsemalt teab vereproovide andmise protseduuri. Ema käis verd andmas ja ütles kaljukindlalt, et võeti ühte nõusse ainult proov. Tulid tulemused, näen, et on kolm erinevat proovi kolme erineva proovinõu numbriga. Kas võib olla, et võeti üks proov ja eraldati kolmeks? Mu eesmärk on aru saada, kas ma võin oma ema juttu võtta õigena edaspidigi või tuleks hakata iga kord kahtlustama, et võib ka olla valesti märganud või tajunud? Ta on eluaeg olnud hästi täpne ja terane, haruharva kui eksib, aga nüüd on ta väga vana juba, ligi 90 ja aeg-ajalt pole ma enam kindel, kas tema juttu tuleks alati enam tõena võtta.
Kas keegi oskab mind valgustada?
Külaline

Guest kirjutas: 13 Jaan 2026 15:43 ta väga vana juba, ligi 90 ja aeg-ajalt pole ma enam kindel, kas tema juttu tuleks alati enam tõena võtta.
Kuidas saame meie sind valgustada sinu ema osas? Meie sinu ema ei tunne.

Aga omast kogemusest ütlen, et kui mu 80+ äi hakkas raiuma, et pangaautomaat väljastas talle vale summa ja pank valetab, et andis täpselt õige summa, siis ma panka seniilsuses ei kahtlusta.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 10:25
Guest kirjutas: 13 Jaan 2026 15:43 ta väga vana juba, ligi 90 ja aeg-ajalt pole ma enam kindel, kas tema juttu tuleks alati enam tõena võtta.

Aga omast kogemusest ütlen, et kui mu 80+ äi hakkas raiuma, et pangaautomaat väljastas talle vale summa ja pank valetab, et andis täpselt õige summa, siis ma panka seniilsuses ei kahtlusta.
Kas sa ei saanud tõesti aru, mida küsiti?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 11:26
Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 10:25

Kas sa ei saanud tõesti aru, mida küsiti?
Sain suurepäraselt aru.

Küsiti, et mis te arvate, kas 90-aastane ema mäletab valesti või tegigi kliinik nii, et võttis verd ühte anumasse ja kallas selle hiljem kolmeks.
Külaline

Ühest katsutist saab mitmeid proove vist võtta küll. Samas kui proovidel on erinevad numbrid/tähistused, oletaks, et ikka pigem mitu katsutit kasutatud. Väiksemad katsutid täituvad ju nii ruttu, et kui peale ei passi, siis ei pruugi vahetamist märgatagi...
Ehk õnnestub mingi kontrollitava asjaga katseid teha, kuidas mõistuse ja mäluga seis on?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 11:52 Küsiti, et mis te arvate, kas 90-aastane ema mäletab valesti või tegigi kliinik nii, et võttis verd ühte anumasse ja kallas selle hiljem kolmeks.
Ei küsitud. Küsiti, kuidas käib vereproovi andmine, kas võib olla nii, et võetakse verd ühte anumasse ja kallati hiljem kolmeks.
Külaline

Sõltub ka, millega proove võeti. Kui Butterfly nõelaga, siis selle puhul ei pruugi patsient proovinõu vahetust tähele pannagi.

Pilt
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 12:48 Ühest katsutist saab mitmeid proove vist võtta küll. Samas kui proovidel on erinevad numbrid/tähistused, oletaks, et ikka pigem mitu katsutit kasutatud. Väiksemad katsutid täituvad ju nii ruttu, et kui peale ei passi, siis ei pruugi vahetamist märgatagi...
Ehk õnnestub mingi kontrollitava asjaga katseid teha, kuidas mõistuse ja mäluga seis on?
Jah, tänan, sain vastuse. Üldiselt ta ei eksi, jälgime ikka muidugi juba mõnda aega igaks juhuks. Seepärast tekkiski küsimus, et kas äkki nüüd võis olla juhtum, kus eksis.
Külaline

Tegelikult ei oma see tähtsust, meil kõigil esineb aeg-ajalt nn valemälestusi, kui mingile hetkele ei pööra täit tähelepanu. Mõtled oma mõtteid, jälgid samal ajal teist tegevust ja pärast täidab aju ise tühimiku. Ja isegi, kui see oleks märk algavad mäluprobleemist, nii vanal inimesel ei jõua see probleemiks areneda.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 13:12 Sõltub ka, millega proove võeti. Kui Butterfly nõelaga, siis selle puhul ei pruugi patsient proovinõu vahetust tähele pannagi.

Pilt
Sellega võetakse tittedel, mitte täiskasvanutel.
Külaline

Võetakse ka täiskasvanutel. Neid nõelu on erineva paksusega. Pildi panin, et huvitunud selle põhimõttest aru saaks. Ise ma seda oma töös eriti ei kasuta vaid valin pigem selle

Pilt
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 13:14
Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 12:48 Ühest katsutist saab mitmeid proove vist võtta küll. Samas kui proovidel on erinevad numbrid/tähistused, oletaks, et ikka pigem mitu katsutit kasutatud. Väiksemad katsutid täituvad ju nii ruttu, et kui peale ei passi, siis ei pruugi vahetamist märgatagi...
Jah, tänan, sain vastuse. Üldiselt ta ei eksi, jälgime ikka muidugi juba mõnda aega igaks juhuks. Seepärast tekkiski küsimus, et kas äkki nüüd võis olla juhtum, kus eksis.
Kui te dementsust või vanusega seotud tähelepanu langemist kahtlustate, siis konkreetne olukord on küll selline, kus võib ka täiesti adekvaatses vanuses inimesel asi märkamata jääda, sassi minna või ununeda.
Külaline

Kui tulemustes oli 3 proovinõud, siis oligi nii, et võeti verd 3 proovinõusse. Ema suure tõenosusega lihtsalt ei pannud seda tähele. Selle tõttu pole veel põhjust teda seniilsuses kahtlustada.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 11:52 või tegigi kliinik nii, et võttis verd ühte anumasse ja kallas selle hiljem kolmeks.
Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 13:11 kuidas käib vereproovi andmine, kas võib olla nii, et võetakse verd ühte anumasse ja kallati hiljem kolmeks.
Mis neil kahel küsimusel vahet on?
Külaline

Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 09:45
Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 11:52 või tegigi kliinik nii, et võttis verd ühte anumasse ja kallas selle hiljem kolmeks.
Guest kirjutas: 14 Jaan 2026 13:11 kuidas käib vereproovi andmine, kas võib olla nii, et võetakse verd ühte anumasse ja kallati hiljem kolmeks.
Mis neil kahel küsimusel vahet on?
Miks neil vahet peaks olema? Küll aga on vahet sellel, kas küsiti, kuidas käib vereproovi võtmine, või küsiti, kas mu ema on dementne.
Külaline

Jääb mulje, et TA lausa ootab, et ema oleks dementne, kui kullipilgul iga tema sõna ja liigutust jälgib. Kas on soov eestkoste seda ja ema varandusele küüned taha ajada?
Külaline

Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 10:35 Jääb mulje, et TA lausa ootab, et ema oleks dementne, kui kullipilgul iga tema sõna ja liigutust jälgib. Kas on soov eestkoste seda ja ema varandusele küüned taha ajada?
Selles vanuses inimest peabki jälgima kullipilgul, et olla kindel, kui adekvaatne inimene on ja kas on vaja rohkem abi.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 10:49
Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 10:35 Jääb mulje, et TA lausa ootab, et ema oleks dementne, kui kullipilgul iga tema sõna ja liigutust jälgib. Kas on soov eestkoste seda ja ema varandusele küüned taha ajada?
Selles vanuses inimest peabki jälgima kullipilgul, et olla kindel, kui adekvaatne inimene on ja kas on vaja rohkem abi.
Milleks siis üldse küsida? Niisama ei saa aru, et 90aastane vajab rohkem abi? Läinud siis kaasa sinna verevõtule vähemalt.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 11:00
Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 10:49
Milleks siis üldse küsida? Niisama ei saa aru, et 90aastane vajab rohkem abi? Läinud siis kaasa sinna verevõtule vähemalt.
Kabinetti sisse või? :D
Külaline

Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 11:18
Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 11:00
Guest kirjutas: 16 Jaan 2026 10:49 Selles vanuses inimest peabki jälgima kullipilgul, et olla kindel, kui adekvaatne inimene on ja kas on vaja rohkem abi.
Kabinetti sisse või? :D
Kui vaja on, siis jah. 90-aastasel võib olla raske isegi sinna verevõtutooli ronida. Synlabis nt on sellised kõrged spetsiaalsed toolid. Lisaks võib tal halb hakata. Seda küsitakse spetsiaalselt enne verevõttu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist