Eesti lõputu inflatsioon

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Minu tuttav ehitaja kolis Eesti madalatest palkadest kaugemale. Töötab Hispaanias, teeb põhiliselt plaatimist ja teenib 5000-6000 eurot kuus neto.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 16:52
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 16:45
Krissse kirjutas: 11 Jaan 2026 16:36
Kõik tahavad kvaliteetset teenust mõistliku raha eest, aga osad meist leiavad, et ise nad küll ei peaks samaga vastama.
Mida tähendab "mõistliku raha eest" ?! Tolmukas siin tahab WC ja vannitoa remonti 1000 euro eest; kui see sisaldab ka plaatimist ja sanitaartehnika välja vahetamist, siis ilmselgelt remondimehe jaoks ei ole see mõistlik summa. Tolmuka jaoks jälle on. Ehk " mõistlik" sõltub suuresti tellija sissetulekust ja mitte kunagi ei tule aega, kus iga madalapalgaline jõuab kvaliteetseid teenuseid tellida. Kui raha ei ole, teeb ise või tellib käkerdajast naabrimehe. Nii on see igal pool maailmas.
Jutt on sellest, et Eestis on ehitustöö ebaproportsionaalselt kallis, sest millegipärast on siin nii kujunenud, et ehitaja arvab, et ta peab saama ministri töötasu. Seetõttu on ka kinnisvara äärmiselt kallis. Muidugi pole see nii igal pool maailmas. Ehitustöö on mujal maailmas tavaline teenus, mis pole ülikallis ega kättesaamatu. Olen elanud Hispaanias ja USA-s, kummaski ei olnud remondimehed hingehinnaga.
Eestis ei ole kinnsivara kallis, kallis on see vaid Tallinnas ja siis ka heas piirkonnas-Põhja-Tallinn, Pirita, kesklinn. Mine Kohtla-Järvele ja võid osta endale 3--toalise korteri mõne kuu palga eest. Kui lähed Londonisse, Singapuri, Monacosse või Manhattanile, ei saa sa endale isegi 10 m2 korterit lubada,
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 19:32 Minu tuttav ehitaja kolis Eesti madalatest palkadest kaugemale. Töötab Hispaanias, teeb põhiliselt plaatimist ja teenib 5000-6000 eurot kuus neto.
Hispaanias keskmine palk 2300 -2700. Aga tõenäoliselt see sinu tuttav teeb seal ka mustalt. Sõbrannal suvila seal üsna mere lähedal ja remontis selle põhjalikult ära, on kohaliku töökultuuriga väga tuttav.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 16:25
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 16:10
Kui sa ei ole just 50+, on sul ju alati võimalus ümber õppida ja hakata ise ehitusteenust pakkuma. Saad ka detsembris-jaanuaris mööda maailma rännata. Miks sa seda ei tee?!
Just. Selle teema refrään - tee ise, kui see kõik on nii soodne, lihtne ja kasumlik. Või maksa teistele, kes teevad ja ole vait. Kolmandat varianti pole, kaeblemine foorumis "miks nad nii palju raha küsivad" on naljanumber.
See on tõeliselt rumal jutt. Tee ise? Kas sa ravid ennast ise? Trükid passi endale ise? Korraldad ise endale ehituloa, jätad lapse koduõppele jne? Me kõik võiksime ümber õppida ja paljud meist ongi piisavalt andekad, et paljude töödega ise hakkama saada, aga need teised, kes pole? Kõik tahavad kvaliteetset teenust mõistliku raha eest, aga osad meist leiavad, et ise nad küll ei peaks samaga vastama.
Aga siis ära heida teistele nende hindu ette, kui sa ise ei oska ennast ravida ega last õpetada, maja ehitada, saia küpsetada või lehma pidada. Teistele hindu ei kirjuta ette sina, Maksuamet ega politsei, vaid nõudlus, saa juba aru. Igaüks müüb oma teenust nii kallilt, kui suudab. Kui sinu jaoks on see kallis, siis küsi toimetulekutoetust või midagi - aga ettevõtjat küll pole põhjust süüdistada liiga kõrges hinnas.
Külaline

Turuhind kujuneb vastavalt pakkumisele ja nõudlusele. Kui sa turuhinda maksta ei suuda, ei ole sul konkurentsivõimeline sissetulek. See ei tähenda, et sinu halvas rahalises situatsioonis oleksid teenusepakkujad süüdi või et ehitusmehe tunnihind või forellifilee kilogrammihind on vale. Tõsiasi on see, et sa ei saa seda endale lubada. Kõik inimesed ei saagi endale kõike lubada, see kehtib absoluutselt igas riigis.
Külaline

Kus riigis on lihttöölisel lihtsam elada? Mitte nii et lihttööline peab pühenduma vaid tööle, mitmel kohal, et ära elada.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 08 Jaan 2026 17:20 Üks põhjus, miks hinnad tõusevad, on selles, et kohalik on ahne. Tasapisi jälle juurde panna, küll klient maksab. No ja kui maksab, siis saab aga jälle juurde keevitada. Näiteks vannitoa remont. Kuu aega ja 5000 - 9000 eurot. Ja mis seal siis teha - torud, kahhelkivid, vbl vanni vahetus või duššinurga paigaldus, ja ongi kõik. See ei maksa 9000. Aga kui on, kes maksavad, nii saab ka küsida. Mina näiteks ei maksaks. Ma ei leia, et see remont sellist summat väärt on.
no ma ei tea ... ma hetkel otsin oma vannitoale remontijat ja kõik pakkumised on stiilis 5th/2 nädalat - mida seal kuu aega teha on?!? eks mul muidugi väike vannituba ka, aga ikkagi ...
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 20:30 Turuhind kujuneb vastavalt pakkumisele ja nõudlusele. Kui sa turuhinda maksta ei suuda, ei ole sul konkurentsivõimeline sissetulek. See ei tähenda, et sinu halvas rahalises situatsioonis oleksid teenusepakkujad süüdi või et ehitusmehe tunnihind või forellifilee kilogrammihind on vale. Tõsiasi on see, et sa ei saa seda endale lubada. Kõik inimesed ei saagi endale kõike lubada, see kehtib absoluutselt igas riigis.
No täpselt. Tüüpiline arusaam Eesti moodi. Mitte hinnad pole siin kallid, vaid just keegi konkreetne inimene on vaene. Seda vaest hakatakse ründama, mitte seda, kes neid hindu krutib. Kui Carmen Kass julgeb öelda, et ta on imestunud siinsete hindade üle, siis tema veel võib öelda, sest ta on rikas. Aga tavaline inimene küll ei tohi. Maksab, mida keegi arvab heaks küsida, sest ega ta mingi supiköögi elanik ju pole. Samas kui inimesed mujalt maailmast, kelle sissetulek on meie omast kordi kõrgem, võivad imestada küll, et kuidas selline vaene riik selliste hindadeni on küll jõudnud. Nii ongi.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 20:24
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 16:25 Just. Selle teema refrään - tee ise, kui see kõik on nii soodne, lihtne ja kasumlik. Või maksa teistele, kes teevad ja ole vait. Kolmandat varianti pole, kaeblemine foorumis "miks nad nii palju raha küsivad" on naljanumber.
See on tõeliselt rumal jutt. Tee ise? Kas sa ravid ennast ise? Trükid passi endale ise? Korraldad ise endale ehituloa, jätad lapse koduõppele jne? Me kõik võiksime ümber õppida ja paljud meist ongi piisavalt andekad, et paljude töödega ise hakkama saada, aga need teised, kes pole? Kõik tahavad kvaliteetset teenust mõistliku raha eest, aga osad meist leiavad, et ise nad küll ei peaks samaga vastama.
Aga siis ära heida teistele nende hindu ette, kui sa ise ei oska ennast ravida ega last õpetada, maja ehitada, saia küpsetada või lehma pidada. Teistele hindu ei kirjuta ette sina, Maksuamet ega politsei, vaid nõudlus, saa juba aru. Igaüks müüb oma teenust nii kallilt, kui suudab. Kui sinu jaoks on see kallis, siis küsi toimetulekutoetust või midagi - aga ettevõtjat küll pole põhjust süüdistada liiga kõrges hinnas.
Asi pole minus, oskan nii ennast nii ravida, kui ka last õpetada, oskan palju muudki ja raha pole probleemiks, mu point oligi selles, et kahjuks paljud ei oska. Mida suurem riik, seda paremini paigas see pakkumise ja nõudluse süsteem, väikeses riigis mitte tingimata. Töömoraal pole ka tingimata see parim, paljudel juhtudel käib küll tööstiil, aga hinnas see ei kajastu. Hinnas oleme oskustöölised ja kui oskused ei rahulda, siis on viga muidugi töö tellijas.
Ma saan aru, et sa siin see oskustööline, kes üritab kangekaelselt vastu vaielda, aga meil kõigil on kogemusi nende oskustöölistega.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 21:34
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 20:30 Turuhind kujuneb vastavalt pakkumisele ja nõudlusele. Kui sa turuhinda maksta ei suuda, ei ole sul konkurentsivõimeline sissetulek. See ei tähenda, et sinu halvas rahalises situatsioonis oleksid teenusepakkujad süüdi või et ehitusmehe tunnihind või forellifilee kilogrammihind on vale. Tõsiasi on see, et sa ei saa seda endale lubada. Kõik inimesed ei saagi endale kõike lubada, see kehtib absoluutselt igas riigis.
No täpselt. Tüüpiline arusaam Eesti moodi. Mitte hinnad pole siin kallid, vaid just keegi konkreetne inimene on vaene. Seda vaest hakatakse ründama, mitte seda, kes neid hindu krutib. Kui Carmen Kass julgeb öelda, et ta on imestunud siinsete hindade üle, siis tema veel võib öelda, sest ta on rikas. Aga tavaline inimene küll ei tohi. Maksab, mida keegi arvab heaks küsida, sest ega ta mingi supiköögi elanik ju pole. Samas kui inimesed mujalt maailmast, kelle sissetulek on meie omast kordi kõrgem, võivad imestada küll, et kuidas selline vaene riik selliste hindadeni on küll jõudnud. Nii ongi.
Palun mine Monacosse. Ma ei saa aru, mis sul viga on? Sa oled nagu Venemaa-ajastu inimene, kus hinnad peavad olema reguleeritud. Hämming.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 21:34
Äkki oled mõelnud kolida nt Nigeeriasse? Ma ei mõista, mis teema see on, et eeldatakse, kuidas aastakümneid peaksid kõik samamoodi elama ja teadupärast on Eesti nagunii üks enim eramutega riik maailmas. Kui on praegune ajastu ja hammas ei hakka enam peale, tuleb otsida parem teenistus või kukkuda vaesusse või minna mujale riiki. See on absoluutselt igal pool nii, ma ei tea, mis pudrumägesid siin Eestis loodetakse!
Krissse
Kontakt:

Postitus Postitas Krissse »

Me saaksime rääkida pakkumise ja nõudluse tekitatavast hinnatasemest, kui oleks õiglane konkurents. Kui kõik tegijad maksaksid kõik maksud, oleks kohe võrdne ja õiglane hinnasüsteem. Kel suurem kontor, pakub kallimat hinda, aga samas ehk ka kiiremat tööd, sest asendajad olemas, kel väiksem, teeb soodsamalt, aga garantii ehk nõrgem, sest aasta pärast ehk enam ei tegutse sellel alal jne. Kuni on olukord, et ühed maksavad makse ja teised head juhul natuke, et haigusrahad jookseks, ei ole ega tule õiglast konkurentsi. Ega mõjuta midagi ka see nõudluse, pakkumise vahekord, sest jäädki otsima tasakaalu sobiva hinna ja kvaliteedi vahel, seda enam, nagu siin mitmed öelnud, et töömehed ei taha kaugeltki iga nädal tööl käia.
Külaline

Krissse kirjutas: 11 Jaan 2026 23:05 Me saaksime rääkida pakkumise ja nõudluse tekitatavast hinnatasemest, kui oleks õiglane konkurents. Kui kõik tegijad maksaksid kõik maksud, oleks kohe võrdne ja õiglane hinnasüsteem. Kel suurem kontor, pakub kallimat hinda, aga samas ehk ka kiiremat tööd, sest asendajad olemas, kel väiksem, teeb soodsamalt, aga garantii ehk nõrgem, sest aasta pärast ehk enam ei tegutse sellel alal jne. Kuni on olukord, et ühed maksavad makse ja teised head juhul natuke, et haigusrahad jookseks, ei ole ega tule õiglast konkurentsi. Ega mõjuta midagi ka see nõudluse, pakkumise vahekord, sest jäädki otsima tasakaalu sobiva hinna ja kvaliteedi vahel, seda enam, nagu siin mitmed öelnud, et töömehed ei taha kaugeltki iga nädal tööl käia.
Ei oska sellisele jamale isegi midagi vastata. Kas sa oled lillelaps ja elad kuskil ideaalmaailmas? Usud, et Eestis on paha ja mujal kõik õige? Ma ei tea. Elu on läinud kallimaks, aga kui hammas ei hakka peale, tuleb mujale kolida. Eestis elada pole inimõigus.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Jaan 2026 00:07
Krissse kirjutas: 11 Jaan 2026 23:05 Me saaksime rääkida pakkumise ja nõudluse tekitatavast hinnatasemest, kui oleks õiglane konkurents. Kui kõik tegijad maksaksid kõik maksud, oleks kohe võrdne ja õiglane hinnasüsteem. Kel suurem kontor, pakub kallimat hinda, aga samas ehk ka kiiremat tööd, sest asendajad olemas, kel väiksem, teeb soodsamalt, aga garantii ehk nõrgem, sest aasta pärast ehk enam ei tegutse sellel alal jne. Kuni on olukord, et ühed maksavad makse ja teised head juhul natuke, et haigusrahad jookseks, ei ole ega tule õiglast konkurentsi. Ega mõjuta midagi ka see nõudluse, pakkumise vahekord, sest jäädki otsima tasakaalu sobiva hinna ja kvaliteedi vahel, seda enam, nagu siin mitmed öelnud, et töömehed ei taha kaugeltki iga nädal tööl käia.
Ei oska sellisele jamale isegi midagi vastata. Kas sa oled lillelaps ja elad kuskil ideaalmaailmas? Usud, et Eestis on paha ja mujal kõik õige? Ma ei tea. Elu on läinud kallimaks, aga kui hammas ei hakka peale, tuleb mujale kolida. Eestis elada pole inimõigus.
Tüüpilise ehitaja pea on sul küll otsas. Teised räägivad üldsielt, sina raiud oma, et ehitajad ongi ministriga võrdsed ja peavad tuhandeid palka saama. Ja kui pole raha maksta, koli minema. Igasugune üldistamisvõime sul puudub. Ja siis on vaja veel seletada, et kasum ongi liiga väike, peabki riiki petma. Mis tagajärjed on sellisel mõtteviisil üldisemalt, sa ei ole võimeline isegi arutluse tasandil nägema.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Jaan 2026 08:14
Tüüpilise ehitaja pea on sul küll otsas. Teised räägivad üldsielt, sina raiud oma, et ehitajad ongi ministriga võrdsed ja peavad tuhandeid palka saama. Ja kui pole raha maksta, koli minema. Igasugune üldistamisvõime sul puudub. Ja siis on vaja veel seletada, et kasum ongi liiga väike, peabki riiki petma. Mis tagajärjed on sellisel mõtteviisil üldisemalt, sa ei ole võimeline isegi arutluse tasandil nägema.
Kallis inimene, mina ei ole ehitaja, mina palkan ehitajaid ja teen seda tihti. Jah, arvan, et 2500-3500 on heale töömehele väga mõistlik palk. Ma ei peta riiki, miks ma peaksin? On sinul alles mõtted.
Külaline

Mida peab siin tegema, et paremini elada? Kas ainuke asi ongi valida töö palga järgi?
Ometi räägitakse, et vali töö mis meeldib. Validedes töö mis meeldib, aga sellega on raske ära elada, tekib viha. Peamiselt valitsuse ja riigi vastu.
Nt meil tööl. Põetajad haiglas. Jagunevad kaheks. On neid kes armastavad seda tööd. Vaheldusrikas. Saab palju suhelda erinevate inimestega. Ja inimesed on tänulikud.
Peamiselt miks saab see väikse palgaga töö meeldida, on see et mees teenib neil hästi. Neil pole rahamuret. Käivad reisivad perega. Töö on neil nagu hobi või vabatahtliku töö, mida nad teevad rõõmuga, mütlemata palgale.
Teine grupp põetajaid ei salli oma tööd. Sest Nad vaevu elavad ära. Ei reisi ega tee midagi toredat vabal ajal, mis oleks raha eest. Võtavad aga lisavalveid, et raha juurde teenida. Aga tööl teevad ära vaid hädavajaliku ja on pahurad. Inimesed neid ei täna ka. Nende töö on väga raske neile.
Nii et olla tööga rahul on vaja valida töö, millega elab ära.
Või leida kaaslane, kes on seda teinud. Siis pole" eesti riik või valitsus ahne" ja riik meeldiks palju enam.
Aga lastele räägitakse ikka et vali töö mis meeldib. Õige ju ka. Aga see töö ei meeldi enam kui hakata tegema seda palga e äraekamise jaoks. St saadki vaid teha seds aga muud lõbud tuleb unustada.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 12 Jaan 2026 08:50
Külaline kirjutas: 12 Jaan 2026 08:14

Kallis inimene, mina ei ole ehitaja, mina palkan ehitajaid ja teen seda tihti. Jah, arvan, et 2500-3500 on heale töömehele väga mõistlik palk. Ma ei peta riiki, miks ma peaksin? On sinul alles mõtted.
No kui see on kuupalk, siis küll. Mitte nii, et vannituba 2 nädalat ja 5000€. Või, nagu keegi kirjutas, katuse pealmised plaadid 2 nädalat ja 12500. Mille eest? Siis panebki neid plaate 2000€ eest, kuupalk 4000€. Vannitoa remont natuke lihtsam töö, 2 nädalat 1000 - 1500€, kuupalk 2000 -3000. Palun väga, keegi ei kobise, õiglane palk.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 21:42 Ma saan aru, et sa siin see oskustööline, kes üritab kangekaelselt vastu vaielda, aga meil kõigil on kogemusi nende oskustöölistega.
Oskustööline ma ei ole, küll aga olen hariduselt finantsinimene ja töötanud selles valdkonnas 25 aastat. Nii rumalat juttu kui sina ja mõned teised siin, ma oma argipäeval ei kohta, täiesti hämmastav. Sa ikka nii väga igatsed taga riigikorda, kus karm käsi, mitte vaba konkurents hindu määraks. Kuulud uhkelt ühte ritta Delfi kommentaatoritega, kes mitte midagi tegelikult ei tea ega aru ei saa, aga oma arvamust propageerivad valjuhäälselt ja pretensioonikalt ning kõiges, ka iseenda rumaluses ja saamatuses on süüdi loomulikult Eesti riik, lollid poliitikud ja ahned ettevõtjad ... Kurb pilt.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Jaan 2026 08:56 Mida peab siin tegema, et paremini elada? Kas ainuke asi ongi valida töö palga järgi?
Ometi räägitakse, et vali töö mis meeldib. Validedes töö mis meeldib, aga sellega on raske ära elada, tekib viha. Peamiselt valitsuse ja riigi vastu.
Nt meil tööl. Põetajad haiglas. Jagunevad kaheks. On neid kes armastavad seda tööd. Vaheldusrikas. Saab palju suhelda erinevate inimestega. Ja inimesed on tänulikud.
Peamiselt miks saab see väikse palgaga töö meeldida, on see et mees teenib neil hästi. Neil pole rahamuret. Käivad reisivad perega. Töö on neil nagu hobi või vabatahtliku töö, mida nad teevad rõõmuga, mütlemata palgale.
Teine grupp põetajaid ei salli oma tööd. Sest Nad vaevu elavad ära. Ei reisi ega tee midagi toredat vabal ajal, mis oleks raha eest. Võtavad aga lisavalveid, et raha juurde teenida. Aga tööl teevad ära vaid hädavajaliku ja on pahurad. Inimesed neid ei täna ka. Nende töö on väga raske neile.
Nii et olla tööga rahul on vaja valida töö, millega elab ära.
Või leida kaaslane, kes on seda teinud. Siis pole" eesti riik või valitsus ahne" ja riik meeldiks palju enam.
Aga lastele räägitakse ikka et vali töö mis meeldib. Õige ju ka. Aga see töö ei meeldi enam kui hakata tegema seda palga e äraekamise jaoks. St saadki vaid teha seds aga muud lõbud tuleb unustada.
Mina söandan lastele öelda ainult, et inimesed on erinevad ja peab ise ära tunnetama, millist tüüpi inimene oled. Siis saab juba edasi mõelda, kas sööstad suurte unistuste poole või sätid ennast väikselt-vaikselt elama.

Minu jaoks selline elu, et kogu aeg teed midagi ebameeldivat ja siis nö. lohutuseks saad natuke aega olla lõunamaareisil, lihtsalt ei tööta. Minu jaoks enne olgu see reis olemata. Eriala valisin meeldivuse järgi. Korra isegi proovisin, aga ei muutnud suurem palk minu jaoks kõike seda meeldivaks, mis kaasnes. Kui tegin tööelus jälle sammu tagasi, siis milline rõõm ja kergendustunne oli. Samas, nagu öeldud, ma olengi rahulikum inimene, kes vajab rahulikumat elu. Ma ei vaja tingimata rikast abikaasat, kalleid meelelahutusi, lõbustusi.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Jaan 2026 10:39
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 21:42 Ma saan aru, et sa siin see oskustööline, kes üritab kangekaelselt vastu vaielda, aga meil kõigil on kogemusi nende oskustöölistega.
Oskustööline ma ei ole, küll aga olen hariduselt finantsinimene ja töötanud selles valdkonnas 25 aastat. Nii rumalat juttu kui sina ja mõned teised siin, ma oma argipäeval ei kohta, täiesti hämmastav. Sa ikka nii väga igatsed taga riigikorda, kus karm käsi, mitte vaba konkurents hindu määraks. Kuulud uhkelt ühte ritta Delfi kommentaatoritega, kes mitte midagi tegelikult ei tea ega aru ei saa, aga oma arvamust propageerivad valjuhäälselt ja pretensioonikalt ning kõiges, ka iseenda rumaluses ja saamatuses on süüdi loomulikult Eesti riik, lollid poliitikud ja ahned ettevõtjad ... Kurb pilt.
Eks osaliselt sõltub poliitilistest otsustest. Ja see ei tähenda tingimata tagasipöördumist ühte üsna lühiajaliselt eksisteerinud (ja siis kokku kukkunud) riigikorda. Aga näiteks see, et paljusid nn. päristöid (mis toodavad midagi eluks vajalikku) ei tasu Euroopa riikides enam teha. Ikka käib jutt, et oh, sellel ju nii madal lisandväärtus, ei tasu ära, teine-kolmas neljas ka ei tasu, mitte midagi nagu ei tasu. Kuidas siis põlvkondi tagasi tasus kõike toota - enam ei tasu? Inimene ju isegi tahaks "olla tubli" ja teha midagi asjalikku, aga...

Eks sellepärast, et mingi seltskond leidis, et kui selle ja tolle tootmine kuhugi odavasse piirkonda viia, saab kopsakama vaheltkasu. Nüüd natuke aega tagasi avastati aga, et näit. ravimite tootmine kuskil kaugel, sellest sõltumine on riskantne - tuleks tootmine tagasi tuua. Kui see tõesti tagasi tuuakse, tähendab see ju tööd ja sissetulekut ehk siis osa inimesi saab võimaluse "tubli olla" , teha midagi vajalikku ja teisalt siis ka sissetulekut teenida. Ehk siis näide, kuid tegelikult ikkagi sõltub ka poliitilistest otsustest, mitte ainult üksikinimesest.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline