Eesti lõputu inflatsioon

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:30
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 15:19
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 15:09 Sina omakorda usu - praegu ei ela ükski ettevõtja nii priskelt, et kasum ripub taskutest välja ja ei mahu ära. Et mingitki kasumit saada, selleks petetaksegi riiki. Mitte et ma heaks kiidaks petmist, aga ettekujutus, kuidas paksud kapitalistid ehitusettevõtetes miljoneid teenivad on äärmiselt naiivne.
Ehitajad ja ehitusettevõtted on kogu aeg riiki petnud, kunagi pole oma kasumiga rahul. Ja muudkui lajatavad ja lajatavad oma hindu kõrgemaks, kui nende arust väheks hakkab jääma. Ise tuututad siin silmad krõllis, et kas 2600 neto on siis suur palk? Jah, on küll lihttöö eest. Sul on endal reaalsustaju nihkes, sellest ongi jutt.
Ma nüüd täpselt ei tea, millisest 2600€ sa räägid. Kust see tuli? Püsiva kuupalgana 2600€ neto on muidugi normaalne palk, kuid sina tellijana ei maksa mitte püsivat kuupalka otse töötajale, vaid sina maksad firmale arve alusel, millest moodustub firma käive, ja siis on selles summas sees ka kõigi muude ettevõtte kulude kate, alates transpordist, millest siin jutt oli, kuni maksude, töövahendite, raamatupidamiskulude ja juhi töötasuni. Ja muidugi ka kasum. Maksab see ettevõtja makse vähem või rohkem, aga midagi ta kindlasti maksab, tänapäeval on kontroll nii tõsine, et päris ilma ei riski ikka keegi töötajat tööl hoida, nn. täiesti mustalt. Ainult ääretult pisikesed ja algajad firmad ehk nii teevad, aga sa ära võta sellist firmat.
Nii on. Lisaks kõik prügiveokulud, sest maha lammutatud ja ebavajalik tuleb viia oma kuludega prügilasse, vähemalt minu puhul, kes ma maksan 31 eur/h, st 25+ km, see nii on. Kasvõi igapäevaselt, sest ma ei saa endale kuskil õues vedelevat träni lubada.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:29
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:19
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 15:09 Sina omakorda usu - praegu ei ela ükski ettevõtja nii priskelt, et kasum ripub taskutest välja ja ei mahu ära. Et mingitki kasumit saada, selleks petetaksegi riiki. Mitte et ma heaks kiidaks petmist, aga ettekujutus, kuidas paksud kapitalistid ehitusettevõtetes miljoneid teenivad on äärmiselt naiivne.
Ehitajad ja ehitusettevõtted on kogu aeg riiki petnud, kunagi pole oma kasumiga rahul. Ja muudkui lajatavad ja lajatavad oma hindu kõrgemaks, kui nende arust väheks hakkab jääma. Ise tuututad siin silmad krõllis, et kas 2600 neto on siis suur palk? Jah, on küll lihttöö eest. Sul on endal reaalsustaju nihkes, sellest ongi jutt.
Ehitaja pole lihttööline vaid oskustööline.
Jah on, kui veab. Aga mitte alati. Kui ma hakkaks üles lugema vigu, mis meie maja ehitustöödel tehti, siis saaks pika nimekirja ja ärrituksin uuesti. Kusjuures tehti selliseid vigu, mille parandamiseks oleks tulnud lammutustöid teha, nagu näiteks vale kalle ja põrandate kõrgused. Ühe toa parketi pidi ehitaja kinni maksma, sest alus oli valesti tehtud (tasandamiseks kallati siis hädaga liiva parketi alla) jnejne. Olen kohanud ainult ühte firmat (tegeles vannitoaremondiga), kus millegi kallal nuriseda polnud, see oli ka väike perefirma.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:37
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:29
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:19

Ehitaja pole lihttööline vaid oskustööline.
Jah on, kui veab. Aga mitte alati. Kui ma hakkaks üles lugema vigu, mis meie maja ehitustöödel tehti, siis saaks pika nimekirja ja ärrituksin uuesti. Kusjuures tehti selliseid vigu, mille parandamiseks oleks tulnud lammutustöid teha, nagu näiteks vale kalle ja põrandate kõrgused. Ühe toa parketi pidi ehitaja kinni maksma, sest alus oli valesti tehtud (tasandamiseks kallati siis hädaga liiva parketi alla) jnejne. Olen kohanud ainult ühte firmat (tegeles vannitoaremondiga), kus millegi kallal nuriseda polnud, see oli ka väike perefirma.
Seetõttu võetaksegi ehitajad läbi tuvusringkonna. Inimesed ning nende töökvaliteet on kontrollitud ja teada.
Külaline

Üks hästi ehitust iseloomustav näide. Kohapeal arutelu ehitusmehega, soovitatud tuttava poolt. Ehitaja: teeme siis 750, ma saadan teile kohe smsiga lepingu ka. (Saabus sms, et Ehitaja teeb tellitud töö ja tellija maksab 750). Suuline selgitus: ma teen palju töid ühistutele ja ettevõtetele, aga sularaha on ka vaja. Siis võtangi eraisikuid, kes sulas maksavad, juurde.
Jah, ma olin osaline selles maksupettuses ja maksin sulas 750. Vaatasin ta ettevõtte aastaaruannet naljaviluks. Miinimumpalk, üks töötaja. Käive korralik, kasum olematu. Mees poetas mokaotsast, et detsembris-jaanuaris ta tavaliselt tööd ei tee, et siis rändavad perega maailmas ringi.
Siin ma istun oma magistrikraadi ja ametnikupalgaga. Neljalapselise perega pole lootustki paar kuud mitte töötada. Kadedus? Kes teab. Magan aga paremini kui mul ”musa” sissetulekut ei ole.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:33
Krissse kirjutas: 11 Jaan 2026 15:27
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:09 Sina omakorda usu - praegu ei ela ükski ettevõtja nii priskelt, et kasum ripub taskutest välja ja ei mahu ära. Et mingitki kasumit saada, selleks petetaksegi riiki. Mitte et ma heaks kiidaks petmist, aga ettekujutus, kuidas paksud kapitalistid ehitusettevõtetes miljoneid teenivad on äärmiselt naiivne.
Vaata see ongi vaba turg. Ühelt poolt peaks riik igati soodustama ettevõtlust, sest see on peaaegu ainus võimalus raha saada (plus siis mõned riigifirmad, mis veel on jäänud riigi omandusse), rohkearvuline ametkond ju mida ei tooda. Teiselt poolt peab iga ettevõtja arvestama ärilise riskiga ja olema piisavalt paindlik. Kui tavaviisil hakkama ei saa ja midagi teisiti teha ei oska, siis tulekski firma ära lõpetada ja ise kellelegi tööle minna. Ei saa olla ka põhjendus, et petan maksudega, et toime tulla. Järelikult tuleks midagi teisiti teha. See tekitab ka ebaõiglase konkurentsi, ühed petavad maksudega (võimalus on kõigil, kes tegelevad teenustega) ja teised mitte. Pigem siis on riigile kasulikum, et on vähem firmasid, kelle käive pankrotti läinud firmade tõttu suureneb ja kes ei peta maksudega. Nii lihtne see ongi.
Peaks ja oleks - aga reaalsus on, et kuni sellised firmad leiavad tellijaid, seni nad on ka turul edasi, miks nad lahkuma peaks? Just täpselt - see ongi vaba turg, sina ära telli odavamat firmat, kes skeemitab ja Porschetab, telli tõsisem ettevõte oma tööd tegema, kus tasutakse makse proportsionaalselt päris töötasuga (seda saad kontrollida netist), töömees tuleb Berlingoga ja ülemus sõidab Toyotaga. Meie enda tellijad soodustavad seda, et petised ligi saavad. Kahtlusta odavat - kuldne reegel.

Sa teed nalja? Kui tellin firmalt, kus töömees tuleb Berlingoga ja ülemus Toyotaga, siis on hinnad väga kõrged, sest kontor peab olema heas kohas ja omanikud tahavad ju dividende. Porchega sõidabki omanik, kes ei kavatsegi aastakümneid kasumeid ootama jääda. :D
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 15:39 Üks hästi ehitust iseloomustav näide. Kohapeal arutelu ehitusmehega, soovitatud tuttava poolt. Ehitaja: teeme siis 750, ma saadan teile kohe smsiga lepingu ka. (Saabus sms, et Ehitaja teeb tellitud töö ja tellija maksab 750). Suuline selgitus: ma teen palju töid ühistutele ja ettevõtetele, aga sularaha on ka vaja. Siis võtangi eraisikuid, kes sulas maksavad, juurde.
Jah, ma olin osaline selles maksupettuses ja maksin sulas 750. Vaatasin ta ettevõtte aastaaruannet naljaviluks. Miinimumpalk, üks töötaja. Käive korralik, kasum olematu. Mees poetas mokaotsast, et detsembris-jaanuaris ta tavaliselt tööd ei tee, et siis rändavad perega maailmas ringi.
Siin ma istun oma magistrikraadi ja ametnikupalgaga. Neljalapselise perega pole lootustki paar kuud mitte töötada. Kadedus? Kes teab. Magan aga paremini kui mul ”musa” sissetulekut ei ole.
Kui sa ei ole just 50+, on sul ju alati võimalus ümber õppida ja hakata ise ehitusteenust pakkuma. Saad ka detsembris-jaanuaris mööda maailma rännata. Miks sa seda ei tee?!
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 16:10
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 15:39 Üks hästi ehitust iseloomustav näide. Kohapeal arutelu ehitusmehega, soovitatud tuttava poolt. Ehitaja: teeme siis 750, ma saadan teile kohe smsiga lepingu ka. (Saabus sms, et Ehitaja teeb tellitud töö ja tellija maksab 750). Suuline selgitus: ma teen palju töid ühistutele ja ettevõtetele, aga sularaha on ka vaja. Siis võtangi eraisikuid, kes sulas maksavad, juurde.
Kui sa ei ole just 50+, on sul ju alati võimalus ümber õppida ja hakata ise ehitusteenust pakkuma. Saad ka detsembris-jaanuaris mööda maailma rännata. Miks sa seda ei tee?!
Just. Selle teema refrään - tee ise, kui see kõik on nii soodne, lihtne ja kasumlik. Või maksa teistele, kes teevad ja ole vait. Kolmandat varianti pole, kaeblemine foorumis "miks nad nii palju raha küsivad" on naljanumber.
Krissse
Kontakt:

Postitus Postitas Krissse »

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 16:25
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 16:10
Just. Selle teema refrään - tee ise, kui see kõik on nii soodne, lihtne ja kasumlik. Või maksa teistele, kes teevad ja ole vait. Kolmandat varianti pole, kaeblemine foorumis "miks nad nii palju raha küsivad" on naljanumber.
See on tõeliselt rumal jutt. Tee ise? Kas sa ravid ennast ise? Trükid passi endale ise? Korraldad ise endale ehituloa, jätad lapse koduõppele jne? Me kõik võiksime ümber õppida ja paljud meist ongi piisavalt andekad, et paljude töödega ise hakkama saada, aga need teised, kes pole? Kõik tahavad kvaliteetset teenust mõistliku raha eest, aga osad meist leiavad, et ise nad küll ei peaks samaga vastama.
Külaline

Krissse kirjutas: 11 Jaan 2026 16:36
Kõik tahavad kvaliteetset teenust mõistliku raha eest, aga osad meist leiavad, et ise nad küll ei peaks samaga vastama.
Mida tähendab "mõistliku raha eest" ?! Tolmukas siin tahab WC ja vannitoa remonti 1000 euro eest; kui see sisaldab ka plaatimist ja sanitaartehnika välja vahetamist, siis ilmselgelt remondimehe jaoks ei ole see mõistlik summa. Tolmuka jaoks jälle on. Ehk " mõistlik" sõltub suuresti tellija sissetulekust ja mitte kunagi ei tule aega, kus iga madalapalgaline jõuab kvaliteetseid teenuseid tellida. Kui raha ei ole, teeb ise või tellib käkerdajast naabrimehe. Nii on see igal pool maailmas.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 16:45
Kõik tahavad kvaliteetset teenust mõistliku raha eest, aga osad meist leiavad, et ise nad küll ei peaks samaga vastama.
Mida tähendab "mõistliku raha eest" ?! Tolmukas siin tahab WC ja vannitoa remonti 1000 euro eest; kui see sisaldab ka plaatimist ja sanitaartehnika välja vahetamist, siis ilmselgelt remondimehe jaoks ei ole see mõistlik summa. Tolmuka jaoks jälle on. Ehk " mõistlik" sõltub suuresti tellija sissetulekust ja mitte kunagi ei tule aega, kus iga madalapalgaline jõuab kvaliteetseid teenuseid tellida. Kui raha ei ole, teeb ise või tellib käkerdajast naabrimehe. Nii on see igal pool maailmas.
Jutt on sellest, et Eestis on ehitustöö ebaproportsionaalselt kallis, sest millegipärast on siin nii kujunenud, et ehitaja arvab, et ta peab saama ministri töötasu. Seetõttu on ka kinnisvara äärmiselt kallis. Muidugi pole see nii igal pool maailmas. Ehitustöö on mujal maailmas tavaline teenus, mis pole ülikallis ega kättesaamatu. Olen elanud Hispaanias ja USA-s, kummaski ei olnud remondimehed hingehinnaga.
Külaline

Kui raha ei ole, teeb ise või tellib käkerdajast naabrimehe. Nii on see igal pool maailmas.
Siin on see kurb asi ka veel, et palju maksmine ei taga mingit kvaliteeti. Võid samahästi saada käkerdajast hingehinnaga enda arust "professionaali". Ehitustööde kvaliteedi ja hinna suhe on Eestis väga halb.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 17:11
Kui raha ei ole, teeb ise või tellib käkerdajast naabrimehe. Nii on see igal pool maailmas.
Siin on see kurb asi ka veel, et palju maksmine ei taga mingit kvaliteeti. Võid samahästi saada käkerdajast hingehinnaga enda arust "professionaali". Ehitustööde kvaliteedi ja hinna suhe on Eestis väga halb.
Ja ”garantii” eksisteerib vaid seaduses ja tegelikult ei päästa leping ega tarbijakaitse.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 16:45
See 1000 on ju absoluutselt ebarealistlik. Tegin ühes üürikorteris 8 aastat tagasi remondi, läks 6000 eurot. Sellest ca 4000 oli töö raha ning 2000 plaadid, pott, valamu ja vann.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 18:57Tegin ühes üürikorteris 8 aastat tagasi remondi, läks 6000 eurot. Sellest ca 4000 oli töö raha ning 2000 plaadid, pott, valamu ja vann.
Ja kaua aega läks?
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 15:39 Üks hästi ehitust iseloomustav näide. Kohapeal arutelu ehitusmehega, soovitatud tuttava poolt. Ehitaja: teeme siis 750, ma saadan teile kohe smsiga lepingu ka. (Saabus sms, et Ehitaja teeb tellitud töö ja tellija maksab 750). Suuline selgitus: ma teen palju töid ühistutele ja ettevõtetele, aga sularaha on ka vaja. Siis võtangi eraisikuid, kes sulas maksavad, juurde.
Jah, sa oled kade. Miks sa oled ametnik, mitte ettevõtja? Kõik me oleme oma õnne sepad, sina valisid nii, tema naa.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 19:03
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 18:57Tegin ühes üürikorteris 8 aastat tagasi remondi, läks 6000 eurot. Sellest ca 4000 oli töö raha ning 2000 plaadid, pott, valamu ja vann.
Ja kaua aega läks?
Täpselt ei mäleta, vast paar nädalat. Tema nädalavahetustel ei töötanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 16:52
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 16:45
Jutt on sellest, et Eestis on ehitustöö ebaproportsionaalselt kallis, sest millegipärast on siin nii kujunenud, et ehitaja arvab, et ta peab saama ministri töötasu. Seetõttu on ka kinnisvara äärmiselt kallis. Muidugi pole see nii igal pool maailmas. Ehitustöö on mujal maailmas tavaline teenus, mis pole ülikallis ega kättesaamatu. Olen elanud Hispaanias ja USA-s, kummaski ei olnud remondimehed hingehinnaga.
Mina näiteks ei leia, et on ebaproportsionnalselt kallis, kui ehitaja saab netona selline 2500-3500. Minu arust on see õiglane tasu. Ma ei räägi muidugi mingitest soss-seppadest või joodikutest.
Külaline

Mina näiteks ei leia, et on ebaproportsionnalselt kallis, kui ehitaja saab netona selline 2500-3500. Minu arust on see õiglane tasu. Ma ei räägi muidugi mingitest soss-seppadest või joodikutest.
Sinu arust on, minu arust ei ole. Kuskil maailmas pole ehitaja mingi kõrgepalgaline inimene nagu siin. 3500 netos on väga kõrge palk. Miks seda lihttöölisele maksta. Ma saaks aru, kui tegemist oleks inseneriga.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 19:12
Sinu arust on, minu arust ei ole. Kuskil maailmas pole ehitaja mingi kõrgepalgaline inimene nagu siin. 3500 netos on väga kõrge palk. Miks seda lihttöölisele maksta. Ma saaks aru, kui tegemist oleks inseneriga.
Ehitaja ei ole lihttööline, katsu juba aru saada. Miks sa kade oled? Aga 2500 netos?
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 16:52Olen elanud Hispaanias ja USA-s, kummaski ei olnud remondimehed hingehinnaga.
Ma ei tea, kus sa seal USAs elasid, aga ilmselgelt on ka seal remonditöö hingehinnaga ja hullemags kui Eestis.

Google ütleb nt torululkseppade kohta nii:
"The typical fee for a plumber in the U.S. generally ranges from $75 to $150 per hour, but costs can vary significantly based on location, the complexity of the job, and the time of service. Many plumbers also charge a separate service call or trip fee, typically between $50 and $200."
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], elke, Semrush [Bot] ja 10 külalist