Matemaatika riigieksamil tohib edaspidi spikrit kasutada

sh teismelised
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Heaks kirjandi kirjutajaks saabki erinevaid tekste kirjutades, mitte pelgalt kirjandit drillides.
Külaline

Guest kirjutas: 07 Jaan 2026 11:40 Heaks kirjandi kirjutajaks saabki erinevaid tekste kirjutades, mitte pelgalt kirjandit drillides.
Sama hästi võib öelda, et igapäevaselt tuleks erinevaid matemaatikaülesandeid lahendada, mitte loota spikritele.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2026 21:14Sama hästi võib öelda, et igapäevaselt tuleks erinevaid matemaatikaülesandeid lahendada, mitte loota spikritele.
Miks peaks tänapäeval kõik valemid pähe tuupima? Ma mõnda kooliajast mäletan hästi, aga kui vaja, saan kiirelt kõik leida netist. Praegusel ajal pole tuupimisel suuremat mõtet. Vaja on arendada loogilist mõtlemist, mitte suvaliste faktide pähe tagumist.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2026 00:25
Külaline kirjutas: 07 Jaan 2026 21:14Sama hästi võib öelda, et igapäevaselt tuleks erinevaid matemaatikaülesandeid lahendada, mitte loota spikritele.
Miks peaks tänapäeval kõik valemid pähe tuupima? Ma mõnda kooliajast mäletan hästi, aga kui vaja, saan kiirelt kõik leida netist. Praegusel ajal pole tuupimisel suuremat mõtet. Vaja on arendada loogilist mõtlemist, mitte suvaliste faktide pähe tagumist.
See pähe tuupimine oligi nõme. Ja samas nüüd tundub natuke ebaaus, et meie pidime kõike neid peast teadma 🥲
Külaline

Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 00:31
See pähe tuupimine oligi nõme. Ja samas nüüd tundub natuke ebaaus, et meie pidime kõike neid peast teadma 🥲
Ideaalis peaks oskama valemit ise tuletada tuimalt pähe õppimise asemel ehk mõistma valemite tõestusi (reaalselt mõistma mitte lihtsalt meeles pidama). See teeb kaudselt ka ülesannete lahendamise lihtsamaks, sest siis on loogiline mõtlemine arenenum. Pikemates ülesannetes tuleb valemeid loovalt kombineerida ja olla taibukas. Seda on lihtsam teha, kui tead lisaks valemi sisule põhjust, miks valem just selline on. Suvaline näide: https://betterexplained.com/articles/law-of-sines/ Olenemata sellest, kas valemilehte lubatakse, tuleb matemaatikas kasutada võimalikult vähe mälu ja võimalikult palju intuitsiooni. Tuimalt tuupimist võiks üritada vältida.
Aga konkreetselt teemasse: Õpetajate leht kirjutas, et sellel eksami spikril hakkavad olema vaid osad valemid. "Valemileht ei sisalda kõiki vajaminevaid valemeid, vaid valikut trigonomeetria valemitest, tuletiste ja integraalide tabelit. " https://www.opleht.ee/2025/12/valemileh ... raskemaks/
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Jaan 2026 16:52Ideaalis peaks oskama valemit ise tuletada tuimalt pähe õppimise asemel ehk mõistma valemite tõestusi (reaalselt mõistma mitte lihtsalt meeles pidama).
Sellist asja paraku ei õpeta koolis, muidu oleks kindlasti väiksem hulk neid, kellele matemaatika üle jõu käib.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Jaan 2026 16:52
Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 00:31

Ideaalis peaks oskama valemit ise tuletada tuimalt pähe õppimise asemel ehk mõistma valemite tõestusi (reaalselt mõistma mitte lihtsalt meeles pidama). See teeb kaudselt ka ülesannete lahendamise lihtsamaks, sest siis on loogiline mõtlemine arenenum. Pikemates ülesannetes tuleb valemeid loovalt kombineerida ja olla taibukas. Seda on lihtsam teha, kui tead lisaks valemi sisule põhjust, miks valem just selline on. Suvaline näide: https://betterexplained.com/articles/law-of-sines/ Olenemata sellest, kas valemilehte lubatakse, tuleb matemaatikas kasutada võimalikult vähe mälu ja võimalikult palju intuitsiooni. Tuimalt tuupimist võiks üritada vältida.
Aga konkreetselt teemasse: Õpetajate leht kirjutas, et sellel eksami spikril hakkavad olema vaid osad valemid. "Valemileht ei sisalda kõiki vajaminevaid valemeid, vaid valikut trigonomeetria valemitest, tuletiste ja integraalide tabelit. " https://www.opleht.ee/2025/12/valemileh ... raskemaks/
Matemaatikageeniused muidugi ise tuletavad. Ma olin ja olen siiamaani matemaatiks loll nagu lauajalg. Korrutustabel heal juhul on meeles 😃 lihtsamad +-×÷ saan ka peast hakkama.
Ma olen taibukas hoopi võõrkeeltes. Ei ole mulle matemaatilst mõtlemist antud. Mul vist see aju osa puudub 😆😂
Lapse 5.nda klassi matemaatikaga veel saan hakkama aga kui tal edaspidi abi vaja on, siis läheb mul raskeks.
Külaline

Mul oli matemaatika koolis kogu aeg 4 või 5. Sõltus kontrolltööde tulemustest. Ikka tuupisin. Lõpueksamiks tuupisin eriti. Puhas 5.
Aga ega aru küll ei saanud millestki.
Mingit loogilist mõtlemist polnud ette nähtud, mingeid seoseid keegi ei õpetanud. Üks teema lõppes, teine algas, kiirelt läbi, kontrolltöö, jälle uue teemaga edasi.
Füüsika ja keemia olid palju huvitavamad.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Jaan 2026 19:18
Külaline kirjutas: 09 Jaan 2026 16:52Ideaalis peaks oskama valemit ise tuletada tuimalt pähe õppimise asemel ehk mõistma valemite tõestusi (reaalselt mõistma mitte lihtsalt meeles pidama).
Sellist asja paraku ei õpeta koolis, muidu oleks kindlasti väiksem hulk neid, kellele matemaatika üle jõu käib.
Rumal jutt. Valemite põhjendused on õpikutes üldiselt olemas.
Kui tõestamist koolis õpetataks, siis optimeerijad üritaks need muidugi pähe õppida ja oleks uus ving, et matemaatika on üks päheõppimine ja kellele seda üleüldse vaja on. Tulemus oleks võib-olla hullemgi kui praegu.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Jaan 2026 21:06
Külaline kirjutas: 09 Jaan 2026 19:18
Rumal jutt. Valemite põhjendused on õpikutes üldiselt olemas.
Kui tõestamist koolis õpetataks, siis optimeerijad üritaks need muidugi pähe õppida ja oleks uus ving, et matemaatika on üks päheõppimine ja kellele seda üleüldse vaja on. Tulemus oleks võib-olla hullemgi kui praegu.
Paljugi mis seal õpikus olemas on, ega seda eraldi lahti ei seletata. Kes matemaatikaentusiast ei ole, see ammugi ei hakka üksinda kodus mingit tõestust läbi purema ja iseseisvalt loogilisi seoseid looma. Tunnis antakse valem, kasuta ja jäta meelde, aga miks see valem niisugune on, sellest pole kellelgi aega jahuda.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Jaan 2026 21:32Paljugi mis seal õpikus olemas on, ega seda eraldi lahti ei seletata. Kes matemaatikaentusiast ei ole, see ammugi ei hakka üksinda kodus mingit tõestust läbi purema ja iseseisvalt loogilisi seoseid looma. Tunnis antakse valem, kasuta ja jäta meelde, aga miks see valem niisugune on, sellest pole kellelgi aega jahuda.
Enamasti nii on tõesti. Oli minu ammusel kooliajal ja oli ka mu laste ajal. Ja on samuti ka nüüd, kui mu lapselapsed matemaatikat õpivad.
Mu hinded kõikusid pidevalt 3-4 vahel, aga kui pidin riigieksamiks õppima, siis tegelesin 4 ööd-päeva järjest ja lõpuks hakkasingi aru saama, mis ja milleks. Tõesti siis alles tekkis mingi selgus. Saingi viie. Olin enda üle väga uhke - ilma igasuguse abita närisin end kõigest sellest läbi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist