Vähese sünni põhjus

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 13:01
Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 12:49
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 12:37

Üldist pilti sinu tuttavad ei muuda. Ei viitsi neid täpseid numbreid praegu otsida, aga suurim palgalõhe on üldteada. Ja paljud perekonnad seetõttu ka sahkerdavad - mees käib küll tööl ja naine kodune, aga vanemapuhkus vormistatakse mehe nimele, et see suurem oleks. Kui naise palk oleks sama suur või suurem, siis ei oleks sellist sahkerdamist vaja.
Vormistamine vormistamiseks, siin oli teema sellest, et kuna mees käib tööl ja saab suuremat palka, siis tema ei pea poolt aega lapsega tegelema. Mis mõttes nagu???
Aga miks peab mehe töökoormus olema 1,5 töökoht päevas, aga kodusel naisel ainult 0,5 töökohta. Ei ole mõtet rääkida, kuidas naine rabab ka kodus 8 tundi, ei raba, tema päev käib rütmiga üks tund tööd, üks tund puhkust ja netis skrollimist.
Kuidas naisel on 0,5 kohta päevas? Kodus on mitu korda raskem, kui tööl. Kõik käib lapse rütmis, 24/7 rakkes. Iga hetk oleks pigem tööl.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 06 Jaan 2026 13:06
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 12:49

Üldist pilti sinu tuttavad ei muuda. Ei viitsi neid täpseid numbreid praegu otsida, aga suurim palgalõhe on üldteada. Ja paljud perekonnad seetõttu ka sahkerdavad - mees käib küll tööl ja naine kodune, aga vanemapuhkus vormistatakse mehe nimele, et see suurem oleks. Kui naise palk oleks sama suur või suurem, siis ei oleks sellist sahkerdamist vaja.
Vormistamine vormistamiseks, siin oli teema sellest, et kuna mees käib tööl ja saab suuremat palka, siis tema ei pea poolt aega lapsega tegelema. Mis mõttes nagu???
See sõltub, mis tööd see mees teeb. Kui on ikka vabrikutööline, vahetused pikad, tööl on raske, väsitav, siis ta tahaks ikka kodus kohe pikali visata ja vaikust ja rahu. Naine kantseldab kodus lapsi, aga saab vahepeal pikutada ja füüsiliselt puhata, mehel seda luksust ei ole. Kummalgi on oma töö, aga siin tekib küsmus, kumma oma raskem on. Ei see mees jaksa enam jõnglastega rakkes olla. Teine asi, kui kontorirott, seal füüsilist tööd vähem, võib küll kodus naist aidata. Nii et see sõltub, ei ole kõik üksüheselt mõistetav.
See vabrikutööline võiks pigem ise vanemapuhkusel olla.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 12:30
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 12:17

Eestis on Euroopa suurim palgalõhe meeste ja naiste palkade vahel. Enamik naisi saab oluliselt nadimat palka kui mees ja selline rollide jaotus põhjustaks perekonna pankrotistumist.
Minu tuttavad naised saavad keskmiselt 2000-2500 neto kuus, kui palju need mehed siis saavad, et selline suur lõhe?
Eesti mehed teenivad 15% suuremat palka, kui naised, mis teeb 2000 neto naine vs 2300 neto mees. Jube suur vahe küll. Mees olgu pool aega vanemahüvitisel lapsega terve päev kodus, lisaks ajal, kui on naine kodune, on lastekantseldamine pooleks.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 12:05
Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 12:01
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 11:48
Aga mis sa arvad, et mees on vähem väsinud või? Töötab täiskohaga tööl ja siis pärast tööd peab veel ühe poole kohaga töö tegema, sest kodune naine tahab tegeleda lastega ainult 50%.
Ma ju kirjutasingi varasemalt, et enamusele inimestele käib 3-4 väikese lapse kasvatamine üle jõu. Miks peab lapsi saama rohkem, kui kaks lapsevanemat suudavad tegeleda ja üles kasvatada? Miks peaks näitama suuri peresid, kus kasvamas vähemalt 3 või 4 last, et see on oodatav ja lihtne? Riik ei hakka looma lasteasutusi, kus on olemas kasvataja, abikasvataja, pedagoog, psühholoog ja eripedagoog, et lapsevanemate elu lihtsamaks muuta.
Külaline

Aga mis sa arvad, et mees on vähem väsinud või? Töötab täiskohaga tööl ja siis pärast tööd peab veel ühe poole kohaga töö tegema, sest kodune naine tahab tegeleda lastega ainult 50%.
Kui protsentide ja võrdsuse üle käib peres suur jagelemine, siis milleks need inimesed saavad kaks või rohkem last, kui juba ühe lapsega on näha, et see tekitab suurt vaidlust?
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 13:35
Kui protsentide ja võrdsuse üle käib peres suur jagelemine, siis milleks need inimesed saavad kaks või rohkem last, kui juba ühe lapsega on näha, et see tekitab suurt vaidlust?
Normaalses perekonnas, kus mees austab oma naist ning armastab oma last, ei tekigi. Mehed on pool aega vanemapuhkusel. Tõusevad hommikuti lastega varem, et ema saaks veidi puhata. Mehed viivad lapsi lasteaeda jne, teevad süüa, koristavad, vahetavad mähkmed, käivad lastega jalutamas, ujumas ja arsti juures. Sellist õudust, mida ma siit loen, et naine on mingi madalapalgaline ori, kelle mehe kohus on ainult tööl käia-kas see on mingi Kolmanda Eesti teema?
Külaline

Ma ka imestan, et mingi jagamine käib, mitu protsenti keegi "tööd" teeb. Täielik absurd. Lapse kasvatamine on 24/7 töö. Kui seda teeb ainult üks inimene, siis pole ime, et suhted laiali lähevad.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 09:54
Külaline kirjutas: 05 Jaan 2026 21:25
Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 11:00
Olukorda ilusatama ka ei peaks, sest enamik paljulapselisi peresid hindavad oma võimeid üle. Kui peres on 3 või 4 väikest last, siis ilma tugivõrgustikuta väsitab vaimselt ära ja ka füüsiliselt lihtsalt ei jaksa igapäevaselt ringi joosta nagu orav rattas. Alati leidub erandeid, ülienergilisi inimesi, kes teevad ja jõuavad palju, aga enamus nende hulka ei kuula.
Ma ise olen 4 lapse ema. Kahe esimese lapse ajal emapalka ei olnud. Nii tegingi tööd nii kuni sünnituseni ja pärast sünnitust jätkasin töötamist juba paari kuu pärast. Valisin sellise töö, mida sai kodus teha. Hästi ei teeninud, aga abiks ikka!
Kahe viimase lapse ajal oli emapalk ja siis olin lastega kodune, kuni nad läksid lasteaeda (3-aastaselt). Ise siirdusin täiskohaga tööle.
Väikese lapse, 2-3 aastaste kõrvalt, kes magab vähe ja tahab, et temaga tegeledakse, võib ka kodus töötamine muutuda raskeks või võimatuks, eriti tööülesanded, mis nõuavad keskendumist, teistega suhtlemist või ranget tööaega.
Lasteaeda panek, kõlab, kui võimalus, saada rohkelt tööaega juurde, aga kui laps on esimene aasta või paar, 1-2 nädala tagant haige, siis ükski tööandja või kolleeg ei taha pidevalt otsida asendajat või kedagi asendada. Isegi, kui lapsevanemad jagavad haige lapsega kodus olemist, siis iga kuu nädal töölt puudumist, võib olla mõlema lapsevanema jaoks palju. Mida rohkem on väikese vanusevahega lapsi peres, seda sagedamini võib ette tulla puudumisi. Nagu öeldud, lihtsam on planeerida oma töid ja pause ainult siis, kui oled ettevõtja ja iseenda peremees.
Minu meelest väikese lapse emale ei sobi "nagu ora tagumikus" elamine absoluutselt. Ma mõtlen sellist: "on kindlasti vaja kiiresti ära teha tähtis tööülesanne (ja uksele koputab juba teine ülesanne ja siis kolmas), aga laps jäi haigeks, ei saanud magada, aeg surub julmalt selga" Ma kujutan ette, kuidas võib olla väga raske säilitada rahu - aga närviline emme ei mõju jällegi lapsele mitte kuigi rahu sisendavalt ning omakorda võib närvlisem olla laps. Rahulikum töö, kus ei teki rabamise tunnet, kus saab töötempot ja mahtu enda järgi valida (kus näit. emme teeb siis, kui laps on parasjagu rahulikum ja kodus kõik tšill, mõned keraamiktooted ja paneb müüki) - jah, sellest saan aru.

Olen nõus, et eks alati leidub ülienergilisi ja raudkõva psüühikaga inimesi (kes võivad tegutseda 2-3 tavalise inimese eest - ja seljuures veel ka naeratavad ja rahulikud olla). Aga eks tuleb iseendale otsa vaadata ja küsida, et kas mina olen see? Kui ma ikka ei ole see, kes kõike korraga jõuaks ja suudaks - siis ei tasu hakata kangelast mängima.

Mina nautisin vanemahüvitist täiega. Ma olin peale kõrgkooli lõpetamist järjekindlalt tööl käinud, aga mulle meeldis see mõte varsti algavast täiesti teistsugusest eluetapist, mitte mingit kahjutunnet ei olnud. Hoopis selline tunne oli, et näe, mina olen kogu aeg tööl käinud, kui tutvuringkonnast see ja teine on olnud vanemapuhkusel - nüüd on siis minu kord kõike seda kogeda ja vankriga ringi purjetama hakata :D Tegelikult sai esimese lapsega kodus olemisest sujuvalt teise lapsega kodus olemine ja teise lapsega kodus olemisest kolmanda lapsega kodus olemine. Absoluustelt mingit kadedustunnet ei olnud meeste ega muude töölkäivate inimeste suhtes mul ei olnud. Võtsingi nii, et mul on praegu käsil üks natuke teistsugune eluetapp, millesse tuleb maksimaalsest sisse minna ja võtta sellest kõik, sest ühel päeval on see eluetapp ju jälle läbi. Kui tööle tagasi läksin, siis esimesed aastad hoolduslehel olemisi 3 lapse peale ikka kogunes - aga mis parata, ongi ebareaalne nõuda, et lasteaialapsed jääks kohe sama vähe haigeks kui täiskasvanud. Muus osas (õpetajad ja kõik need tegevused, mis lastega tehti) juhtus mu lastele väga tore lasteaed ja fännasin seda lasteia-aega ka.
käguan
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas käguan »

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 14:09
Normaalses perekonnas, kus mees austab oma naist ning armastab oma last, ei tekigi. Mehed on pool aega vanemapuhkusel. Tõusevad hommikuti lastega varem, et ema saaks veidi puhata. Mehed viivad lapsi lasteaeda jne, teevad süüa, koristavad, vahetavad mähkmed, käivad lastega jalutamas, ujumas ja arsti juures. Sellist õudust, mida ma siit loen, et naine on mingi madalapalgaline ori, kelle mehe kohus on ainult tööl käia-kas see on mingi Kolmanda Eesti teema?
Jah, olen selles osas "süüdi" , et valisin mehe, kes on tugev tehnika-asjades, aga kodunduses on nõrk. Et mees vanemapuhkusele jääks? Ei aitäh, konkreetse isiku puhul ma seda teed küll ei läheks. Näinud ära, et mehel seda soont ikka pole, ma pole isegi hakanud kaaluma varianti, et mees jääks, kuna ma ise saan lastega palju paremini hakkama (olen kannatlikum jne.). Pole isegi vaidlusi olnud, ma olen kohe arvestanud, et see, kes koju jääb, olen mina. Transportija on meil mees olnud, jah (tema toob-viib lapsi, toob poest toitu jne.).

Eks iga pere ise vaatab, kuidas konkreetses peres paremini õnnestub. Ühe lauaga lajatada - see oleks rumal.
Külaline

käguan kirjutas: 06 Jaan 2026 16:20
Jah, olen selles osas "süüdi" , et valisin mehe, kes on tugev tehnika-asjades, aga kodunduses on nõrk. Et mees vanemapuhkusele jääks? Ei aitäh, konkreetse isiku puhul ma seda teed küll ei läheks. Näinud ära, et mehel seda soont ikka pole, ma pole isegi hakanud kaaluma varianti, et mees jääks, kuna ma ise saan lastega palju paremini hakkama (olen kannatlikum jne.). Pole isegi vaidlusi olnud, ma olen kohe arvestanud, et see, kes koju jääb, olen mina. Transportija on meil mees olnud, jah (tema toob-viib lapsi, toob poest toitu jne.).

Eks iga pere ise vaatab, kuidas konkreetses peres paremini õnnestub. Ühe lauaga lajatada - see oleks rumal.
Okei, ta vanemapuhkusele ei jää, aga kõike muud ikka teeb? Tuleb koju, võtab lapsed üle, tegeleb, mähib, lohutab, koristab, teeb süüa?
Miks mehed kodus midagi ei tee, on see, et naised ei lase, teevad kõik ette-taha ja vennikesel on muidugi mugav.
Külaline

Riik ei hakka looma lasteasutusi, kus on olemas kasvataja, abikasvataja, pedagoog, psühholoog ja eripedagoog, et lapsevanemate elu lihtsamaks muuta.
Jälle räägid oma lollust, Lasteaias on pedagoog ja abiõpetaja pluss tugispetsialistid olemas. Riik muidugi ei loo lasteaedu, need käivad omavalitsuste alla.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 16:53

Okei, ta vanemapuhkusele ei jää, aga kõike muud ikka teeb? Tuleb koju, võtab lapsed üle, tegeleb, mähib, lohutab, koristab, teeb süüa?
Miks mehed kodus midagi ei tee, on see, et naised ei lase, teevad kõik ette-taha ja vennikesel on muidugi mugav.
Teha midagi nii, et naine on kõrval ja ütleb, mida teha - see on üks asi. Teine asi on olla koduperemees, kes võtab lapsed ja kodu oma kindlatesse kätesse. Ütleme nii, et on nii mehi, kellel see tuleb hästi välja kui ka neid, kellel mitte nii väga.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 19:03

Teha midagi nii, et naine on kõrval ja ütleb, mida teha - see on üks asi. Teine asi on olla koduperemees, kes võtab lapsed ja kodu oma kindlatesse kätesse. Ütleme nii, et on nii mehi, kellel see tuleb hästi välja kui ka neid, kellel mitte nii väga.
Iga inimene õpib, ega ka naine pole selliseks sündinud. Tuleb kodust ära minna ja mehel lasta tegutseda. Mõneks päevaks sõbrannadega minema ja küll hakkama saab.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 19:39
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 19:03
Iga inimene õpib, ega ka naine pole selliseks sündinud. Tuleb kodust ära minna ja mehel lasta tegutseda. Mõneks päevaks sõbrannadega minema ja küll hakkama saab.
Mina tegin nii ja kui tagasi tulin, rääkisid naabrid, et lapsele oli kiirabi kutsutud, vanaema käis ja igasugu huvitavaid sündmusi oli veel. Mees kutsus lapsele kiirabi, sest see nuttis tund aega järjest ja mees arvas, et hakkab ära surema. Kiirabibrigaad oli olnud väga mõistev ja aidanud mähkmed ära vahetada ja gaasid välja puuksutada, lisaks rahustasid paanikas papa ka maha.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 08:36
Külaline kirjutas: 05 Jaan 2026 23:19
Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 22:47
Ilmselgelt ei kasutata lapsehoidjat hommikust õhtuni enda asemel, vaid vajadusel. Mina näiteks õppisin kõrgkoolis, tegin autolubasid, tegelesin ettevõtlusega, käisin asju ajamas, reisil, külas jne. Alati ei saanud mees hoida, seega oli paar-kolm-neli tundi vahetevahel tasuline lapsehoidja. Väga normaalne, arendab last samuti. Meie võtsime vene naise, seega oskas laps 5-aastasena kirjatähtedes raamatust ette lugeda, soravalt inglise keelt ja mõnel määral vene keelt. Lapsel oli huvitav elu, vaene laps, kes peab aastaid kodus oma ema ja isaga passima. Lapsed soovivad vaheldust!
Mitte ükski 1-3-aastane laps ei taha seesugust vaheldust. Selles vanuses laps soovib ülekõige olla koos oma ema või isaga, mitte võõra tädi juures.
Ükski laps ei viitsi hommikust õhtuni oma ema ja isaga olla. Lapsed tahavad sotsialiseeruda, lasteaias käia. PS: Lapsehoid toimus lapse oma kodus, mitte kuskil suvalises kohas. Tõenäoliselt sina vaatad härda näoga neid jala külge klammerdunud lapsi, kes võõraid ei tereta ega suhtle ja lähevad ainult ema kõrval magama.
Kuni 3-aastane laps ei vaja mitte mingit sotsialiseerumist. See on täiesti kindlaks tehtud fakt. Alles alates 3-4ndast eluaastast vajab lapse kollektiivi ja suhtlust eakaaslastega. Aga sedagi ei soovi mitte kõik lapsed.

Ammugi ei vaja väikelaps sotsialiseerumist lapsehoidjaga. Lapsehoidja on lapsevanemate jaoks pigem variant hädavajaduse korras, mitte lapse poolt soovitud ja talle arenguks vajalik valik.

Ma olen töötanud selles valdkonnas ja tean, et need väikesed nutavad väga oma ema ja isa taga, kui uks vanemate selja tagant on kinni läinud.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 22:07
Külaline kirjutas: 05 Jaan 2026 22:04
Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 21:45

Jube elu. Pean loomulikuks, et mees panustab 50%, lisaks on tasuline lapsehoidja pluss vanavanemad. Seda kõike alates esimesest lapsest. Kõigi ambitsioon ei ole 24/7 tite taga passida.
Mees panustaski 50%. Ja mina teise 50%.

Miks peaks iseenesestmõistetav olema, et vanavanemad peavad sinu lapsi hoidma ja kasvatama? Mul on lapselapsed. Ma olen 50-aastane. Ma käin jätkuvalt täiskohaga tööl ja mul on palju elu väljaspool kodu. Sinu arvates ma peaksin end töölt lahti võtma ja lapselapsi hakkama hoidma?

Inimene, kes peab lapse saamist ja kasvatamist tite taga passimiseks, ei peaks üldse lapsi saama. Jube suhtumine oma lastesse!

Ja ei saa ka sellest aru, mis ambitsiooni on maksta enamiku oma palgast lapsehoidjale?
Mul on 3 lapselast, hoian neid iga teine nädalavahetus õhtust hommikuni, lisaks vahetevahel jooksvalt mõne tunni. See on elementaarne, mitte mingi kohustus, ise pakun.
Kui sa teenid nii vähe, et enamik saaks lapsehoidjale, siis passigi kodus, tuleb odavam.
Sa katsu nüüd siis ära otsustada, kas on jube mingi "tite taga koguaeg passida" või ei ole. Eelmises kommentaaris ütlesid, et on jube... Nüüd räägid, kuidas sa kogu oma vaba aja "nende tittedega koos passid".
Külaline

Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 22:53
Külaline kirjutas: 05 Jaan 2026 22:43
Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 22:07

Mul on 3 lapselast, hoian neid iga teine nädalavahetus õhtust hommikuni, lisaks vahetevahel jooksvalt mõne tunni. See on elementaarne, mitte mingi kohustus, ise pakun.
Kui sa teenid nii vähe, et enamik saaks lapsehoidjale, siis passigi kodus, tuleb odavam.
Kui omal muud elu ei olegi, siis muidugi. Keskmine 50-60-aastane inimene on siiski aktiivses elufaasis inimene, kellel elu sisaldab palju muud kui kodus istumist ja lasterakkes olemist.

Trennid, hobid, reisimine, töö... Lapselastega on muidugi tore olla, aga mitte nii, et matad ennast selle elu alla ja iseenda vajadused unustad üldse ära.
Olen 50 alguses oma tublisti noorema mehega vägagi aktiivses elufaasis. Dziisas, mida juttu. Viimase 3 kuu jooksul olnud 2 10-päevast reisi, 4 teatrietendust, 4 kontserti, 3-4 trenni ning 1 sõbranna-õhtu nädalas, töö ning ettevõtlus ja jõuan oma tillukesi ka vaadata. Kui sina selle kõige kõrval ei jõua, siis oled naljanumber.
Sellel su 16 aastat nooremal peikal on raudselt tohutult huvitav nädalalõpud koos võõraste tittedega veeta.
Külaline

Kindlasti ei pea mees panustama 50%, kui naine on kodune. 3-4 lapsega emad saavad lastega tegelemise eest suure pere toetust, mis on sisuliselt palk laste eest hoolitsemise eest.
Ega üks inimene ei jaksa päevast-päeva ja aastaid tegeleda mitme väikese lapsega. Kui kuidagi saab hakkama, siis on ülekoormusest väsinud ja närviline. Peretoetus ei anna kolme- või neljakordset energiat ja jaksu juurde. Ainult abi palkamisele tekib rohkem rahalisi võimalusi.
Et siis oled lastega kodune ja siis vajad veel lapsehoidja abi sinna juurde? Ma saan aru, et töölkäivatel vanematel ei ole muud varianti, kui mõnikord lapsehoidja palgata, kui laps on haige, aga et naine on lapsehoolduspuhkusel, aga peab õigeks, et samal ajal on ka lapsehoidja palgatud...? No, ma ei saa aru! Tõsine lumbehelvesus ikka!
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 21:50
Kindlasti ei pea mees panustama 50%, kui naine on kodune. 3-4 lapsega emad saavad lastega tegelemise eest suure pere toetust, mis on sisuliselt palk laste eest hoolitsemise eest.
Ega üks inimene ei jaksa päevast-päeva ja aastaid tegeleda mitme väikese lapsega. Kui kuidagi saab hakkama, siis on ülekoormusest väsinud ja närviline. Peretoetus ei anna kolme- või neljakordset energiat ja jaksu juurde. Ainult abi palkamisele tekib rohkem rahalisi võimalusi.
Et siis oled lastega kodune ja siis vajad veel lapsehoidja abi sinna juurde? Ma saan aru, et töölkäivatel vanematel ei ole muud varianti, kui mõnikord lapsehoidja palgata, kui laps on haige, aga et naine on lapsehoolduspuhkusel, aga peab õigeks, et samal ajal on ka lapsehoidja palgatud...? No, ma ei saa aru! Tõsine lumbehelvesus ikka!
Miks nii sapine?
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Jaan 2026 21:25
Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 11:00

Jube elu. Pean loomulikuks, et mees panustab 50%, lisaks on tasuline lapsehoidja pluss vanavanemad. Seda kõike alates esimesest lapsest. Kõigi ambitsioon ei ole 24/7 tite taga passida.
Minu arust on hoopis see jube elu, et sinu mees panustab 50% ja teise 50% panustab tasuline lapsehoida ja vanavanemad.

Ja proua ise? Veedab aega sõbrannadega, käib šoppamas?

Ma täitsa saan aru sinu suhtumisest, et nii jube on 24/7 tite taga passida, kui samal ajal saab ju hoopis oma elu elada, lükates oma lapsed sujuvalt teiste inimeste kantseldada.

Ausalt, miks selline naine üldse lapsi saab?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kaegu, Semrush [Bot] ja 10 külalist