Rosolje
-
Külaline
Panin salatisse nii haput õuna kui ka marineeritud kurgi vedelikku. Kurgid enda tehtud ja ei ole magusad.
Täna siiski siristasin salatile sidrunimahla. Ja kohe teine mekk sai. Oluliselt parem. Läilast salatist sai iseloomuga salat.
Keegi rääkis äädikast? Jah, ühes Nami Nami retseptis oli tõepoolest 9%-line süldiäädikas.
Täna siiski siristasin salatile sidrunimahla. Ja kohe teine mekk sai. Oluliselt parem. Läilast salatist sai iseloomuga salat.
Keegi rääkis äädikast? Jah, ühes Nami Nami retseptis oli tõepoolest 9%-line süldiäädikas.
Ma just keedan kõrvitsasalatit, kuna ööseks lubas miinuskraade ja rõdul kügelev kõrvits vajab tegemist - köök lõhnab mõnusalt Sri Lanka nelgi järele...Kui palju teie äädikat panete ja mis mõõdus, see spl on vist too suur kulbilaadne veneaegne supilusikas ja see, millega mina suppi söön, on pigem dessertlusikas?
Ma iga kord tuunin retsepti, aga harva saan selle "õige" magushapu kombo.
Ma iga kord tuunin retsepti, aga harva saan selle "õige" magushapu kombo.
-
Külaline
Jah, mul ka see dessertlusikas ikka.
Mulle meeldib, kui kõrvits on magusamapoolne. Hapukas ka muidugi, aga mitte vängelt äädikane.
Aastate jooksul timmitud retsept on mul selline:
1,5 kg kõrvitsa kohta
1,5 l vett
350 ml suhkrut
15 tera nii nelki kui ka vürtsi
Pool kaneelipulka
4 - 4.5 sl äädikat
Marinaadi keedan ca 10 minutit, siis maitseained välja, kõrvitsad sisse.
Äädika lisan, kui kõrvits potti läheb.
Õige maitse tekib alles ca nädala pärast.
Mina jällegi hoian kõrvitsat üleöö äädikas, aga seekord lihtsalt polnud aega. Ingverit oleks ka tahtnud, aga pood oli juba kinni, kui see meenus. Soola olen ka alati lisanud pisut, tl otsaga. Muidu jääb kole maotu maitse.
-
Külaline
Soola pole kunagi pannud. Olen kuulnud, et hoitakse üleöö kas äädikavees või õunamahlas, et kõrvits ei laguneks. Ise pole kunagi hoidnud.
Olen saanud nipi kätte, kui kõvana purki panna (pehmeneb seal ju ise edasi), et ikka krõmps jääks.
Vahel mõni väiksem tükk on pehmemaks läinud, aga lödiks mitte kunagi.
-
Külaline
Kui magus ja hapu (+vürtsid) on paika timmitud, ei ole maotu ega läila. Piisavalt suhkrut ja hapet nagu ka iga muu kompotiga.
Mõnel viljal on endal hape, lisa vaid suhkrut. Mõnel on endal suhkur, lisa veidi hapet. Kõrvitsal pole kumbagi, peab mõlemat lisama.
-
Külaline
ohh, kõrvits vaja ju ka ära teha enne aasta lõppu!
Endal selline retsept aastate jooksul paika loksunud:
3 kilo kõrvitsatükke
2l vett
700g suhkrut
6 spl 30% äädikat
4 kaneelikoort
12 vürtsitera
14 nelgitera
natuke soola
1/2 sidrunit (mahla pressin enne välja ja kasutan mujal).
Kõrvitsa tükeldan ja jätan ööseks likku koos vee ja poole äädikaga. Selle sama vee keedan järgmine päev marinaadiks. Kui marinaad valmis, siis kõrvitsatükid jaokaupa keema va 3-4 minutiks.
Endal selline retsept aastate jooksul paika loksunud:
3 kilo kõrvitsatükke
2l vett
700g suhkrut
6 spl 30% äädikat
4 kaneelikoort
12 vürtsitera
14 nelgitera
natuke soola
1/2 sidrunit (mahla pressin enne välja ja kasutan mujal).
Kõrvitsa tükeldan ja jätan ööseks likku koos vee ja poole äädikaga. Selle sama vee keedan järgmine päev marinaadiks. Kui marinaad valmis, siis kõrvitsatükid jaokaupa keema va 3-4 minutiks.
Mul sai liiga äädikane ...
.
Aga miks ma sutike soola lisan - teen sama ka magustoitudesse, eriti kookidesse ja shokoloodistesse dessertidesse, see teeb hoopis uue tasakaalu selle magusa-hapu või misiganes kombo vahel.
Aga miks ma sutike soola lisan - teen sama ka magustoitudesse, eriti kookidesse ja shokoloodistesse dessertidesse, see teeb hoopis uue tasakaalu selle magusa-hapu või misiganes kombo vahel.
-
Külaline
Ma teen sama magustoitudega. Mul ema oli kondiiter ja õpetas, et igasse magustoitu käib ka sõrmeotsaga soola.
-
Külaline
Jah, pea igasse magustoitu pisut soola ja soolasesse rooga sutsu suhkrut. Aga kõrvitsale pole kunagi pannud.Külaline kirjutas: ↑24 Dets 2025 11:36Ma teen sama magustoitudega. Mul ema oli kondiiter ja õpetas, et igasse magustoitu käib ka sõrmeotsaga soola.
PS: algul purki pannes on mulle ka kõrvits liiga äädikane tundunud, aga nädala pärast on juba palju mahedam.
-
Külaline
Äädikas ajaga tõesti natuke lahjeneb. Mul seentega nii juhtunud. Algul tundub hirmus äädikane aga mõne kuu pärast täitsa normaalne. Mida kauem seisab, seda mahedamaks läheb.
-
Külaline
Samal päeval ongi liiga hapu marinaad ja maitsestumata seened, pärast imevad seened marinaadi endasse. Seened tahavad ka kauem seismist, et maitse ühtlustuks.
Väga hea kõrvits oli, see oli jõululaual prae lisandiks ja tõesti, üldse ei olnud äädikane. Mõnusalt magus-vürtsikas.
-
Külaline
Jutt oli vist pigem kõrvitsast.Guest kirjutas: ↑24 Dets 2025 12:48 Samal päeval ongi liiga hapu marinaad ja maitsestumata seened, pärast imevad seened marinaadi endasse. Seened tahavad ka kauem seismist, et maitse ühtlustuks.
-
Külaline
Paar kommentaari tagasi ka seentest.
-
Külaline
Hahaa, teema oli vist (pealkirja vaadates) hoopis rosoljest?
-
Külaline
Igasse soolasesse toitu suts suhkrut - seda õpetust olen ma palju lugenud. Samas mitte kunagi järginud, sest, minu soolased toidud sisaldavad sageli porgandit ja pea alati ohtralt sibulat. Aga pannil klaasjaks kuumutatud sibul on suhkrut täis. Nii et kõik supid, ühepajatoidud, kastmed jne - sinna ei ole enam vaja eraldi suhkrut lisada.Guest kirjutas: ↑24 Dets 2025 12:03Jah, pea igasse magustoitu pisut soola ja soolasesse rooga sutsu suhkrut. Aga kõrvitsale pole kunagi pannud.Külaline kirjutas: ↑24 Dets 2025 11:36Ma teen sama magustoitudega. Mul ema oli kondiiter ja õpetas, et igasse magustoitu käib ka sõrmeotsaga soola.
PS: algul purki pannes on mulle ka kõrvits liiga äädikane tundunud, aga nädala pärast on juba palju mahedam.
-
Külaline
See vist peab tõesti paika! Ma söön praegu üle-eelmise aasta marineeritud kurke. Need said tehtud üsna teravad ja äädikased, aga praegu on täitsa mahedamaitselised.Guest kirjutas: ↑24 Dets 2025 12:08 Äädikas ajaga tõesti natuke lahjeneb. Mul seentega nii juhtunud. Algul tundub hirmus äädikane aga mõne kuu pärast täitsa normaalne. Mida kauem seisab, seda mahedamaks läheb.
Tahtsin just sama öelda, et kõrvitsa õigest maitsest saab alles mõni päev või isegi nädal hiljem aru, nad värskelt on alati vängemadja kuidagi pole veel õigeks timmunud maitse. Aga tore, et maitsev tuli 
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist