Testi, kas elad veel 10 aastat?

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Testi, kas elad veel 10 aastat?

Postitus Postitas Külaline »

Jagan testi, mida mõnda aega tagasi üks terviseteadlane soovitas kõigile keskealistele inimestele. Tema sõnul see, kes kõik kolm harjutust ära teeb, ei sure järgmise 10 aasta jooksul (kui siis muidugi midagi ootamatut ei juhtu).
1. Istud põrandale ja tõused sealt otse püsti nii, et käsi ei kasuta ja ei käsi ega keha kuhugi ei toeta. Ei keera põlvili ega muid selliseid manöövreid.
Kui alakeha on tugev, siis jalgade toel on see üsna lihtne, surud lihtsalt jalad vastu maad ja tõstad tagumiku üles.
2. Tasakaaluharjutus. Seisad ühel jalal kuhugi toetumata vähemalt 1 minuti.
3. Seisad tooli ees, stopper käes nii, et tool jääb selja taha. Istud ja tõused toolilt 10 korda ja see peab toimuma 10 sekundi jooksul.
NB! Pead olema tõesti kiire! Mul esimesel korral läks aeg üle, teisel kutsusin mehe stopperit hoidma, tõstsin tempot ja siis alles õnnestus. :D

Harjutused näitavad ära nõrgad kohad, mida siis tuleks hakata treenima, kas siis alakeha, tasakaalu või paindlikkust (kui tervis ja eluiga muidugi ülepea olulised on). Igal juhul toimub oluline edasiminek juba kuu ajaga, kui iga päev treenida.
Külaline

1 jaa
2 kindel ei
3 pigem ei usu
Külaline

Mu mehel õnnestus ainult tasakaaluharjutus, tõusta ei lase spordist saadud põlvevigastus ja kolmandaks harjutuseks pole piisavalt kiire. ;)
Külaline

Kaks esimest õnnestusid. Viimast tooliga ei viitsi teha 😃 aga ilmselt õnnestuks ka.
Külaline

Hakka veel mõnd lihast välja väänama, ei!
Külaline

Guest kirjutas: 04 Dets 2025 16:34 Hakka veel mõnd lihast välja väänama, ei!
Samahästi võid lihase välja väänata trepist alla minnes või paberitükki põrandalt üles tõstes. :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Dets 2025 17:24
Guest kirjutas: 04 Dets 2025 16:34 Hakka veel mõnd lihast välja väänama, ei!
Samahästi võid lihase välja väänata trepist alla minnes või paberitükki põrandalt üles tõstes. :lol:
Või valesti magades 😃
Külaline

Jah, jah ja jah. Kusjuures, püsti ilma käte abita saan ka ühe jalaga 😀 mida ma enne ei teanudki, ei olnud proovinud.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Dets 2025 17:24Samahästi võid lihase välja väänata trepist alla minnes või paberitükki põrandalt üles tõstes. :lol:
Need on vajalikud toimingud.
Külaline

Käisin ühel füsio loengul, kus testisime ka oma reielihase tugevust. Istu toolil ja tõuse ühe jalaga püsti. Ma ei saa.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Dets 2025 19:05
Külaline kirjutas: 04 Dets 2025 17:24Samahästi võid lihase välja väänata trepist alla minnes või paberitükki põrandalt üles tõstes. :lol:
Need on vajalikud toimingud.
Vajalikud liigutused ei asenda lihaste treenimist. Mida sa ei treeni, see kõhetub, ja muide, süda on samasugune lihas. Mida nõrgemad lihased, seda altim traumadele ja vastuvõtlikum haigustele. Seda lühem ka eluiga ja vähem tervena elatud aastaid.
Külaline

Huvitav, minu 90-sed ema ja isa ei 10, 15 ega 20 aastat tagasi küll neid harjutusi ära poleks teinud ...
Natuke naljakas on sellist ennustust tõsiselt võtta. Jah, need kolm harjutust näitavad ära su tervise, aga ka põdurad elavad tänapäeval aastakümneid. Mis siis sellest rääkida, kes lihtsalt 10 sekundiga 10 korda istuma-püsti ei jaksa tõusta või 1 minut 1 jalal seista.
Mina, muide, seisan paremal jalal pikalt, aga vasakul üle 20 sekundi mitte. Mida siit peaks järeldama?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Dets 2025 19:32 Käisin ühel füsio loengul, kus testisime ka oma reielihase tugevust. Istu toolil ja tõuse ühe jalaga püsti. Ma ei saa.
Mina saan. Mõlema jalaga. Just proovisin. Ja olen 20kg ülekaalus 🫣.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Dets 2025 20:46 Huvitav, minu 90-sed ema ja isa ei 10, 15 ega 20 aastat tagasi küll neid harjutusi ära poleks teinud ...
Natuke naljakas on sellist ennustust tõsiselt võtta. Jah, need kolm harjutust näitavad ära su tervise, aga ka põdurad elavad tänapäeval aastakümneid. Mis siis sellest rääkida, kes lihtsalt 10 sekundiga 10 korda istuma-püsti ei jaksa tõusta või 1 minut 1 jalal seista.
Mina, muide, seisan paremal jalal pikalt, aga vasakul üle 20 sekundi mitte. Mida siit peaks järeldama?
Jah, asi on selles, et tol ajal tegid inimesed palju tööd, lihased said koormust iga issanda päev, siis oli pigem probleem ülekoormuses ja kulumises. Minu enda emagi on 84 ja koormustest lõpetati enne ära, kui tema väsis. Tal suur aed ja hädine mees.
Tänapäeval inimesed istuvad palju ja liiguvad oluliselt vähem, autod, bussid, kodumasinad jne, seega sellised testid on heaks indikaatoriks meie üldseisundi kohta.
Kaks jalga võivad olla erinevad, järelikult on sul parem jalg/kehapool domineeriv ehk siis tugevam. Teist saad soovi korral samale tasemele hajutada.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Dets 2025 21:33
Külaline kirjutas: 04 Dets 2025 19:32 Käisin ühel füsio loengul, kus testisime ka oma reielihase tugevust. Istu toolil ja tõuse ühe jalaga püsti. Ma ei saa.
Järelikult on kaalule vaatamata jalalihased selleks piisavalt tugevad. Iseenesest on see üsna leebe harjutus, järgmisena võta ette madalamalt tõusmine, näiteks kasvõi mingilt pingilt ja lõpuks jõuadki põrandani välja!
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Dets 2025 22:15
Guest kirjutas: 04 Dets 2025 21:33
Järelikult on kaalule vaatamata jalalihased selleks piisavalt tugevad. Iseenesest on see üsna leebe harjutus, järgmisena võta ette madalamalt tõusmine, näiteks kasvõi mingilt pingilt ja lõpuks jõuadki põrandani välja!
Põrandalt saan ka üles. Ilma abita. Rätsepistest.
Mu eelmine vastus:
Külaline kirjutas: 04 Dets 2025 15:47Kaks esimest õnnestusid. Viimast tooliga ei viitsi teha 😃 aga ilmselt õnnestuks ka.
Jalad vist tõesti on tugevad, sest 10+ aastat jalgadel füüsiline töö olnud. Küll viimased 2a kodune lapsega ja ülekaaluline aga jalutan palju peaaegu iga päev.
Külaline

Aga minu tädi pole kunagi mingit pikaaegset füüsilist tööd teinud, mingit erilist sporti ka mitte. Aeda pole hooldanud, on kogu elu korteris elanud. Üksik mutike koos oma mutikoeraga. Kõva 94 turjal. Lapsi pole, meest pole ka olnud, sussutam terve elu oma vaikset elamist. Ise roosa ja rõõmus. Koer on väike ja on harjunud rõdule lapile pissima. Korra päevas kooserdavad ikka õue ka. Õnneks mutikesel esimene korrus. Kõik toimib tema omas rütmis tasakesi juba aastaid.
Peaks tädile ühejala toolitesti tegema :) Äkki saabki hakkama. Ei imestaks.
Külaline

Ma ei saanud nende asjadega juba 20 aastat tagasi hakkama.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Dets 2025 22:12
Guest kirjutas: 04 Dets 2025 20:46 Huvitav, minu 90-sed ema ja isa ei 10, 15 ega 20 aastat tagasi küll neid harjutusi ära poleks teinud ...
Jah, asi on selles, et tol ajal tegid inimesed palju tööd, lihased said koormust iga issanda päev, siis oli pigem probleem ülekoormuses ja kulumises. Minu enda emagi on 84 ja koormustest lõpetati enne ära, kui tema väsis. Tal suur aed ja hädine mees.
Tänapäeval inimesed istuvad palju ja liiguvad oluliselt vähem, autod, bussid, kodumasinad jne, seega sellised testid on heaks indikaatoriks meie üldseisundi kohta.
Kaks jalga võivad olla erinevad, järelikult on sul parem jalg/kehapool domineeriv ehk siis tugevam. Teist saad soovi korral samale tasemele hajutada.
Ei teinud nad erilist füüsilist tööd, aga kuidas see üldse asjasse puutub, et tegid või mitte? Ma ju ütlesin, et nad ei oleks ka 20 aastat nooremana testi ära teinud?
Külaline

Teema pealkiri on vägagi eksitav.
Minu onu, kes oli 70selt tugevas ülekaalus, penskarina oli eluviisiks söömine ja teleka vaatamine.
Suri 96selt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist