Veider perearstisüsteem
-
Külaline
Veider perearstisüsteem
Seoses kolimisega registeerisin end aasta alguses ühes kliinikus ühe perearsti nimistusse, nimetame teda Mari Maasikaks. Mingi hetk oli vaja arsti juurde minna, siis anti aeg hoopis teise nimega arsti juurde. Kodulehelt leidsin märke, et Mari Maasikas, perearst ja selle all märge: Kalli Kaalikas, dr Maasika nimistu juures töötav arst. Käisin siis noorukese dr Kaalika juures. Mõni kuu hiljem oli uuesti vaja arstile minna, siis oli arstiks Pille Porgand. Nüüd hakkasin uuesti kodulehte vaatama, mõlemad on kadunud ja dr Maasika nimistu töötavaks arstiks on mitu uut nime.
Hakkasin siis seda Mari Maasikat guugeldama, et millega ta tegeleb, et teised tema eest töötavad. Avastasin, et sama kiinikute keti teises kliinikus on tema märgitud ühe teise perearsti nimistus töötavaks arstiks. Ehk et reaalsus on siis selline, et kui ma tahaksin päriselt oma perearsti juurde minna, kelle nimistus ma olen, siis see võimalus mul tegelikult puudub, sest ta ei töötagi oma nimistus. Et aga teise arsti nimistus töötava "oma arsti" juurde minna, saaksin seda teha ainult tasulise vastuvõtu näol. Kas selline asi on päriselt seaduslik?
Hakkasin siis seda Mari Maasikat guugeldama, et millega ta tegeleb, et teised tema eest töötavad. Avastasin, et sama kiinikute keti teises kliinikus on tema märgitud ühe teise perearsti nimistus töötavaks arstiks. Ehk et reaalsus on siis selline, et kui ma tahaksin päriselt oma perearsti juurde minna, kelle nimistus ma olen, siis see võimalus mul tegelikult puudub, sest ta ei töötagi oma nimistus. Et aga teise arsti nimistus töötava "oma arsti" juurde minna, saaksin seda teha ainult tasulise vastuvõtu näol. Kas selline asi on päriselt seaduslik?
-
Külaline
Kogu see perearstindus on jaburus kuubis.
Mul oli kunagi perearst Lasnamäel 3 maja kaugusel. siis hakkas kolima, üha kaugemale ja kaugemale, kuni kolis... soome. õnneks kolisin ka ise ja õnnestus leida peale pikki otsinguid uus perearst uue kodu lähedal, tallinna kesklinnas, kelle nimistu oligi vaid ümbruskonna elanikud.
aga täna avastasin, et meie perearstikeskus on ravi tänavalt ära viidud... koplisse. (google mapsi järgi meie kodunt bussiga sinna 53 minutit, enne oli 10min jalutuskäigu kaugusel)
samas on ravi tänaval aga... pirita perearstikeskus.
ja paar aastat tagasi oli meedias palju juttu sellest, kuidas nõmme inimeste perearstid koliti ümber ülemistesse.
Mul oli kunagi perearst Lasnamäel 3 maja kaugusel. siis hakkas kolima, üha kaugemale ja kaugemale, kuni kolis... soome. õnneks kolisin ka ise ja õnnestus leida peale pikki otsinguid uus perearst uue kodu lähedal, tallinna kesklinnas, kelle nimistu oligi vaid ümbruskonna elanikud.
aga täna avastasin, et meie perearstikeskus on ravi tänavalt ära viidud... koplisse. (google mapsi järgi meie kodunt bussiga sinna 53 minutit, enne oli 10min jalutuskäigu kaugusel)
samas on ravi tänaval aga... pirita perearstikeskus.
ja paar aastat tagasi oli meedias palju juttu sellest, kuidas nõmme inimeste perearstid koliti ümber ülemistesse.
-
Külaline
Nii on see meilgi. Oma perearst on olemas, aga ta nii populaarne, et pigem saab aja tema kolleegidele, neid seal nimistus mitu, pakutakse sellele, kellel lähim vaba aeg, enamasti üks noorem arst. Et siis mis mõte on sel oma perearstil, kui sa teda kunagi ei näe ja käidki erinevatel. Kui mul lapsel vaja, siis ikka saan, teen kurja häält ja leitakse aeg, aga kui endal vaja, lähen pigem otse tasulisele eriarstile, saab kiirelt ega pea nii kaua ootama.
Kogu süsteem on mõttetu. Perearstid peaksid olema suures kliinikus, analüüsid ja uuringud kohe kõrval, kulutustes suur kokkuhoid, süsteemid ühiselt hooldatavad, kõnekeskused jne. See pidi ikka jabur tüüp olema, kes selle süsteemi juurutas, nüüd muidugi ei saa end enam lolliks teha, et muutma hakata.
Kogu süsteem on mõttetu. Perearstid peaksid olema suures kliinikus, analüüsid ja uuringud kohe kõrval, kulutustes suur kokkuhoid, süsteemid ühiselt hooldatavad, kõnekeskused jne. See pidi ikka jabur tüüp olema, kes selle süsteemi juurutas, nüüd muidugi ei saa end enam lolliks teha, et muutma hakata.
-
Külaline
Kogu see perearstisüsteem oli algusest peale läbikukkumiselel määratud. Hoiatati, aga see oli siis nii moodne, taheti kõike teha nagu väljamaal. Vähesed õnnelikud, kel on õnnestunud saada hea perearsti juurde, need kiidavad. Teiste jaoks on nende enda perearst pigem takistuseks.
-
Külaline
Tüütust perearstist rohkem häirib mind see, et enam ei saa eriarstide juurde saatekirju. Selleks peab vähemalt pool aastat perearsti ravi käes mitte paranema, et sa perearsti silmis kvalifitseeruksid õigusele see saatekiri saada. Lihtsam oleks inimesi soovil neid raha eest väljastada, kasvõi 50 eurot saatekiri. Täidaks Tervisekassa rahakotti ja inimesed saaksid abi. Praegu tundub süsteem olevat üles ehitatud nii, justkui loodetaks, et inimene juba eos läheb ise tasulise arsti juurde.Guest kirjutas: ↑21 Nov 2025 14:48 Kogu see perearstisüsteem oli algusest peale läbikukkumiselel määratud. Hoiatati, aga see oli siis nii moodne, taheti kõike teha nagu väljamaal. Vähesed õnnelikud, kel on õnnestunud saada hea perearsti juurde, need kiidavad. Teiste jaoks on nende enda perearst pigem takistuseks.
-
Külaline
Mina olen oma perearstiga väga rahul, lihtsalt juhtus nii, et hea arst ja süsteem toimib väga hästi. Kirjutad perearsti portaali, mis tahad, kohe saad. Kas retsepti pikenduse, saatekirja, töövõimetuslehe, vastuvõtu. Aga see on täitsa juhuslikult nii. Sest mul oli enne hoopis teine perearst, kes andis oma praksise teisele inimesele. Enne oli üks rist ja vilestsus. Helistasin tundide kaupa, kunagi toru ei võetud. Meilile ei vastatud. Muid suhtlemisvahendeid ei olnud. Kui kuidagi arsti juurde said, võttis sind vastu üldse pereõde, kes ütles, et pole häda midagi. Olin kord kuu aega haige, enne kui sain arsti juurde ja avastati kopsupõletik. Kümne aasta kohta kaks korda käisin vastuvõtul, siis ootasin ukse taga kaks tundi. Ja pärast lugesin ajakirjandusest, kui hästi dividende välja võtab. Aga õnneks ta oli juba piisavalt rikas, et pillid kokku pakkida 50 aasta vanuselt ja nüüd on uus arst. Muutusest küll keegi ei teavitanud, ka mitte sellest, et perearst on kolinud. Või siis sellest, et suhtlus toimub ainult perearsti portaali kaudu. Aga kui olin kõik need asjad iseseisvalt avastanud, siis nüüd on tõesti hästi kõik. Põletikunäitajad, hemogrammid, kardiogrammid teeb kohe pereõde sealsamas, kuskile eraldi minema ei pea. Kohe reageeritakse, kui ühendust võtad, tunni aja jooksul on retsept pikendatud, vastuvõtuaeg antud, töövõimetusleht avatud, saatekiri kirjutatud.
-
Külaline
Eesti perearstisüsteem on agoonias, kollapsis ja kraavis olnud viimased 20 aastat, ainult et nad ise seda ei tunnista. Mitte keegi eriarstidest ega patsientidest ei tea, millega nad tegelevad. Kuulda ja näha neid ei ole, koridorided ulub tuul, telefonid on pandud kas hääletule või blokeeritud (kinnine toon), mõnikord võib juhuslikult saada suhelda õega, kes teeb retseptid, annab (mõttetuid, põhjendamatuid) saatekirju ja hindab analüüside vastuseid valesti. Kus on arst ja mida teeb, seda ei tea keegi. See on masendav. Keelduvad krooniliste patsientide jälgimisest, ei tee jälgimiseks analüüse, ütlevad, et las eriarstid jälgivad ise ja teevad kõik, ärgu käsutagu vaest perearsti.
Nüüd uue rahastuse valguses kirjutas vihane perearst AR meedias, et tema teeb nädalas 90-100 töötundi (???!!!), aga paha süsteem arvestab 1,0 palga talle. Dividendidest ta vaikis.
<eriarst>
Nüüd uue rahastuse valguses kirjutas vihane perearst AR meedias, et tema teeb nädalas 90-100 töötundi (???!!!), aga paha süsteem arvestab 1,0 palga talle. Dividendidest ta vaikis.
<eriarst>
-
Külaline
Ära jaburda. Mina näiteks saan oma perearstiga kontakti täpselt siis, kui vaja. Kõik vajalikud analüüsid saavad tehtud. (Tallinnas, Nõmmel).Guest kirjutas: ↑21 Nov 2025 19:41 Eesti perearstisüsteem on agoonias, kollapsis ja kraavis olnud viimased 20 aastat, ainult et nad ise seda ei tunnista. Mitte keegi eriarstidest ega patsientidest ei tea, millega nad tegelevad. Kuulda ja näha neid ei ole, koridorided ulub tuul, telefonid on pandud kas hääletule või blokeeritud (kinnine toon), mõnikord võib juhuslikult saada suhelda õega, kes teeb retseptid, annab (mõttetuid, põhjendamatuid) saatekirju ja hindab analüüside vastuseid valesti. Kus on arst ja mida teeb, seda ei tea keegi. See on masendav. Keelduvad krooniliste patsientide jälgimisest, ei tee jälgimiseks analüüse, ütlevad, et las eriarstid jälgivad ise ja teevad kõik, ärgu käsutagu vaest perearsti.
<eriarst>
-
Külaline
Uskumatu kui palju nad dividende saavad lisaks headele palkadele
https://www.ohtuleht.ee/1144812/analuus ... -miljoneid
https://www.ohtuleht.ee/1144812/analuus ... -miljoneid
Mõni lillelaps arvab siiani, et perearst ootab uksel lilledega?
Dividende saada ei tohi: perearst peab tööd tegema null kasumiga ja heast tahtest. Tema karaskil ei tohi olla vorsti lõhnagi. Kui siis eelmise aasta hapukurgi lõhn.
Dividende saada ei tohi: perearst peab tööd tegema null kasumiga ja heast tahtest. Tema karaskil ei tohi olla vorsti lõhnagi. Kui siis eelmise aasta hapukurgi lõhn.
-
Külaline
Mul sama kogemus Tallinnas Pirital, aga saan täiesti aru, et enamusel on selle teemaga palju halvemini. Eriti seal, kus perearst(id) pole saanud või suutnud tervisekeskuse alla koonduda ja kus üks perearst tõmbleb kümnel rindel.Külaline kirjutas: ↑21 Nov 2025 19:49Ära jaburda. Mina näiteks saan oma perearstiga kontakti täpselt siis, kui vaja. Kõik vajalikud analüüsid saavad tehtud. (Tallinnas, Nõmmel).
-
Külaline
No just. Kõigepealt sunniti riigi poolt kõik petearstid ettevõtjateks, olenemata sellest, kas sul on selleks eelsoodumust, isikuomadusi või mingitki tahet. No ja kui siis peale mitukümmet aastat rabelemist võtad dibidende - kuna ettevõtja sa ju oled - tullakse neid ka veel üle lugema ja arvustama. Otsustatagu siis juba ära, misasi see perearst on, palgatööraja või ettevõtja, spetsialist või juht. Või peab ta kõik ühes olema, sealjuures veel sujuvalt 24/7 telefonile vastama ja seda kõike tasuta tegema?
-
Külaline
-
Külaline
Mul sama seis. Õismäelt viidi ära Koplisse.Külaline kirjutas: ↑20 Nov 2025 21:43õnnestus leida peale pikki otsinguid uus perearst uue kodu lähedal, tallinna kesklinnas, kelle nimistu oligi vaid ümbruskonna elanikud.
aga täna avastasin, et meie perearstikeskus on ravi tänavalt ära viidud... koplisse. (google mapsi järgi meie kodunt bussiga sinna 53 minutit
-
Külaline
Tasuta ei tee ta mitte üht liigutust. Keegi ei eelda mingit 24/7 kuskil telefoni otsas passimist, lihtsalt elementaarset töökorraldust, et kuidas need patsiendid siis kontakti saavad. Ühed arstid saavad kõik suurepäraselt korraldatud, teised jälle üldsegi mitte.Või peab ta kõik ühes olema, sealjuures veel sujuvalt 24/7 telefonile vastama ja seda kõike tasuta tegema?
-
Külaline
Kas tehtud analüüsid ja uuringud, kuhu perearst saadab, läheb temale eraldatud rahadest?
-
Külaline
Ilmselt jah, sest väga kitsid nad sellega on. Eriti veel eriarsti juurde suunamisega. Samas eriarstid teevad lahkemalt uuringuid. Jabur on see süsteem.Külaline kirjutas: ↑25 Nov 2025 08:30Kas tehtud analüüsid ja uuringud, kuhu perearst saadab, läheb temale eraldatud rahadest?
-
Külaline
Kui see uuringute tasu läheb ikka perearsti rahakotist....siis sel oma plussid ja miinused. Miinuseks on see et mõtleb tõsiselt uuringu vajadusele. Raske saada uuringule.
Kui see ei sõltuks perearsti rahast, siis ta saadaks kõik igaks juhuks uuringule ja järjekorrad mis niigi pikad, oleks veel pikemad.
Kui see ei sõltuks perearsti rahast, siis ta saadaks kõik igaks juhuks uuringule ja järjekorrad mis niigi pikad, oleks veel pikemad.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline