Mulline on normaalne temperatuurilangus majas, kui ei küta?
-
Külaline
Mulline on normaalne temperatuurilangus majas, kui ei küta?
Mitu kraadi on aktsepteeritav toatemperatuuri vähenemine ööpäevas, kui välistemperatuur on 0 (nagu praegu) ja toas on algselt 22 kraadi ning siis ei ole järgneva 24 tunni jooksul toas ühtegi soojusallikat?
-
Külaline
See on üpris rumal küsimus, kuna keegi meist ei tea, kuidas sinu maja soojustatud on ja kas sul on 3-kordse paketiga uued aknad või vanad nõukaaegsed, kust tull sisse ja välja puhub.Guest kirjutas: ↑15 Nov 2025 09:54 Mitu kraadi on aktsepteeritav toatemperatuuri vähenemine ööpäevas, kui välistemperatuur on 0 (nagu praegu) ja toas on algselt 22 kraadi ning siis ei ole järgneva 24 tunni jooksul toas ühtegi soojusallikat?
-
Külaline
Ma ei küsinud midagi sellist, vaid just, milline on normaalne või aktsepteeritav temperatuurilangus. Siis tean, kuidas soojustada või milliseid meetmeid tarvitusele võtta.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 10:10See on üpris rumal küsimus, kuna keegi meist ei tea, kuidas sinu maja soojustatud on ja kas sul on 3-kordse paketiga uued aknad või vanad nõukaaegsed, kust tull sisse ja välja puhub.
Hooneid ei soojustata temperatuurilanguse alusel. Kasutage tunnustatud projekteerijat ja välistate ka muud probleemid (ventilatsioon ja niiskus).Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 10:19Ma ei küsinud midagi sellist, vaid just, milline on normaalne või aktsepteeritav temperatuurilangus. Siis tean, kuidas soojustada või milliseid meetmeid tarvitusele võtta.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 10:10See on üpris rumal küsimus, kuna keegi meist ei tea, kuidas sinu maja soojustatud on ja kas sul on 3-kordse paketiga uued aknad või vanad nõukaaegsed, kust tull sisse ja välja puhub.
-
Külaline
Mul ei ole kummagagi probleemi ja projekteerima ei hakka keegi siin 100-aastases majas enam midagi. Ma tahan teada, millist temperatuurilangust (või teistpidi: soojapidavust) peetakse aktsepteeritavaks, et saada aru, kas üldse peaks muretsema lisasoojustuse või täiendavate kütteallikate pärast. Mingid standardid ju peavad olemas olema.
-
Külaline
kui minul on toas 22 kraadi ja ma ööpäeva ei küta, siis on 20-21 olenevalt ilmast. külmalaine ajal võib ka alla 20 langeda. Pelgulinna renoveeritud puumaja, kümneaastased puialumiiniumaknad, kolm tuba.
-
Külaline
Esiteks: Kas su maja on eramaja või kortermaja?
-
Külaline
Kui üldse ei küta siis, minimaalne temperatuur, mis pakase korral veebruaris -5 kraadi, mitte vähem.
-
Külaline
Soojustamata talumajades langeb umbes 9 tunni jooksul 4 kraadi madalamaks.
-
Külaline
Kui üldse ei küta võib talvel põrandal ka null kraadi olla.
-
Külaline
parandus +5Guest kirjutas: ↑15 Nov 2025 12:58 Kui üldse ei küta siis, minimaalne temperatuur, mis pakase korral veebruaris -5 kraadi, mitte vähem.
-
Külaline
meil oli sama teema täna hommikusöögilauas arutlusel, sest sel nädalal suvilasse ei jõua, aga seal on vesi veel boilerist välja laskmata, aga sealkandis näitab EMHI järgmiseks nädalaks stabiilselt miinuskraade.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 09:54 Mitu kraadi on aktsepteeritav toatemperatuuri vähenemine ööpäevas, kui välistemperatuur on 0 (nagu praegu) ja toas on algselt 22 kraadi ning siis ei ole järgneva 24 tunni jooksul toas ühtegi soojusallikat?
Meie arutelu päädis arvamusega, et kui enne oli majas +14, ja kui temp langeb kütmata majas 2 kraadi ööpäevas, siis hiljemalt järgmise nädala lõpul võivad torud jäässe minna, aga ei pruugi.
Kui aga teemaalgatajal oli temp lausa 22 kraadi, siis peaks, siis kõrgemate temp-de korral peaks olema langus kiirem ja siis mingil hetkel stabiliseeruma, st homseks vast 14-16 kraadile kukkunud.
Torud on vastu seina või soojustamata vundamendilähedal, seal võib enne miinuskraad tekkida, aga kuna maapind on jäätumata ja miinust üle -5 ei tule ega retsi tuult, siis ei jäätu need torud lõhki loodetavasti.
Ei standardid ega normid ei võta aluseks temperatuuri langust. Topi soojustus sissepoole, kastepunkt nihkub konstruktsiooni sisse ja mädandab selle 100 aastase onni ära ja viimane kukubki ilusti kokku.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 11:06Mul ei ole kummagagi probleemi ja projekteerima ei hakka keegi siin 100-aastases majas enam midagi. Ma tahan teada, millist temperatuurilangust (või teistpidi: soojapidavust) peetakse aktsepteeritavaks, et saada aru, kas üldse peaks muretsema lisasoojustuse või täiendavate kütteallikate pärast. Mingid standardid ju peavad olemas olema.
-
Külaline
Kraaviservas oli juba lund. Läheb külmaks.
-
Külaline
Palkmajaga pole väga midagi teha jah, niiskustõkke kangas ja siis tuuletõkkeplaat ja laudis peale. Kõike mida rohkem panna, läheb asi mädanema.Ants kirjutas: ↑15 Nov 2025 19:56Ei standardid ega normid ei võta aluseks temperatuuri langust. Topi soojustus sissepoole, kastepunkt nihkub konstruktsiooni sisse ja mädandab selle 100 aastase onni ära ja viimane kukubki ilusti kokku.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 11:06Mul ei ole kummagagi probleemi ja projekteerima ei hakka keegi siin 100-aastases majas enam midagi. Ma tahan teada, millist temperatuurilangust (või teistpidi: soojapidavust) peetakse aktsepteeritavaks, et saada aru, kas üldse peaks muretsema lisasoojustuse või täiendavate kütteallikate pärast. Mingid standardid ju peavad olemas olema.
-
Külaline
Hetkel pole ju küsimus üldse selles, kuhu soojustust toppida, vaid kas üldse on vaja toppida või on tegelikult olukord normaalne. Lisaks on teatavasti vähemalt sama oluline kui soojustus ka tuulepidavus. Ehk kui liiga palju tuult pääseb näiteks seina ja vundamendi vahelt sisse, tõmbab kiiresti maja külmaks.
-
Külaline
Pane õhksoojuspump ja hoiab toad 16 kraadi juures, piisav.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 20:06Hetkel pole ju küsimus üldse selles, kuhu soojustust toppida, vaid kas üldse on vaja toppida või on tegelikult olukord normaalne. Lisaks on teatavasti vähemalt sama oluline kui soojustus ka tuulepidavus. Ehk kui liiga palju tuult pääseb näiteks seina ja vundamendi vahelt sisse, tõmbab kiiresti maja külmaks.
-
Külaline
See niiskustõke peab ju ikka palkidest seespool olema. Puitehitise loogika on, et mida väljapoole, seda hingavamaks.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 20:02Palkmajaga pole väga midagi teha jah, niiskustõkke kangas ja siis tuuletõkkeplaat ja laudis peale. Kõike mida rohkem panna, läheb asi mädanema.
-
Külaline
Mehhhh? Tuul tuleb ometi väljast sisse mitte vastupidi.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 20:07See niiskustõke peab ju ikka palkidest seespool olema. Puitehitise loogika on, et mida väljapoole, seda hingavamaks.Külaline kirjutas: ↑15 Nov 2025 20:02Palkmajaga pole väga midagi teha jah, niiskustõkke kangas ja siis tuuletõkkeplaat ja laudis peale. Kõike mida rohkem panna, läheb asi mädanema.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: xqwerty ja 2 külalist