Tundlikkus või oskamatus suhelda
-
Külaline
Tundlikkus või oskamatus suhelda
Mul on olnud 3 juhtumit lühikese aja jooksul, mida võiks nimetada suhtlushäireks. Ja ma ei tea, kummal on õigus.
Juhtum tööl, kus ülemus pingesituatsioonis tema jaoks, jagas korraldusi närviliselt ja ilma viisakussõnadeta. Pärast kolleegid ütlesid et ta oli kuri, ebameeldiv ja nad solvusid ja said haiget. Aga kaevata ka nagu pole, sest sõnad olid kõik ok, ainult toon oli vale nende jaoks.
Teine olukord ka tööl. Teise osakonna töötaja tuli ja ütles, et me kasutame üht töövahendit raiskavalt. Jälle kolleegid solvusid ja rääkisid et ta tuli ja sõimas, oli vastik. Minu arust polnud. Rääkis tavaliselt. Ei vandunud, ei tõstnud häält. Aga toon polnud sõbralik ja positiivne. Ta ütles et me teeme talle tööd juurde ja samas raiskame vahendit. Meil oli oma põhjus selle nö raiskamisel. Me ei jõudnudki pooli rahuldavale kokkuleppele. Eks nüüd vaidlus jätkub ülemuste tasandil.
Kolmas olukord kodus lastega ja mehega. Mees küsis mehe häälega, et mis ta siis peab tegema, oli üks väike arutelu. Lapsed solvusid. Et isa karjub ja on kuri.
Ma kardan et ma ise ei oska ka suhelda. Ei oska äkki olla piisavalt pehme ja positiivne oma korraldustega. Võin näida ka äkki kuri, kui midagi ütlen. Ilma tegelikult midagi halba mõtlmata. Kui palju te suhtluses mõtlete, et äkki te toon või sõnad pole teistele sõbralik, toetav ja nad saavad ehk haiget?
Juhtum tööl, kus ülemus pingesituatsioonis tema jaoks, jagas korraldusi närviliselt ja ilma viisakussõnadeta. Pärast kolleegid ütlesid et ta oli kuri, ebameeldiv ja nad solvusid ja said haiget. Aga kaevata ka nagu pole, sest sõnad olid kõik ok, ainult toon oli vale nende jaoks.
Teine olukord ka tööl. Teise osakonna töötaja tuli ja ütles, et me kasutame üht töövahendit raiskavalt. Jälle kolleegid solvusid ja rääkisid et ta tuli ja sõimas, oli vastik. Minu arust polnud. Rääkis tavaliselt. Ei vandunud, ei tõstnud häält. Aga toon polnud sõbralik ja positiivne. Ta ütles et me teeme talle tööd juurde ja samas raiskame vahendit. Meil oli oma põhjus selle nö raiskamisel. Me ei jõudnudki pooli rahuldavale kokkuleppele. Eks nüüd vaidlus jätkub ülemuste tasandil.
Kolmas olukord kodus lastega ja mehega. Mees küsis mehe häälega, et mis ta siis peab tegema, oli üks väike arutelu. Lapsed solvusid. Et isa karjub ja on kuri.
Ma kardan et ma ise ei oska ka suhelda. Ei oska äkki olla piisavalt pehme ja positiivne oma korraldustega. Võin näida ka äkki kuri, kui midagi ütlen. Ilma tegelikult midagi halba mõtlmata. Kui palju te suhtluses mõtlete, et äkki te toon või sõnad pole teistele sõbralik, toetav ja nad saavad ehk haiget?
-
Külaline
Ma arvan, et sa oled normaalne inimene. Mul on ka sellised kolleegid, kes muudkui solvuvad ja võtavad igasugust ütlemist isiklikult. Meil on iga päev mingi selline teema töö juures üleval. Ma ei mõista neid.
-
Külaline
Kui inimesed solvuvad ainult neile teadaoleval ettekujutatud põhjusel, siis on see kindlasti mingi vaimne häire, lisaks on see ülemuse aja raiskamine.
Nende enda pea on neile paras karistus.
Mees peab laste taktikepi all enda suhtlemisoskust korrigeerima … veider lugeda, aga kui lapsed on varem igas olukorras harjunud saama oma tahtmist, siis vist isegi loogiline asjade kâik.
Nende enda pea on neile paras karistus.
Mees peab laste taktikepi all enda suhtlemisoskust korrigeerima … veider lugeda, aga kui lapsed on varem igas olukorras harjunud saama oma tahtmist, siis vist isegi loogiline asjade kâik.
-
Külaline
Kõik solvujad on minu arust vaimse häirega. See on üks kõige koledamaid ja närvi ajavamaid asju üldse. Sellistest ei hakka kahju ka.
-
Külaline
Hääletoon on viis, kuidas me sõnu väljendame. Just hääletoon annab kaasvestlejale edasi tegeliku sõnumi.
Tuleb jälgida, kuidas end väljendame, häälekõla, tooni, rütmi ja rõhku, sest muidu võib tekkida arusaamatusi.
Head juhid oskavad ka halbu uudiseid taktitundeliselt edastada.
Kellelegi ei meeldi halbu uudiseid teatada, kuid iga juht teab, et see on osa tema tööst. Häid juhte eristab oskus halbu uudiseid taktitundeliselt edasi anda.
Ei pea kasutama kurja või ranget tooni. See tekitab alluvates trotsi. Edasta info normaalse hääletooniga.
Tuleb jälgida, kuidas end väljendame, häälekõla, tooni, rütmi ja rõhku, sest muidu võib tekkida arusaamatusi.
Kellelegi ei meeldi halbu uudiseid teatada, kuid iga juht teab, et see on osa tema tööst. Häid juhte eristab oskus halbu uudiseid taktitundeliselt edasi anda.
Ei pea kasutama kurja või ranget tooni. See tekitab alluvates trotsi. Edasta info normaalse hääletooniga.
-
Külaline
Vaimne häire on ülemusel, kes ei suuda kasutada normaalset hääletooni alluvatega suhtlemisel. Arvab, et tal on õigus häält tõsta, sest ta on ülemus. Valesti arvab. Mingu juhtide koolitusele!Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 07:45Kui inimesed solvuvad ainult neile teadaoleval ettekujutatud põhjusel, siis on see kindlasti mingi vaimne häire, lisaks on see ülemuse aja raiskamine.
https://veebihai.ee/hea-juhi-omadused/
Punkt 8.
-
Külaline
Mul on sama probleem. Olen otsekohene ja ütlengi otse kui mingi asi meeldib või ei meeldi, sõpradega probleeme ei teki. Tööl aga on teine asi, kuigi enamasti olen heatujuline ja kannatlik, siis ootamatu probleem korral otsustan kiiresti ja jagan korradused laiali ilma pikemalt mõtlemata. Vanad olijad tunnevad mind ega solvu, aga uute ja eriti noortega tuleb tõepoolest õrnalt ringi käia. Ma olen hakanud aru saama, kust on tulnud väljend lumehelbekeste kohta. Ma kohe ei oska nendega samale lainele saada.
Oli üks olukord laos, kus tööl siis valdavalt mehed, (seal oma juht ka, nende töösse tavaliselt ma eriti ei sekkugi). Üks "tarkpea" oli siis ühe kaubaaluse ladustanud üliohtlikku kohta, kus ta iial olla ei oleks tohtinud. See alus kukkuski alla ja kui keegi oleks hetkel seal all olnud....nii, oskate ette kujutada. Lõplik vastutus oli igal juhul minul. Läksin kohale ja ütlesin suure ärritusega midagi, küll osaliselt teises keeles, aga mõte oli kõigil selge, et kuidas saab olla selline ajukääbus, et ei näe oma tegevuse tagajärgi.
Ma ei tea, kas põhjuseks oli see, et olen naine, aga seda nad mälusid veel kaua ja rääkisid kõigile, et kuidas ikka nii saab ütelda. See, mis oleks võinud olla tagajärg, jäi täiesti tähelepanu alt välja. Kord küll paranes pärast seda. Ja ma pole kunagi kahetsenud oma sõnu.
Oli üks olukord laos, kus tööl siis valdavalt mehed, (seal oma juht ka, nende töösse tavaliselt ma eriti ei sekkugi). Üks "tarkpea" oli siis ühe kaubaaluse ladustanud üliohtlikku kohta, kus ta iial olla ei oleks tohtinud. See alus kukkuski alla ja kui keegi oleks hetkel seal all olnud....nii, oskate ette kujutada. Lõplik vastutus oli igal juhul minul. Läksin kohale ja ütlesin suure ärritusega midagi, küll osaliselt teises keeles, aga mõte oli kõigil selge, et kuidas saab olla selline ajukääbus, et ei näe oma tegevuse tagajärgi.
Ma ei tea, kas põhjuseks oli see, et olen naine, aga seda nad mälusid veel kaua ja rääkisid kõigile, et kuidas ikka nii saab ütelda. See, mis oleks võinud olla tagajärg, jäi täiesti tähelepanu alt välja. Kord küll paranes pärast seda. Ja ma pole kunagi kahetsenud oma sõnu.
-
Külaline
Mõni kodanik kindlasti solvuks ka seesuguse viisakussõnadeta järsu ja käskivas toonis vastuse peale. Peaksid ka äkki kuhugi koolitusele minema?Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 13:08Vaimne häire on ülemusel, kes ei suuda kasutada normaalset hääletooni alluvatega suhtlemisel. Arvab, et tal on õigus häält tõsta, sest ta on ülemus. Valesti arvab. Mingu juhtide koolitusele!
-
Külaline
Tegelikult liiga pehmel toonil öeldu ei jõua alluvatele kohale, ei panda tähele. Keegi ei võta tõsiselt ja kõik läheb samamoodi edasi.Guest kirjutas: ↑02 Nov 2025 13:02 Hääletoon on viis, kuidas me sõnu väljendame. Just hääletoon annab kaasvestlejale edasi tegeliku sõnumi.
-
Külaline
Kui ei oska, on see paha, aga solvujad ei kõlba kuhugi. Nagu lasteaed.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 13:08Vaimne häire on ülemusel, kes ei suuda kasutada normaalset hääletooni alluvatega suhtlemisel. Arvab, et tal on õigus häält tõsta, sest ta on ülemus. Valesti arvab. Mingu juhtide koolitusele!Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 07:45Kui inimesed solvuvad ainult neile teadaoleval ettekujutatud põhjusel, siis on see kindlasti mingi vaimne häire, lisaks on see ülemuse aja raiskamine.
https://veebihai.ee/hea-juhi-omadused/
Punkt 8.
-
Külaline
Keegi ei solvu normaalsel toonil antud käskude või info peale. Solvutakse siis kui ülemus kasutab vastikut tooni.
-
Külaline
Unusta ära. Solvuja solvub alati, sest tegu on solvujaga. Paljud inimesed ei solvu kunagi, isegi siis, kui keegi nende peale röögiks. Solvumine tuleneb inimesest endast, mitte teisest, kellele reageeritakse. Solvumine on ebakindluse ja madala enesehinnangu tunnus.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 20:09 Keegi ei solvu normaalsel toonil antud käskude või info peale. Solvutakse siis kui ülemus kasutab vastikut tooni.
-
Külaline
Ma ei ole üldse nõus. Käske alluvatele saab ja peab andma normaalse hääletooniga. Ei pea nunnutama, vaid rääkima normaalse tooniga.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 20:22Solvuja solvub alati, sest tegu on solvujaga. Paljud inimesed ei solvu kunagi, isegi siis, kui keegi nende peale röögiks. Solvumine tuleneb inimesest endast, mitte teisest, kellele reageeritakse. Solvumine on ebakindluse ja madala enesehinnangu tunnus.
Kui sind ei häiri, kui su peale röögitakse(nagu sa kirjutad), siis tegelikult pole selline käitumine normaalne. Mina küll ei taha, et keegi mu peale röögiks või üldse vastiku häälega räägiks. Ole inimene ja suhtle teistega ilusti.
-
Külaline
Minu ajal väljendasid õpetajad ennast sageli ebameeldivas toonis või karjusid laste peale. Olin kooliajal kasvatatud nii, et pole vahet, mis toonis õpetaja midagi ütleb, ära võta südamesse, vaid tee, mis öeldi. See tuli mul päris hästi välja - ma ei solvunud ega ei läinud isegi stressi. Ja oli kooliajal mõnes mõttes kasulik küll, kuna närvilise ja nähvava õpetaja aines paljudel õppeedukus langes, mina aga sain ikka head hinded.
Täiskasvanuna vaatan mööda, kui kellegi vihane hääletoon oli ühekordne. Siis võtan nii, et ok, vihastas, võibolla oli liigselt pingid kuhjunud või muidu halb päeva, aga muidu on inimene ju normaalne. Kui aga ebameeldiv toon on tavapärane, on ikkagi raske taluda sellist asja. Ma endiselt ei solvu, küll aga nüüd, täiskasvanuna tunnen, et ma lähen stressi. Väljendub see nii, et ei taha stressi ajavat inimest näha ega kuulda, tegemist teha.
Ise arvan, et ülitundlik ma ei ole. Aga kuskil on taluvuspiir ja mõned ületavad selle. Sellistega tegemist teha ei taha.
Ise olen ettevaatlik pahameele, pettumuse vms. väljanäitamise teistele inimestele väljanäitamise osas. Püüan öelda rahuliku tooniga. Väljaarvatud oma laste puhul, kui ma näen, et emme leebem toon ja sõnastus üldse ei mõju, siis olen "kuri emme" ehk ütlen karmima väljendusviisiga üle.
Täiskasvanuna vaatan mööda, kui kellegi vihane hääletoon oli ühekordne. Siis võtan nii, et ok, vihastas, võibolla oli liigselt pingid kuhjunud või muidu halb päeva, aga muidu on inimene ju normaalne. Kui aga ebameeldiv toon on tavapärane, on ikkagi raske taluda sellist asja. Ma endiselt ei solvu, küll aga nüüd, täiskasvanuna tunnen, et ma lähen stressi. Väljendub see nii, et ei taha stressi ajavat inimest näha ega kuulda, tegemist teha.
Ise arvan, et ülitundlik ma ei ole. Aga kuskil on taluvuspiir ja mõned ületavad selle. Sellistega tegemist teha ei taha.
Ise olen ettevaatlik pahameele, pettumuse vms. väljanäitamise teistele inimestele väljanäitamise osas. Püüan öelda rahuliku tooniga. Väljaarvatud oma laste puhul, kui ma näen, et emme leebem toon ja sõnastus üldse ei mõju, siis olen "kuri emme" ehk ütlen karmima väljendusviisiga üle.
-
Külaline
Loomulikult mind häirib, aga sel juhul kutsun vastase korrale ja vihastan, mitte ei solvu. Solvumine on midagi nii võigast, et see inimene kaotab oma austusest absoluutselt tüki.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 20:29Ma ei ole üldse nõus. Käske alluvatele saab ja peab andma normaalse hääletooniga. Ei pea nunnutama, vaid rääkima normaalse tooniga.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 20:22Solvuja solvub alati, sest tegu on solvujaga. Paljud inimesed ei solvu kunagi, isegi siis, kui keegi nende peale röögiks. Solvumine tuleneb inimesest endast, mitte teisest, kellele reageeritakse. Solvumine on ebakindluse ja madala enesehinnangu tunnus.
Kui sind ei häiri, kui su peale röögitakse(nagu sa kirjutad), siis tegelikult pole selline käitumine normaalne. Mina küll ei taha, et keegi mu peale röögiks või üldse vastiku häälega räägiks. Ole inimene ja suhtle teistega ilusti.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑02 Nov 2025 07:02 Ei vandunud, ei tõstnud häält. Aga toon polnud sõbralik ja positiivne.
Kusjuures, alati ei sõltugi pehmusest ja leebusest.
Mõni võib ülemus võib olla koleeriline, kes pingesitsuatsioonis ei hoia värve kokku - teeb kõva häält, vehib kätega, vannub, utreerib olukorda, käsutab otsesõnu. Aga alluvad ei vihastagi eriti tema peale. Läheb olukord mööda, naeratab jälle ja imelik tundub solvuda.
Teine ei tõsta pingeolukorras häält, ei vannu, räägib rahulikult - aga inimesed tõmbavad nina vingu, haavuvad, kritiseerivad temas kõike.
Ilmselt on siin mingi teema, et milline isiklik "energia" (karisma) inimesel on. Mõne "energiaga" inimesi teised inimesed taluvad juhina paremini ja mõnda kehvemini.
-
Külaline
Eks see solvumine läheb juba üsna lähedases tulevikus moest välja. AI tulekuga, mil paljud töökohad väga järsku ära kaovad, on eelis neil, kes tahavad ja oskavad suhelda. Helbed jäävad nurka nutma ja oma naba nokkima. Tulevik on mitmekülgsete teadmistega ja vastupidavate inimeste päralt.Guest kirjutas: ↑03 Nov 2025 18:36Guest kirjutas: ↑02 Nov 2025 07:02 Ei vandunud, ei tõstnud häält. Aga toon polnud sõbralik ja positiivne.
Kusjuures, alati ei sõltugi pehmusest ja leebusest.
Mõni võib ülemus võib olla koleeriline, kes pingesitsuatsioonis ei hoia värve kokku - teeb kõva häält, vehib kätega, vannub, utreerib olukorda, käsutab otsesõnu. Aga alluvad ei vihastagi eriti tema peale. Läheb olukord mööda, naeratab jälle ja imelik tundub solvuda.
Teine ei tõsta pingeolukorras häält, ei vannu, räägib rahulikult - aga inimesed tõmbavad nina vingu, haavuvad, kritiseerivad temas kõike.
Ilmselt on siin mingi teema, et milline isiklik "energia" (karisma) inimesel on. Mõne "energiaga" inimesi teised inimesed taluvad juhina paremini ja mõnda kehvemini.
*see on minu tagasihoidlik ennustus
-
Külaline
See AI on ainult täna tasuta, varsti hakkad maksma ja siis loobud. Kuhu need töökohad kaovad kui ettevõtjad saavad aru küll kuidas AI neid enda külge üritab orjastada. Lisaks on AI ka hea tööstusluure osakond sinu enda arvutis eks. Kõik mis sa sinna kirjutad, kirjutab tema oma firmasse.Külaline kirjutas: ↑03 Nov 2025 19:28
Eks see solvumine läheb juba üsna lähedases tulevikus moest välja. AI tulekuga, mil paljud töökohad väga järsku ära kaovad, on eelis neil, kes tahavad ja oskavad suhelda. Helbed jäävad nurka nutma ja oma naba nokkima. Tulevik on mitmekülgsete teadmistega ja vastupidavate inimeste päralt.
AI läheb tasuliseks, alguses on odav ja siis hind tõuseb ja tõuseb. Aga loobuda ka ei saa, sest peab inimesed tagasi palkama jne. Aga maksad.
Inimene on alati parem kulu, saab lahti lasta kui ei ole vaja, aga AI eest maksad koguaeg.
-
Külaline
AI on meil siiski juba päris head aastad olnud kasutada, nii et arusaamatuks jääb, mis töökohad veel kaduma peaks hakkama.Külaline kirjutas: ↑03 Nov 2025 19:28Eks see solvumine läheb juba üsna lähedases tulevikus moest välja. AI tulekuga, mil paljud töökohad väga järsku ära kaovad, on eelis neil, kes tahavad ja oskavad suhelda. Helbed jäävad nurka nutma ja oma naba nokkima. Tulevik on mitmekülgsete teadmistega ja vastupidavate inimeste päralt.
Väga õige!Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 20:22Unusta ära. Solvuja solvub alati, sest tegu on solvujaga. Paljud inimesed ei solvu kunagi, isegi siis, kui keegi nende peale röögiks. Solvumine tuleneb inimesest endast, mitte teisest, kellele reageeritakse. Solvumine on ebakindluse ja madala enesehinnangu tunnus.Külaline kirjutas: ↑02 Nov 2025 20:09 Keegi ei solvu normaalsel toonil antud käskude või info peale. Solvutakse siis kui ülemus kasutab vastikut tooni.
Sama teema on ka siin foorumis: niipea kui sinu arvamus erineb foorumi üldisest massist oled kohe persona non grata ja karjuja ja solvaja ja mida iganes veel. Vati sees kasvatatud labiilsed lillelapsed.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 3 külalist