Lehtede riisumine enne talve

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Lehtede riisumine enne talve

Postitus Postitas Külaline »

Eelmistel aastatel ma ei riisunud sügisel lehti Jätsin putukatele võimaluse talvituda. Aga nüüd on see hispaania teetigude jutt, et peaks riisuma, et need armastavad ka lehtefed talvituda.
Mida oleks nüüd õige teha. Riisuda või mitte?
Külaline

Meie riisume enamuse, hilised lehed jätame alles. Kui üldse ei riisu, siis tekib liigne niiskus ja hallitus (muru ei saa õhku). Ühel aastal olime hilisügisel pikalt Eestist ära ja muru toibutamine võttis kevadel üksjagu aega, kohati oli mustad laigud.
Külaline

Mul ei ole õnneks aias suurte või kehvasti lagunevate lehtedega puid nagu vahtrad või tammed. Küll on rohkelt viljapuid, aga nende lehti pole kunagi pidanud vajalikuks riisuda. Kuidagi on nii, et esiteks langevad need aeglaselt, st ei moodusta korraga tihket vaipa ja teiseks ajab tuul neid piisavalt laiali. Kui oleks õure, laselsin võib-olla niidukiga multširežiimis üle, aga seni pole kunagi vaja olnud.
Külaline

Me ei riisu, multšime puruks.
Külaline

Hispaania tigusid ei ole, aga kui oleks, siis võidelda oleks keeruline, sest külas on ju taludel mitukümmend ha maad ümber (põllud, metsad), sellelt kõigelt tigusid ja nende mune ära korjata oleks ebareaalne.

Riisun vahtra, õunapuu jm. lehed ära sissesõiduteelt ja maja lähemast ümbrusest, et maja lähem ümbrus näeks rohelisem (muru) ja korralikum välja.
Eelistan seda teha sügisel, sest kevadel on lumikellukesed, mis tulevad maast välja nii vara, et riisumist enne nende õitsemist ajastada on keeruline.
Õue äärealadel (kus on vahtraid, tamm, pärn, saared, pihlakad) jäävad lehed puude alla nagu on. Õu on suur ja kõiki lehti kokku kraapida ei näe mõtet.
Külaline

Kui ma riisun ära ja panen lehed oma komposti, tõstan teeteod ja munad vaid teise kohta?
Kui viiks lehed jäätmejaama, oleks see parem? Ma oma aias pole neidveel näinud. Aga kodust u 500m kaugusel küll.
Kui ma riisun lehed, ei anna ma suurel pinnal võimalust neil mugavalt talvituda, ma arvan nii. Vaielge vastu, et asi saaks selgemaks
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist