On siin juriste

Külaline

On siin juriste

Postitus Postitas Külaline »

Ehk siin leidub juriste, kes oskavad vastata. Kas testamendile saab teha lisadokumendi, mis välistab tehtud testamendi muutmist?
Külaline

Ei saa.
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Abikaasade vastastikkust testamenti ei saa ühepoolselt muuta.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Arutleja kirjutas: 21 Okt 2025 11:53Abikaasade vastastikkust testamenti ei saa ühepoolselt muuta.
Aga sugulaste vahelist?
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Külaline kirjutas: 21 Okt 2025 11:55
Arutleja kirjutas: 21 Okt 2025 11:53Abikaasade vastastikkust testamenti ei saa ühepoolselt muuta.
Aga sugulaste vahelist?
Ei tea sellist pärimisliiki.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

pole jurist, aga üsna kindel et sellist asja ei saa teha.
Mul tuleb meelde selline case, et inimene, kes usub et ta on poole aasta pärast totu, tahaks et ta ise ei saaks oma testamenti meeltesegaduses muuta?
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2025 12:31pole jurist, aga üsna kindel et sellist asja ei saa teha.
Mul tuleb meelde selline case, et inimene, kes usub et ta on poole aasta pärast totu, tahaks et ta ise ei saaks oma testamenti meeltesegaduses muuta?
Muutuvadki paraku totuks teatud ikka jõudes ja mida vanemaks saadakse.
Külaline

Ehk saab kinkelepingu teha tingimusega et kingituse saab kätte pärast kinkija surma. Kinkelepingut on raskem muuta.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2025 12:47Ehk saab kinkelepingu teha tingimusega et kingituse saab kätte pärast kinkija surma. Kinkelepingut on raskem muuta.
Mu mäletamist mööda saab kinkelepingu tühistada, äkki oli aasta jooksul peale kinkimist.
Külaline

jaa, kõike saab tühistada. Ka pärimislepingut, mis sätestab, et teine osanik saab näiteks teise osad endale tema surma korral. Kui pärast seda teeb uue destamendi vm, tühistab see eelmise. Ja ka see, et see päritav ese peab ka alles olema selleks hetkeks. Näiteks ma võin teha testamendi, et pärandan maja või sularaha.... aga pärast minu surma avastatakse, et maja on müüdud ja sularaha raisatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2025 13:07jaa, kõike saab tühistada. Ka pärimislepingut, mis sätestab, et teine osanik saab näiteks teise osad endale tema surma korral. Kui pärast seda teeb uue destamendi vm, tühistab see eelmise. Ja ka see, et see päritav ese peab ka alles olema selleks hetkeks. Näiteks ma võin teha testamendi, et pärandan maja või sularaha.... aga pärast minu surma avastatakse, et maja on müüdud ja sularaha raisatud.
Leidub ikka sigudikke. Teevad oma isikliku vara ja rahaga mida tahavad.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Okt 2025 13:07 jaa, kõike saab tühistada. Ka pärimislepingut, mis sätestab, et teine osanik saab näiteks teise osad endale tema surma korral. Kui pärast seda teeb uue destamendi vm, tühistab see eelmise. Ja ka see, et see päritav ese peab ka alles olema selleks hetkeks. Näiteks ma võin teha testamendi, et pärandan maja või sularaha.... aga pärast minu surma avastatakse, et maja on müüdud ja sularaha raisatud.
vabandust -testamendi
Külaline

Guest kirjutas: 21 Okt 2025 13:17
Külaline kirjutas: 21 Okt 2025 13:07jaa, kõike saab tühistada. Ka pärimislepingut, mis sätestab, et teine osanik saab näiteks teise osad endale tema surma korral. Kui pärast seda teeb uue destamendi vm, tühistab see eelmise. Ja ka see, et see päritav ese peab ka alles olema selleks hetkeks. Näiteks ma võin teha testamendi, et pärandan maja või sularaha.... aga pärast minu surma avastatakse, et maja on müüdud ja sularaha raisatud.
Vaata, siin võib olla nüansse, mille peale sina ei tule. Näiteks lepitakse kokku, et keegi teeb mingi teene, mille eest siis saab selle vara pärast surma. Näiteks töötab ilma palgata, et firma raskest ajast üle aidata või abistab, hooldab kedagi aastaid. Ehk siis kokkuleppeid saab sõlmida igasuguseid, aga mitte kõike pole võimalik garanteerida. Ma ei ole jurist, aga üks võimalus on selle notariaalsese lepinguga seada ühtlasi pant millelegi. Et kui siis üks lepinguosaline rikub lepingut, langeb panditud vara kahju kannatavale poolele.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2025 14:45
Vaata, siin võib olla nüansse, mille peale sina ei tule. Näiteks lepitakse kokku, et keegi teeb mingi teene, mille eest siis saab selle vara pärast surma. Näiteks töötab ilma palgata, et firma raskest ajast üle aidata või abistab, hooldab kedagi aastaid. Ehk siis kokkuleppeid saab sõlmida igasuguseid, aga mitte kõike pole võimalik garanteerida. Ma ei ole jurist, aga üks võimalus on selle notariaalsese lepinguga seada ühtlasi pant millelegi. Et kui siis üks lepinguosaline rikub lepingut, langeb panditud vara kahju kannatavale poolele.
Nu ja mis see testament siia puutub? Aja oma tasuasjad eluajal korda.
Külaline

Ainult abikaasade vastastikust testamenti ei saa muuta ühepoolselt, tavalist saab muuta nagu hing ihaldab ning nii see peabki olema. Kui testaator ei ole enam terve mõistuse juures, siis selle tõendamise korral on võimalik ju testamenti vaidlustada. Koduse testamendiga keerulisem, aga notar ei tohiks teo- ja otsusevõimetule inimesele uut testamenti tehagi (küll aga on notar juura-, mitte meditsiiniharidusega, seega ei saa välistada eksimust. Kohati on ka need pooletoobised üsna osavad varjama ning kõrvalt võidakse "õiged" vastused ka liiga hästi ära õpetada).
Kui on kinnisvara ja tegu on rahalise panusega, siis ka eraisiku kasuks saab määrata hüpoteeki. Kahtlase hüpoteegiga vara pole ehk ka väga ahvatlev kaup kõrvalistele.
Külaline

ei saa. testament on inimese vaba tahe ja ta võib seda iga kell muuta. aga jah, nagu siin juba mainitud abikaasade ühist testamenti saab muuta ainult ühiselt.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Okt 2025 14:45
sul on asjad segi, nagu pudru ja kapsad. ilma palgata töötamine, utoopilise lubaduse eest testamendi näol, on halb mõte. ilma palgata võib ikka vanamemme abistada, aga mingit pärandust selle eest loota ei tasu. hooldamine on samuti libedale minek. oma vanemaid peab nii-kui-nii hooldama ja kui võõrast vanurit testamendi lootuses hooldad, võid pika ninaga jääda. tööd tee ikka palga eest ja las vanurit hooldavad sugulased või hooldekodu.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Okt 2025 12:31 pole jurist, aga üsna kindel et sellist asja ei saa teha.
Kui notari ära petad, aga totud ikka ei peta. Totud tavaliselt ei lähe ise ka notarisse, selleks peab aja kirja panema jne.
Neid artikleid küll olnud kus sugulased on oma dementseid lähedasi notarisse testamente tegema toonud ja siis notari poolt pikalt saadetud.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2025 16:27Neid artikleid küll olnud kus sugulased on oma dementseid lähedasi notarisse testamente tegema toonud ja siis notari poolt pikalt saadetud
Tõega või, too mõni näiteks.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Okt 2025 16:48
Külaline kirjutas: 30 Okt 2025 16:27Neid artikleid küll olnud kus sugulased on oma dementseid lähedasi notarisse testamente tegema toonud ja siis notari poolt pikalt saadetud
Tõega või, too mõni näiteks.
Googelda kui oskad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline