Vanuses teenrid
Vanuses teenrid
Filmides ikka näeb, kuidas (ülikud, Poirot) teenrid on vanad mehed. Mina mõtlen, kas neil siis tervisehädasid ei ole, või midagi, et veel töötada jaksavad, kas nad pensionile ei lähegi. Ja kunagi käisin ühes lukshotellis, seal portjee oli ka pensioniealine mees. Kuidas ta muudkui seista jaksab jalge peal selles vanuses, ja miks siis nooremaid ei palgata. Meil siin vanemaealisi ei taheta palgata, välismaal vist on teistmoodi. Kui teil koduabiline käib, see ikka noorem? Ma saan aru, et lapsehoidjad on vanemaealised, kogemused olemas ja teenivad pensile lisa või kohe-kohe alles lähevad pensile.
-
Külaline
Tahaks öelda et nad on harjunud selle tööga.
Samas kui keegi räägib et tal on istuv või jalgadel töö, kuidas see tervisele on halvasti mõjunud. Ei harju sellega ära.
Samas kui keegi räägib et tal on istuv või jalgadel töö, kuidas see tervisele on halvasti mõjunud. Ei harju sellega ära.
-
kohvitante
Kui vana Sa ise oled, teemaalgataja? 20? Su jutt tundub väga imelik.
Olen ise juba pensionär, sain 60selt soodustingimustel pensionile, kuid töötan veel edasi päris mitmel ametikohal. Ma tulen oma tööga veel kenasti toime, tervisel pole midagi viga. Enamik mu eakaaslaseid peab veel kohustuslikus korras vähemalt 5a tööl käima enne pensioni, nooremad, kes praegu 30-40a, saavad tulevikus pensionile alles ca 70+ vanuses või hiljemgi veel.
Samuti ma ei leia, et vanemas töö leidmine nii keeruline oleks, ise vahetasin viimati töökohta alles 57selt, lisaks pakutakse mulle pidevalt juhtida erinevaid projekte, sest ligi 40a erialast tööd on taganud piisava tuntuse oma valdkonnas.
Kui sa, teemaalgataja, leiad ka endale kunagi ameti, mida hästi oskad - no kasvõi ülemteenri ameti - siis võid seda samuti pidada kasvõi 80 eluaastani.
Olen ise juba pensionär, sain 60selt soodustingimustel pensionile, kuid töötan veel edasi päris mitmel ametikohal. Ma tulen oma tööga veel kenasti toime, tervisel pole midagi viga. Enamik mu eakaaslaseid peab veel kohustuslikus korras vähemalt 5a tööl käima enne pensioni, nooremad, kes praegu 30-40a, saavad tulevikus pensionile alles ca 70+ vanuses või hiljemgi veel.
Samuti ma ei leia, et vanemas töö leidmine nii keeruline oleks, ise vahetasin viimati töökohta alles 57selt, lisaks pakutakse mulle pidevalt juhtida erinevaid projekte, sest ligi 40a erialast tööd on taganud piisava tuntuse oma valdkonnas.
Kui sa, teemaalgataja, leiad ka endale kunagi ameti, mida hästi oskad - no kasvõi ülemteenri ameti - siis võid seda samuti pidada kasvõi 80 eluaastani.
Viimati muutis kohvitante, 08 Okt 2025 11:38, muudetud 1 kord kokku.
-
Külaline
Huvitav, et nii vana, aga nii rumal, võrdled oma õppejõu ametit ülemteenri omaga, mis on puhtalt füüsiline töö, kõigi pereliikmete lükata ja tõmmata. Vean kihla, et kui sa homme ülemteenriks hakkaksid, oleks sul kuu ajaga tervis läbi, sest peale kelkimise ei oska sa midagi.kohvitante kirjutas: ↑08 Okt 2025 10:30 Kui vana Sa ise oled, teemaalgataja? 20? Su jutt tundub väga imelik.
Olen ise juba pensionär, sain 60selt soodustingimustel pensionile, kuid töötan veel edasi päris mitmel ametikohal: ülikoolis õppejõud, ühe erafirma tegevjuht. Ma tulen oma tööga veel kenasti toime, tervisel pole midagi viga. Enamik mu eakaaslaseid peab veel kohustuslikus korras vähemalt 5a tööl käima enne pensioni, nooremad, kes praegu 30-40a, saavad tulevikus pensionile alles ca 70+ vanuses või hiljemgi veel. Samuti ma ei leia, et vanemas töö leidmine nii keeruline oleks, ise vahetasin viimati töökohta alles 57selt, lisaks pakutakse mulle pidevalt juhtida erinevaid projekte, sest ligi 40a erialast tööd on taganud piisava tuntuse oma valdkonnas. Kui sa, teemaalgataja, leiad ka endale kunagi ameti, mida hästi oskad - no kasvõi ülemteenri ameti - siis võid seda samuti pidada kasvõi 80 eluaastani.
-
Külaline
Ülemteener oli vist ikka teiste teenrite käsutaja, mitte ise tooja-viija-jooksja.
-
Külaline
TA ei rääkinud ülemteenritest, vaid lihtsalt teenritest. Mittefüüsilist tööd võib teha surmani. Ega asjata öelda, et raamatukogutädi naljalt oma töökohalt vabatahtlikult enne surma ei lahku. Füüsiline töö on midagi muud, raske füüsilise töö peal olijad ei pea isegi pensionini vastu, tervis paljudel läbi, mehed hakkavad jooma või lähevad eelpensionile. 50ndates enam ei jõua nö müüri laduda.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 10:54Huvitav, et nii vana, aga nii rumal, võrdled oma õppejõu ametit ülemteenri omaga, mis on puhtalt füüsiline töö, kõigi pereliikmete lükata ja tõmmata. Vean kihla, et kui sa homme ülemteenriks hakkaksid, oleks sul kuu ajaga tervis läbi, sest peale kelkimise ei oska sa midagi.kohvitante kirjutas: ↑08 Okt 2025 10:30 Kui vana Sa ise oled, teemaalgataja? 20? Su jutt tundub väga imelik.
Olen ise juba pensionär, sain 60selt soodustingimustel pensionile, kuid töötan veel edasi päris mitmel ametikohal: ülikoolis õppejõud, ühe erafirma tegevjuht. Ma tulen oma tööga veel kenasti toime, tervisel pole midagi viga. Enamik mu eakaaslaseid peab veel kohustuslikus korras vähemalt 5a tööl käima enne pensioni, nooremad, kes praegu 30-40a, saavad tulevikus pensionile alles ca 70+ vanuses või hiljemgi veel. Samuti ma ei leia, et vanemas töö leidmine nii keeruline oleks, ise vahetasin viimati töökohta alles 57selt, lisaks pakutakse mulle pidevalt juhtida erinevaid projekte, sest ligi 40a erialast tööd on taganud piisava tuntuse oma valdkonnas. Kui sa, teemaalgataja, leiad ka endale kunagi ameti, mida hästi oskad - no kasvõi ülemteenri ameti - siis võid seda samuti pidada kasvõi 80 eluaastani.
Nojah, jalge peal töö on ikka raske, kogu aeg püsti seista. Kunagi kuulsin kuskilt, oli noor inimene turvamees, tervis justnagu korras, aga ta tuli ära, sest hakkas tervisele, ei jaksanud enam seista. Need teenrid või portjeed ka ju, kas seisavad või muudkui siblivad, siia-sinna, koogutavad kotte võtta ja tassida, hakkab ka kätele. Portjee on ju ka nagu teener, mis see uksehoidja ikka muud on. Või päris teener, kuskil kodus, too süüa, pese, korista, vaarita, osta poest toiduaineid - muudkui jalgel. Aga näed, pensioniealisel mehel veel nii palju tervist, justnagu jaksaks.. ?
-
Külaline
See on pigem ellujääja reegel. Ehk siis tugevad ja terved torkavad silma. Aga iga sellise terve töötava kõrval on tuhandeid, kes on juba surnud, haigena kodus või eluraskustele alla andnud ja end põhja joonud.Tolmukübe kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:10 Nojah, jalge peal töö on ikka raske, kogu aeg püsti seista. Kunagi kuulsin kuskilt, oli noor inimene turvamees, tervis justnagu korras, aga ta tuli ära, sest hakkas tervisele, ei jaksanud enam seista. Need teenrid või portjeed ka ju, kas seisavad või muudkui siblivad, siia-sinna, koogutavad kotte võtta ja tassida, hakkab ka kätele. Portjee on ju ka nagu teener, mis see uksehoidja ikka muud on. Või päris teener, kuskil kodus, too süüa, pese, korista, vaarita, osta poest toiduaineid - muudkui jalgel. Aga näed, pensioniealisel mehel veel nii palju tervist, justnagu jaksaks.. ?
-
Külaline
Raske füüsilise lihttöö tegijad (palgatöö) näevad ka oma east vanemad välja. Tehke ringreis mõnda puidutšehhi ja vaadake sealseid töötajaid ja küsige vanust. ikka palju vanemad näevad välja vanusega võrreldes.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:20See on pigem ellujääja reegel. Ehk siis tugevad ja terved torkavad silma. Aga iga sellise terve töötava kõrval on tuhandeid, kes on juba surnud, haigena kodus või eluraskustele alla andnud ja end põhja joonud.Tolmukübe kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:10 Nojah, jalge peal töö on ikka raske, kogu aeg püsti seista. Kunagi kuulsin kuskilt, oli noor inimene turvamees, tervis justnagu korras, aga ta tuli ära, sest hakkas tervisele, ei jaksanud enam seista. Need teenrid või portjeed ka ju, kas seisavad või muudkui siblivad, siia-sinna, koogutavad kotte võtta ja tassida, hakkab ka kätele. Portjee on ju ka nagu teener, mis see uksehoidja ikka muud on. Või päris teener, kuskil kodus, too süüa, pese, korista, vaarita, osta poest toiduaineid - muudkui jalgel. Aga näed, pensioniealisel mehel veel nii palju tervist, justnagu jaksaks.. ?
Nojah, need siis hea tervisega. Kuidas kellegile antud on. Enamus nii kaua rasket tööd teha vastu ei pea. Oli sugulane, jaksas veel vanuigi rassida, naaber vaatas, et kust tal see jõud, oli samuti vanuses, tema enam ei jaksanud.Külaline kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:20See on pigem ellujääja reegel. Ehk siis tugevad ja terved torkavad silma. Aga iga sellise terve töötava kõrval on tuhandeid, kes on juba surnud, haigena kodus või eluraskustele alla andnud ja end põhja joonud.Tolmukübe kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:10 Nojah, jalge peal töö on ikka raske, kogu aeg püsti seista. Kunagi kuulsin kuskilt, oli noor inimene turvamees, tervis justnagu korras, aga ta tuli ära, sest hakkas tervisele, ei jaksanud enam seista. Need teenrid või portjeed ka ju, kas seisavad või muudkui siblivad, siia-sinna, koogutavad kotte võtta ja tassida, hakkab ka kätele. Portjee on ju ka nagu teener, mis see uksehoidja ikka muud on. Või päris teener, kuskil kodus, too süüa, pese, korista, vaarita, osta poest toiduaineid - muudkui jalgel. Aga näed, pensioniealisel mehel veel nii palju tervist, justnagu jaksaks.. ?
-
Külaline
Kas seal ajal pensione üldse oli? Pidigi ehk tööpostil surema.
No vbl ikka, kui eluaeg pererahvast teeninud, siis mingis vanuses kindlustati prii eluase ja söök. Mõtlen, et kui ei jaksanud enam tööd teha. Rikastel neid hoovimaju ja viisakamaid kuure ikka jätkus, kus oli võimalik elutseda. Sellel ajal vist jah pensione ei olnud.
-
Külaline
Nii on. Mu emal olid juba 60sekt põlved läbi. Lisaks raskest füüsilisest tööst emaka allavaje. Eluaeg just sinu välja toodud puidutööoeal olnud. Tisler oli.Külaline kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:28Raske füüsilise lihttöö tegijad (palgatöö) näevad ka oma east vanemad välja. Tehke ringreis mõnda puidutšehhi ja vaadake sealseid töötajaid ja küsige vanust. ikka palju vanemad näevad välja vanusega võrreldes.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:20See on pigem ellujääja reegel. Ehk siis tugevad ja terved torkavad silma. Aga iga sellise terve töötava kõrval on tuhandeid, kes on juba surnud, haigena kodus või eluraskustele alla andnud ja end põhja joonud.Tolmukübe kirjutas: ↑08 Okt 2025 14:10 Nojah, jalge peal töö on ikka raske, kogu aeg püsti seista. Kunagi kuulsin kuskilt, oli noor inimene turvamees, tervis justnagu korras, aga ta tuli ära, sest hakkas tervisele, ei jaksanud enam seista. Need teenrid või portjeed ka ju, kas seisavad või muudkui siblivad, siia-sinna, koogutavad kotte võtta ja tassida, hakkab ka kätele. Portjee on ju ka nagu teener, mis see uksehoidja ikka muud on. Või päris teener, kuskil kodus, too süüa, pese, korista, vaarita, osta poest toiduaineid - muudkui jalgel. Aga näed, pensioniealisel mehel veel nii palju tervist, justnagu jaksaks.. ?
-
Külaline
Kogu aeg räägin, et pensionile laskmise iga tuleks seostada töö olemusega. Kui kontoritöötaja jaksab 65a, veel edasi töötada, siis raske füüsilise töö tegija võiks kindlasti varem pensionile saada. Miks kõik on ühevõrdselt määratletud, aru ma ei saa?
-
Külaline
Mis jabur pealkiri sel teemal on?! "Vanuses teenrid"??? Tõesti ei suuda end arusaadavalt väljendada eesti keeles? Nii palju erinevaid võimalusi on, kuidas seda selgelt sõnastada: kõrges vanuses teenrid, vanad teenrid, eakad teenrid ...
-
Külaline
Mis tööd on rasked füüsilised tööd? Kas nende tegijad ei või olla istuva töö tegijaist paremas vormis?
-
Külaline
Raske füüsiline töö on peamiselt tootmistöö. Tootmistöölised vabrikutes, tšehhides, eriti tükitöö, või sellised tööd, kus kella kukkudes peab töö tehtud olema, nt lehekandjad või laevakoristajad jt Iseloomulik on pidev rabistamine, sundus tõsta liigutuste tempot, lisaks raskuste tõstmine, tavaliselt on töö seotud ka mingi tervistkahjustava ainega, nt puidutolm, asbest, kemikaalid. Paremat vormi selline töö ei taga, sest tavaliselt koormatakse kogu aeg mingeid ühtesid ja samu lihaseid ja liigeseid, see tekitab hoopis tervisekahjustusi. Südame tervisele aga on hea hoopis pikaajaline katkematu hingeldavas tempos aeroobne sport. Füüsilisel tööl seda ei ole, lühiajalised lihaspingutused (ühed ja samad lihased) päeva lõpus tunned end lihtsalt ära retsituna ja nii kurnatuna, et tervisliku spordi jaoks sul enam jaksu pole.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 22:11 Mis tööd on rasked füüsilised tööd? Kas nende tegijad ei või olla istuva töö tegijaist paremas vormis?
Seisva töö puhul on sage, et naistel rasv ei kogune üle keha ühtlaselt, vaid jalad peened, kõht punnis, nagu rase. Ma olen mitmeid kordi kahtlustanud tootmistöölisel rasedust.
-
Külaline
Teenrite ja kelnerite töö on füüsilistest töödest üks kergemaid füüsilistest töödest. Võib-olla sellepärast ongi sobilik vanematele meestele. Kelnerid näiteks peavad kõndima rahulikult, väljapeetult, tormamine ei sobi ja vanemad mehed enam ei jaksa tormata ka.Guest kirjutas: ↑09 Okt 2025 02:30Raske füüsiline töö on peamiselt tootmistöö. Tootmistöölised vabrikutes, tšehhides, eriti tükitöö, või sellised tööd, kus kella kukkudes peab töö tehtud olema, nt lehekandjad või laevakoristajad jt Iseloomulik on pidev rabistamine, sundus tõsta liigutuste tempot, lisaks raskuste tõstmine, tavaliselt on töö seotud ka mingi tervistkahjustava ainega, nt puidutolm, asbest, kemikaalid. Paremat vormi selline töö ei taga, sest tavaliselt koormatakse kogu aeg mingeid ühtesid ja samu lihaseid ja liigeseid, see tekitab hoopis tervisekahjustusi. Südame tervisele aga on hea hoopis pikaajaline katkematu hingeldavas tempos aeroobne sport. Füüsilisel tööl seda ei ole, lühiajalised lihaspingutused (ühed ja samad lihased) päeva lõpus tunned end lihtsalt ära retsituna ja nii kurnatuna, et tervisliku spordi jaoks sul enam jaksu pole.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 22:11 Mis tööd on rasked füüsilised tööd? Kas nende tegijad ei või olla istuva töö tegijaist paremas vormis?
Seisva töö puhul on sage, et naistel rasv ei kogune üle keha ühtlaselt, vaid jalad peened, kõht punnis, nagu rase. Ma olen mitmeid kordi kahtlustanud tootmistöölisel rasedust.
-
Külaline
Tolmukübe ei oska normaalselt kirjutada, see on ju ammu teada.Guest kirjutas: ↑08 Okt 2025 22:11 Mis jabur pealkiri sel teemal on?! "Vanuses teenrid"??? Tõesti ei suuda end arusaadavalt väljendada eesti keeles? Nii palju erinevaid võimalusi on, kuidas seda selgelt sõnastada: kõrges vanuses teenrid, vanad teenrid, eakad teenrid ...
-
Külaline
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], elke, kiisu, käguan, Triibu, මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 8 külalist