Sulepadi

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ju sul tõesti pole nii kvaliteetsed tekid, sest mida raskem, seda kallim.
Küsisin chat gpt käest, kas on nii, et mida kvaliteetsem tekk, seda raskem ja sain järgmise vastuse:

Ei, see ei ole alati nii, et mida kallim suletekk, seda raskem. Tegelikult võivad kallimad suletekid tihti olla isegi kergemad, aga samas soojemad ja kvaliteetsemad.

Siin on mõned põhjused:

Sulgi vs udusulgi: Odavamates tekkides kasutatakse rohkem suuri sulgi (raskemad, vähem õhku hoidvad), kallimates rohkem udusulgi ehk down’i (väga kerged, aga hoiavad soojust palju paremini).

Täidise kogus: Sama soojusklassi (nt talvetekk vs suvetekk) puhul võib odavam tekk olla raskem, sest sinna pannakse rohkem sulgi, et soojust anda. Kallim saab hakkama väiksema koguse ja kergema täidisega.

Fill power (täidise kohevuse näitaja): Kallimatel tekkidel on kõrgem fill power (nt 700–900), mis tähendab, et tekk on kergem, aga väga soe.

Katte kvaliteet: Ka kattekangas võib erineda – peenem ja kvaliteetsem kangas muudab teki kergemaks ja hingavamaks, samas kui odavam võib olla raskem ja jäigem.

👉 Kokkuvõttes: hind ei tähenda raskust, vaid pigem seda, kui kvaliteetne ja efektiivne on täidis. Kallim tekk võib olla sama soe, aga palju kergem ja mugavam.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Okt 2025 14:51
Külaline kirjutas: 01 Okt 2025 13:41
Külaline kirjutas: 01 Okt 2025 13:06Jumal küll, keemiline puhastus on üldine ettevõtte tegevusnimi, loomulikult need tooted, mis keemilisega ei tehta, puhastatakse sobivalt ehk siis pestakse.
Mis vahet seal siis on, kus seda sulepatja pesta? Meeldib lihtsalt patju pesumajja ja tagasi tassida? Täiesti tarbetu ajakulu, kui just kuskil pesumaja kõrval ei ela. Kodus paned hommikul padja masinasse ja õhtul on puhas padi juba voodis.
Iga hooaja lõpus viid ju oma üleriided sinna nagunii. Pole väga raske need padjad ka võtta. Pealegi ei mahu 220x220 tekk masinasse, sealt tuleks välja paras narts.
Mina ei vii mingeid üleriideid keemilisse puhastusse. Mul on kiiks keemiaga, ei meeldi mõte, et mu riideid on keemiaga töödeldud
Külaline

Külaline kirjutas: 02 Okt 2025 15:31
Ju sul tõesti pole nii kvaliteetsed tekid, sest mida raskem, seda kallim.
Küsisin chat gpt käest, kas on nii, et mida kvaliteetsem tekk, seda raskem ja sain järgmise vastuse:

Ei, see ei ole alati nii, et mida kallim suletekk, seda raskem. Tegelikult võivad kallimad suletekid tihti olla isegi kergemad, aga samas soojemad ja kvaliteetsemad.

Siin on mõned põhjused:

Sulgi vs udusulgi: Odavamates tekkides kasutatakse rohkem suuri sulgi (raskemad, vähem õhku hoidvad), kallimates rohkem udusulgi ehk down’i (väga kerged, aga hoiavad soojust palju paremini).

Täidise kogus: Sama soojusklassi (nt talvetekk vs suvetekk) puhul võib odavam tekk olla raskem, sest sinna pannakse rohkem sulgi, et soojust anda. Kallim saab hakkama väiksema koguse ja kergema täidisega.

Fill power (täidise kohevuse näitaja): Kallimatel tekkidel on kõrgem fill power (nt 700–900), mis tähendab, et tekk on kergem, aga väga soe.

Katte kvaliteet: Ka kattekangas võib erineda – peenem ja kvaliteetsem kangas muudab teki kergemaks ja hingavamaks, samas kui odavam võib olla raskem ja jäigem.

👉 Kokkuvõttes: hind ei tähenda raskust, vaid pigem seda, kui kvaliteetne ja efektiivne on täidis. Kallim tekk võib olla sama soe, aga palju kergem ja mugavam.
Ee, räägingi udusulgedest. Mingitest muudest täidistest tooteid ei osta. Raske udusuletekk maksab pea 1000 eurot, loomulikult on see talvetekk.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 11:38

Mis vahet seal siis on, kus seda sulepatja pesta? Meeldib lihtsalt patju pesumajja ja tagasi tassida? Täiesti tarbetu ajakulu, kui just kuskil pesumaja kõrval ei ela. Kodus paned hommikul padja masinasse ja õhtul on puhas padi juba voodis.
Iga hooaja lõpus viid ju oma üleriided sinna nagunii. Pole väga raske need padjad ka võtta. Pealegi ei mahu 220x220 tekk masinasse, sealt tuleks välja paras narts.
Mina ei vii mingeid üleriideid keemilisse puhastusse. Mul on kiiks keemiaga, ei meeldi mõte, et mu riideid on keemiaga töödeldud
Kus sa oma villamantleid, soliidseid pükse ja pintsakuid pesed, pesumasinas?
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 11:50a. Raske udusuletekk maksab pea 1000 eurot, loomulikult on see talvetekk.
Ülisoe, kaheinimese udusuletekk kaalub näiteks Joutsenil 1200g. Keskmise soojusega kaalub 700g.
Oleneb muidugi inimese füüsilisest vormist, aga minu jaoks täitsa jõukohane ese, mida ma kuidagi raskeks ei nimetaks.
Ise nii sooja tekiga magada ei tahaks.
Külaline

Kas te tõesti arvate, et keemiline puhastus tähendab keemiaga töötlemist? Püha jumal küll. See on tavaline pesu, kus on spetsiaalsed masinad(mahu poolest) nii pesemise kui kuivatamise jaoks ja igasugused erinevad triikimise/aurutamise masinad. Kasutavad täiesti tavalist pesemisvahendit nagu teised kodus 🤦‍♀️
Külaline

Klassikaline lahustipõhine kuivpuhastus on Eestis jätkuvalt kõige levinum meetod villaste ja teiste õrnemate materjalide puhul, kuigi on ka ettevõtteid, mis pakuvad “rohelist” või alternatiivset tehnoloogiat (ilma PERC-ita).
PERC on siis üks vähki põhjustav lahusti.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 12:43
Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 11:50a. Raske udusuletekk maksab pea 1000 eurot, loomulikult on see talvetekk.
Ülisoe, kaheinimese udusuletekk kaalub näiteks Joutsenil 1200g. Keskmise soojusega kaalub 700g.
Oleneb muidugi inimese füüsilisest vormist, aga minu jaoks täitsa jõukohane ese, mida ma kuidagi raskeks ei nimetaks.
Teki kohta ongi see 1200g raske.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Okt 2025 12:50Kas te tõesti arvate, et keemiline puhastus tähendab keemiaga töötlemist?
Ja miks peaks sellel asjal olema nimeks keemiline puhastus, kui seal niisama veeauruga vehitakse? Niisama, et lõbusam oleks?
Külaline

Guest kirjutas: 08 Okt 2025 12:50
Kas te tõesti arvate, et keemiline puhastus tähendab keemiaga töötlemist? Püha jumal küll. See on tavaline pesu, kus on spetsiaalsed masinad(mahu poolest) nii pesemise kui kuivatamise jaoks ja igasugused erinevad triikimise/aurutamise masinad. Kasutavad täiesti tavalist pesemisvahendit nagu teised kodus 🤦‍♀️
Kasutatakse küll ikka keemiat ka. Perkloroetüleen, mis on tavaline vahend, millega riideid keemilises puhastuses puhastakse, pole ei keskkonna- ega nahasõbralik. Pealegi jätab see riietele külge spetsiifilise lõhna.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Okt 2025 11:51
Need, mis masinpesu ega ka käsitsipesu tõepoolest ei kannata, neid aurutan.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Okt 2025 14:46
Guest kirjutas: 08 Okt 2025 11:51

Need, mis masinpesu ega ka käsitsipesu tõepoolest ei kannata, neid aurutan.
Aurutan samuti riideid, aga see ei eemalda ometi ju mustust.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Okt 2025 13:22
Sa ei soovi tunnistada, et eksisid. Udusuletekk on väga kerge. Teki kohta on 1200 g väga kerge tekk. Villased ja igasugused muust materjalist tekid on tunduvalt raskemad. Sinu jutt, et mida raskem tekk, seda parem, on täielik jamps. Mingit rasket udusuletekki pole olemas. Lisaks ei ole sul magamistoas arvatavasti 10 kraadi sooja, et niigi rasket tekki vaja oleks. Udusulgedest tekk on üks kergemaid üldse, mis ka sooja pakub. Kvaliteetne udusuletekk on kerge. Üldse algas jutt sellest, et suletekk on nii raske, et seda ei saa pesumasinas pesta. Tavaline pesumasin on 5 kg, selleks peab tõesti mingi Jyski õudne suletekk olema, et see masinasse ei mahuks, sest on liiga raske.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 18:59

Sa ei soovi tunnistada, et eksisid. Udusuletekk on väga kerge. Teki kohta on 1200 g väga kerge tekk. Villased ja igasugused muust materjalist tekid on tunduvalt raskemad. Sinu jutt, et mida raskem tekk, seda parem, on täielik jamps. Mingit rasket udusuletekki pole olemas. Lisaks ei ole sul magamistoas arvatavasti 10 kraadi sooja, et niigi rasket tekki vaja oleks. Udusulgedest tekk on üks kergemaid üldse, mis ka sooja pakub. Kvaliteetne udusuletekk on kerge. Üldse algas jutt sellest, et suletekk on nii raske, et seda ei saa pesumasinas pesta. Tavaline pesumasin on 5 kg, selleks peab tõesti mingi Jyski õudne suletekk olema, et see masinasse ei mahuks, sest on liiga raske.
Asi pole kaalus, Vaata, milline maht on 2,2x2,2 tekil. Ainult pooletoobine peseb sellist tekki masinas.
Külaline

Asi pole kaalus, Vaata, milline maht on 2,2x2,2 tekil. Ainult pooletoobine peseb sellist tekki masinas.
Saan aru, et sinu probleem on hoopis see, et sa pole sellist 1000 eurost udusuletekki, millest sa jahvatad, oma ihusilmaga iialgi näinud. Kui selle peal on hooldusjuhendis lubatud masinpesu, siis loomulikult võib seda pesumasinas pesta. Udusuletekk läheb väikeseks kokku ja masinaga saab seda väga edukalt pesta. Loomulikult on vajalik ka kuivati, nööri peal see tekk ära ei kuiva. Aga sinu jutt on niivõrd asjatundmatu ja rumal, et pole mõtet jätkata. Hüppad niisama alates rumalast väitest, et mida kvaliteetsem tekk, seda raskem ja udusuletekk on üliraske. Rumalamat juttu annab tõesti välja mõelda.
Külaline

Mina olen see, kes selle väga raske 2x2m suleteki näite tõi.
Ilmselt tänapäevased udusuletekid on tõesti väga kerged.
Minu tekk on üsna vana. Vähe kasutatud, ei haise ega midagi, otseselt midagi peale ka pole läinud aga arvestades teki iga korra ka keemilises käinud, sest on raske päriselt ka. Ma kasutan seda vaid talvel. Mulle on see nagu raskusteki asemel. Ma julgen pakkuda, et üle 10 a vana Jyski tekk. Üks mu lemmikpadi on ka samast sarjast.
Oli ka kasutusel uuem udusule oma aga see läks väga ruttu liruks ära.

Ok, vaatasin nüüd selle teki silti. Täidis 97% pardisulg, 3% pardiudusulg ja kaal 2100g. Päritolu Hiina. Ja oh mõõt on hoopis 200x210cm 😆
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 20:34
Saan aru, et sinu probleem on hoopis see, et sa pole sellist 1000 eurost udusuletekki, millest sa jahvatad, oma ihusilmaga iialgi näinud. Kui selle peal on hooldusjuhendis lubatud masinpesu, siis loomulikult võib seda pesumasinas pesta. Udusuletekk läheb väikeseks kokku ja masinaga saab seda väga edukalt pesta. Loomulikult on vajalik ka kuivati, nööri peal see tekk ära ei kuiva. Aga sinu jutt on niivõrd asjatundmatu ja rumal, et pole mõtet jätkata. Hüppad niisama alates rumalast väitest, et mida kvaliteetsem tekk, seda raskem ja udusuletekk on üliraske. Rumalamat juttu annab tõesti välja mõelda.
Mul on Joutseni tekk, see pole 1000 eurot, küll aga 700 eurot.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 20:34
Täiesti pekkis jutt. Ei lähe see udusuletekk väikseks kokku, ostes on pakend juba meeter x meeter ja paarkümmend cm kõrge. Kui on peal masinpesu, viiakse keemilisse puhastusse, kus suurtes masinates pestakse tekk ära.
Tundub, et sul endal pole hoopis suurt kaheinimese tekki, et sellist lollust suust välja ajad.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Okt 2025 18:59

Katsu nüüd aru saada, et 1200g udusuletekk on kallim, kui 200g udusuletekk, seega mida raskem, seda kallim. Seda, et pean silmas vaid udusulgedest tekke, ütlesin juba eespool.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist