See vargus

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ma vaatan alati siira imestusega inimesi kaubanduskeskuste kiirsöögikohtades söömas. Ma tõesti ei saa aru, miks ma selle raha eest mingit burksi ja friikaid peaksin sisse ajama. Lähen poodi ja ostan selle raha eest kvaliteetaineid, millest süüa teha. Pensionäride kodune söök on väga tervislik selle kõrval ja nad ei kaota absoluutselt mitte midagi sellest, et väljas söömas ei käi.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:24
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:10
Guest kirjutas: 19 Sept 2025 20:02 Enamus pensionäre suudab päris palju kõrvale panna. Nad söövad traditsioonilist koduste söökide menüüd, väljas ei käi. Kodulaenu neil ei ole. Mööbel on olemas. Riidekapp ka enamasti kandmata riideid kuhjas täis.
Erinevalt noorematest põlvkondadest ei kuluta tänased pensionärid kuigi palju ka nutiseadmete peale. 300 kulutab ära, 200 kommulaalkulude peale, ülejäänud pensioni saabki siis sukasäärde panna.
Ja nutisedmete teenuste peale. Igasugused kallid liitumismaksud.
Mis asjad on liitumismaksud?
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 17:28 Ma vaatan alati siira imestusega inimesi kaubanduskeskuste kiirsöögikohtades söömas. Ma tõesti ei saa aru, miks ma selle raha eest mingit burksi ja friikaid peaksin sisse ajama. Lähen poodi ja ostan selle raha eest kvaliteetaineid, millest süüa teha. Pensionäride kodune söök on väga tervislik selle kõrval ja nad ei kaota absoluutselt mitte midagi sellest, et väljas söömas ei käi.
Kõigil ei ole aega, et nendest kvaliteetainetest süüa teha. Kõik ei naudi söögitegemist.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:42
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:10

Erinevalt noorematest põlvkondadest ei kuluta tänased pensionärid kuigi palju ka nutiseadmete peale. 300 kulutab ära, 200 kommulaalkulude peale, ülejäänud pensioni saabki siis sukasäärde panna.
Superkiired internetid, igasugused max telefonioperaatorite paketid, netflixid jne.

Pensionärile, kes nutiseidmeid eriti ei kasuta(ehk vb telefon ja smart tv)piisab kõige tavalisemast paketist, kus pole mingeid ekstraid raha eest.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 17:50 Superkiired internetid, igasugused max telefonioperaatorite paketid, netflixid jne.

Pensionärile, kes nutiseidmeid eriti ei kasuta(ehk vb telefon ja smart tv)piisab kõige tavalisemast paketist, kus pole mingeid ekstraid raha eest.
Need on paketitasud, mitte liitumismaksud!
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 19:00
Guest kirjutas: 20 Sept 2025 17:50 Superkiired internetid, igasugused max telefonioperaatorite paketid, netflixid jne.

Need on paketitasud, mitte liitumismaksud!
Pigem mõeldi vast neid igat masti kuutasusid, mida noorem generatsioon igasuguste suunamudijate jmt tegelaste postituste lugemisõiguste, samuti mitmesuguste lemmikportaalide kuutasud, veebiväljaannete ilma reklaamita pakettide jne eest maksab.
Mul on pensionärina vaid moblaarve, telia arve tv pildi ja internetiühenduse eest ning Äripäeva digiväljaande aastane pakett, sest nad sindrinahad lõpetasid paberlehe väljaandmise.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 19 Sept 2025 20:23
Külaline kirjutas: 19 Sept 2025 20:02 Enamus pensionäre suudab päris palju kõrvale panna. Nad söövad traditsioonilist koduste söökide menüüd, väljas ei käi. Kodulaenu neil ei ole. Mööbel on olemas. Riidekapp ka enamasti kandmata riideid kuhjas täis.
Julgen vastu vaielda.
Jäin eelmise aasta lõpust pensionile. (Õnneks käin tööl veel edasi ).
Tegin 5 kuud järjest eksperimenti ja panin absoluutselt KÕIK oma kulud (ja tulud) selle aja jooksul kirja, et teada saada, kas ma reaalselt saaksin ära elada oma pensionist. No ei elaks.
Pensioni suurus on 702€ (kuna ka töötan, läheb pensionist veel tm maha alates 1.eurost).
Minu tegelikud kulutused kuus osutusid olevat 800 ja 1500€ vahel kuus. Seda sõltumata sellest, et kuna elan koos abikaasa ja ...
Hämmastav, 10-15-20a tagasi ei saanud aru, et kodumasinad lähevad pikema kasutusega ikka katki. Et maja tuleb ka hooldada ja remontida, nagu ka kortermaja? Ja nüüd nutame?
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:50
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:42

Superkiired internetid, igasugused max telefonioperaatorite paketid, netflixid jne.

Minun ämm on 87 ja tal on nutitelefon, koduinternet, telekakanalid. Pensionär on tänapäeval juba 64.a. inimene.
Külaline

Ants kirjutas: 20 Sept 2025 19:32
Hämmastav, 10-15-20a tagasi ei saanud aru, et kodumasinad lähevad pikema kasutusega ikka katki. Et maja tuleb ka hooldada ja remontida, nagu ka kortermaja? Ja nüüd nutame?
Inimene ei nuta, vaid konstateerib fakti, et lisaks söögile ja kommunaalidele on isegi pensionäril muid kulusid ka. Et asjad kuluvad, lagunevad ja vajavad välja vahetamist ikka ühtemoodi, ole sa töölkäija või pensionär.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Sept 2025 20:02 Enamus pensionäre suudab päris palju kõrvale panna. Nad söövad traditsioonilist koduste söökide menüüd, väljas ei käi. Kodulaenu neil ei ole. Mööbel on olemas. Riidekapp ka enamasti kandmata riideid kuhjas täis.
Julgen vastu vaielda.
Jäin eelmise aasta lõpust pensionile. (Õnneks käin tööl veel edasi ).
Tegin 5 kuud järjest eksperimenti ja panin absoluutselt KÕIK oma kulud (ja tulud) selle aja jooksul kirja, et teada saada, kas ma reaalselt saaksin ära elada oma pensionist. No ei elaks.
Ma ei nuta, Ants. Ma lihtsalt konstanteerisin fakti, et minu lühiajaline eksperiment näitas, et ma ei tuleks oma 700€sest pensionist välja, kui elaksin samamoodi nagu seni olen harjunud.
See oli vastukaaluks neile, kes siin tõsimeeli arvavad, et
pensionäri kulud = komm.kulud, küttepuud, ravimid, soodushinnaga toit ning võibolla ka korra kuus odav 10€ne juuksur pensionäride päevakeskuses.
Ka pensionäridel võib tekkida ootamatud ja suuri kulusid. ja seda isegi kortermajas elades. nt mu ämm ja äi olid natuke alla 80a vanad, kui nende kortermaja otsustati renoveerima hakata. ühistu võttis renoveerimislaenu ja kõik korteriomanikud lihtsalt pidid seda laenu maksma hakkama.

ps. reaalsuses on mul hetkel tänu töölkäimisele piisavalt hea sissetulek ning ma püüan teadlikult oma sääste nii investeerida, et KUI ma lähiaastatel palgatööst loobuksin, siis tuleksin igal juhul toime.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Sept 2025 20:03
Guest kirjutas: 19 Sept 2025 18:12 Ja mina selliste uudiste peale alati imestan(jah justnimelt imestan), kuidas pensionäridel sellised summad on.
Mainin ära, et ei üldista kõiki pensionäre aga kas nad siis tegelikult korjavad kõik raha sukasäärde aga samas ütlevad, et oi pension on nii väike ja ära ei ela?
Tundub nagu vähe nihkes olevat asjad. Elaksid osad ära küll aga ei suuda seda raha kulutada ja koguvad ja siis samas virisevad, et vähe on?!?
Need on ikka ainult mõned pensionärid tuhandetest, kes on kinnisvara müünud vms. Ei ole tavalisel pensionäril mingeid rahalaevu.
Vastupidi, need on mõned pensionärid tuhandest, kellel pole vähemalt viiekohalist summat pangaarvel. Ei tea mina ka, kuidas nad seda teevad, aga nii on. Ega nad ju peale elamise ja söögi midagi ei osta ja söövad ka ülikokkuhoidlikult ja odavaid asju väheses koguses. Vahel harva mõni uus mööbliese või kodumasin, kui vana lootusetult rikki läheb (enne veel elavad katkise pliidiga mõnda aega, näiteks). Mul on pensionäridega natuke tegemist ja kuulen nende jutte - ükski ost ega reis pole üle jõu.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 22:07
Vastupidi, need on mõned pensionärid tuhandest, kellel pole vähemalt viiekohalist summat pangaarvel. Ei tea mina ka, kuidas nad seda teevad, aga nii on. Ega nad ju peale elamise ja söögi midagi ei osta ja söövad ka ülikokkuhoidlikult ja odavaid asju väheses koguses. Vahel harva mõni uus mööbliese või kodumasin, kui vana lootusetult rikki läheb (enne veel elavad katkise pliidiga mõnda aega, näiteks). Mul on pensionäridega natuke tegemist ja kuulen nende jutte - ükski ost ega reis pole üle jõu.
Aga mis siin siis teada on?! Ela ise ka niimoodi, et sööd ülikokkuhoidlikult ja katkiseid kodumasinaid välja ei vaheta ja vaata, kui palju saad raha kõrvale panna. Ei taha? Aga pensionäril polegi muud valikut, kui tahab natuke ka meelt lahutada ja ilma näha.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Sept 2025 07:36
Guest kirjutas: 20 Sept 2025 22:07
Aga mis siin siis teada on?! Ela ise ka niimoodi, et sööd ülikokkuhoidlikult ja katkiseid kodumasinaid välja ei vaheta ja vaata, kui palju saad raha kõrvale panna. Ei taha? Aga pensionäril polegi muud valikut, kui tahab natuke ka meelt lahutada ja ilma näha.
Pigem asi selles, et vanemale põlvkonnale on asjaajamine jauute asjade hankimine raskem. Uue pliidi ostmine -millist, kust kohast, kes toob. Väga stressirohke ettevõtmine.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 17:45
Guest kirjutas: 20 Sept 2025 17:28 Ma vaatan alati siira imestusega inimesi kaubanduskeskuste kiirsöögikohtades söömas. Ma tõesti ei saa aru, miks ma selle raha eest mingit burksi ja friikaid peaksin sisse ajama. Lähen poodi ja ostan selle raha eest kvaliteetaineid, millest süüa teha. Pensionäride kodune söök on väga tervislik selle kõrval ja nad ei kaota absoluutselt mitte midagi sellest, et väljas söömas ei käi.
Kõigil ei ole aega, et nendest kvaliteetainetest süüa teha. Kõik ei naudi söögitegemist.
Kuhu see aeg siis jääb?
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 21:42
...
Ma ei nuta, Ants. Ma lihtsalt konstanteerisin fakti, et minu lühiajaline eksperiment näitas, et ma ei tuleks oma 700€sest pensionist välja, kui elaksin samamoodi nagu seni olen harjunud.
pensionäri kulud = komm.kulud, küttepuud, ravimid, soodushinnaga toit ning võibolla ka korra kuus odav 10€ne juuksur pensionäride päevakeskuses.
Ka pensionäridel võib tekkida ootamatud ja suuri kulusid. ja seda isegi kortermajas elades. nt mu ämm ja äi olid natuke alla 80a vanad, kui nende kortermaja otsustati renoveerima hakata. ühistu võttis renoveerimislaenu ja kõik korteriomanikud lihtsalt pidid seda laenu maksma hakkama.

ps. reaalsuses on mul hetkel tänu töölkäimisele piisavalt hea sissetulek ning ma püüan teadlikult oma sääste nii investeerida, et KUI ma lähiaastatel palgatööst loobuksin, siis tuleksin igal juhul toime.
10-15-20 aastat tagasi ei saanud aru, et maja sooja ei pea? Kahtlen. Ilmselt tuleb senine maha müüa ja korterisse kolida.
Külaline

Ants kirjutas: 22 Sept 2025 01:58
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 21:42

10-15-20 aastat tagasi ei saanud aru, et maja sooja ei pea? Kahtlen. Ilmselt tuleb senine maha müüa ja korterisse kolida.
Miks? Lihtsam on teenida teine pension lisaks, kui eluasemelt järgi anda.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 17:27
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 17:04
Guest kirjutas: 20 Sept 2025 13:44

Ma pole pensionär, vaid töötav inimene ja keskmise palgaga, aga ma ka eriti ei käi, sest muud moodi ju ei pane suuremateks kulutusteks raha kõrvale a la uus pesumasin. Ma ei tea kes need inimesed on, kes saavad omale lubada pidevat väljas söömist ja teatrite vahet kõpsutamist.
Ma ei kujuta ette, kuidas on võimalik, et u 2100 euro (3 inimese sissetulek) eest ei ela ära leibkond, kel pole mingit kodulaenu ega üürimakseid. Arvan, et lihtsalt harjunud jõukama eluga ja ostma kalleid kodumasinaid. Seda näitab ka nõudepesumasin, mida ikka kehval järjel inimesed ei osta ja pole võimalik ka elamisse panna. Tundub, et gaasiküte on päris kallis. Tavakorteri keskküte ja maja puiduküte minu kogemuse järgi ei ole.
Ma ei ole küll see, kes välja ei tule, aga elan ka majas ning talvel on gaasiküte 200-300 eurot kuus. Ma ei oska öelda, on seda palju või vähe. Kui kuulen, et inimeste talvised kommunaalid on üle 200, siis on ikka vähe.
Kommunaalkulude sees on küte, vesi, elekter, prügi, trepikoja koristus, majaesise muruniitmine, remonditööd. Sina aga saad sama summa eest üksnes kütte.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 14:31

Ma ei kujuta ette, kuidas on võimalik, et u 2100 euro (3 inimese sissetulek) eest ei ela ära leibkond, kel pole mingit kodulaenu ega üürimakseid. Arvan, et lihtsalt harjunud jõukama eluga ja ostma kalleid kodumasinaid. Seda näitab ka nõudepesumasin, mida ikka kehval järjel inimesed ei osta ja pole võimalik ka elamisse panna. Tundub, et gaasiküte on päris kallis. Tavakorteri keskküte ja maja puiduküte minu kogemuse järgi ei ole.
Ma ei ole küll see, kes välja ei tule, aga elan ka majas ning talvel on gaasiküte 200-300 eurot kuus. Ma ei oska öelda, on seda palju või vähe. Kui kuulen, et inimeste talvised kommunaalid on üle 200, siis on ikka vähe.
Kommunaalkulude sees on küte, vesi, elekter, prügi, trepikoja koristus, majaesise muruniitmine, remonditööd. Sina aga saad sama summa eest üksnes kütte.
Elekter küll kommunaalkulude see pole, seda maksavad inimesed eraldi, oleneb, kellega leping sõlmitud. Suviti makstakse mingeid kulusid ikka, tavaliselt loen üürikuulutustest, et 70-100 eurot kuus.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 14:31

Vesi, elekter ja prügivedu lähevad mul 60 eurot kuus, erinevalt korterist saan täieliku privaatsuse ja vähemalt 4x suurema elamise.
Külaline

Ma olen üks neist, kel gaasiküttega maja on. 2024 kõige kõrgem gaasiarve oli ca 300€ ja kõige madalam 5€ (gaasi kulus vaid sooja vee tegemiseks). Kui ma jagan kogu aastase gaasikulu kõikide kuude vahele võrdselt, tuleb vaid ca 100€/kuu keskmiselt. Ma kütan AINULT gaasiga, ei kasuta mitteühtegi elektrilist kütteseadet lisaks.
Mõned kuud tagasi võrdlesin tuttavaga, kel on puudega küte. Tal kulub aastas puudele umbes sama suurusjärk + ta kütab lisaks veel elektriga sauna ja kahte vannituba. Ehk siis tal kulub oma puuküttega majas isegi rohkem, kuigi majad on sama suured.
Et küttearveid veel väiksemaks saada, oleme soojustanud pööningu, vahetanud katuse. Praegu on käsil järk-järgul akende väljavahetamine (miljööväärtuslikku piirkonda sobivad)
Kui ma kunagi korterist majja ümber kolisin, siis mind hämmastas, kui väikesed on majas elades komm.arved võrreldes meie endise paneelmaja 3-toalisega. Kütet saab majas ise reguleerida, nt hetkel me ei küta üldse, samuti ei kütnud mais ega suvekuudel. Kui on liiga kül, lülitan kütet juurde, kui palav, välja. Kortermajas seda võimalust polnud. Küll aga pidin külmemate ilmadega kasutama lisaks nii elektriradikat kui soojapuhurit.
Lisaks ei pea maksma majas trepikodade elektri, koristus- ja majahoidjateenuse eest, ei pea üleval korteriühistu juhatust, ei pea tasuma kõigi korteriomanike vahel solidaarselt ärajaotatud summasid, kui mõni korter jätab pikaks perioodiks nt kütte eest maksmata ja siis ähvardatakse tervel kortermajal küte üldse kinni keerata, kui teised korterid seda võlga küttefirmale kinni ei pleki ühiselt.
Siin soovitatakse eakamatel majaomanikel korterisse kolida, aga see ei pruugi tulla odavam, sest nagu siin eelpool juba näide toodud: kui kortermaja hakatakse renoveerima, maksavad kõik korterid lisaks komm.maksetele ka pangalaenu makseid, seda ka juhul, kui vanainimese vanus ja pensioni suurus on sellised, et ükski pank ei annaks talle muidu nende numbritega isegi mitte 5000€ laenu.
Pigem tuleks teha nii nagu paljud meie tänava eakad majaomanikud: osa majast eraldi korterina välja üürida (paljudel majadel on ju mitu sissepääsu) ja siis sealt üürimaksetest tuleb lisaraha pensionile juurde.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 5 külalist