Külmunud kartulid

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Külaline

Külmunud kartulid

Postitus Postitas Külaline »

Mul jäi kartulikott vastu külmiku tagumist seina, mis oli jääs. Tõenäoliselt on kartulid nüüd külma saanud ja magusad. Kas nende kartulitega on veel midagi pihta hakata? Ega sellest magususest vist lahti ei saa?

Kas selliste kartulite söömine on ebatervislik nagu roheliste kartulite puhulgi?
Külaline

Ei teki sinna mingit mürki. Ka külmutatud kartuleid ju müüakse! Kasuta supis, ahju- või pajaroas.
Külaline

Need muutuvad sulades pehmeks ja lötsuks, seest näevad ka imelikud välja. Ise viskasin sellised kartulid minema, nii palju need uued nüüd poes ka ei maksa, et selliseid peaks sööma.
Külaline

Guest kirjutas: 12 Sept 2025 00:23 Ei teki sinna mingit mürki. Ka külmutatud kartuleid ju müüakse! Kasuta supis, ahju- või pajaroas.
Külmutatud kartuleid müüakse küll, aga neid on enne kuumtöödeldud, siis nad ei muuda külmudes maitset. Mürgised nad ehk pole, aga sellised külmunud magusad lödid kartulid lihtsalt maitsevad halvasti.
Külaline

Kusjuures, need kartulid ei ole lödid, vaid täiesti õige tekstuuriga, aga maitse on ilmselt rikutud. Ega mulle ei meeldi ka supi sees magusa maitsega kartul.

Tegelikult lausa kaks 2-kilost kotti on raisku läinud.
Külaline

Oh seda suurt õnnetust tõesti, lausa maksimaalselt 5 eurot vastu taevast.
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Sept 2025 21:47
Oh seda suurt õnnetust tõesti, lausa maksimaalselt 5 eurot vastu taevast.
Mõnele on see mitu toidukorda ära visata. Ja osadel on ka põhimõtte pärast paha tunne toitu ära visata.
Külaline

https://foorum.naistekas.delfi.ee/read.php?11,2101941
Külaline

Guest kirjutas: 13 Sept 2025 21:49

Mõnele on see mitu toidukorda ära visata. Ja osadel on ka põhimõtte pärast paha tunne toitu ära visata.
No kui on selline põhimõte, et olenemata roiskumisastmest tuleb kõik omale sisse süüa, siis mis siin üldse arutada?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 07:51

No kui on selline põhimõte, et olenemata roiskumisastmest tuleb kõik omale sisse süüa, siis mis siin üldse arutada?
Esiteks, ei ole kartul roiskunud, vaid külmunud.
Teiseks, arutamise mõte on see, et äkki on võimalik maitse normaalseks tagasi saada.

Minu jaoks on see mitu toidukorda ja mulle põhimõtteliselt ei meeldi toitu ära visata, kui vähegi võimalik.

Imelik, et sellise küsimuse peale peab naeruvääristama ja solvama hakkama.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 09:18

Teiseks, arutamise mõte on see, et äkki on võimalik maitse normaalseks tagasi saada.

Minu jaoks on see mitu toidukorda ja mulle põhimõtteliselt ei meeldi toitu ära visata, kui vähegi võimalik.

Tegelikult ta ei solvanud ju kedagi, liialdas ainult. Aga tõsi, et see magus kartul ei paku mingit maitseelamust. Kui nälg on tõesti ukse ees ja söögiraha pole, siis on arusaadav, et kõik läheb kaubaks, aga muul juhul pole selliste kartulitega väga midagi teha.
Külaline

Siis oleks võinud mainida, et tegemist on esktreemselt vaese isikuga.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 12:16
Kas selleks peab siis ekstreemselt vaene olema? Mulle näiteks ei meeldi üldse toidu ära viskamine. Vahet ei ole, kas ma olen rikas või vaene.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 09:55
Guest kirjutas: 14 Sept 2025 09:18

Tegelikult ta ei solvanud ju kedagi, liialdas ainult. Aga tõsi, et see magus kartul ei paku mingit maitseelamust. Kui nälg on tõesti ukse ees ja söögiraha pole, siis on arusaadav, et kõik läheb kaubaks, aga muul juhul pole selliste kartulitega väga midagi teha.
Ega see ei olnud ka ilusa tooniga kirjutatud kommentaar.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 12:42
Guest kirjutas: 14 Sept 2025 12:16
Kas selleks peab siis ekstreemselt vaene olema? Mulle näiteks ei meeldi üldse toidu ära viskamine. Vahet ei ole, kas ma olen rikas või vaene.
Meeldib või ei meeldi, aga kui toit on riknenud, siis ma ei hakka seda ju alla suruma sellepärast, et ei meeldi toitu ära visata. Kui ei meeldi toitu ära visata, siis tuleb selle hoiustamisel olla hoolikas.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 09:18Imelik, et sellise küsimuse peale peab naeruvääristama ja solvama hakkama.
Siin ju ei olegi teemat milles solvamise võimalust ei leitaks. Alati mõnitatakse.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 14:49
Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 09:18Imelik, et sellise küsimuse peale peab naeruvääristama ja solvama hakkama.
Siin ju ei olegi teemat milles solvamise võimalust ei leitaks. Alati mõnitatakse.
No ma ei tea, kas oma kartulite pärast tasub nüüd nii hirmsasti solvuda, kui öeldakse välja, et see on kõlbmatu toit.
Külaline

Kas neid võib süüa?

Jah, ohutud need on, kui:

Pole halba lõhna.

Pole hallitust ega mädaplekkide moodi kahjustusi.

Pole täiesti pehmeks läinud ega vesised kogu ulatuses.

🍽️ Kuidas neid kõige paremini kasutada?
✅ Sobivad kasutused:

Supid, hautised, püreed – seal ei loe nii palju tekstuur.

Kartulipannkoogid või kotletid – riivi ja sega teiste koostisosadega.

Ahjukartul (kui lõikad väikesteks tükkideks ja küpsetad tugevalt) – võib veel pääseda.

❌ Väldi:

Keetmist tervelt – nad võivad muutuda kummiseks või laguneda vees.

Friikate või ahjukartuli valmistamist suuremate tükkidena – tulemus võib jääda vetruv ja veidi kummaline.

💡 Nipp:

Kui kartul on vaid osaliselt külmunud või alles kergelt kahjustunud, lõika lahti ja eemalda vetruvad/klaasjad osad – ülejäänu võib veel täiesti kõlblik olla.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 13:40Meeldib või ei meeldi, aga kui toit on riknenud, siis ma ei hakka seda ju alla suruma sellepärast, et ei meeldi toitu ära visata. Kui ei meeldi toitu ära visata, siis tuleb selle hoiustamisel olla hoolikas.
Sind ju keegi ei sundinudki. Miks ei saa neutraalselt nõuandeid jagada, miks peab küsijat halvustama?
Külaline

Guest kirjutas: 15 Sept 2025 11:19 Sind ju keegi ei sundinudki. Miks ei saa neutraalselt nõuandeid jagada, miks peab küsijat halvustama?
No siin anti ju juba nõu: viska minema.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Baidu [Spider] ja 2 külalist