Miks teeb haiget?

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Miks teeb haiget?

Postitus Postitas Külaline »

Miks on nii, et kui lähedane inimene ütleb, minu kohta midagi, mille kohta väga hästi tean tegelikult, et see pole tõsi (näiteks, et "millegagi hakkama ei saa" - saan ikka küll ja mitte vähe), siis ikkagi see teeb nii haiget ja valu? Pole ju tõsi, peaks ju siis üldse mitte huvitama, tean ju, et tegelikult teab temagi, et saan hakkama küll? Mul ei ole silm märja koha peal, aga hetkel võitlen pisaratega. No miks?
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 15:56No miks?
Lihtne tehe ütleb, et sellepärast, et oled solvunud. Ise sa selle peale ei tule?
Külaline

On tundeid mida saad juhtida ja on tundeid mida ei saa juhtida.
On see lähedane sinu armastatu.
iiR
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas iiR »

Guest kirjutas: 29 Aug 2025 15:56 Miks on nii, et kui lähedane inimene ütleb, minu kohta midagi, mille kohta väga hästi tean tegelikult, et see pole tõsi (näiteks, et "millegagi hakkama ei saa" - saan ikka küll ja mitte vähe), siis ikkagi see teeb nii haiget ja valu? Pole ju tõsi, peaks ju siis üldse mitte huvitama, tean ju, et tegelikult teab temagi, et saan hakkama küll? Mul ei ole silm märja koha peal, aga hetkel võitlen pisaratega. No miks?
Kui ütleja on keegi su lapsepõlvest, siis teeb haiget juba seepärast, et käivitab lapsepõlvetrauma, su keha reageerib moel, mil olid alles väike kaitsetu laps ja ehkki sa nüüd oled tõenäoliselt muidu igati asjalik ja iseseisev, siis mingi osa sinust reageerib ikka selle väikese lapse tasandilt.

Kui ütleja on kallim või hilisemas elus tekkinud sõber, siis ilmselt tunnetad, et ta tahab sulle meelega haiget teha, ja loomulikult selline kavatsus kellegi poolt, kelle oled endale mistahes põhjusel lähedale lasknud, teebki haiget. Kui tegu on inimesega, kellest oled hoolinud, kes on sulle meeldinud, kellega miski on seni sidunud, siis tekitab kurbust, kahetsust, pettumust ja solvumist, et ta sind lugupidamatult või lahkusetult kohtleb.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 18:28
Lihtne tehe ütleb, et sellepärast, et oled solvunud. Ise sa selle peale ei tule?
Õudsad on sellised solvujad inimesed. Solvumine on otsus, märtri-inimeste otsus.
Nätakas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nätakas »

Guest kirjutas: 29 Aug 2025 18:59
Õudsad on sellised solvujad inimesed. Solvumine on otsus, märtri-inimeste otsus.
Võibolla mingis olukorras ongi solvumine otsus, no vähemalt paberilt õpitud tarkusena võib see nii olla. Aga et end solvumisest säästa, tuleb kõvasti enesekindlust kasvatada. Kui lähedane inimene sind tihti põhjuseta halvustab, on seda üsna raske teha. Vast oleks mõistlik mitte selliseid märkusi alla neelata, vaid võimalikult rahulikult küsida selle lähedase käest, miks ta praegu nii ütles, kas ta põhjendaks? Vast jääb see ütleja siis ise ka mõtlema, et kas ta mitte niisama ei lahmi.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 15:56 Miks on nii, et kui lähedane inimene ütleb, minu kohta midagi, mille kohta väga hästi tean tegelikult, et see pole tõsi (näiteks, et "millegagi hakkama ei saa" - saan ikka küll ja mitte vähe), siis ikkagi see teeb nii haiget ja valu? Pole ju tõsi, peaks ju siis üldse mitte huvitama, tean ju, et tegelikult teab temagi, et saan hakkama küll? Mul ei ole silm märja koha peal, aga hetkel võitlen pisaratega. No miks?
Tegelikult pead mõtlema sellele, et sellel lähedasel on praegu hoopis endal mingi probleem, mis teda piinab.
Nt mul tuli mees töölt ja kirus, et tööl läks kõik halvasti (hea, et selle välja ütles).
Ja siis hakkas lambist kõigi pereliikmetega iga tühise asja peale tüli norima. Lõpuks viskas pojal üle ja ta karjus, et isa, kui sul tööl täna kõik untsu läks, siis miks sa selle kõik meie peale nüüd välja valad? Siis mees lõpetas ära, läks istus arvuti taha ja hakkas oma tööasju edasi teggema. Rahu sai uuesti majja.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 18:59 Õudsad on sellised solvujad inimesed. Solvumine on otsus, märtri-inimeste otsus.
Õudsad on sellised nagu sina. Keegi ei otsusta, et olen solvuja. See kas on või pole mingil põhjusel.
Oled sa mõelnud, et sa oled otsustanud olla solvaja. Ja siis vaatad, et appi kui õudne, et solvus sinu jutu peale.
Külaline

Mõni lihtsalt ei kannata kriitikat.
Ja ilmselt see, et inimene ei usu sinusse ja su oskustesse. See teebki haiget.

Mina ei kannata kriitikat, eriti mis tõsi on. Ma küll väga välja ei näita aga pistab küll.
Külaline

Kas sa ei küsinud, et miks ta nii arvab.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 20:39 Kas sa ei küsinud, et miks ta nii arvab.
See oleks tegelikult päris hea viis sellise probleemi lahendamiseks - rääkige omavahel. Olete ju lähedased inimesed.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Aug 2025 21:07
See oleks tegelikult päris hea viis sellise probleemi lahendamiseks - rääkige omavahel. Olete ju lähedased inimesed.
Olen teemaalgataja. Tegemist oli mu 20-aastase pojaga. Ma natuke põdesin, aga siis lahendasin omal moel - ütlesin, et kas ta mõtles selle peale, et see ütlemine võis haiget teha ning ülekohtune olla. Jäi vaikseks, vastu vähemalt ei vaielnud, ta muidu on kohutav vastu vaidleja, alati on mingi oma argument. Ehk jõudis kohale.
Ikkagi on veider, miks see mind alguses nii endast välja lõi. Lausa siia foorumisse pani kirjutama ja pisara silma.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 21:57Olen teemaalgataja. Tegemist oli mu 20-aastase pojaga. Ma natuke põdesin, aga siis lahendasin omal moel - ütlesin, et kas ta mõtles selle peale, et see ütlemine võis haiget teha ning ülekohtune olla. Jäi vaikseks, vastu vähemalt ei vaielnud, ta muidu on kohutav vastu vaidleja, alati on mingi oma argument. Ehk jõudis kohale.
Ikkagi on veider, miks see mind alguses nii endast välja lõi. Lausa siia foorumisse pani kirjutama ja pisara silma.
Eks kõige lähedasema inimese ebaõiglaselt pillutud lause ajabki endast välja. Sest ta ju tunneb sind ülihästi ja teab ka ise, et see on ebaõiglane, mida ütles.
Ma tunneks samamoodi, kuna on aru saada, et tahtiski solvata või alandada sel hetkel. Mõtleksin ka, et miks oma kõige lähedasem inimene midagi teadlikult vastikut ütleb?
Võõras inimene võib igasugu asju öelda, see pole üldse isiklik ja nutma ei aja.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 20:10
Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 18:59 Õudsad on sellised solvujad inimesed. Solvumine on otsus, märtri-inimeste otsus.
Õudsad on sellised nagu sina. Keegi ei otsusta, et olen solvuja. See kas on või pole mingil põhjusel.
Oled sa mõelnud, et sa oled otsustanud olla solvaja. Ja siis vaatad, et appi kui õudne, et solvus sinu jutu peale.
Ma ei solva kedagi. Kui te koguaeg solvute, vaadake peeglisse ja küsige, mis teil viga on.
Külaline

Nätakas kirjutas: 29 Aug 2025 19:15
Guest kirjutas: 29 Aug 2025 18:59

Võibolla mingis olukorras ongi solvumine otsus, no vähemalt paberilt õpitud tarkusena võib see nii olla. Aga et end solvumisest säästa, tuleb kõvasti enesekindlust kasvatada. Kui lähedane inimene sind tihti põhjuseta halvustab, on seda üsna raske teha. Vast oleks mõistlik mitte selliseid märkusi alla neelata, vaid võimalikult rahulikult küsida selle lähedase käest, miks ta praegu nii ütles, kas ta põhjendaks? Vast jääb see ütleja siis ise ka mõtlema, et kas ta mitte niisama ei lahmi.
Vaat, selle asjaga on nii, et ei pea suhtlema inimestega, kellega sul pole hea ja ei tunne end emotsionaalselt turvaliselt. Täiskasvanud inimene võiks ju seda teada.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 21:57
Olen teemaalgataja. Tegemist oli mu 20-aastase pojaga. Ma natuke põdesin, aga siis lahendasin omal moel - ütlesin, et kas ta mõtles selle peale, et see ütlemine võis haiget teha ning ülekohtune olla. Jäi vaikseks, vastu vähemalt ei vaielnud, ta muidu on kohutav vastu vaidleja, alati on mingi oma argument. Ehk jõudis kohale.
oh nii noore poisi ütlemine on veel tema must-valgest maailmast. Ta ei tule selle pealegi, et millegi ütlemine võib teisele haiget teha, seda hakkab hiljem tajuma.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2025 00:05
Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 20:10
Ma ei solva kedagi. Kui te koguaeg solvute, vaadake peeglisse ja küsige, mis teil viga on.
Ma tahan ka öelda, et vaata peeglisse kui ütled, et solvujad on õudsad. Sina ju tunned, et nad on õudsad. See on sinu probleem sinu sees.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Iga asja peale solvuvas hüsteerikus küll midagi meeldivat pole, see on, vastupidi, teiste piinamine, selline pidev teiste peale solvumine. Kui mulle drama queen ei meeldi, siis see minu probleem küll pole, vastupidi, see on normaalne reaktsioon. Sellisest tuleb eemale hoida, solvugu siis, kus ja palju kulub.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 30 Aug 2025 09:22 Iga asja peale solvuvas hüsteerikus küll midagi meeldivat pole, see on, vastupidi, teiste piinamine, selline pidev teiste peale solvumine. Kui mulle drama queen ei meeldi, siis see minu probleem küll pole, vastupidi, see on normaalne reaktsioon. Sellisest tuleb eemale hoida, solvugu siis, kus ja palju kulub.
Kuidas see teemasse puutub? Nägid kuskil hüsteerikut?
Külaline

Guest kirjutas: 30 Aug 2025 02:03
Külaline kirjutas: 29 Aug 2025 21:57

oh nii noore poisi ütlemine on veel tema must-valgest maailmast. Ta ei tule selle pealegi, et millegi ütlemine võib teisele haiget teha, seda hakkab hiljem tajuma.
Ei ole päris nii, vähemalt konkreetse poisi puhul. Ta on üsnagi empaatiline ja mõistev, kuid see ei rakendu minu puhul.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 3 külalist