Liikumine karkudel
-
Külaline
Liikumine karkudel
Kui üks jalg on kipsis (või kuidas iganes seda tänapäeval nimetatakse) ning peale üldse toetuda ei saa, siis mis toiminguid saab karkudega teha? Tegemist vasaku jalaga, kas siis autot juhtida saab (automaatkastiga)? Ikka vist. Trepist kuidas liigutakse? Mis veel on võimalik ja mis kindlasti mitte? Pole tegu ka kuigi sportliku inimesega, õlad valutavad niigi, ühel jalal hüpata kindlasti ei ole võimalik ja ülekaalu on ka.
-
Külaline
Ei soovita sellisel inimesel karkudega mööda treppe liibata. Kukub veel hambad ka välja.Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:08Pole tegu ka kuigi sportliku inimesega, õlad valutavad niigi, ühel jalal hüpata kindlasti ei ole võimalik ja ülekaalu on ka.
-
Külaline
Kui mul endal jalg kipsis oli, siis sain ringi liikuda küll, isegi kinos käisin. Aga trepil liikuda ei saanud. Ja autoga sõita samuti ei saanud, kuna jalg oli kipsis täies pikkuses - puusast kuni suure varbani. Jalg ei paindunud ega mahtunud sõiduautosse sisse. Kuidagi läbi häda sain end mahutatud oma sirge jalaga auto tagaistmele, aga eesistmel sõita küll ei saanud.
Pärast kipsi äravõtmist oli jalg väga nõrk ega paindunud. Hakkasin vaikselt võimlema, aga kõndisin veel pärast kipsi äravõtmist kuu aega karkudega.
Pärast kipsi äravõtmist oli jalg väga nõrk ega paindunud. Hakkasin vaikselt võimlema, aga kõndisin veel pärast kipsi äravõtmist kuu aega karkudega.
-
Külaline
Oleneb, kus kohas jalal kips on. Kui on alla põlve siis olen näinud küll, et saavad ka kõndida. Jalga antakse mingi sandaali moodi jalanõulaadne kaitse. Sellega võib maha ka astuda, kui jalg kannatab. 

-
Külaline
Ei, arst ütles, et jalale ei tohi üldse toetuda.Guest kirjutas: ↑27 Aug 2025 11:09 Oleneb, kus kohas jalal kips on. Kui on alla põlve siis olen näinud küll, et saavad ka kõndida. Jalga antakse mingi sandaali moodi jalanõulaadne kaitse. Sellega võib maha ka astuda, kui jalg kannatab.![]()
-
Külaline
No sellisel juhul ei saa midagi eriti teha. Arsti tuleb kuulata. Iseenesest, kui jalg autosse mahub ja on vasak jalg ja automaatkastiga auto, siis sellega häda korral sõita saab.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2025 11:43Ei, arst ütles, et jalale ei tohi üldse toetuda.Guest kirjutas: ↑27 Aug 2025 11:09 Oleneb, kus kohas jalal kips on. Kui on alla põlve siis olen näinud küll, et saavad ka kõndida. Jalga antakse mingi sandaali moodi jalanõulaadne kaitse. Sellega võib maha ka astuda, kui jalg kannatab.![]()
Mina kasutasin nii gaasi kui ka piduripedaali parema jalaga. Aga ma tean, et osaf on harjunud pidurit vasakuga vajutama.
-
Külaline
Mina ei julgeks autot juhtida, kui jalg kipsis on. Olgu parem või vasak, ikkagi pole juhtimisel kiirus ja osavus sama mis normaalselt. Liikumispuudega inimestel on muide omad autod, millel pidur-gaas rooli küljes. Võid uurida, äkki kusagil laenutatakse sellist autot.
-
Külaline
Arvestades ülekaalu ja mittesportlik olemist, ma sinu asemel teeks koduseid asju. Koristaks kappe ja sahtleid, loeks, vaataks telekat.
Autoga sõita saaks kui jalga saab põlvest painutada. Automaatkastiga vasakut jalga ei kasutata. Aga kuhugi sõites peab autost ju välja tulema ja karkudega liikuma. Ma ei kujuta ette kuidas saab karkudega trepist üldse üles. Paras kekslemine, mis võib lõppeda kukkumisega.
Autoga sõita saaks kui jalga saab põlvest painutada. Automaatkastiga vasakut jalga ei kasutata. Aga kuhugi sõites peab autost ju välja tulema ja karkudega liikuma. Ma ei kujuta ette kuidas saab karkudega trepist üldse üles. Paras kekslemine, mis võib lõppeda kukkumisega.
Oleneb sellest kas murtud on parem või vasak jalg. Kui on automaatkäigukast, siis vasakut jalga ei lähe tarvis.Guest kirjutas: ↑27 Aug 2025 15:07 Mina ei julgeks autot juhtida, kui jalg kipsis on. Olgu parem või vasak, ikkagi pole juhtimisel kiirus ja osavus sama mis normaalselt. Liikumispuudega inimestel on muide omad autod, millel pidur-gaas rooli küljes. Võid uurida, äkki kusagil laenutatakse sellist autot.
-
Külaline
No mingil määral on tal õigus - kuigi sa jalga ei kasuta, siis parema jalaga pedaale vahetades ikka kannad vasakule jalale oma keharaskust ja kui seda teha ei saa, siis võib olla keeruline ja kohmakas. Aga inimene õpib kõik ära ja eks tuleb lihtsalt rahulikumalt sõita ja mõistusega kompenseerida oma võimalikku aeglust.Egalitaar kirjutas: ↑28 Aug 2025 11:29Oleneb sellest kas murtud on parem või vasak jalg. Kui on automaatkäigukast, siis vasakut jalga ei lähe tarvis.Guest kirjutas: ↑27 Aug 2025 15:07 Mina ei julgeks autot juhtida, kui jalg kipsis on. Olgu parem või vasak, ikkagi pole juhtimisel kiirus ja osavus sama mis normaalselt. Liikumispuudega inimestel on muide omad autod, millel pidur-gaas rooli küljes. Võid uurida, äkki kusagil laenutatakse sellist autot.
-
Külaline
Kui oled harjunud automaadiga sõitma, siis ei kanna midagi vasakule jalale üle. Mu vasak jalg võib ka istumise all olla, vahet pole. Kasutan vaid paremat.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 21:12No mingil määral on tal õigus - kuigi sa jalga ei kasuta, siis parema jalaga pedaale vahetades ikka kannad vasakule jalale oma keharaskust
-
Külaline
Olen 20 aastat automaadiga sõitnud ja just kontrollisin - gaasi ja piduri vahetamusel läheb hetkeks rõhk vasakule jalale. Ei usu mina, et sulgi teisiti on.Guest kirjutas: ↑29 Aug 2025 01:25Kui oled harjunud automaadiga sõitma, siis ei kanna midagi vasakule jalale üle. Mu vasak jalg võib ka istumise all olla, vahet pole. Kasutan vaid paremat.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 21:12No mingil määral on tal õigus - kuigi sa jalga ei kasuta, siis parema jalaga pedaale vahetades ikka kannad vasakule jalale oma keharaskust
-
Külaline
Kui vasakule jalale üldse toetuda ei tohi, siis ei saa selline inimene turvaliselt autosse sisse ega sealt välja /(juhiistmele). Ja kui seda üritab teha, on see väga ohtlik. Pks ebaõnnestunud toetumine ja ongi asi untsus, tekib luude nihkumine ja läheb operattsiooniks.
-
Külaline
Kui mul jalg kipsis oli, lasin mehel end autoga jalatsipoodi sõidutada ja valisin siis meeste jalatsiriiulist kõige laiema fassongiga sandaalid (pealt pandlaga, mida sai laiemaks teha), kuhu mu kips sisse mahtus. Täitsa mugav oli. Teises jalas oli oma tavaline jalats.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist