Lepingu digiallkirjastamine
-
Digisaamatu
Lepingu digiallkirjastamine
Olen eestlane, kes on juba kaua välismaal elanud ja niiviisi on mul kuidagi juhtunud, et olen elus ainult ühe digiallkirja. Nüüd aga oli vaja tellida Eestis sugulasele üks teenus Eesti firmalt ja need lubasid lahkesti, et saan lepingu digiallkirjastada. Mul on id-kaart, lugeja ja tarkvara olemas ja jäin siis ootama, et leping saadetakse. Saabus manusega, minu meelest on see täiesti tavaline pdf. Ma olen selles osas juhm, vabandust. Arvasin, et nemad seal teevad digiallkirjastatava dokumendi valmis ja mina avan programmis ja omalt poolt allkirjastan. Eelmine kord nagu oli nii. Kas nad eeldavad, et mina pean muundama selle pdfi ise digiallkirjastatavaks? Või lihtsalt unustasid ära ja tegid tavalise pdfi?
Tänaseks on tööpäev läbi, homme saaks uurida, aga mul on sotsiaalfoobia ja kuidagi piinlik tunne, et ma pole piisavalt digikompetentne ja kardan end lolliks teha küsimisega. Kuidas tavaliselt need asjad Eestis käivad? Kes esimesena digimuundab dokumente, lepingu koostaja või klient?
Tänaseks on tööpäev läbi, homme saaks uurida, aga mul on sotsiaalfoobia ja kuidagi piinlik tunne, et ma pole piisavalt digikompetentne ja kardan end lolliks teha küsimisega. Kuidas tavaliselt need asjad Eestis käivad? Kes esimesena digimuundab dokumente, lepingu koostaja või klient?
-
Külaline
On variant, et nad enne ootavad sinu allkirja ja siis lisavad enda oma.
Aga ma ütleks, et kahtlane. Uuri asja ja palu juba nende poolt allkirjastatud fail/ümbrik saata. Muidu pärast petavad ei tea kuidas ja olemati teenusega lajatavad arve, sest sina oled allkirja andnud.
Ma olen alati saanud ennem teisepoole digiallkirjaga dokumendi, seda näitab ka see ria digidoc programm, kas kehtiv allkiri on olemas ja siis sinna ümbrikule lisad enda oma.
Digiallkirjaga dokument, kui oleks nendepoolt juba toiming tehtud, ei oled pdf formaadis. Ma peast ei tea, aga alati on teise faili vormingus.
Aga ma ütleks, et kahtlane. Uuri asja ja palu juba nende poolt allkirjastatud fail/ümbrik saata. Muidu pärast petavad ei tea kuidas ja olemati teenusega lajatavad arve, sest sina oled allkirja andnud.
Ma olen alati saanud ennem teisepoole digiallkirjaga dokumendi, seda näitab ka see ria digidoc programm, kas kehtiv allkiri on olemas ja siis sinna ümbrikule lisad enda oma.
Digiallkirjaga dokument, kui oleks nendepoolt juba toiming tehtud, ei oled pdf formaadis. Ma peast ei tea, aga alati on teise faili vormingus.
-
Külaline
Laed dokumendi alla (arvutisse). Parema hiireklikiga dokumendile klikates avad valikud. Üks valikutest on digiallkirkastamine. Teed toimingud ära. Saadad allkirjastatud dokumendi saatjale tagasi.
-
Külaline
Salvesta see sulle saadetud fail oma arvutisse mingisse kataloogi.
Sul peab olema eelnevalt arvutisse installitud digiallkirjastamise programm.
Otsid dokumentide kataloogist sell pdf faili üles, klikid selle nimel parema hiire nupuga. avaneb hüpikaken, vajuta seal "allkirjasta digitaalselt" ning avaneb digiallkirjastamise aken. Valid id-kaardiga digiallkirjastamise ja selle peale nõuab programm pin 2 sisestamist.
suled akna. sinu digiallkirjastatud fail on automaatselt salvestunud sinnasamasse kataloogi, kus sul see pdf fail oli enne salvestatud.
kogu lugu. saadad nüüd digiallkirjastatud faili e-kirja manusena sellele, kellel seda vaja oli.
Sul peab olema eelnevalt arvutisse installitud digiallkirjastamise programm.
Otsid dokumentide kataloogist sell pdf faili üles, klikid selle nimel parema hiire nupuga. avaneb hüpikaken, vajuta seal "allkirjasta digitaalselt" ning avaneb digiallkirjastamise aken. Valid id-kaardiga digiallkirjastamise ja selle peale nõuab programm pin 2 sisestamist.
suled akna. sinu digiallkirjastatud fail on automaatselt salvestunud sinnasamasse kataloogi, kus sul see pdf fail oli enne salvestatud.
kogu lugu. saadad nüüd digiallkirjastatud faili e-kirja manusena sellele, kellel seda vaja oli.
-
Külaline
See "digimuundamine" ongi allkirjastamine, st allkirjastataksegi tavalist pdf faili näiteks. Saan aru, et antud juhul on lihtsalt küsimus, kumb pool esimesena allkirja peab panema, praegu siis vist eeldatakse, et sina paned esimesena allkirja. Lihtsalt selles osas selgituseks, et pdf faili ei pea eelnevalt kuidagi "digiallkirjastatavaks" muutma, st veel mingit eraldi toimingut tegema, ongi ainult allkirjastamine. Ma ei tea, kas sain õigesti aru, aga mulle tundus, et olid selles osas pisut segaduses.
-
Külaline
Variant on ka digiallkirjastamise programm avada ja siis sinna see .pdf lisada - umbes nagu avaksid ükskõik millises programmis mõnda dokumenti. Kui valid järgmiseks allkirjastamise, küsib programm, kas soovid digikonteinerit luua. Vastad jaa - sellest saabki su allkirjastatud dokument. Ja siis sisestad oma PIN2 ehk allkirjastad ja ongi korras.
-
tintinnabulum
- Teerajaja
Kõige lihtsam: laadid dokumendi alla, võtad oma allalaadimiste failikausta lahti, teed õigel failil hiirega parema kliki ja valid DigiDoc allkirjastamise sealt.
Allkirjastada saab ka nutitelefonis RIA DigiDoc äpiga, aga see võib olla keerulisem, kui pole nutikaga nii sina peal. Hea variant juhul, kui pole läpakat/lugejat käepärast.
Allkirjastada saab ka nutitelefonis RIA DigiDoc äpiga, aga see võib olla keerulisem, kui pole nutikaga nii sina peal. Hea variant juhul, kui pole läpakat/lugejat käepärast.
-
Külaline
Ära nüüd võhiku jaoks asja keeruliseks aja. Siin on juba häid juhiseid antud, toimetad hiire parema klahviga pdf peal jneKülaline kirjutas: ↑04 Juul 2024 18:30 Variant on ka digiallkirjastamise programm avada ja siis sinna see .pdf lisada - umbes nagu avaksid ükskõik millises programmis mõnda dokumenti. Kui valid järgmiseks allkirjastamise, küsib programm, kas soovid digikonteinerit luua. Vastad jaa - sellest saabki su allkirjastatud dokument. Ja siis sisestad oma PIN2 ehk allkirjastad ja ongi korras.
-
Külaline
Esimesena digiallkirjastada tegelikult ei ole kahtlane. Kui on tegu tuntud firmaga lepingu sõlmimisega.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kiisu, käguan, Triibu, මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 4 külalist