Mina ka ei oska. Olen 30, koolis oli võõrkeele valik saksa ja vene, valisin esimese. Elan piirkonnas, kus venelasi väga vähe ja tööalaselt ei ole samuti vaja olnud. Tean vene keeles alla 10 sõna.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:16Ei joo alkoholi, millest tulenevalt ei saa ka veiniostmisel probleemidesse sattuda. Lihtsalt nõme lugeda, et üks tembeldab suvaliselt inimesi umbkeelseteks vanamuttideks. Ma olen alati seal poes eesti keelega hakkama saanud, ei räägi sõnagi vene keelt ja samuti on olnud suhtumine minusse sõbralik. Võibolla oleneb siis kliendist.Guest kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:10
Tavaliselt omistatakse teistele samu omadusi, millega ise kimpus ollakse.
Rimi lollitab kliente
-
Külaline
-
Külaline
Keel ei ole milleski süüdi. Iga keele oskus on väärtus.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!
(Olen eestlane ja vihkan samuti sõda.)
-
Külaline
Ma saan küll aru, kuidas on võimalik eesti keelt mitte osata.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:40Aga mina jälle ei saa aru, kuidas küll on võimalik paljudel siinsetel venelastel sõnagi eesti keelt mitte osata? Ometi on nad Eestis sündinud ja üles kasvanud. Kuid suhtuvad Eesti Vabariiki endiselt nagu mingisse Venemaa oblastisse, kus kõik peavad nendega vene keeles rääkima. See suhtumine ei sobi mulle. Riigikeel on siiski eesti keel.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:16
Ei joo alkoholi, millest tulenevalt ei saa ka veiniostmisel probleemidesse sattuda. Lihtsalt nõme lugeda, et üks tembeldab suvaliselt inimesi umbkeelseteks vanamuttideks. Ma olen alati seal poes eesti keelega hakkama saanud, ei räägi sõnagi vene keelt ja samuti on olnud suhtumine minusse sõbralik. Võibolla oleneb siis kliendist.
Nad elavad kodus vene keeles. Kodust väljas, ida pool siin, pole ka vaja eesti keeles rääkida. Nad ei hakka omavahel rääkima eesti keeles. Ja pole tahet õppida ära ka. Just tahet pole. Mina õpin praegu võõrkeelt. Rääkida pole kellegagi igapäevaselt. Aga ma õpin ja räägin endale. Praegu on igasugu tasuta võimalusi palju, netis... keeleäppe. Sama ka on netis kohti kus on eesti- vene õpe. Nii et kui tahet on, saab.
Samas ma tean tunnet, kui ma peaks võõrkeeles rääkima, ma ikka ei oska. Ei julge. Sõnad lähevad meelest. Ja hullem veel, kui mulle midagi vastatakse, ma ikka ei saa aru . Nii et ikka 0 seis. Piinlik ka.
Ma usun et paljudel venelastel on sama seis.
Ma olen töös paljude venelastega kokku puutunud. Enamus ütleb, et nad ei räägi eesti keelt. Aga kui päevi on nad näinud me asutuses, et me ei oska paljud ka vene keelt, siis hakkab ikka ilmnema, et on küll neil teada ka eesti keelseid sõnu ja nad suudavad lihtsate või üksikute sõnadega end väljendada.
-
Külaline
Eitedega võidu kaagutaja on mingi "onu" või? Seelikus "mees" oled.
-
Külaline
No näe, selgitasid kenasti ära, miks paljud Eestis sündinud ja kasvanud venelased ei oska üldse eesti keelt. Aga samas siin üks külaline vihastab eestlaste peale, et "Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata?"! Et siis, eestlased peavad küll vene keelt oskama, aga Eestis elavad venelased ei pea eesti keelt oskama?Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 09:35Ma saan küll aru, kuidas on võimalik eesti keelt mitte osata.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:40Aga mina jälle ei saa aru, kuidas küll on võimalik paljudel siinsetel venelastel sõnagi eesti keelt mitte osata? Ometi on nad Eestis sündinud ja üles kasvanud. Kuid suhtuvad Eesti Vabariiki endiselt nagu mingisse Venemaa oblastisse, kus kõik peavad nendega vene keeles rääkima. See suhtumine ei sobi mulle. Riigikeel on siiski eesti keel.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00
Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?
Nad elavad kodus vene keeles. Kodust väljas, ida pool siin, pole ka vaja eesti keeles rääkida. Nad ei hakka omavahel rääkima eesti keeles. Ja pole tahet õppida ära ka. Just tahet pole. Mina õpin praegu võõrkeelt. Rääkida pole kellegagi igapäevaselt. Aga ma õpin ja räägin endale. Praegu on igasugu tasuta võimalusi palju, netis... keeleäppe. Sama ka on netis kohti kus on eesti- vene õpe. Nii et kui tahet on, saab.
Samas ma tean tunnet, kui ma peaks võõrkeeles rääkima, ma ikka ei oska. Ei julge. Sõnad lähevad meelest. Ja hullem veel, kui mulle midagi vastatakse, ma ikka ei saa aru . Nii et ikka 0 seis. Piinlik ka.
Ma usun et paljudel venelastel on sama seis.
Ma olen töös paljude venelastega kokku puutunud. Enamus ütleb, et nad ei räägi eesti keelt. Aga kui päevi on nad näinud me asutuses, et me ei oska paljud ka vene keelt, siis hakkab ikka ilmnema, et on küll neil teada ka eesti keelseid sõnu ja nad suudavad lihtsate või üksikute sõnadega end väljendada.
Mind on mu oma kodulinnas Tallinnas hiljuti fašistiks hüütud, venelase poolt. Sellest ei tohi rääkida, siis ju "õhutan rahvustevahelist vaenu". Aga eestlaste fašistideks nimetamine mingi vaenuõhutamine muidugi ei ole.
-
Külaline
Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:16
Ei joo alkoholi, millest tulenevalt ei saa ka veiniostmisel probleemidesse sattuda. Lihtsalt nõme lugeda, et üks tembeldab suvaliselt inimesi umbkeelseteks vanamuttideks. Ma olen alati seal poes eesti keelega hakkama saanud, ei räägi sõnagi vene keelt ja samuti on olnud suhtumine minusse sõbralik. Võibolla oleneb siis kliendist.
-
Külaline
Kas sa Eestist väljas ei käi?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:40Aga mina jälle ei saa aru, kuidas küll on võimalik paljudel siinsetel venelastel sõnagi eesti keelt mitte osata? Ometi on nad Eestis sündinud ja üles kasvanud. Kuid suhtuvad Eesti Vabariiki endiselt nagu mingisse Venemaa oblastisse, kus kõik peavad nendega vene keeles rääkima. See suhtumine ei sobi mulle. Riigikeel on siiski eesti keel.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:16
-
Külaline
Püha taevas! See saksa on siis vähemalt inglise keelele lisaks?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 09:06Mina ka ei oska. Olen 30, koolis oli võõrkeele valik saksa ja vene, valisin esimese. Elan piirkonnas, kus venelasi väga vähe ja tööalaselt ei ole samuti vaja olnud. Tean vene keeles alla 10 sõna.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:16
-
Külaline
Ei, suahiili keelele.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:21Püha taevas! See saksa on siis vähemalt inglise keelele lisaks?
-
Külaline
See on tore hüüatus küll - kuidas on võimalik mingit keelt mitte sõnagi osata. Tegelikult võib ju tõesti mõnd sõna osata, aga rääkimise olukorras on see mittevajlik sõna. Ja sõnadest peavad tekkima laused. Nik et kui teada numbreid ja aastaegu või minu nimi on ... ongi samahea kui ei oska sõnagi teist keelt, sest tead mittevajalikke sõnu.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:16Ei joo alkoholi, millest tulenevalt ei saa ka veiniostmisel probleemidesse sattuda. Lihtsalt nõme lugeda, et üks tembeldab suvaliselt inimesi umbkeelseteks vanamuttideks. Ma olen alati seal poes eesti keelega hakkama saanud, ei räägi sõnagi vene keelt ja samuti on olnud suhtumine minusse sõbralik. Võibolla oleneb siis kliendist.Guest kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:10
Tavaliselt omistatakse teistele samu omadusi, millega ise kimpus ollakse.
-
Külaline
50+ leedukate ja lätlastega suhtlen loomulikult inglise keeles. Nad oleks väga pahased, kui hakkaks nendega vene keelt rääkima!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:18Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00
Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?
Ka ukrainlastega väldin vene keelt - nad on juba suht pikalt Eestis ja on lausa vaja, et me aitaks neil eesti keelt kasutada. Vene keele rääkimine nüüd küll mingit tohutut intellligentsi ei näita...
-
Külaline
Autist? Normaalne inimene peaks jutust aru saama, mitte sellist sodi tootma, nagu sina.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:34See on tore hüüatus küll - kuidas on võimalik mingit keelt mitte sõnagi osata. Tegelikult võib ju tõesti mõnd sõna osata, aga rääkimise olukorras on see mittevajlik sõna. Ja sõnadest peavad tekkima laused. Nik et kui teada numbreid ja aastaegu või minu nimi on ... ongi samahea kui ei oska sõnagi teist keelt, sest tead mittevajalikke sõnu.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00Kuidas on võimalik vene keelt mitte sõnagagi osata? Soome ja inglise keelt ka ei oska?Külaline kirjutas: ↑26 Aug 2025 21:16
-
Külaline
Jajah, kindlasti on pahased, ära kujuta ette. Vanem generatsioon ei oska eriti inglise keelt, aga mis neil sinusuguse rumalaga üle jääb.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 13:0750+ leedukate ja lätlastega suhtlen loomulikult inglise keeles. Nad oleks väga pahased, kui hakkaks nendega vene keelt rääkima!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:18Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34
mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!
Ka ukrainlastega väldin vene keelt - nad on juba suht pikalt Eestis ja on lausa vaja, et me aitaks neil eesti keelt kasutada. Vene keele rääkimine nüüd küll mingit tohutut intellligentsi ei näita...
-
Külaline
Mõeldes sellele vene keelele, mis on ju ka võõrkeel. Kahju on endast. Ma ju oskan seda, oskan rääkida õpitud keeltest kõige paremini. Ja nüüd täitsa halva mainega keel, agressorriigi keel. Seda keelt oli koolis ka kõige rohkem tunde nädalas.
Aga asi millest ma ei saa aru. See on saksa keele õpetamine vene ajal. Fashistid ju? Kuidas see keel õppekavva pandi?
Kuidas siis ei suhtutud saksa keelde nagu vaenuriigi keelde tollase riigikorra aegu.
Aga asi millest ma ei saa aru. See on saksa keele õpetamine vene ajal. Fashistid ju? Kuidas see keel õppekavva pandi?
Kuidas siis ei suhtutud saksa keelde nagu vaenuriigi keelde tollase riigikorra aegu.
-
Külaline
Aga mida siis panna? Prantsuse või hispaania keele õpetajaid ju polnud. Vene aristokraatia rääkis omal ajal prantsuse keeles, võib olla Venemaal oli siis prantsuse keel õppekavas. Ei tea. Aga Eestis oli ju tugev saksa keele traditsioon, ja õpetajad omast käest võtta. Minu vanavanemad, puhtad eestlased, valdasid mõlemad saksa keelt sellisel tasemel, et suutsid iga kell mõne lihtsama krimka läbi lugeda. Mäletan, kuidas ma lapsena imestasin, kui nägin vanaema käes saksakeelset romaaniGuest kirjutas: ↑28 Aug 2025 13:18 Mõeldes sellele vene keelele, mis on ju ka võõrkeel. Kahju on endast. Ma ju oskan seda, oskan rääkida õpitud keeltest kõige paremini. Ja nüüd täitsa halva mainega keel, agressorriigi keel. Seda keelt oli koolis ka kõige rohkem tunde nädalas.
-
Külaline
miks peaks naaberrahvad kuidagi juhmimad olema kui eestlased? Olen 50+, räägin 3 keelt hästi ja veel 3 enam-vähem, ja samasugused on ka mu Balti 50+ kolleegid. Pole kunagi vene keelt vajanud nendega suhtlemisel.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 13:09Jajah, kindlasti on pahased, ära kujuta ette. Vanem generatsioon ei oska eriti inglise keelt, aga mis neil sinusuguse rumalaga üle jääb.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 13:0750+ leedukate ja lätlastega suhtlen loomulikult inglise keeles. Nad oleks väga pahased, kui hakkaks nendega vene keelt rääkima!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:18
Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.
-
Külaline
Sa 50+, ei arva, et sa oled väheseid, kes oskab 3 keelt hästi ja lisaks veel 3 keelt vähemal määral?
Enamus oskab 1 võõrkeelt ja teist ka kuidagi. Ma arvan et see on nii. Nt laadal, hansalaadal, algul suheldi inglise keeles. Aga kui oli mingi teine küsimus peale hau matsi, biger sais, siis ikka lõppes vestlus vene keeles. Kas ei osanud müüja või ostja muud keelt, kui vene keelt. Need 50+ müüjad, ostjad.
Enamus oskab 1 võõrkeelt ja teist ka kuidagi. Ma arvan et see on nii. Nt laadal, hansalaadal, algul suheldi inglise keeles. Aga kui oli mingi teine küsimus peale hau matsi, biger sais, siis ikka lõppes vestlus vene keeles. Kas ei osanud müüja või ostja muud keelt, kui vene keelt. Need 50+ müüjad, ostjad.
-
Külaline
Aga kuidas sina räägid Leedu, Läti, Hiina, Jaapani, Prantsuse vms inimesega, kes ei oska eesti, inglise, vene ega ühtegi sinu räägitavat keelt? Oskadki kohe kõiki maailma keeli? Või pead siiski tõdema, et on inimesi kellega sa suhelda ei saa?Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:18Oh seda madalalaubalisust. Kuidas sa räägid 50+ Leedu, Läti, Ukraina vms inimestega, kes ei oska inglise keelt? Keeled on intelligentsuse küsimus, mitte mingite lollide põhimõtete teema.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:34mina ka "ei oska" enam, kuigi olen 50+ ja tegelikult muidugi ei kao see keel kahjuks peast mitte kuskile. Ehk siis oskan keelt väga hästi, aga põhimõtteliselt ei kasuta ei siin ega välismaal mitte mingil juhul. Sõjardite ja okupantide keelt ei räägi!Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00
Kuna mina ei tööta klienditeeninduses, siis tõepoolest ei ole mul vaja iga inimese rääkida osata. Kui inimene pöördub minu poole keeles, mida ma ei oska, pakun talle välja neid keeli, mida ma oskan ja kui neist ükski ei sobi, ei ole midagi teha. Suhelda ta minuga ei saa. Kui väljaspool Eestit reisin, siis ikka piirkondades, kus inglise keelega hakkama saab ja Eestis ei ole üldiselt ka eesti ja inglise keelega hakkamasaamisega probleemi. Kui tänaval keegi vene keeles teed küsib, siis pöördub lihtsalt järgmise poole, kui mu inglise keelsest selgitusest aru ei saa ning teeninduses ma tõesti eeldan, et teenindaja suudab vähemalt väga elemtaarsel tasemel eesti keelest aru saada ja vastata. Muideks Lätit ja Leedut ma külastan päris tihti ja seal küll ingilse keeles suhtlemisega probleemi ei ole. Võimalik muidugi, et kuskil maapiirkonna pensionärid ei oskaks minuga inglise keeles suhelda, aga ma nedega ei puutu kokku. Poodides, hotellides ja söögikohtades igatahes inglise keelt räägitakse ja juhuslike inimestega suhtlemine ei ole kohustuslik.
-
Külaline
Minuvanuste lätlaste ja ukrainlastega, keda kohanud olen, suhtlen inglise keeles. Me ei ole nõukaajas enam, uus põlvkond kasvab peale ja vene keel (jumal tänatud) on noortemate seas hääbumas. Loomulikult ükski võõrkeel ei jookse mööda külge maha aga see ei ole enam tänapäeval elementaarne, et vene keeles suhtlema peaks oskama. Koolis saigi õpitud esimese vvõõrkeelena inglise keelt, sealt edasi valikuna saksa keelt ja gümnaasiumis ka hispaania keelt. Vene keelt ei ole õppinud ja ei oska ning ei tunne ka puudust.
-
Külaline
Mis selles imelikku on, kui ei osata vene keelt, aga osatakse hoopis inglise ja saksa keelt? Mine küsi ameeriklaste, hispaanlaste, prantslaste ja rootslaste käest, kui paljud neist vene keelt oskavad. Eestlaste lömitamine venelaste ees on lihtsalt vastik.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 12:21Püha taevas! See saksa on siis vähemalt inglise keelele lisaks?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2025 09:06Mina ka ei oska. Olen 30, koolis oli võõrkeele valik saksa ja vene, valisin esimese. Elan piirkonnas, kus venelasi väga vähe ja tööalaselt ei ole samuti vaja olnud. Tean vene keeles alla 10 sõna.Guest kirjutas: ↑28 Aug 2025 08:00
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline