Käsitöö versus coitus

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 16 Aug 2025 20:39
Guest kirjutas: 16 Aug 2025 16:42
Guest kirjutas: 15 Aug 2025 20:24

"Kui" ees ei käi koma, kui sellele ei järgne tegusõna!
Kaaperdan nüüd korraks teemat. See "kui" ja "koma" on mulle päris tihti küsimust tekitanud, et kuidas õigesti olema peaks. Ei teadnud sellest reeglist midagi. Niii... miks selles lauses "Kui ees ei käi koma, kui sellele ei järgne tegusõna!" "kui" ees koma on? Teine küsimus kah kohe otsa - kas "õpin tarkusi" on vale?
Kas sa ei tunne tegusõna ära?

Kui, kui on võrdlusena. Näiteks, kõva kui kivi, siis "kui" ette koma ei käi.

Kui me räägime mingist muust teemast. Näiteks, käisime seeni korjamas, kui järsku juhtus nii, et vihma hakkas sadama... Siis käib.
Tänan selgitamast ja meeldetuletamast!
Jah, ma ei tundnud tõesti tegusõna selles lauses peale koma ära. Peale seda märkust mõtlesin enda jaoks asja keerulisemaks.
Külaline

Ma lisan, et enne ja ennem on kaks sõna mida aetakse segamini.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Aug 2025 21:47 Ma lisan, et enne ja ennem on kaks sõna mida aetakse segamini.
Enne ja ennem pole sõnad, mida aetakse segamini, vaid ennem on valesti öeldud "enne". Segamini aetakse õieti ja õigesti, enamus ja enamik jne.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2025 21:54
Guest kirjutas: 16 Aug 2025 21:47 Ma lisan, et enne ja ennem on kaks sõna mida aetakse segamini.
Enne ja ennem pole sõnad, mida aetakse segamini, vaid ennem on valesti öeldud "enne". Segamini aetakse õieti ja õigesti, enamus ja enamik jne.
Sina ära pea neid sõnadeks kui ei taha. Mina pean neid sõnadeks.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 15 Aug 2025 16:42Kas käsitöö on tingimata kehvem, kui coitus?
Enne ma tegin käsitööd.
Ennem oleks naisega, kui teeks käsitööd.
Külaline

Enne ja ennem on sünonüümid tähenduses 'varasemal ajal'.

ÕS-is lähtutakse põhimõttest, et üldkeele sõnade tähendusi keelekorralduses ei normita. Vt ka EKI teatmiku artiklit „Tähenduste normimisest“.
Külaline

Guest kirjutas: 16 Aug 2025 22:10
Tolmukübe kirjutas: 15 Aug 2025 16:42Kas käsitöö on tingimata kehvem, kui coitus?
Enne ma tegin käsitööd.
Ennem oleks naisega, kui teeks käsitööd.
Ennem pole õige.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2025 21:54Segamini aetakse õieti ja õigesti, enamus ja enamik jne.
Õieti ja õigesti on sünonüümid tähenduses ’õigel moel, mitte valesti’.
Enamus ja enamik on sünonüümid tähenduses 'suurem osa'.

ÕS-is lähtutakse põhimõttest, et üldkeele sõnade tähendusi keelekorralduses ei normita. Vt ka EKI teatmiku artiklit „Paronüümid“.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2025 22:12Ennem pole õige.
Mina nii ei arva.
Külaline

Külaline kirjutas: 16 Aug 2025 23:15
Mina nii ei arva.
EKI:
ENNE tähendab ’varem’ või ’esmalt’: enne töö ja pärast lõbu; enne meie ajaarvamist; poiss jõudis kooli enne tunde.
ENNEM tähendab ’pigem’: ennem võib vats rebeneda, kui hüva rooga üle jääda; ennem läheb kaamel läbi nõelasilma, kui rikas taevariiki saab; ennem surm kui niisugune elu.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 16 Aug 2025 23:18
Külaline kirjutas: 16 Aug 2025 23:15
Mina nii ei arva.
EKI:
ENNE tähendab ’varem’ või ’esmalt’: enne töö ja pärast lõbu; enne meie ajaarvamist; poiss jõudis kooli enne tunde.
ENNEM tähendab ’pigem’: ennem võib vats rebeneda, kui hüva rooga üle jääda; ennem läheb kaamel läbi nõelasilma, kui rikas taevariiki saab; ennem surm kui niisugune elu.
Jah, aga peale EKI on ka Sõnaveeb olemas, kas see levitab valeinfot? Ennem on õige nii või teisiti.

ennem - Otsing
Sõnaveeb
https://sonaveeb.ee › unif › est › dsall › ennem › est
Enne ja ennem on sünonüümid tähenduses 'varasemal ajal'. ÕS-is lähtutakse põhimõttest, et üldkeele sõnade tähendusi keelekorralduses ei normita.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 17 Aug 2025 08:18Jah, aga peale EKI on ka Sõnaveeb olemas, kas see levitab valeinfot? Ennem on õige nii või teisiti.
Sõnaveeb ongi EKI enda ühendsõnastik, mida täiendatakse kogu aeg jooksvalt. Sealt saab kõige uuemat infot, kui mingid reeglid muutuvad, sinna lisatakse kiirelt uudissõnu jne. See teatud paronüümide teema lasti vabaks juba kas aastal 2021 või 2022, ei viitsi kontrollida, igatahes pole tegemist enam mingi uue asjaga. Ka koolis ei parandata valeks sõnu, mis ei järgi varem antud keelekorraldussoovitusi.
Külaline

Ennemalt käsitöö, hiljemalt coitus.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist