Kuuseheki pügamine
-
Külaline
Kuuseheki pügamine
Palun andke nõu! Kuusehekk on väga kõrgeks kasvanud. Varasematel aastatel olen tellinud aedniku, kes on heki ilusaks püganud. Pakun, et hekk on kuskil 3 meetrit kõrge.
Nüüd tekkis mõte, et pügada hekk nii madalaks, et ulatuksin ise ilma redeliteta (või siis madalal astmel) seda edaspidi pügama.
Kas ja kui mõttekas selline tegu on? Ühest otsast juba natukene alustasin, aga siis selgus, et kogu heki võim on ladvas. Ja madal osa on üsna inetu ja hõre. Nüüd ei julgegi seda edasi enam pügada. Või on nii, et kui pügada madalaks, siis see hõre ja kole osa taastub ja kasvab ilusaks?
Nüüd tekkis mõte, et pügada hekk nii madalaks, et ulatuksin ise ilma redeliteta (või siis madalal astmel) seda edaspidi pügama.
Kas ja kui mõttekas selline tegu on? Ühest otsast juba natukene alustasin, aga siis selgus, et kogu heki võim on ladvas. Ja madal osa on üsna inetu ja hõre. Nüüd ei julgegi seda edasi enam pügada. Või on nii, et kui pügada madalaks, siis see hõre ja kole osa taastub ja kasvab ilusaks?
-
Külaline
See hõre osa ei taastu, kui järjekindlalt heki külgi pügada augustis ehk siis pool kasvudest, siis ta tihedamaks muidugi kasvab, aga kui alt on hõredaks jäänud, siis sinna ta enam uusi oksi ei kasvata. 3m hekki on suht raske pügada ülevalt ise, sest latv on juba jäme, nõuab jõudu, et läbi lõigata ja tõenöoliselt siis kujundada kas neljakandiliselt või püramiidi. Kui aga mees sellega ise hakkama saab, st tööriistad olemas, siis võib muidugi edaspidi hoida madalamana, tuleb siis kärpida perioodiliselt.
Me ise ühe täpselt sarnase heki võtame varsti maha ja asendame elupuudega, millega nii palju tööd pole. Mees tüdines ära, ladva lõikuse tellis, ise tegeles külgedega.
Me ise ühe täpselt sarnase heki võtame varsti maha ja asendame elupuudega, millega nii palju tööd pole. Mees tüdines ära, ladva lõikuse tellis, ise tegeles külgedega.
-
Külaline
lihtsalt hoiatuseks, et elupuudega levivad hispaania teeteod.
Kuusehekist ka, ma kardan et see on sul hukka läinud, nagu eelmine vastaja ütles - alumine osa ei taastu ja jääbki selline kole. Lihtsam on uus kuusehekk panna. Meil on aastaid kuusehekk olnud ja absoluutselt igal aastal laseme lõigata, tuttav on aednik. Isegi tema hooldatud hekk kipub kohati koledaks minema, aiast seal taga ma üldse ei räägigi.
Kuusehekist ka, ma kardan et see on sul hukka läinud, nagu eelmine vastaja ütles - alumine osa ei taastu ja jääbki selline kole. Lihtsam on uus kuusehekk panna. Meil on aastaid kuusehekk olnud ja absoluutselt igal aastal laseme lõigata, tuttav on aednik. Isegi tema hooldatud hekk kipub kohati koledaks minema, aiast seal taga ma üldse ei räägigi.
-
Külaline
Aga kuusk ju lähebki alt hõredaks. Olgu siis eraldi puu või hekina.
-
Külaline
-
Külaline
Ei lähe, kui tal kõrgeks kasvada ei lase. Meil on kuusehekk ca 15 aastat. Pügame iga suve hakul värsked rohelised kasvud külgedelt ära umbes 2/3 ulatuses ja pealt tipud nii suvel kui ka sügisel (oktoobris).Külaline kirjutas: ↑10 Aug 2025 00:13 Aga kuusk ju lähebki alt hõredaks. Olgu siis eraldi puu või hekina.
Näeb välja väga tihe ja ühtlane hekk täiesti maast saadik.
-
Külaline
Kolmemeetrisest kuusehekist meetrist kuusehekki enam ei saa. Kui on juba alumises osas oksad kuivanud, sinna asemele ei kasva.
Ilusa kuuseheki saamiseks ja hoidmiseks tuleb 3-4 korda aastas pügada ja stabiilselt üht kõrgust hoida.
Ilusa kuuseheki saamiseks ja hoidmiseks tuleb 3-4 korda aastas pügada ja stabiilselt üht kõrgust hoida.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: libakägu ja 4 külalist