Ma ei oska enam sousti teha

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 25 Juul 2025 15:27
Külaline kirjutas: 25 Juul 2025 15:14
Guest kirjutas: 25 Juul 2025 14:25
Ei ma enam tea, ega ma poepakendis jahu hoia.
Miks poe pakendis on halb hoida?
Ei ole küll TA aga mõistan miks.
Sitikad. Jahu sisse armastavad need koid eriti tulla.
Õhukindlas kaanega anumas seda ohtu pole.
Ma olen iseseisvat elu elanud ca 35 aastat ja pole kunagi jahu ümber kallanud. Ja pole kunagi sitikaid näinud oma jahus. Mu meelest on see ümberkallamine suhteliselt tülikas. Kunagi proovisin spagette niimoodi ümber "villida". Ostsin lausa mingi Tupperware torukujulise karbi. Hähh! See ümberkallamine oli nii tüütu. Ja arvestades seda, et me sööme spagette kord-paar nädalas, siis tundus lausa lisatöö nii tihti neid ühest pakist teise ümber tõsta. Noh, jahu ja teiste tangainetega tegelikult samamoodi. Meie peres tarbitakse neid nii palju, et polegi vajadust neid ümberpakendada.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2025 15:27Sitikad.
Sitikad, satikad, lutikad, prussakad, täid-venemaalt tulid ja raputasid päid
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2025 15:41

Ma olen iseseisvat elu elanud ca 35 aastat ja pole kunagi jahu ümber kallanud. Ja pole kunagi sitikaid näinud oma jahus. Mu meelest on see ümberkallamine suhteliselt tülikas. Kunagi proovisin spagette niimoodi ümber "villida". Ostsin lausa mingi Tupperware torukujulise karbi. Hähh! See ümberkallamine oli nii tüütu. Ja arvestades seda, et me sööme spagette kord-paar nädalas, siis tundus lausa lisatöö nii tihti neid ühest pakist teise ümber tõsta. Noh, jahu ja teiste tangainetega tegelikult samamoodi. Meie peres tarbitakse neid nii palju, et polegi vajadust neid ümberpakendada.
Eks see igaühe eeslistuse küsimus ole. Mul enda korteris ei ole ka neid koisid olnud aga suvekodus küll.

Raske see küll ei ole 😂
Jahu suurema lusikaga klaaspurki. Mul sellised:
Pilt

Aga teistele kuivainetele ma ostsin Ikeast klipid. Ma makaronide ja spagettide pakid panen nedega originaalpkaendis kinni.
Pilt
Külaline

Kui korra need liblikad/sitikad saad, siis on tempel mälus igaveseks. Mul ainult riisi sees neid ei olnud, kõik muu oli täis :evil:
Külaline

mul on terve elu olnud jahu klaaspurgis: 2kg pakk jahu mahub täpselt ära 3 liitrisesse vanaaegsesse klaaspurki.
Külaline

Jahu ju pruunistatakse õlis enne ära, alles siis lisatakse vedelikku.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2025 18:39 Jahu ju pruunistatakse õlis enne ära, alles siis lisatakse vedelikku.
Kui sa oleksid teema läbi lugenud - seda TA tegigi. Küsimus oli, miks kaste pärast vedeliku lisamist keetmisel ei paksene.
Külaline

Aga tee jahuta kaste? Ma ei tee mitte ühtegi kastet jahuga, jääb minu jaoks ebameeldiv kõrvalmaitse ja konsistents.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2025 19:50 Aga tee jahuta kaste? Ma ei tee mitte ühtegi kastet jahuga, jääb minu jaoks ebameeldiv kõrvalmaitse ja konsistents.
Sinu jaoks küll. Aga kui inimene on terve elu jahukastet teinud samamoodi ja nüüd on miski muutunud, siis ikka ju tekib küsimus, miks.
Arvan ka, et vahe võib olla jahu tüübis.
Ostan enamasti 550 tüübi jahu, see sobib kõigeks.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Juul 2025 14:25
Ei ma enam tea, ega ma poepakendis jahu hoia.
Mul tulevad jahumardikad ka spetsiaalsetesse kuivainekarpidesse, millel veel kummitihendki vahel. Täiesti uskumatu, kuidas nad läbi mahuvad. Lisaks võib neid saada üsna tihti ka poest, seega lootusetu võitlus ja kuivaineid pikaks ajaks seisma jätta üldse ei saagi, kogu aeg peab otsast uuendama.
Külaline

Ma ise olen eluaeg valmistanud jahukastet nii, et segan jahu kõigepealt veneaegses klaasis poole klaasi veega ära, ja kui pasta ühtlane, kallan panni peale. Vahel panen ka soola sinna klaasi sisse pastale. Kallan pannile, kus võivad olla juba ees hakkliha, sibulad või ka ainult õli, ja kuumutan, lisades piima, et kõrbema ei läheks. Seejärel maitsestan ja lisan hapukoort, maitserohelisega üle puistata ja valmis.
Külaline

Ma valan jahu ümber vaid mugavama suure kühvliga tõstmise pärast. On 4-liitrine kaanega metallpütt.
Koti suu on kitsas ja iga kord jahutolm lendab või pudeneb maha.
Mingit rasket ümbervalamises pole - võtan koti serva liimist lahti ja keeran paki tagurpidi pütti. Tõstan koti tasakesi välja ja rullin püti kohal kokku - kogu tolm langeb ka sinna.
Kõik muud kuivained jäävad oma pakenditesse.
Kes rääkis spagettide ümber pakendamisest - no see tundub tõesti imelik - milleks ometi?
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2025 21:00 Ma ise olen eluaeg valmistanud jahukastet nii, et segan jahu kõigepealt veneaegses klaasis poole klaasi veega ära, ja kui pasta ühtlane, kallan panni peale. Vahel panen ka soola sinna klaasi sisse pastale. Kallan pannile, kus võivad olla juba ees hakkliha, sibulad või ka ainult õli, ja kuumutan, lisades piima, et kõrbema ei läheks. Seejärel maitsestan ja lisan hapukoort, maitserohelisega üle puistata ja valmis.
Ma teen niimoodi lihasousti. Pruunistan tükeldatud liha pannil, tõstan potti. Lisan kergelt läbi praetud sibula, küüslaugu ja porgandi ning vedeliku. Maitsestan.
Siis hautan, kuni liha on parajalt pehme.
Siis segan jahu veega ja nõristan pidevalt segades kastmesse.
Põhikastmed teen ikka nii, et kuumutan jahu rasvaines läbi. Olgu siis valge, pruun või punane kaste.
Külaline

Mina muidu väga jahukastet ei tee. Meil lihtsalt eelistatkse rohkem külmkastet ja liha eraldi. Kui välja arvata hakkliha kastet.
Siis ma küll väheses õlis/võis praen sibula ja küüslaugu. Siis hakkliha ja kui see valmis, panen jahu, segan ja siis lisan köögikoore. Piimaga ma enam ammu ei tee.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Juul 2025 22:55Piimaga ma enam ammu ei tee.
Mulle bešamellkaste meeldib väga. Sobib paljude toitude juurde ja saab ka lihtsalt edasi arendada.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Juul 2025 00:06 Millise tähisega jahu on?
550 on kastme tegemiseks küll väga hea.
405 on küll kõige kõrgema sordi jahu, aga kui panen seda nt pannkoogitainasse ja jätan seisma, siis tainas nii hästi ei paksene nagu 550ga.
Ma pole teemaalgataja, aga tänud info eest!
Ma kastmeid tihti ei tee, aga kui teen, siis on ka paksenemise mure. Vaatasin just, mul ongi kapis just 405 jahu!
Aitäh! Nii lihtne ja oluline infokild oli see praegu.
Külaline

Mis imejahu see 405 siis on?
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Juul 2025 10:12 Mis imejahu see 405 siis on?
https://www.veskimati.ee/veski-mati-ope ... /nisujahu/
Külaline

Külaline kirjutas: 26 Juul 2025 10:37https://www.veskimati.ee/veski-mati-ope ... /nisujahu/
Vau, mis kõik olemas! Mina pole muud kui 405, 550 ja grahamjahu märganudki müügil. Kus neid suuri numbreid müüakse?
Külaline

Selveris on Tartu Milli 812 ja 1700 täitsa olemas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist