Higistamine

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Higistamine

Postitus Postitas Külaline »

Kas teie olete ka viimastel päevadel koguaeg higist leemendavad?

Täna tegin kummalise avastuse. Sain ühe mehega pärast tööd kokku. Mõlemal selja taga pikk täistööpäev. Ehkki ma tulin konditsioneeritud kontorist, siis nii kui õue astusin, mul higi sorinal jooksis. Nägu läikis, kaenlaalused libedad, juuksed pulkas, mööda nägu, selga ja sääri higi jooksmas.

Meesterahvas seevastu oli täiesti kuiv, hästilõhnav. Nagu oleks just duši alt tulnud - täiesti värske. Ehkki tean, et ta ei käinud end enne duši all värskendamas.

Istusime autosse. Ja seal higistasin ja leemendasin ma veel rohkem. Ma olin täiesti kindel, et kõikidel inimestel on suvisel ajal nii. Aga meesterahvas ütles, et tema küll mitte. Et temal on selline higistamine vaid 30+ lõõskava päikese käes. Katsusin ja tõesti, ta oli täiesti kuiv kaela pealt, samal aja, kui minul mööda kukalt higi alla sorises, näost punane...

Nüüd hakkasin mõtlema, et äkki mul on mingi haigus ja nii ei ole normaalne. Praegu toimetan kodus. Kui istun diivanil - nahk märg ja kleepuv. Hetk tagasi olin püsti ja tõstsin riideid kohvrisse, mida reisile kaasa võtta. Ja jälle - higi sorises selle täiesti kerge füüsilise tegevuse peale nii vastikult, et pidin lausa pingutama, et oma tegevus lõpuni viia. Toas on normaalne 23 kraadi.

Ma ei ole ülekaaluline. Ok, ma olen menopausiealine ja kilpnäärmehaige. Aga siiski, kas on normaalne koguaeg olla kleepuv. Isegi vahetult duši alt tulles - ma olen end ära kuivatanud ja nii kaua kuni riietuma asun, tunnen, kuidas juba keha on kattunud külma higiga.

Kas mul on termoregulatsiooni katki? Milliseid analüüse arstilt küsida? Kuidas teil on?
Külaline

Midagi pole katki, kõik töötabki sul normaalselt, inimesed on lihtsalt erinevad. Mina ka üldse ei higista, saunaski ei saa higi lahti. Mul on pigem külm kogu aeg. Meil tööl on selline kabinet, et talvel on külm, suvel on palav. Ja ükspäev kolleeg ütles, et issand, tal on vist menopaus alanud, et ta on üleni märg, kuumahoog. Et ta on alles 41, et kas tõesti võib olla. Vaatasin siis, et kabinetis oli 28 kraadi sooja, aga mina polnud seda tähelegi pannud, sellepärast see kolleeg ehmataski, sest mina olin täiesti rahulik ja üldse ei higistanud. Ma ütlesin, et kõik on normaalne, 28 kraadi juures inimesed higistavadki. Mul on soojal maal 30+ kraadiga väga hea olla.
Külaline

Teil on kilpnäärme haigus. See ju ütleb kõik. Kas te perearstiga üldse ei suhtle?
Külaline

Guest kirjutas: 18 Juul 2025 15:38 Teil on kilpnäärme haigus. See ju ütleb kõik. Kas te perearstiga üldse ei suhtle?
Miks ma ei suhtle? Alles üleeile käisin analüüse andmas.

Teemaalgatuse küsimus oligi selles, et kas teistel on ka nii? Või pean ma selle probleemi kilpnäärme või veel mingi muu haiguse kaela ajama.

Üldiselt on mul kilpnäärme analüüs korras. Üleminekueaga seotud kuumahood käivad ka koguaeg. Kuumahoog selgelt tuleb ja läheb. Aga taustaks on veel see ühtlane, pidev leemendamine ja higi jooksmine.
Külaline

Mu keha leemendab samuti, eriti, kui õhk on suht niiske ka. Täpselt nagu kirjeldasid. Kogu täiskasvanu aja nii olnud. Vahel jookseb higi mööda kukalt või tilgub ninaotsast alla. Mingit haigust pole.
Vist on veidi pärilik ka - mu isal higistas ka pea ja nägu rohkelt. Kui kuumaga natukegi liigutas, oli esimesena nägu läbimärg.
Samas mu mehel püsib nägu kuiv, aga kõik särgid selja pealt läbimärjad.
Külaline

Niiskema ilmaga leemendan mina ka. Nooruses nii polnud. Mul üldse keha hakkas peale 30 saamist hoopis teistmoodi toimima. Ei tea, kas siis hormonaalsed muutused või autoimmuunhaigus mõjutavad.
Noorena polnud mingi probleem ennast ka rannas "praadida" aga nüüd 36sena ma ei kannata päikest ja kuuma enam üldse.
Külaline

Inimesed ongi kuumema ja külmema ihuga. Kuumemal inimesel on parem nahaalune verevarustus, higistad ja annad kergesti kuuma välja, ei saa kuumarabandust ega päikesepistet nii kergelt.

Külmema ihuga inimesel on parem verevarustus siseorganite ümber ja kehvem naha all. Adaptsioon, mis aitab nendel inimestel külmema ilmastikuga paigas pikemalt ellu jääda. Aga see tähendab ka, et keha ei anna üleliigset kuuma välja, nahk püsib jahedana ja harva higistatakse, palju kergem suure palavusega kuumarabandust saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Juul 2025 19:05 Niiskema ilmaga leemendan mina ka. Nooruses nii polnud. Mul üldse keha hakkas peale 30 saamist hoopis teistmoodi toimima. Ei tea, kas siis hormonaalsed muutused või autoimmuunhaigus mõjutavad.
Noorena polnud mingi probleem ennast ka rannas "praadida" aga nüüd 36sena ma ei kannata päikest ja kuuma enam üldse.
Lisan veel, et sauna ma ka enam ei kannata. Enne hakkab paha, kui higistama jõuan hakata. Noorena olin ikka kord nädalas käija ja kusjuures siis ma isegi saunas ei higistanud. Üleüldse vähe higistasin.
Külaline

Mul on ülemus selline, et kogu aeg tal higi jookseb. Sooja ilmaga on juuksed ja nägu kõik märg. Niikui ärritub, jälle tilgub kõik isegi talvel. Iga kord mõtlen, et tema elu on ikka väga ebamugav.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juul 2025 23:18tulin konditsioneeritud kontorist, siis nii kui õue astusin,
Mehel ei olnud äkki sellist temperatuuri järsku muutust. Kui oled ühtlaselt kogu aeg +27 kraadi käes, siis keha enam ei reageeri. Või noh, reageerib nii, et +18 kraadi käes külmetab ja jääb haigeks.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Juul 2025 22:48

Mehel ei olnud äkki sellist temperatuuri järsku muutust. Kui oled ühtlaselt kogu aeg +27 kraadi käes, siis keha enam ei reageeri. Või noh, reageerib nii, et +18 kraadi käes külmetab ja jääb haigeks.
Milleks sellist lollust kirjutada?!
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Juul 2025 23:18tulin konditsioneeritud kontorist, siis nii kui õue astusin,
Oli ikka! Me astusime ühest ja samast kontorist välja :)

Aga meie erinevus on ka see, et kui meil on kontoris konditsioneeri tõttu külm, siis mina kontoris koguaeg lõdisen ja kannan pakse kampsuneid. Tema on lühikeste varrukatega ja ei saa aru, kuidas mul külm on :D

Ehk siis meil on kuidagi nii erinev see temperatuuri tajumine ja talumine.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2025 07:44

Aga meie erinevus on ka see, et kui meil on kontoris konditsioneeri tõttu külm, siis mina kontoris koguaeg lõdisen ja kannan pakse kampsuneid. Tema on lühikeste varrukatega ja ei saa aru, kuidas mul külm on :D

Selle kohta on uuringuid tehtud, et naised tajuvad temperatuuri madalamana kui mehed, ehk et kannatavad siis halvemini külma. Paljud mehed on ka ülekaalulised, siis seda enam neil on pidevalt palav. Mul on endal 15 aastane poeg, sellel vist mingid hormoonid möllavad, kogu aeg on tal palav. Keset talve ka laseb oma toa 16 kraadi peale, siis on hea olla. Suvel kogu aeg konditsioneer huugab.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Juul 2025 10:01
Guest kirjutas: 19 Juul 2025 07:44

Selle kohta on uuringuid tehtud, et naised tajuvad temperatuuri madalamana kui mehed, ehk et kannatavad siis halvemini külma. Paljud mehed on ka ülekaalulised, siis seda enam neil on pidevalt palav. Mul on endal 15 aastane poeg, sellel vist mingid hormoonid möllavad, kogu aeg on tal palav. Keset talve ka laseb oma toa 16 kraadi peale, siis on hea olla. Suvel kogu aeg konditsioneer huugab.
no kirjeldatud mees on immuunne nii kuumale kui külmale
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Juul 2025 01:18no kirjeldatud mees on immuunne nii kuumale kui külmale
No kui on, siis on. Ega sinul seepärast mingit haigust pole, et higistad. Enamus inimesi higistab kuumaga.
Täna istusin restorani terrassil suure seltskonnaga ja kõigil kas näod pärlendasid või kurtsid, et keha on üsna märg. Kuigi päikese eest olime varjul.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Juul 2025 23:18 Kas mul on termoregulatsiooni katki? Milliseid analüüse arstilt küsida? Kuidas teil on?
See on geneetiline. Midagi haiglast siin ei ole, lihtsalt ebamugav. Mul on see ka, ja mu mõlemal vanemal. Vahet pole, kas kõhn või paks vmt. Isa just ükspäev helistas ja kurtis selle üle, et ei saa mitte midagi teha, sest vesi jookseb silma, nii kui majast välja astub. Mul on ka, ainus helge hetk on see, kui leban üliõhukeses särgikeses voodil ja vaatan Netflixi ning joon jääkuubikutega vett. Kui aga tahan tegutsema asuda ja panen riidesse, olen juba üleni higine.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Juul 2025 13:04
Guest kirjutas: 17 Juul 2025 23:18 Kas mul on termoregulatsiooni katki? Milliseid analüüse arstilt küsida? Kuidas teil on?
See on geneetiline. Midagi haiglast siin ei ole, lihtsalt ebamugav. Mul on see ka, ja mu mõlemal vanemal. Vahet pole, kas kõhn või paks vmt. Isa just ükspäev helistas ja kurtis selle üle, et ei saa mitte midagi teha, sest vesi jookseb silma, nii kui majast välja astub. Mul on ka, ainus helge hetk on see, kui leban üliõhukeses särgikeses voodil ja vaatan Netflixi ning joon jääkuubikutega vett. Kui aga tahan tegutsema asuda ja panen riidesse, olen juba üleni higine.
Just, isegi tibatillukene liigutamine paneb vee jooksma. See on lihtsalt vastik ja ei ole üldse soovi midagi teha. Koristada oleks vaja, aga ainuüksi tolmuimeja kapist välja võtmine on vaevaline ja paneb vastikult higistamine.
Külaline

Lisaks märkasin, et higisena on kõiksugu putukad ka minu peale maiamad kui teiste peale. Käisime metsas ja kui minul oli must putukaparv ümber, siis kaaslane, kellega metsas käisin, lõi maha vaid aegajalt mõne sääse enda pealt. Mul olid kallal ühtaeg parmud, sääsed, herilased...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist