Akna tuulutusava

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Akna tuulutusava

Postitus Postitas Külaline »

kas akna tuulutusavale sääsevõrku müüakse?
Tuulutusava, aken käib ülevalt lahti enda poole kaldu..
Õhtul hämaras hoiaks akna lahti….igasugu sitikad hakkavad paraku sisse lendama laelambi tõttu
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Hästi ei usu, et tuulutusavadele võrke väga liigub, kuna need tuulutusavad on väga erineva mõõduga.
Minu teada saab neid sääsevõrkusid kääridega parajaks lõigata. Aknaraami külge saab võrgu kleepida kahepoolse teibiga. Põhimõtteliselt leiab sääsevõrgu materjali ka Abakhanist ja kahepoolse teibi kontoritarvete poest.
Külaline

tervele aknale pannakse võrk
Katerin
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katerin »

Aaa, sa mõtled servadele? Et paned suure akna ülevalt tuulutusasendisse ja siis ta servad on võrguga kaetud. Vaat sellist lahendust pole isiklikult kohanud, ehkki ideel on jumet. Samas seda akent ei saaks siis ju täielikult avada jällegi, ilma teipe lahti tõmbamata.
Külaline

Katerin kirjutas: 03 Juul 2024 10:24 Aaa, sa mõtled servadele? Et paned suure akna ülevalt tuulutusasendisse ja siis ta servad on võrguga kaetud. Vaat sellist lahendust pole isiklikult kohanud, ehkki ideel on jumet. Samas seda akent ei saaks siis ju täielikult avada jällegi, ilma teipe lahti tõmbamata.
Täpselt nii
Külaline

Tagantjärgi tarkus. Kui ma enda suvekodul kõik aknad lasin ära vahetada, siis tellisin osad koos sääsevõrkudega. Võrku sai vajadusel ette tõmmata. Väga mugav. Kuna see võrk on nö akna sisse ehitatud, siis näeb ta viisakas välja. Kui nüüd peaks mingi teibiga võrku akna peale kleepima, siis oma otstarbe võib ta täita, aga ilmselt vaadata pole ilus.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Juul 2024 11:09 Tagantjärgi tarkus. Kui ma enda suvekodul kõik aknad lasin ära vahetada, siis tellisin osad koos sääsevõrkudega. Võrku sai vajadusel ette tõmmata. Väga mugav. Kuna see võrk on nö akna sisse ehitatud, siis näeb ta viisakas välja. Kui nüüd peaks mingi teibiga võrku akna peale kleepima, siis oma otstarbe võib ta täita, aga ilmselt vaadata pole ilus.
Täiesti normaalne näeb välja, kui ka ise seda kleepida. Õiges mõõdus ja ilusti pingul peab paigaldama. Väga hästi peab vastu. Mul maakodus on aastaringi see ees. Üle kahe aasta on vastu pidanud. Isegi talved üle elanud.
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Katerin kirjutas: 03 Juul 2024 10:24 Aaa, sa mõtled servadele? Et paned suure akna ülevalt tuulutusasendisse ja siis ta servad on võrguga kaetud. Vaat sellist lahendust pole isiklikult kohanud, ehkki ideel on jumet. Samas seda akent ei saaks siis ju täielikult avada jällegi, ilma teipe lahti tõmbamata.
On täiesti olemas, paljudes nänni/ehitus/majatarvetepoodides müüakse sellist, mille takjapaela kinnitad (lahtise akna ) raamile, lõikad võrgu mõõtu ja kinnitad takjariba külge (võrk jääb väljapoole ja ei sega ei akna avamist ega tuulutamist üldse, ainult aknast välja ronida ei saa :D ). Täiendan- seda saab kasutada väljaspool, kui aken avaneb sissepoole. Kui aken avaneb väljapoole, siis akna avamisega oleks raskusi ja ei saa hästi nii teha. Odavad, paljudes kohtades on isegi värvivalik, valge või hall (hall/must paistab kenasti läbi, valge häirib rohkem ja läheb ka tolmuseks). Mul pidas vastu aastaid, kuni päike ikka võrgu liiga rabedaks pleekis. Siis pidi uue võrgu ostma 5.- ja takjariba pidi ainult paarist kohast välja vahetama, haakis ikka.

https://www.decora.ee/aiakaubad/hooajak ... tukavorgud
Viimati muutis Barbara, 04 Juul 2024 12:26, muudetud 1 kord kokku.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Minul on ka aastaid kasutuses, ikka tervel aknal, mitte tuulutusaval. Takjateip on nii peenike, et näha teda üldse pole. Nii tugev samuti, et võrke olen mitu korda vahetanud, teip ikka sama, mis algul pandud sai.
Must on tõesti kõige vähem märgatav, kui korralikult ette pingutada. Väga praktiline.
Prismades ka mitu sorti müügil.
Külaline

Mul oli ka kunagi selline poodides müüdav võrk, mille sai takjateibi abil väljast akna ette kleepida. Oli näha küll, aknaraamid väljast tumedad, teip valge. Aga sääskede vältimine tundus olulisem kui ilu. Kõige päiksepoolsemal aknal väsisid teibi hambad umbes 2 aastaga ära ja pudenesid küljest, paari aastaga ka ülejäänud akendel. Teipi ennast ja liimijälgi tundus suhteliselt võimmatu eemaldada, aga praeguseks on vist enam-vähem puhas (20+ aastat peale esialgset pigaldamist). Sääski ka kuidagi vähemaks jäänud ja lapsed ammu suured, uut võrku enam pole paigaldanud.
Maakodus kus sääsepuuduse üle kurta ei saa, tellisime akende vahetuse käigus enamusele akendele ühe lisaraami, kus klaasi asemel on võrk, selle paneme suveks ühe sisemise aknaraami asemele.
Teemaalgatajal tundub kõige lihtsam ja odavam see väljaspoole teibiga kinnitatav võrk, kui suve lõpus kohe ära võtta, ehk ei kleepu siis nii igavesti kinni ka nagu minul juhtus.
Külaline

Miks te väjapoole seda panete? Siis jääbki ju inetu ja ei seisa(vihm).

Aken tehakse lahti ja sissepoole(toast) pannakse nii teip kui ka võrk :D
Tuulutusavaga aknad on ilmselt plastikanad, mis kohe kindlasti avanevad ka täies mahus sissepoole.
Mul on kodus uued puidust topeltaknad. Avanevad sisse ja on ka aastaringi ees võrk seal vahel. Väikesel aknal, mis on lingiga.
Külaline

Mina olen aknaraamile välja kleepinud teibi ja võrk peale. Aga kasutan ainult Tesa takjateipi. Muud suvalised takjateibid jätavad inetud liimiplärakad või jäävad suisa nii kinni, et tulevad ainult koos värviga aknaraamilt maha. Mul on puitaknad. Tesa tuleb kenasti maha, ei mingit liimirada. Väljapoole raami pannes peab iga suvi uuesti panema, pudiseb päikese käes maha. Raami seespool peab muidugi paremini vastu.
Kõuts
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Kõuts »

Pole selle peale tulnudki, et väljapoole teipida. Ikka sisse vastu viimast raami liistu. Teisele korrusele ei õnnestuks siis üldse panna, rääkimata kõrgematest. Seespool peab küll hästi vastu, mul vist 15 aastat vanimad teibid olnud (puitaknad).
Mul need teibid, mis koos võrguga müüdi.
Külaline

Kõuts kirjutas: 03 Juul 2024 20:12 Pole selle peale tulnudki, et väljapoole teipida. Ikka sisse vastu viimast raami liistu. Teisele korrusele ei õnnestuks siis üldse panna, rääkimata kõrgematest. Seespool peab küll hästi vastu, mul vist 15 aastat vanimad teibid olnud (puitaknad).
Ma 17.34 postitaja, mul olid ka Tesa teibid ja võrgud, aga ära nad väsisid ja liimi ning teibijälgedest lahti saamine võttis omajagu aega ja vaeva. Meil olidki teisel korrusel magamistobade akende ees. Kleebid teibi, kinnitad 3 külge ja loodad et neljas (alumine) külg ennast ise ka kuidagi kinnitaks või siis seles ulatuses, kus käega enam kinnitada ei saa.
Raami viimae liistu mõiste on üsna ebamäärane, vaatasin et teoreetiliselt jääks ka plastaknal kinnituste ja suluste vahele raamil nii palju ruumi, et sinna mahuks teibi kleepida ja võrgu kinnitada kuyi aken on avatud asendis. Kas teob+võrk sel juhul akent ka sulgeda lubaksid, ei oska arvata, kas sinna mingi pusa ei tekki.
Külaline

Kõuts kirjutas: 03 Juul 2024 20:12 Pole selle peale tulnudki, et väljapoole teipida. Ikka sisse vastu viimast raami liistu. Teisele korrusele ei õnnestuks siis üldse panna, rääkimata kõrgematest. Seespool peab küll hästi vastu, mul vist 15 aastat vanimad teibid olnud (puitaknad).
No aknad võivad väga erinevad olla ja kõik aknad ei mahu kinni niimoodi. Saab väga edukalt ka teisel korrusel sinna väljapoole võrgu pandud. Tuleb paigaldust alustada ülevalt suunaga alla. Päris all kasutan veidi teist tehnikat. Võrgu serv jääb sisse poole. Ma ei oska öelda, kuidas Tesa plastikul käitub, aga puitaknal ei jää liimijälgi ja mitte jätta aastateks.
Barbara
Teerajaja

Postitus Postitas Barbara »

Teeme siis puust ette ja punaseks: NII pannakse seda võrku sissepoole raamile, mitte midagi ei jää ette ega pusasse, ei sega ka akna avamist ega tuulutust:
Pilt

Ah jaa, igivanadele puumaja puuakendele tegi vanaisa juba 30a tagasi mõõtu puulippidest raamiga võrgu, mis akna ees seisis terve suve.
Külaline

Pole kunagi näinud, et väljapoole pandaks neid võrke. Miks selline paigaldus peaks parem olema või mis selle mõte on? Ehituspoodides olen näinud ka selliseid võrgu kinnitusribasid, mis on praktiliselt sama õhukesed nagu kleeplint, seega pole varianti, et aken kinni ei mahu pärast.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 15:39 Pole kunagi näinud, et väljapoole pandaks neid võrke. Miks selline paigaldus peaks parem olema või mis selle mõte on? Ehituspoodides olen näinud ka selliseid võrgu kinnitusribasid, mis on praktiliselt sama õhukesed nagu kleeplint, seega pole varianti, et aken kinni ei mahu pärast.
Minu aknale ei saa sisse panna. Linnas on mul plastikaknad, millel saaks, aga seal pole sääski. Väljapoole panemise eelis on see, et ei pea millimeetri pealt seda võrku mõõtma ja lõikama. See polegi nii lihtne. Seal võib vabalt a la 5 senti üle takjariba ulatuda.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 21:37
Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 15:39 Pole kunagi näinud, et väljapoole pandaks neid võrke. Miks selline paigaldus peaks parem olema või mis selle mõte on? Ehituspoodides olen näinud ka selliseid võrgu kinnitusribasid, mis on praktiliselt sama õhukesed nagu kleeplint, seega pole varianti, et aken kinni ei mahu pärast.
Minu aknale ei saa sisse panna. Linnas on mul plastikaknad, millel saaks, aga seal pole sääski. Väljapoole panemise eelis on see, et ei pea millimeetri pealt seda võrku mõõtma ja lõikama. See polegi nii lihtne. Seal võib vabalt a la 5 senti üle takjariba ulatuda.
Sissepoole pannes ei pea ka mm/cm täpsusega olema. Pigem jättagi paar cm varu üle teibi, muidu võib kõva tuul lahti rebida. Ja seda lihtsam kohendada.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 22:24
Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 21:37
Sissepoole pannes ei pea ka mm/cm täpsusega olema. Pigem jättagi paar cm varu üle teibi, muidu võib kõva tuul lahti rebida. Ja seda lihtsam kohendada.
Minu aknal ei saa mingit varu jätta, siis ei läheks aken enam kinni. Kellel üks aken võib selle trimmimise ja lõikumisega seal jännata, mul aga suur maja ja aknaid rohkem kui mitu. Kergem välja panna.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist